1. Eredivisie

Welke club laat de meeste jeugdspelers debuteren?

De Eredivisie wordt meer en meer als een opleidingscompetitie gezien. Dat is ook niet zo gek als je ziet welke spelers er de laatste jaren zijn doorgebroken bij de diverse teams in de Eredivisie. Over het algemeen heerst er de gedachte dat jeugdspelers bij clubs als Ajax en Feyenoord de meeste kans krijgen zich te bewijzen in de Eredivisie. Dit terwijl clubs als Roda JC en sc Heerenveen niet bekend staan om hun fantastische opleiding. Maar klopt dit ook? Tussen de linies ging op onderzoek uit…
Het belangrijkste voor dit onderzoek was het definiëren wanneer iemand een jeugdspeler van een club is. In dit onderzoek is uitgegaan dat een speler als jeugdspeler wordt beschouwd als hij minimaal één wedstrijd in de A1 (of lagere elftallen) van de desbetreffende club heeft gespeeld. Wanneer hij is gekocht, of hoeveel wedstrijden hij in de jeugd heeft gespeeld doet er niet toe. Een speler die alleen in het beloftenelftal (zoals Jong FC Twente, Jong FC Utrecht, Jong Feyenoord, Jong ADO enz..) heeft gespeeld bij de club waar hij is gedebuteerd, wordt niet gezien als eigen jeugdspeler.
In dit onderzoek is gekeken naar het huidige seizoen en de 4 seizoenen daarvoor. Omdat PEC, Cambuur en GAE nog maar kort in de Eredivisie spelen, zijn deze clubs niet meegenomen in dit onderzoek (sorry fans;)).

Debuterende jeugdspelers per club

Welke club laat sinds augustus 2009 tot december 2013 de meeste jeugdspelers debuteren in de Eredivisie? In onderstaande afbeelding is te zien dat Ajax er met kop en schouders bovenuit steekt. De Amsterdammers lieten in deze periode maar liefst 21 spelers hun debuut maken in de Eredivisie. Wat ook opvalt is dat al deze spelers ook nog ergens actief zijn op het hoogste niveau. Naast de kwantiteit, valt de kwaliteit (natuurlijk relatief gezien) van deze spelers ook te prijzen.
FC Twente en FC Utrecht doen het ook zeer goed. Vooral het afgelopen jaar zijn er bij deze twee teams veel jeugdspelers gedebuteerd in de Eredivisie. RKC staat troosteloos onderaan in deze lijst. De Waalwijkers moeten het vooral hebben van slim inkopen en laten dat middels deze statistiek wel zien. Hierbij moet wel aangetekend worden dat RKC één seizoen minder actief was in de Eredivisie dan de rest van de clubs.
Roda JC en Heracles maken het lijstje onderaan compleet. De Limburgers kopen de laatste jaren zeer veel spelers en laten eigen jeugd blijkbaar erg links liggen. Moeten zij nog wel investeren in hun jeugdopleiding, is de vraag die hier gesteld kan worden. Misschien wel ja. Ondanks dat ze maar vijf spelers hebben laten debuteren, is één hiervan wel Guus Hupperts, die de club misschien wel enkele miljoenen kan opleveren.

Tabel 1: het aantal jeugdspelers per club dat hun debuut maakt in de Eredivisie
Tabel 1: het aantal jeugdspelers per club dat hun debuut maakt in de Eredivisie

Eigen jeugd de kans geven loont

Uit de bovenstaande tabel is ook op te maken dat je jeugdspelers wellicht gewoon de kans moet geven om zich te bewijzen. Clubs die de laatste jaren hoog meedraaien in de Eredivisie, staan ook vrij hoog in de bovenstaande lijst. Ajax werd drie keer op rij kampioen en ook FC Twente, Feyenoord en FC Utrecht beleven prima jaren.
Dit in tegenstelling tot Roda JC en RKC die het de laatste seizoenen toch moeilijk hebben in de Eredivisie. Zij zijn erg afhankelijk van de goede scouting. Blijft dit enkele seizoenen uit, dan komen zij in de problemen, waar andere clubs misschien meer terug kunnen vallen op hun prima jeugdopleiding. Ook PSV staat vrij laag in de lijst. Voor een topclub in de Eredivisie laten zij vrij weinig jeugdspelers debuteren in de Eredivisie. De resultaten van PSV de laatste 5 seizoenen heeft PSV in ieder geval géén gelijk gegeven. Tijd om meer spelers de kans te geven, wat ze dit seizoen dan ook eindelijk lijken te doen.

Jeugdspelers per club

In onderstaand overzicht is te zien welke spelers door ons gedefinieerd zijn als jeugdspeler van een club en zijn gedebuteerd in de Eredivisie. Duidelijk is te zien dat bij een hoop clubs de kwantiteit hoger is dan de kwaliteit. Toch zie je bij elke club minimaal één speler die een hoge transferwaarde vertegenwoordigt.
In totaal zijn er bij deze clubs 163 eigen jeugdspelers gedebuteerd. Hiervan is het grote deel nog steeds profvoetballer. Enkele namen als Gino Felixdaal, Shapoul Ali, Evert Brouwers en Diederik Bangma zijn voorbeelden van spelers die het niet gered hebben in het betaalde voetbal en inmiddels bij een amateurclub spelen.
jeugdspelers-per-club-in-eredivisie

Conclusie

Het lijkt er op dat het inzetten van veel eigen jeugdspelers uiteindelijk loont. Natuurlijk moet de kwaliteit van je jeugdopleiding goed zijn om spelers te kunnen laten debuteren die het niveau aan kunnen. Wat dat betreft zijn met name Ajax, maar ook FC Twente, FC Utrecht en Feyenoord voorbeelden voor de rest van Nederland. Zij passen constant jeugdspelers in en laten zien dat dit gepaard gaat met goede resultaten in de Eredivisie. Voor RKC, Roda JC, Heracles, NAC en ook AZ is er nog een hoop terrein te winnen.
Maar ook bij Vitesse waar de laatste seizoenen bijna geen jeugdspeler meer debuteert en PSV (wel de juiste weg ingeslagen) is er nog een hoop te winnen. Misschien dat er over een jaar een zelfde onderzoek wordt gedaan. Eens kijken of er dan grote verschuivingen zichtbaar zijn geworden..

5/5 - (1 stemmen)
Er zijn reacties op dit artikel
Laat reacties zien Hide comments
Comments to: Welke club laat de meeste jeugdspelers debuteren?
 • 12 januari 2014

  Hoezo zijn spelers als Andersen bij Ajax een jeugdspeler? Heeft gewoon 40(!) profwedstrijden voor een andere club gespeeld. Dan ben je toch echt geen jeugdspeler meer.

  Reageer
  • 12 januari 2014

   Frans, bedankt voor je reactie.
   Andersen heeft in de A1 bij Ajax (en dus de jeugdopleiding) gespeeld. En zoals je in het artikel kunt lezen, was het een criterium dat spelers als jeugdspeler worden gezien als ze minimaal 1 wedstrijd in de A1 hebben gespeeld.
   In het geval van Andersen is dat nu misschien een beetje vreemd, maar wilde gewoon één lijn trekken.
   Dat er discussie zou komen, had ik wel verwacht maar is volgens mij onontkoombaar.

   Reageer
   • 14 januari 2014

    Ah, ik snap je punt. Misschien is de criteria dan te licht, maar je moet inderdaad een keuze maken.

    Reageer
   • 26 april 2015

    Eriksen heeft de geweldige periode van 6 maanden voor de jeugdopleiding gespeeld, dan kan je niet met droge ogen beweren dat dit een jeugdspeler van Ajax is, en zo kunnen we nog even doorgaan. Het lijkt mij realistischer als er een minimale periode van bijvoorbeeld drie jaar wordt genoemd dat een speler daadwerkelijk in de jeugd liep, anders is het koketteren met de veren van een ander zijn opleiding en vruchten van hun arbeid.

    Reageer
 • 13 januari 2014

  Het valt mij op dat er bij AZ een aantal namen ontbreken. Onlangs zijn Wesley Hoedt en Joris van Overeem gedebuteerd. Ook Willie Overtoom ontbreekt die vorig seizoen zijn debuut maakte. Het seizoen daarvoor Kevin Luckassen en in 2011 ontbreken tevens Kolbeinn Sigthorsson en Johan Berg Gudmundsson.
  Met deze juiste statistieken zou AZ tussen Feyenoord en Heerenveen in staan.
  Om helemaal juist te zijn zijn er nog meer spelers in de periode 2009-2011. Zoals Marco Vejijnovic, Jonathas, Toni Kolehmainen, Aron Gunarsson, Kees Luickx en Ruud Vormer.
  Met deze statistieken zou AZ juist onder Ajax op de tweede plaats staan.
  Beetje vertekenend beeld op deze manier.

  Reageer
  • 13 januari 2014

   Hoi Lucas, bedankt voor je reactie.
   Wesley Hoedt en Joris van Overeem zijn inderdaad onlangs gedebuteerd, maar deden dit in de Europa League/KNVB-beker. In de Eredivisie hebben zij nog geen minuten gemaakt. In dit onderzoek is alleen gekeken naar debutanten in de Eredivisie.
   Wat betreft Gudmundsson en Sigthorsson: ik heb alleen kunnen vinden dat zij in Jong AZ hebben gespeeld. Als jij iets hebt waaruit blijkt dat ze in de A1 hebben gespeeld, dan zie ik dat uiteraard graag 🙂
   Kolehmainen heeft geen Eredivisieduel voor AZ gespeeld. Vejinovic en Gunarsson debuteerden voor augustus 2009. Kees Luickx debuteerde namens Excelsior in de Eredivisie en Ruud Vormer debuteerde zelfs al in 2006 voor AZ.

   Reageer
  • 14 januari 2014

   Willie Overtoom had al eredivisie gespeeld bij Heracles.

   Reageer
 • 14 januari 2014

  Prima om spelen in de A1 als criterium te hanteren, want anders wordt het wel erg rekbaar. Ik snap daarom ook waardoor bij FC Utrecht Moro en Van Velzen ontbreken in het overzicht. Beiden hebben nooit in de A1 van FC Utrecht gespeeld.

  Reageer
  • 15 januari 2014

   Lars Veldwijk heeft nooit in de jeugd (A junioren) van FC Utrecht gevoetbald. Ook Eric Cummins heeft niet in de jeugd van FC Utrecht gevoetbald. Beide spelers hebben wel gespeeld in het beloften elftal.

   Reageer
   • 15 januari 2014

    Veldwijk komt natuurlijk bij Volendam vandaan. Van Cummins heb ik eerlijk gezegd geen idee, maar hij is er volgens mij wel een paar jaar geweest.
    Inzake FC Twente: heeft Eghan daar in de jeugd gespeeld? Mijn beeld bij hem is dat hij instroomde in het Beloftenteam, maar mijn geheugen kan me bedriegen.

    Reageer
 • 15 januari 2014

  Bij FC Utrecht ontbreekt Kenny Teijsse. Hij maakte zijn debuut op 26 oktober in de uitwedstrijd tegen Cambuur Leeuwarden. Hij viel in de 69e minuut in voor de Ridder.

  Reageer
 • 15 januari 2014

  De Rotterdamse roots van Cummins waren altijd wel hoorbaar. Heeft hij de overstap naar FC Utrecht pas gemaakt na de A1?
  BTW: FC Utrecht staat dus met een goede toepassing van het criterium op 14. Ik ben benieuwd of er ook bij andere clubs nog wijzigingen ontstaan.

  Reageer
  • 15 januari 2014

   15, Cummins en Veldwijk eraf. Teijsse erbij. Cummins is in 2008 naar FC Utrecht gekomen. In der tijd vanwege de vele blessures van de doelmannen bij FC Utrecht. Hij was toen 20 jaar. (of eind 19)

   Reageer
  • 15 januari 2014

   Tuurlijk! Hij heeft één basisplaats gehad, maar dat was in de EL. En is nog een keer ingevallen in de eredisvisie, dus hoort erbij.
   Als we toch met linksbacks bezig zijn: hoe zit het met Dave Bulthuis? Speelde hij in de A1 van FC Utrecht?

   Reageer
 • 15 januari 2014

  Dave Bulthuis speelde niet in de A1 van FC Utrecht. Hij komt uit de jeugd van FC Volendam en VPV Purmersteijn.

  Reageer
  • 15 januari 2014

   Dank! Dan lijkt 15 het exacte aantal.

   Reageer
 • 20 januari 2014

  Jordy van Deelen debuteerde dit seizoen bij Feyenoord thuis tegen FC Twente, die staat er ook niet bij.

  Reageer
 • 23 januari 2014

  Ik mis bij Feyenoord een aantal namen. Zo mis ik Jordy Clasie. Hij is door Feyenoord opgeleid, maar debuteerde in de eredivisie bij Excelsior. Inmiddels heeft hij al een groot aantal wedstrijden in Feyenoord 1 gespeeld. Miquel Nelom, in principe hetzelfde verhaal. Hij heeft een aantal jaren in de opleiding van Feyenoord gespeeld maar debuteerde in de eredivisie bij Excelsior. Janmaat staat er ook niet tussen. Die heeft een aantal jaar in de opleiding gespeeld maar is na de C jeugd weggestuurd. Inmiddels speelt hij al meer dan een jaar in Feyenoord 1. Ik heb nu helaas geen tijd meer om er verder over na te denken, maar als ik op nog meer namen kom dan zal ik dat posten.

  Reageer
  • 26 januari 2014

   Norichio Nieveld (2009) debuteerde ook nog bij Feyenoord, kwam ook uit eigen jeugd.

   Reageer
   • 27 januari 2014

    Norichio Nieveld debuteerde in seizoen 2008-2009 en maakte op 1 februari 2009 als basisspeler zijn eredivisiedebuut in de uitwedstrijd tegen N.E.C..
    Dit stuk gaat in vanaf seizoen 2009-2010.

    Reageer
 • 9 juni 2014

  Lekker representatief om spelers vanaf 1 wedstrijd in de A junioren eigen jeugd te noemen.
  Lars Veldwijk, Mart Lieder, Dave Bulthuis, Mitchell Dijks zijn bijvoorbeeld allen uit de jeugdopleiding van FC Volendam afkomstig.
  Geen wonder de wegkaap en roofverenigingen dan bovenaan staan.

  Reageer
  • 20 september 2014

   Volgens mij is Lieder ook bij Volendam weg gegaan en heeft hij zichzelf weer op de
   Kaart gezet via Purmersteijn. Ook Mitchell Dijks heeft meer dan 2 jaar Ajax jeugd gehad… De criteria zijn altijd wazig. Maar iemand vanuit de e-junioren zelf opleiden tot de beloften of het 1e elftal gebeurd steeds minder. Logisch ook eigenlijk. Volendam haalt ze bij Purmersteijn / edam / zwaluwen vandaan en Ajax haalt
   ze weer bij Volendam vandaan.

   Reageer
 • 21 juli 2015

  Wow jongens calm your tits. Remon geeft vrij duidelijk aan dat het moeilijk is om te bepalen wanneer een speler een jeugdspeler is en kiest uiteindelijk wat hem ’t beste lijkt. Kun je uiteindelijk wel met zn allen gaan zeuren maar wat verwacht je dan? Dat hij van honderden spelers per geval gaat kijken of je het een jeugdspeler kan noemen. Dat is gewoon onbegonnen werk.
  Ik zelf heb het idee dat het schema over het algemeen aardig klopt. Ook wanneer er wat aanpassingen zijn zal de ranglijst ongeveer het zelfde blijven.

  Reageer

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *