1. Eredivisie

De meest waardevolle spits van de Eredivisie

Het voetbal gaat om doelpunten. Toch wordt er in het voetbal in vergelijking tot andere sporten zeer weinig gescoord. In een wedstrijd zijn duizenden spelmomenten waar te nemen, maar gemiddeld vallen er per wedstrijd maar twee á drie doelpunten. Maar dat maakt het voetbal misschien ook wel zo populair. De hunkering naar doelpunten. De waarde van doelpunten is dus zeer hoog. Maar in het voetbal is niet ieder doelpunt even veel waard. Een vijfde doelpunt van een team is vaak minder waard dan een eerste doelpunt van een team tijdens een wedstrijd, toch? Dit is ook waarom er niet blind gestaard moet worden op het aantal doelpunten van een spits. Er moet juist gekeken worden naar het aantal belangrijke doelpunten van een spits. Welke spits scoort er veel eerste en tweede doelpunten? In dit artikel is onderzocht welke topschutters in de Eredvisie het meest belangrijk zijn geweest met hun doelpunten.
Dit onderzoek is gebaseerd op een eerder onderzoek van Chris Anderson en David Sally. In hun boek “Soccer by the numbers” hebben zij onderzocht welke doelpunten in een wedstrijd het meest belangrijk zijn en dit gekoppeld aan de topschutters van de Premier League. En wat blijkt? Als Liverpool dit had onderzocht hadden ze waarschijnlijk nooit Andy Carrol voor veel geld gehaald. Volgens het onderzoek was Darren Bent een veel betere keuze geweest. In zowel het seizoen 2009-2010 als 2010-2011 stond Bent op de tweede plek wat betreft het maken van belangrijke doelpunten voor zijn club. Andy Carrol vinden we ergens terug rond plek 15.

De waarde van doelpunten

Om de waarde van doelpunten te bepalen hebben Anderson & Sally een simpel onderzoek uitgevoerd. Ze berekenden hoeveel punten een gemiddeld elftal per wedstrijd heeft verdiend, afgezet tegen het aantal gemaakte doelpunten. Hiervoor hebben zij data genomen van tien seizoenen Premier League, Ligue 1, Bundesliga en de Serie A. Dit leverde het volgende resultaat op:

  • 0 doelpunten: 0,28 punten;
  • 1 doelpunten: 1,13 punten;
  • 2 doelpunten: 2,12 punten;
  • 3 doelpunten: 2,67 punten;
  • 4 doelpunten: 2,90 punten;
  • 5+ doelpunten: 3,00 punten;

Niet scoren is dus niet per definitie slecht. Een team wat niet scoorde behaalde gemiddeld toch 0,28 punten door een nul-nul gelijkspel. Wanneer een team vijf doelpunten of meer maakt, is de overwinning zeker. Statistisch gezien is één doelpunt genoeg voor minimaal één punt. Scoort men twee doelpunten dan is men dichter bij de overwinning dan bij een gelijkspel.
Te zien is in ieder geval dat niet ieder doelpunt dezelfde waarde heeft. Met drie doelpunten haal je immers niet direct drie keer zoveel punten. De waarde van een doelpunt hangt dus af van het aantal overige doelpunten in een wedstrijd. Het tweede doelpunt is het meest waardevol. Daarmee stijg het aantal punten het meest. In dit geval met 0,99 punt.

Analyse Eredivisie topschutters

Waar Anderson en Sally een analyse maakten over de topschutters van de Premier League, hebben wij er een gemaakt van de topschutters van de Eredivisie. Er is gekeken welke topschutters in de seizoenen 2011-2012 en 2012-2013 de meest waardevolle doelpunten hebben gemaakt. De waarde die aan doelpunten is toegekend, eerder in dit artikel hebben we daar voor toegepast. Dit leverde het volgende resultaat op:

Topschutters Eredivisie
De topschutters van de Eredivisie en de waarde van hun doelpunten.

Bony was dit seizoen dus goed voor 24,58 punten voor Vitesse. In de top veranderd er weinig. Wel is duidelijk te zien dat Finnbogassons doelpunten een stuk belangrijker waren dan die van Altidore. Ondanks dat Finnbogasson maar één doelpunt meer maakte, behaalde hij wel ruim 3,5 punt meer dan de Amerikaan. Onderin zien we de PSV-spelers Lens en Wijnaldum iets zakken. Zij maakten minder waardevolle doelpunten dan Castaignos en Mulenga. Ondanks de nodige kritiek die Castaignos kreeg, deed hij het dus helemaal niet zo heel slecht.
In het seizoen 2010-2011 zie je duidelijk dat de doelpunten van Guidetti meer waarde hebben gehad dan die van Dries Mertens. Ook de goals van Siem de Jong leverden uiteindelijk niet zo heel veel punten op.

Totaal van het aantal punten

Oke, we weten nu welke topschutters waardevolle doelpunten maken. De bijdrage van topschutter Wilfried Bony was afgelopen seizoen 24,58 punt. Niet slecht toch? Bony was goed voor 38.4% van de punten die Vitesse haalde afgelopen seizoen. Hoe deden de andere spelers dit?

Percentage behaalde punten voor club
Percentage behaalde punten voor club.

Duidelijk is te zien dat Wilfried Bony niet het meest waardevol voor zijn club was. Afgelopen seizoen was dat Finnbogason die bijna 50% van de punten bij elkaar schoot met zijn doelpunten. Heerenveen zal er wijs aan doen om alles in het werk te stellen de jonge IJslander in Heerenveen te behouden.
Een andere opvallende speler in beide lijsten is Malki. De spits die onlangs vertrok naar het Turkse Kasimpasa presteerde het om twee seizoenen op rij meer dan 40% van de punten voor zijn club te verzorgen door het maken van doelpunten. Een opvallend extra gegeven is het feit dat 29 van de 42 doelpunten die Malki maakte het eerste doelpunt voor Roda JC in de wedstrijd betekende.
De vraag is of de meest effectieve spits van Roda JC (en misschien wel de Eredivisie) misschien niet te makkelijk is laten gaan door de clubleiding van Roda JC. En hebben de (sub)toppers in de Eredivisie zitten slapen?

Conclusie

Het op deze manier benaderen van spitsen geeft wat mij betreft een hele andere kijk op de kwaliteit van spitsen. Er wordt verder gekeken dan het aantal gemaakte doelpunten.
Bas Dost werd in het seizoen 2011-2012 ruim topscorer van de Eredivisie. Maar uiteindelijk was hij minder belangrijk dan Bony en Pellé dit seizoen, terwijl beide spitsen minder doelpunten maakten dan Bas Dost.
Siem de Jong mocht dan bekend zijn om het maken van belangrijke doelpunten en zou er staan wanneer het moest. De waarde van zijn doelpunten bleek niet zo heel hoog te zijn. Hij leverde met zijn doelpunten maar 11% van de punten van Ajax. De Jong maakte maar één keer het eerste doelpunt en vijf keer het tweede doelpunt voor Ajax in een wedstrijd.
De speler die de minst belangrijke doelpunten maakte was Dries Mertens. De kleine Belg zorgde over twee seizoenen gezien acht keer voor het derde, vierde of vijfde+ doelpunt voor zijn club.

Beoordeel deze post
Nog geen reacties
Geef je mening Cancel
Comments to: De meest waardevolle spits van de Eredivisie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *