De Eredivisie is weer van start gegaan en sommige clubs hebben een uitermate lastige competitiestart. Zo treft FC Utrecht in zijn eerste vier duels PSV, Heerenveen, AZ en Vitesse. Zeker geen makkie voor de Domstedelingen en voor de supporters een signaal dat een vroege hoge notering er misschien niet in zit. Maar welke clubs hebben de moeilijkste start en welke clubs kunnen de eerste weken relatief freewheelend doorkomen? Naar een idee van Ben Mayhew nemen we de duels in augustus, september en oktober onder de loep.

Bookmakers

Om te achterhalen hoe zwaar de Eredivisiestart voor de clubs is hebben we de odds van een aantal bookmakers in kaart gebracht en daar een ranglijst op gebaseerd. Zo is PSV volgens de bookies de absolute favoriet om kampioen te worden en moet Go Ahead Eagles vrezen voor de laatste plek. Iedere positie op de ranglijst, volgens de bookies, hebben we een waarde meegegeven en daar is de moeilijkheidsgraad uit te bepalen. Zo hebben duels tegen Ajax, PSV en Feyenoord een moeilijkheidsgraad van één, terwijl duels tegen AZ, FC Utrecht en Vitesse een moeilijkheidsgraad van twee kregen. Hoe lager uiteindelijk de score, des te makkelijker het programma.

Ajax, PSV & Feyenoord

Van de drie voornaamste titelkandidaten heeft Ajax de makkelijkste start. Vooral de eerste paar duels in de Eredivisie zijn relatief eenvoudig voor de Amsterdammers. Met Sparta, Roda JC, Willem II en Go Ahead Eagles treft Ajax volgens de bookmakers de nummers 15, 16, 17 en 18 van de Eredivisie. Voor Peter Bosz een prettig begin en met de duels in de voorronde van de Champions League ook geen overbodige luxe.
Het programma van Feyenoord is iets lastiger dan die van Ajax. Hoewel de Rotterdammers maar vier tegenstanders uit het ‘linker rijtje’ treffen spelen ze in de eerste drie maanden tegen zowel Ajax als PSV.
Er zijn maar drie teams in de Eredivisie die een lastigere competitiestart hebben dan PSV. Mocht PSV de eerste drie maanden zonder al te veel verliespunten doorkomen dan ziet het er goed uit voor de Eindhovenaren. De eerste zes duels van PSV bevatten wedstrijden tegen vijf teams uit het ‘linker rijtje’.

Makkelijke start

Naast Ajax hebben FC Twente en Vitesse de makkelijkste start van de Eredivisie. Toch zal het verlies in eigen huis tegen Excelsior voor FC Twente hard aankomen. Excelsior was een relatief eenvoudige tegenstander voor FC Twente en nu wachten duels tegen Feyenoord en FC Groningen. Ondanks de relatief eenvoudige eerste drie maanden kan FC Twente al vroeg in het seizoen in de moeilijkheden komen. Ook Vitesse mag niet klagen over de competitiestart. De Arnhemmers beginnen tegen Willem II, ADO en Roda JC alvorens de thuisduels met FC Utrecht en Ajax op het programma staan. Vitesse kan maar zo één van de teams zijn die aan het begin van deze competitie hoge ogen gaat gooien.

Moeilijkste start

De moeilijkste start hebben FC Groningen, Willem II en Heerenveen. FC Groningen treft zes teams uit het linker rijtje waaronder de duels tegen Feyenoord, PSV, FC Utrecht, Vitesse en AZ. Een loodzware opgave voor de nieuwe coach Ernest Faber. De supporters en clubleiding dienen geduld te hebben en zullen het niet makkelijk krijgen de eerste drie maanden.
Ook Willem II treft in zes van de eerste tien duels een zware tegenstander. Net als bij FC Groningen zit ook hier een nieuwe coach. Erwin van de Looi zal het zwaar krijgen is de verwachting. Met een zware thuisnederlaag in de eerste wedstrijd tegen Vitesse belooft het een zeer zware competitiestart te worden voor de Tricolores.
Het zit de nieuwe coaches wat betreft het competitieschema niet mee, want ook de nieuwe coach van Heerenveen, Jurgen Streppel, begint zwaar. Heerenveen treft AZ, PEC, NEC en FC Utrecht in de eerste vier duels en mag in oktober PSV ontvangen. In september zullen de punten gepakt moeten worden, hierin treffen de Friezen FC Twente, Roda JC en ADO.

Moeilijkheidsgraad competitiestart

wedstrijdschema Eredivisie

4.8/5 - (9 stemmen)
Nog geen reacties
Geef je mening Cancel
Comments to: Welke Eredivisieclub heeft de moeilijkste seizoenstart?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *