Soms wordt mij wel eens gevraagd welke twitteraccounts of websites interessant zijn om te volgen of te lezen als het gaat om Football Analytics. Dit bracht mij op het idee om een lijst samen te stellen van Football Analytics blogs die ik graag lees, of mij interessant lijken voor anderen. Met Football Analytics bedoel ik data-analyse, statistieken en tactische analyses.
Noot: deze lijst is geen ranking, maar een selectie van websites die ik regelmatig bezoek of bezocht en de moeite waard vind om te delen.

20 beste Football Analytics blogs

Statsbomb

Dit is toch wel één van mijn favoriete blogs. Als je bekend wilt worden met voetbal en het gebruik van data, dan raad ik je absoluut aan dit blog binnenstebuiten te keren. Je vindt er artikelen voor beginners die relatief eenvoudig te begrijpen zijn, maar ook een hoop diepgaande statistische analyses.

De website van oprichters Ted Knutson en Benjamin Pugsley heeft sinds een aantal maanden ook een eigen podcast, die ik ook van harte aanbeveel.

Bezoek site

Barcanumbers

Zoals de naam van de website al doet vermoeden gaat dit blog met name over Barcelona. De liefde voor Messi wordt ook niet onder stoelen of banken geschoven zoals deze analyse bewijst. Op de website lees je hapklare artikelen, die goed te volgen zijn. Dit in de eerste plaats door de fraaie visualisaties die oprichter Erdi maakt. De combinatie van schitterende visualisaties en makkelijk te lezen teksten maakt deze weblog absoluut een bezoekje waard.

Bezoek site

OptaSportsPro(blog)

optasports football analytics

Het blog gedeelte op de officiële website van Opta, is voor mij een enorme kennisbank geweest. Hoewel er de afgelopen maanden relatief weinig is geplaatst, is het archief absoluut de moeite waard. Op het blog zijn (uiteraard) artikelen te vinden die geschreven zijn op basis van Opta data. De kwaliteit van de artikelen ligt hoog, zoals je mag verwachten van deze data-leverancier.

Bezoek site

The Backpass Rule

the backpass rule football analytics

Het mooie van deze website is dat het actief is in een bijzondere niche, namelijk: het Schotse voetbal. Liefhebbers van het Schotse voetbal zullen zich hier dan ook snel thuis voelen. Met een fraaie combinatie van data, visualisaties en tekst analyseert oprichter @TheBackpassRule spelers en teams.

Bezoek site

FC Phyton

fc python football analytics

FC Python is geen traditionele weblog. Het richt zich namelijk met name op data liefhebbers die meer willen weten van Python en hoe zij dit kunnen gebruiken voor het maken van data-analyses in de sport. Erg interessant voor mensen die bijvoorbeeld willen leren scrapen. Zo lees je op hun blog vrij uitgebreide handleidingen voor het scrapen van transfermarkt.nl.

Bezoek site

21stclub

21stclub football analytics

21stclub is een initiatief van Blake Wooster & Rasmus Ankersen en hebben als doel het voetbal te veranderen en de status quo die veel clubs hebben te doorbreken. Uiteraard doen ze dit door slimme software en analyses. Op hun blog geven ze regelmatig een inkijkje in hun slimme oplossingen waar clubs hun voordeel mee kunnen doen. Kortom: benieuwd hoe clubs het ook anders kunnen doen? Spit de weblog van 21stclub eens door en je wordt zeker niet teleurgesteld.

Bezoek site

DeepXG

deepxg football analytics

Tom Lawrence heeft al een tijdje niets meer gepost op zijn blog, wat eigenlijk best jammer is. Want wie zijn site bekijkt ziet dat Tom gezegend is met de kwaliteit die hoort bij het maken van fraaie visualisaties en dit tevens koppelt aan inhoudelijk diepgaande analyses. De kunst is om visualisaties op een eenvoudige manier over te brengen aan de lezer, en dat lukt hem. Hij focust zich met name op de Premier League, maar dat is gezien zijn Engelse achtergrond dan ook weer niet opmerkelijk te noemen. Ik kijk in ieder geval weer uit naar eindelijk weer een nieuw artikel…

Bezoek site

Zonalmarking.net

zonalmarking football analytics

Het is zonde dat zonalmarking niet meer regelmatig tactische analyses plaatst. Voor hoogwaardige tactische analyses kon je hier namelijk zeer goed terecht. Sinds Michael Cox zijn boek heeft uitgebracht (aanrader trouwens), krijgt de site een stuk minder updates. Toch is het archief een enorme waardevolle bron voor iedereen die interesse heeft in tactische analyses.

Bezoek site

Langebal

lange bal football analytics

Zoals de naam van de website al doet vermoeden is dit een Nederlandstalig blog. Toch is hij niet van een Nederlander, maar van een Belg. Schrijver Bart Plasschaert richt zich met name op tactische analyses van het Belgische voetbal en de Premier League. Bart is een zeer goede analist en koppelt dit aan een fijne schrijfstijl waar hij tevens gebruik maakt van nuttige data. Kortom, een plezier om te lezen en absoluut een aanrader.

Bezoek site

Chance Analytics

chance analytics football analytics

De website van Chance Analytics staat bomvol artikelen op het gebied van voetbal en data. Onlangs hielden ze nog een data-visualitatie competitie, die ik van harte aanbeveel. De website heeft meerdere schrijvers die een vrij breed scala aan onderwerpen behandelen zoals Match Reports, Squad Analyses, Scouting, de perfecte penalty, de transfermarkt en nog heel veel meer. Maar pas op: door de verscheidenheid aan onderwerpen kan het maar zo zijn dat je enkele uren verder bent en nog meer wilt lezen.

Bezoek site

Oh You Beauty

oh you beauty football analytics

Weer totaal wat anders dan de andere websites hierboven. Oh you beauty analyseert vrijwel iedere website van Liverpool FC. En zoals je mag verwachten zijn dit geen standaard analyses, maar @natefc gebruikt data, een hele hoop data. Dat is ook direct te zien in zijn wedstrijdanalyses: schotlocaties, goal events, gemiddelde posities, balbezitverdeling etc. Ben je fan van Liverpool, dan moet je dit blog sowieso lezen. Ben je fan van voetbal, data (visualisaties), dan moet je dit blog ook lezen. Ben je het beide niet: dan moet je dit blog overslaan ;).

Bezoek site

TheStatsZone

thestatszone football analytics

The Statszone doet zijn naam eer aan: voor leuke en informatieve stats kan je hier zeker terecht. Een overzicht van de meest lange actieve streaks (reeksen), in het Engelse voetbal op dit moment? Geen probleem, ze schrijven er een artikel over. Of wanneer ene Lionel Messi de 100 goals heeft bereikt, zijn ze er als de kippen bij om deze 100 goals onder de loep te nemen. Op de site staan ook veel voorbeschouwingen die ik persoonlijk minder interessant vind. Maar als je die eruit filtert is de site absoluut de moeite waard om eens een bezoek te brengen.

Bezoek site

Mackay Analytics

Mackay Analytics football analytics

De website van de Nederlander Nils Mackay is niet de meeste actieve of uitgebreide website. Nils kiest duidelijk voor kwaliteit boven kwantiteit want de artikelen die hij publiceert zijn zeer leerzaam voor de Football Analytics liefhebber. Hij evalueert op hoog niveau en met fraaie visualisaties, xG-models, dribbelvaardigheden, beste locaties om passes te versturen en meer. Kortom: wil je op een hoog niveau lezen en leren over data analyse in het voetbal, neem dan zeker eens de tijd om de artikelen van Nils te lezen.

Bezoek site

Differentgame

differentgame football analytics

Differentgame is een website van Paul Riley die op Twitter vooral bekend is met zijn account @footballfactman. Paul is één van de beste Football Data Analytics experts die ik ken, en alleen daarom is zijn website een aanrader om te volgen. Het mooie van zijn website is dat je daar actuele Expected Goals (xG) dashboards kan vinden. Paul maakt daarnaast in zijn analyses gebruik van data visualisaties zoals xG-plots, fraaie tabellen maar ook wedstrijdbeelden. Dit maakt het werk van Paul uniek en absoluut de moeite waard om te volgen!

Bezoek site

PenaltyKickStat

penaltykickstat

Als je geïnteresseerd bent in strafschoppen dan is deze website absoluut een aanrader. De eigenaar van deze website heeft een enorme database aan strafschoppen die data bevat van alle belangrijkste competities en bekers sinds 2009. Schiet je een strafschop in de linkerbovenhoek? Penaltykickstat weet hoe groot de kans is dat deze raak is. Welke keepers stoppen de meeste strafschoppen? Welke keepers kiezen het vaakst de juiste hoek? Je kan het allemaal terugvinden op deze website. Zelf eens spelen met de data en een penalty plot samenstellen? Ook dat kan, via deze gelieerde site: penaltyplots.com.

Bezoek site

Experimental 361

experimental361 football analytics

De website van Experimental 361 voelt voor mij nog regelmatig als een snoepwinkel. Ben Mayhew is er in geslaagd om de ene fraaie visualisatie na de andere de revue te laten passeren. Data-analisten (ook zeker in het voetbal) worden nog wel eens verweten hun data op een lastige manier te presenteren, maar daar heeft Ben duidelijk geen last van. Het leuke van deze website is dat het niet alleen de grote competities meeneemt, maar ook bijvoorbeeld de Eredivisie en met name de lagere leagues in Engeland.

Bezoek site

Spielverlagerung

spielverlagerung football analytics

Als ik aan tactische analyses denk, dan denk ik aan Spielverlagerung. Op de site vind je tactische analyses van met name wedstrijden uit de Bundesliga, Premier League, La Liga en de Serie A. De meest bekende schrijver is misschien wel René Marić, die als blogger voor Spielverlagerung het heeft geschopt tot assistent trainer van Red-Bull Salzburg. Wil je leren over tactiek in het voetbal of vind je tactische analyses gewoon super interessant, dan is deze website de beste aanrader die ik je kan geven.

Bezoek site

Twelve

Twelve football analytics

Twelve is op het eerste gezicht geen blog die je misschien snel gaat lezen. Maar als je de artikelen eens goed bestudeert zie je dat deze eigenlijk allemaal spot on zijn. Twelve analyseert het voetbal door gebruik te maken van data, maar beseft tegelijk ook dat dit beperkingen heeft. Ze gebruiken statistieken, machine learning en maken daarbij fraaie visualisaties. Op de site verschijnen regelmatig nieuw blogartikelen waarop de focus met name ligt op de Premier League. Deze site is één van mijn ontdekkingen dit jaar, en kan hem dan ook van harte aanbevelen!

Bezoek site

FiveThirtyEight

fivethirtyeight football analytics

De website van FiveThirtyEight is voor veel mensen misschien geen onbekende. Met ruim 950.000 volgers op Twitter is de site van Nate Silver heeft een sterke focus op het gebruik van data in de artikelen die gepubliceerd worden. Dit doen ze ook voor sport en dus ook voor voetbal. Het mooie van deze site vind ik dat de artikelen erg goed te begrijpen zijn en worden ondersteund door gave data-visualisaties. Gemiddeld worden er ongeveer twee artikelen per maand gepubliceerd, maar deze zijn absoluut de moeite waard. Veel van deze artikelen zijn geschreven door vooraanstaande personen in de football analytics wereld zoals Michael Caley en Mike Goodman.

Bezoek site

11tegen11

11tegen11 football analytics

Het is ontzettend jammer dat er op 11tegen11 geen nieuwe artikelen meer geplaatst worden. In het verleden was deze site een enorme bron van inspiratie en kon ik er veel leren. De website van de Nederlandse oprichter Sander IJtsma staat boordevol informatie over Expected Goals. Mocht je het ontstaan, de kracht en het gebruik van ExpG willen weten, dan is het archief van 11tegen11 absoluut een aanrader. Bijkomend voordeel: in de artikelen is het Nederlandse voetbal vaak onderwerp van discussie.

Bezoek site

Conclusie

Zoals eerder gezegd is dit een selectie van websites die ik zelf regelmatig bezoek of waarvan ik veel artikelen heb gelezen om mezelf te verdiepen in data-analyse of tactieken. Hopelijk zijn er nog veel meer websites of blogs zoals deze die ik misschien niet ken of vergeten ben. In dat geval wil ik dat natuurlijk graag weten. Mis je iemand in deze lijst of heb je op of aanmerkingen, laat dan een reactie achter.
Welke website bezoek jij het liefst?
Delen wordt natuurlijk ook altijd gewaardeerd.

4.3/5 - (6 stemmen)
Nog geen reacties
Geef je mening Cancel
Comments to: Dit zijn de 20 beste Football Analytics blogs

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *