Vrijdag 10 augustus trappen PEC Zwolle en SC Heerenveen het nieuwe Eredivisieseizoen af. De start van de Eredivisie is voor sommige clubs echter compleet verschillend. De ene club begint enorm zwaar terwijl de concurrent relatief rustig het seizoen kan beginnen. In dit artikel kijken we op basis van de eerste acht wedstrijden hoe zwaar (of makkelijk) de competitiestart is.
Uit eerdere onderzoeken die we hiernaar deden bleek dat clubs die een makkelijk start hadden, in het begin vaak hoog meedoen in de Eredivisie. Kranten en journalisten spreken vol lof, maar zien vervolgens de prestaties afzakken naar het niveau waar de club thuishoort.
Ook is de start van de competitie ook een goede indicator van welke trainers het zwaar krijgen, of misschien al snel op de schopstoel komen te zitten.

Bookmakers

Om te achterhalen hoe zwaar de Eredivisiestart voor de clubs is hebben we de odds van een aantal bookmakers in kaart gebracht en daar een ranglijst op gebaseerd. Ajax is volgens de bookies de grootste kanshebber om de landstitel in de wacht te slepen, terwijl men verwacht dat PSV de runner-up wordt. Feyenoord wordt op een derde plaats ingeschat.
Onder de top drie kunnen AZ, Vitesse en FC Utrecht het elkaar opnieuw lastig maken dit seizoen.
Onderin verwachten de bookies een aantal teams die het met elkaar uit moeten gaan vechten. Vooral de promovendi Fortuna Sittard, De Graafschap en FC Emmen worden weinig kansen toebedeeld.
Iedere positie op de ranglijst, volgens de bookies, hebben we een waarde meegegeven en daar is de moeilijkheidsgraad uit te bepalen. Zo hebben duels tegen Ajax, PSV en Feyenoord een moeilijkheidsgraad van één, terwijl duels tegen AZ, FC Utrecht en Vitesse een moeilijkheidsgraad van twee kregen. Hoe lager uiteindelijk de score, des te makkelijker het programma.

De titelkandidaten

Ajax, PSV en Feyenoord zijn volgens de bookies de voornaamste titelkandidaten. Van deze drie heeft PSV het makkelijkste programma, Feyenoord en Ajax starten even zwaar.
Van de eerste acht duels treft PSV de nummers 13, 14, 15 en 16 van de eredivisie. Veel zal afhangen van speelronde zes, waarin PSV en Ajax elkaar treffen. We mogen in ieder geval niet raar opkijken als PSV na acht duels al de koploper is.
Bij Feyenoord valt op dat zijn de nummers 4, 5 en 6 achter elkaar treffen. In speelronde vijf neemt Feyenoord het op tegen AZ, om vervolgens respectievelijk FC Utrecht en Vitesse te treffen.
Als je kijkt naar de eerste drie duels, dan heeft Ajax de meest makkelijke start, de Amsterdammers treffen dan Heracles, Willem II en FC Emmmen.

Makkelijkste start voor Excelsior en De Graafschap

De coaches van Excelsior en De Graafschap mogen content zijn met de relatief eenvoudige start van hun Eredivisieseizoen. De Rotterdammers spelen van de eerste acht duels maar drie maal tegen een team uit het linker rijtje.
De Graafschap treft met VVV-Venlo, Willem II, NAC Breda en FC Emmen in de helft van de wedstrijden al een direct concurrent.
Voor zowel De Graafschap als voor Excelsior is het wel noodzaak om direct de nodige punten te verzamelen. Blijven de punten uit, dan zijn de prognoses voor beide teams niet goed.
De vraag is dan ook: zorgt het relatief eenvoudige programma voor een meer ontspannen start, of zit de druk er meteen vol op?

Vitesse begint zeer zwaar

Toen Vitesse het speelschema onder ogen kreeg zal het vast even geslikt hebben. De Arnhemmers die ook nog vol in de race zitten voor plaatsing voor de Europe League, wordt het door de KNVB niet bepaald eenvoudig gemaakt.
Vitesse treft van de eerste acht duels, maar twee teams uit het rechter rijtje en dit zijn niet eens echte laagvliegers: PEC Zwolle en Heracles Almelo.
Met duels tegen Ajax, Feyenoord, AZ, Heerenveen, ADO en Groningen kan nieuwbakken coach Leonid Slutsky zijn borst nat maken. Wat gaat het bestuur van Vitesse doen als men zich niet plaatst voor Europa en door het moeilijke programma in de Eredivisie in het rechter rijtje bivakkeert?

PEC Zwolle

Vorig seizoen beleefde PEC Zwolle een droomstart om vervolgens in de tweede seizoenshelft te imploderen. Dit seizoen lijkt eenzelfde scenario zeer lastig te worden. De mannen van coach John van ’t Schip hebben na Vitesse de meest lastige seizoensstart.
PEC treft FC Emmen en Excelsior, maar de overige duels zijn allemaal tegen ploegen uit het linker rijtje. Met duels tegen de nummers 4, 5, 6 en 7 treft het de gehele subtop.

Heerenveen als mogelijke verrassing?

Het kan maar zo zijn dat SC Heerenveen de verrassing van het eerste gedeelte van de competitie wordt. Althans, als je naar het programma van de Friezen kijkt, dan is deze relatief eenvoudig. De enige echt lastige wedstrijd is die tegen Feyenoord. Voordeel voor Heerenveen is, is dat ze deze ook nog eens thuis spelen.
Als Jan Olde Riekerink het voor elkaar krijgt om van zijn basiself direct een goed draaiend team te maken, dan kan Heerenveen maar zo eens de verrassing van het eerste kwart van de competitie worden.
seizoensstart eredivisie 2018 2019

4.6/5 - (5 stemmen)
Nog geen reacties
Geef je mening Cancel
Comments to: Eredivisie 2018/19: Welke club heeft de moeilijkste competitiestart?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *