1. Overige

5 redenen waarom Dick Advocaat op dit moment de juiste bondscoach voor Oranje is

Dick Advocaat wordt de nieuwe bondscoach van Oranje. De geboren Hagenees moet Oranje alsnog naar het WK 2018 in Rusland loodsen. Het had niet veel gescheeld of Henk ten Cate was bondscoach geworden, maar de KNVB besloot op het allerlaatste moment om Dick Advocaat een derde periode hoofdverantwoordelijk te maken van ons vlaggenschip. De aanstelling van Advocaat gaat gepaard met de nodige kritiek van buitenaf. Wat hem vooral verweten wordt is het feit dat hij het schip verliet op het moment dat Oranje hem harder nodig had dan ooit. Is hij wel de juiste man op dit moment? In dit artikel lees je 5 redenen waarom hij wel de juiste bondscoach van Oranje kan zijn.

1. Advocaat heeft zich bewezen als interim coach

Het heeft er alle schijn van dat Dick Advocaat is aangesteld als overbruggingsperiode en zich moet focussen op het behalen van het WK in Rusland. Met nog vijf duels te gaan in de WK-Kwalificatie wacht Advocaat een loodzware opdracht. Toch heeft Advocaat recent nog bewezen dergelijke uitdagingen aan te kunnen. Zo wist hij in 2015 als interim coach van Sunderland de club te behouden voor de Premier League.
Ook iets verder terug in het seizoen 2009/10 wist hij bij AZ zijn doel als interim coach te verwezenlijken. Als opvolger van de ontslagen Ronald Koeman wist hij Europees voetbal te halen.

2. Advocaat is extreem ervaren

Advocaat wordt in september alweer 70 jaar en zal daarmee de oudste bondscoach ooit zijn van het Nederlands elftal. Tevens wordt het zijn derde periode als bondscoach van Oranje. Dick Advocaat kent inmiddels het klappen van de zweep en weet als geen ander hoe het er bij een nationaal elftal en specifiek Oranje aan toe gaat.
In totaal was Advocaat 96 keer bondscoach van een land. Advocaat heeft al bij heel wat landen in de keuken kunnen kijken:

  • Servië: 4 duels
  • Rusland: 24 duels
  • België: 5 duels
  • Zuid-Korea: 8 duels
  • Oranje (periode 1): 26 duels
  • Oranje (periode 2): 29 duels

Ervaring is geen must, maar kan zeker bijdragen aan een beter proces om de kans op overwinningen te doen maximaliseren. Als interim coach heb je weinig tijd en ben je aangesteld om de koppen zo snel mogelijk dezelfde kant op te krijgen en te zorgen dat er een goede prestatiemindset is.

3. Advocaat durft ook anders te spelen

Met Dick Advocaat haalt de KNVB een coach binnen die zich niet blind staart op de ‘Hollandse school’. Advocaat kijkt naar zijn spelersmateriaal, kijkt naar wat er in een wedstrijd nodig is en stelt op basis daarvan zijn team op. De uitgangspositie zal hoogstwaarschijnlijk 4-3-3 zijn, maar uit tegen bijvoorbeeld Frankrijk zal Advocaat het niet schuwen om ultra-verdedigend te gaan spelen.
In zijn laatste termijn als bondscoach speelde Oranje onder leiding van Advocaat zelfs regelmatig in een 4-4-2 formatie. Ook in zijn huidige periode bij Fenerbahce kenmerkt het spel van Fener zich absoluut niet als een klassieke 4-3-3 formatie. Tegen de mindere goden wordt er vaak in een aanvallende 4-2-4-formatie gespeeld terwijl tegen de betere tegenstanders vaak gekozen wordt voor stabiliteit (4-4-2/4-2-3-1).
Advocaat schroomt dus niet om zich aan te passen aan de tegenstander en daar is in het huidige voetbal absoluut niets mis mee. Aanvallende intenties tegen de mindere goden, stabiliteit tegen de betere tegenstanders. Dat klinkt in ieder geval als iets wat Oranje goed kan gebruiken de komende tijd.

4. Advocaat kent de selectie goed

Een voordeel voor Advocaat is dat hij de spelers van Oranje zeer goed kent. Zijn eerdere periode als assistent van Danny Blind is hij ongetwijfeld niet vergeten. Dit maakt de aanpassingsperiode voor Dick Advocaat hoogstwaarschijnlijk minder lang. Advocaat kan er direct vol invliegen en dat zal nodig zijn gezien de relatief korte periode die hij heeft om zich te plaatsen voor het WK in Rusland.
De spelers zullen weinig geheimen hebben voor De kleine generaal en Advocaat weet als geen ander wat er in deze fase gevraagd wordt en wat hij van zijn spelers kan vragen en verwachten. Grote vraag is natuurlijk of hij Robin van Persie weer bij de selectie haalt. Van Persie is onder Advocaat altijd basisspeler bij Fenerbahce en de ervaring van Van Persie kan Oranje misschien ook goed gebruiken. Advocaat zal dus waarschijnlijk voor ervaring kiezen waardoor spelers als Matthijs de Ligt voorlopig even pas op de plaats moeten maken.

5. Advocaat heeft wat recht te zetten

Advocaat is misschien wel het beste als hij getergd is. Wat dat betreft zal Advocaat er alles aan doen om te presteren met Oranje en niets aan het toeval over te laten. Advocaat zal scherp in de gaten worden gehouden door media en publiek en dat zal Advocaat ook voelen. Zijn overstap als assistent van Oranje naar hoofdcoach van Fenerbahce is op zich een begrijpelijke keuze, maar het is wel een keuze die niet voor iedereen makkelijk te accepteren was.


Dick Advocaat zal deze druk voelen, maar gezien zijn bagage uit het verleden ligt Advocaat hier niet meer wakker van. Deze druk maakt Advocaat alleen maar scherper, en als Advocaat scherp is dan is hij op zijn best. De spelers van Oranje kunnen zich opmaken voor een interessante periode waarin alles van ze gevraagd zal worden. Advocaat zal er kort op zitten en dat is denk ik precies wat Oranje op dit moment nodig heeft. En van alle beschikbare opties, is Advocaat misschien toch wel de beste en meest logische keuze.

3.2/5 - (13 stemmen)
Nog geen reacties
Geef je mening Cancel
Comments to: 5 redenen waarom Dick Advocaat op dit moment de juiste bondscoach voor Oranje is

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *