De laatste weken draait het niet bij Ajax. Dat ze toch blijven winnen komt grotendeels door de speler van de maand april: Davy Klaassen. In deze maand heeft de middenvelder hele belangrijke doelpunten gemaakt. Zo scoorde hij de 1-1 tegen Sparta en Groningen en de 2-0 en 3-0 tegen PEC Zwolle. Zonder deze doelpunten had Ajax de titel waarschijnlijk uit het hoofd kunnen zetten.

Het is niet het hele seizoen koek en ei geweest voor Davy Klaassen bij Ajax. Door het drukke middenveld van de Amsterdamse club heeft Klaassen lang niet alle wedstrijden gespeeld, en ook wordt hij elke keer in een andere rol gebruikt. Zo heeft hij op al 10, 6 en 8 gespeeld. 

In de maand april, inclusief de verloren bekerfinale tegen PSV, is Klaassen in de vijf gespeelde wedstrijden betrokken geweest bij vijf doelpunten. Ter vergelijking: de rest van het hele seizoen is hij in de Eredivisie bij hetzelfde aantal doelpunten betrokken geweest. Klaassen gedijt dus goed in een slecht draaiend Ajax, hoe is dit te verklaren?

Klaassen als ‘10’

Aan het begin van het seizoen leek Klaassen de aanvallende middenvelder van Ajax te worden. Alleen zette Erik ten Hag Steven Berghuis op die plek en Ajax draaide als een tierelier. Onder aanvoering van Berghuis als 10 overwinterde ze in de Champions League en kwamen ze eerste te staan in de Eredivisie. De concurrentiestrijd leek definitief gewonnen. Klaassen moest plaatsmaken en kwam veel op de bank te zitten.

Tijdens de WK-kwalificatiewedstrijd Bolivia – Brazilië raakte rechtsbuiten Antony geblesseerd. Dat betekende dat er weer een plekje vrij kwam op 10 voor Davy Klaassen. Steven Berghuis verplaatste namelijk naar de rechtsbuitenpositie om Antony te vervangen. 

Die kans greep Klaassen zoals gezegd met beide handen aan. De rol die hij op 10 vervult is compleet anders dan Steven Berghuis. Berghuis is de echte spelmaker van Ajax. Hij strooit met passes en laat zich vaak uitzakken naar de linker- of rechterkant van het veld, terwijl Klaassen juist zoveel mogelijk in het zestienmetergebied te vinden is. Hij is namelijk kopsterk en heeft genoeg loopvermogen om diep te gaan. 

Als we zijn passmaps erbij pakken dan lijkt de rol van Klaassen niet te zijn veranderd ten opzichte van de andere posities waar hij de rest van dit seizoen speelde. 

davy klaassen speler van de maand stats 1
Figuur 1: Passmap Davy Klaassen seizoen 2021-2022 tot april
davy klaassen speler van de maand stats 2
Figuur 2: Passmap Davy Klaassen seizoen 2021-2022 in april

In beide figuren is de middenvelder namelijk te vinden over het hele veld om passes te versturen. Als we echter verder inzoomen in de data, dan wordt duidelijk dat zijn rol wel degelijk veranderd is. 

davy klaassen speler van de maand stats 3
Figuur 3: Schotassists Davy Klaassen seizoen 2021-2022 tot aan april
davy klaassen speler van de maand stats 4
Figuur 3: Schotassists Davy Klaassen seizoen 2021-2022 in april

Alle passes die Klaassen in april heeft gegeven die resulteren in een schot zijn allemaal gegeven vanuit het zestienmetergebied. Daarnaast zijn ze allemaal gegeven met de rug naar het doel. Klaassen is dus een aanspeelpunt in de zestien, en legt ballen terug voor zijn teamgenoten. 

davy klaassen speler van de maand stats 5
Figuur 4 en 5: Klaassen gaat diep om vervolgens de bal terug te leggen

Zoals je kunt zien in figuur 4 en 5 gaat Klaassen diep het zestienmetergebied in nadat hij wordt weggestoken door Berghuis. Klaassen neemt veel van deze loopacties om vervolgens de bal terug te leggen op een medespeler, of om vrij te komen voor het doel om zelf te kunnen scoren.

Klaassen als doelpuntenmaker

Naast dat Klaassen een belangrijke spil is als aangever in zijn rol als diepgaande nummer 10, maakt hij als aanvallende middenvelder ook veel doelpunten. Niet geheel verrassend te noemen aangezien hij heel erg veel in het zestienmetergebied te vinden is. 

davy klaassen speler van de maand stats 6
Figuur 6: Klaassen in het zestienmetergebied bij een voorzet

Situaties zoals in figuur 6 komen geregeld voor: Klaassen die naast de spits in het zestienmetergebied staat zodra een medespeler aan de zijkant de bal heeft.

Op deze manier maakt Klaassen veel doelpunten. Of een intikker na een rebound, of als directe afmaker zoals tegen FC Groningen (figuur 7 en 8).

davy klaassen speler van de maand stats 7
Figuur 7 en 8: Klaassen scoort direct uit een voorzet

Als de bal enigszins in de buurt komt van de plek van waar een voorzet gegeven kan worden, dan sprint Klaassen het zestienmetergebied in. En met succes. De dynamiek waarmee hij naar voren stormt is heel moeilijk af te stoppen voor een verdediging en veroorzaakt vaak veel chaos. Zo ook tegen FC Groningen: hij kan namelijk de voorzet volledig vrij binnenschieten.

davy klaassen speler van de maand stats 8
Figuur 9: Shotmap Klaassen seizoen 2021-2022 tot april
davy klaassen speler van de maand stats 9
Figuur 10: Shotmap Klaassen seizoen 2021-2022 in april

In beide shotmaps zie je dat Klaassen het hele seizoen al graag in het zestienmetergebied komt en dat hij pas besluit te schieten als hij ook echt een grote kans heeft om te scoren. Hij schiet namelijk, op het geweldige doelpunt tegen PEC Zwolle na, altijd van binnen het zestienmetergebied. Ben je er zeker van dat Klaassen dit kan volhouden? Dan kan je via wedden op voetbal, altijd eens een gokje wagen.

Er lijkt dus weinig verschil in zijn rol als doelpuntenmaker te zitten. Toch schiet hij als nummer 10 meer dan als hij niet op die positie staat. In vier wedstrijden heeft Klaassen namelijk negen schoten afgevuurd, per 90 minuten zijn dat 2,4 schoten. Ter vergelijking: in de overige wedstrijden tot april vuurde Klaassen 1,8 schoten per 90 minuten af. Met zijn prestaties in de maand april op nummer 10 maakt Klaassen het Ten Hag dus knap lastig. Verhuist hij Berghuis ‘gewoon’ weer terug naar de positie op het middenveld als Antony terugkomt van zijn blessure, of heeft Klaassen zich definitief in de basis geknokt?

4.8/5 - (5 stemmen)
Nog geen reacties
Geef je mening Cancel
Comments to: Speler van de maand april – Davy Klaassen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *