Vandaag start eindelijk het nieuwe Eredivisie-seizoen met de wedstrijd Heerenveen – Sparta en dat betekent ook de start van weer een seizoen Scorito Topcoach NL.

Heb jij ook zo’n zin in de Eredivisie en wil je jouw voetbalkennis testen? Doe dan mee met de Scorito Topcoach pool van Tussen de Linies. In dit spel duelleren wij tegen elkaar voor de eeuwige roem en een leuke hoofdprijs!

Note: Deelname aan Scorito Topcoach NL kost enkele euro’s, maar daar krijg je ook ontzettend veel spelplezier voor terug! 

Hoe werkt Scorito Topcoach?

In dit artikel gaan we specifiek in op het Topcoach spel van de Eredivisie, Topcoach NL, maar de basisregels en meeste tips zijn ook zeker toepasbaar op de andere Topcoach spellen van Scorito. 

Bij Topcoach NL krijg je een budget van €47 miljoen om een 18-koppige selectie samen te stellen. Deze selectie bestaat uit 2 keepers, 5 verdedigers, 6 middenvelders en 5 aanvallers.
Uit deze selectie kies je per speelronde een basisteam die 100% van de punten verdient en 4 wisselspelers die 50% van de punten verdienen. De overige 3 spelers zet je op de tribune en verdienen daardoor geen punten.

Spelers kunnen op allerlei manieren punten voor je pakken, bijvoorbeeld door:

  • Minimaal 45 minuten te spelen
  • Te winnen
  • Een doelpunt te maken
  • Een assist te geven
  • Een clean sheet te pakken

Echter kunnen spelers ook minpunten krijgen voor gele en rode kaarten, per twee tegendoelpunten, eigen doelpunten en het missen van strafschoppen. Voor een volledig overzicht van alle (min)punten en regels kijk je het beste op de site van Scorito zelf.

Iedere speelronde kies je ook een captain die dubbele punten scoort en in ‘super weekends’ levert de captain zelfs 300% van de punten op! Maar pas op, dit geldt natuurlijk ook voor de minpunten!

Je kan kiezen uit vier verschillende formaties, namelijk 3-4-3, 3-5-2, 4-3-3 en 4-4-2. Veranderen van formatie kan door een wisselspeler te ruilen met een basisspeler uit een andere linie.

Tot slot voorspel je iedere week de door Scorito gekozen ‘wedstrijd van de week’ waarmee je extra punten kan scoren.

Proefperiode

Het spel begint met een proefperiode van speelronde één tot en met vier. In deze proefperiode mag je onbeperkt transfers doorvoeren en tellen enkel je twee beste ronde-scores mee voor het definitieve spel.

Tip: Het is dus verstandig om iedere ronde even te checken welke teams er een makkelijke wedstrijd op het programma hebben staan, om vervolgens daar lekker veel spelers van te kiezen (maximaal 4 spelers per team)! AZ begint het seizoen bijvoorbeeld met een relatief makkelijke thuiswedstrijd tegen Go Ahead Eagles, terwijl Feyenoord juist op bezoek moet bij Vitesse.

Tip: neem tijdens de proefperiode drie spelers van €500.000 op in je selectie. Je moet namelijk altijd drie spelers op de tribune zetten, waardoor deze spelers geen punten voor je opleveren. Het is dus zonde van je budget om tijdens de proefperiode duurdere spelers op de tribune te zetten.

Het echte begin

Het spel begint eigenlijk echt pas vanaf speelronde vijf (2 september). Voorafgaand aan die speelronde maak je namelijk een definitieve selectie van 18 spelers. Deze selectie behoud je tot en met speelronde veertien. Dit is korter dan eerdere seizoenen, omdat dit jaar het WK in Qatar in de winter wordt gespeeld en al op 21 november begint.

Tip: aangezien je definitieve selectie voor de eerste seizoenshelft slechts tien speelrondes meegaat, kan je enig risico nemen in je selectie. Bijvoorbeeld door relatief goedkope spelers te kiezen, waarvan het nog niet zeker is of zij basisspeler zijn. 

Tip: als je risico’s wilt nemen, neem dan vooral risico met je aanvallers. Je moet namelijk altijd één aanvaller op de tribune zetten. En door een formatie te selecteren met twee aanvallers kan je er zelfs voor kiezen om twee aanvallers op de tribune te zetten.

Mocht je dus een verkeerde gok hebben genomen en speelt jouw aanvaller niet in de basis, kan je dat bij een aanvaller makkelijker opvangen dan bij middenvelders en verdedigers. Bovendien geldt voor invallers dat punten voor het maken van doelpunten en assists dubbel tellen, de zogenoemde pinch-hitter regel. Met name aanvallers hebben baat bij deze regel, wat enig risico in deze linie nog meer toelaat. 

Lange winterstop

Na speelronde veertien is er vanwege het WK een lange winterstop, waarin de waarde van iedere speler opnieuw wordt bepaald en je weer onbeperkt transfers kunt doorvoeren. Je team wordt automatisch leeg gegooid en je mag met de nieuwe waardes weer gaan puzzelen. Het budget blijft met €47 miljoen wel hetzelfde.

De Scorito-winterstop duurt vijf speelrondes (speelronde 15 t/m 19). Vanaf speelronde 20, op vrijdag 3 februari, begint weer het echte spel en maak je opnieuw een definitieve selectie van 18 spelers die het voor jou tot de laatste speelronde van de Eredivisie moeten gaan doen.

Het is van belang dat je selectie dan echt goed in elkaar zit, want met deze selectie moet je het maar liefst vijftien speelrondes lang volhouden!

Tip voor speelronde 1

Oké, nog één laatste concrete tip voor speelronde 1: Hobie Verhulst. De 29-jarige doelman van AZ krijgt dit seizoen de voorkeur boven Peter Vindahl en is voorlopig nog voor relatief weinig budget (€ 2.000.000) te selecteren.

Bovendien hield AZ in vier van de laatste vijf wedstrijden de nul waarmee zij voorlopig laten zien dat zij het verdedigend goed voor elkaar te hebben. De kans dat AZ komend weekend thuis tegen Go Ahead Eagles de nul houdt is dus best reëel en dan levert Verhulst jou alvast je eerste 118 punten op.

Tip voor speelronde 2

De tip voor speelronde 2 is Gijs Smal (€2.000.000). FC Twente is de favoriet in de wedstrijd tegen Fortuna Sittard en lijkt bovendien verdedigend sterk. Afgelopen seizoen hadden zij na Ajax de meeste clean sheets (13) in de Eredivisie en ook dit seizoen wisten de Tukkers in de eerste wedstrijd NEC van scoren af te houden.

De linksback van FC Twente is daarbij ook aanvallend ingesteld en dat is terug te zien in zijn statistieken. In zijn laatste seizoen in de KKD bij FC Volendam was hij met zes goals en tien assists zeer productief. Die lijn zet hij, zij het in iets mindere mate, door in zijn eerste twee seizoenen voor Twente. In 48 wedstrijden was hij twee keer trefzeker en leverde hij vijf assists af. 

Mocht FC Twente ook tegen Fortuna de nul houden, levert dat Smal 102 punten op. Geeft hij bovendien een assist (+48 punten) of maakt hij zelfs een doelpunt (+96 punten) dan is hij helemaal goud waard!

Tip voor speelronde 3

De eerste twee tips waren een succes met Hobie Verhulst (118 punten) en Smal (150 punten). Daarmee is het uitkijken naar de derde tip, en dat is: Cyril Ngonge (€2.000.000). De 22-jarige Belg begint alweer aan zijn derde seizoen in de Eredivisie. In zijn eerste seizoen bij RKC kwam hij ondanks een langdurige enkelblessure tot 20 wedstrijden waarin hij vijf keer scoorde en twee assists gaf. Dat succesvolle seizoen leverde hem een transfer op naar FC Groningen, waar hij direct een basisplaats veroverde en hij ondanks een voor FC Groningen moeizaam seizoen toch goed was voor zeven goals.

We zijn pas net onderweg in het nieuwe seizoen, maar ook nu lijkt de buitenspeler zich goed door te ontwikkelen. In zijn eerste twee wedstrijden wist hij al twee keer het net te vinden en gaf hij één assist.

Eén van de kwaliteiten van Ngonge is dat hij goed omgaat met zijn kansen. Hij scoort namelijk vaker dan je op basis van zijn expected goals zou verwachten. Zijn vier non-penalty goals (een van zijn vijf doelpunten was uit een strafschop) bij RKC benutte hij uit 1,96 xG en zijn zeven non-penalty goals bij FC Groningen kwamen uit een xG van 5,02.

Groningen is a.s. zondag de favoriet tegen Go Ahead Eagles en dus kan Ngonge zijn productie verder verhogen. Helpt hij FC Groningen met een doelpunt aan de overwinning, dan levert hij 110 punten op voor Scorito.

Tip voor speelronde 4

Na de volgende speelronde moeten de Scorito-selecties definitief worden gemaakt. Daarom komen we nog één keer terug met een concrete tip voor speelronde 4. Het is kleine gok, maar de twintigjarige Quilindschy Hartman (€1.500.000) maakte afgelopen zondag zijn debuut voor Feyenoord en deed dat naar behoren. De aanvallend ingestelde back kwam zelfs nog tot een gevaarlijk schot dat net naast ging. 

Hartman speelt al vanaf zijn zevende voor Feyenoord. Een afgescheurde kruisband zorgde ervoor dat hij niet al eerder zijn debuut voor het eerste kon maken. Als hij tegen FC Emmen op de linksback positie opnieuw de voorkeur krijgt boven Pedersen heb je voor een klein bedrag een basisspeler van Feyenoord. Weten de Rotterdammers de nul te houden, dan levert Hartman 102 punten voor je op.

Tot slot

In dit artikel is in hoofdlijnen uitgelegd hoe het spel werkt. Voor verdere details is het aan te raden om alle spelregels goed door te lezen op de website van Scorito zelf. Hopelijk ben jij net zo enthousiast dat het seizoen weer van start gaat als dat wij zijn!

Dus duik in de waardes van alle Eredivisie-spelers en stel een team samen voor speelronde 1. Daarna heb je nog lekker een maand de tijd om te puzzelen voor de definitieve selectie!

Heel veel succes en hopelijk zien we je terug in de bovenste regionen van onze subleague!

4.2/5 - (48 stemmen)
Nog geen reacties
Geef je mening Cancel
Comments to: Gouden tips om jouw Scorito Topcoach pool te winnen.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *