Ondanks het vertrek van Algemeen Directeur Nico Jan Hoogma en hoofdtrainer John Stegeman, presteerde Heracles Almelo dit seizoen wederom boven verwachting. Door de recente nederlaag tegen FC Utrecht in de Play-Off werd dit niet beloond met kwalificatie voor Europees voetbal. Toch kan Heracles tevreden terugkijken op het afgelopen seizoen en lonkt er (wederom) een mooie transferperiode deze zomer.
Eén van de bedrijven met wie Heracles Almelo samenwerkt op het gebied van scouting is SciSports. Beide partijen gaan komend seizoen het zesde jaar van de samenwerking in. Een samenwerking die zich kenmerkt door innovatie en creativiteit. Wij besloten om eens dieper in te gaan op de manier waarop Heracles en SciSports het beste uit elkaar halen.

Samenwerking Heracles Almelo en SciSports

In de zomer van 2014 begonnen Heracles Almelo en SciSports hun vruchtbare samenwerking. Wout Weghorst was het eerste resultaat van deze samenwerking. Weghorst (nu speler van VfL Wolfsburg en zojuist zijn huidige contract opgewaardeerd/verlengd) was geen vaste basisspeler bij FC Emmen, dat destijds uitkwam in de Eerste Divisie.
Het team van SciSports herkende echter de opvallende invloed op het teamresultaat van de spits, adviseerde Heracles hem intensiever te gaan volgen en dit resulteerde uiteindelijk in een transfervrije overstap, van de in Borne geboren tukker, naar Heracles Almelo. Weghorst groeide uit tot basisspeler en belangrijke kracht, verdiende een transfer naar AZ Alkmaar, waar hij later zelfs zou uitgroeien tot international (helaas de selectie voor de Nations League net niet gehaald).
Jaren later geldt het model, dat ten grondslag lag aan het ontdekken van Wout Weghorst, nog altijd als een belangrijke pijler onder de manier waarop ze binnen SciSports de kwaliteit van spelers uitdrukken: de SciSkill.
Heracles visual WeghorstTransfers

Opvallende prestaties

Sinds de promotie in 2005 speelt Heracles Almelo onafgebroken in de Eredivisie. Gezien de historie van Heracles Almelo, waarin het meestal uitkwam in de Eerste Divisie, is deze prestatie alleen al noemenswaardig.
Heracles visual Eindklassering
Als promovendus wist Heracles direct indruk te maken door op de 13de plek te eindigen. In de daaropvolgende seizoenen eindigden de Heraclieden geen enkel seizoen lager dan de 15de plek. Met als hoogtepunt het seizoen 2015-2016 waarin voor het eerst in de geschiedenis van de club Europees voetbal werd afgedwongen.
Dit seizoen wist Heracles, voor de derde keer in de historie, een plek in de play-off voor de Europa League te bemachtigen (2009-2010, 2010-2011 en 2015-2016). Als we kijken naar de begrotingen van clubs in de Eredivisie dan zijn de prestaties van Heracles Almelo des te knapper.
De club werkt jaarlijks met een budget dat een plek vlak boven de degradatiezone rechtvaardigt (Lees hier en hier).
Op één seizoen na (2014-2015) kwam Heracles echter geen moment serieus in degradatienood. De teamprestaties zijn immer boven verwachting en het individu weet zichzelf te ontwikkelen en zo de nodige interesse te wekken van andere clubs.
De continue groei heeft Heracles Almelo te danken aan de stabiele koers die het al jarenlang voert met daarbij de drang om zichzelf steeds weer te verbeteren. In dit licht kunnen we ook de samenwerking tussen SciSports en Heracles Almelo zien, net zoals andere innovaties zoals het trainen van keepers met speciale brillen, het tracking systeem van BallJames en het gebruik van facial recognition bij het betreden van het stadion.

Werkwijze

SciSports ondersteunt Heracles Almelo met het zo efficiënt mogelijk inrichten van de scoutingsstructuur. Daarbij zorgen de modellen van SciSports voor een objectieve onderbouwing van de kwaliteiten van de spelers, naast de professionele mening van het scoutingsteam van Heracles Almelo.
Naast dat de club zelf gebruik maakt van het Insight platform (Het Insight platform verschaft voetbalprofessionals informatie van ruim negentigduizend spelers, 244 voetbalcompetities en bijna 3700 clubs. Het platform toont per speler de historische, huidige en potentiële waarde voor zijn invloed op het teamresultaat), staat de club in nauw contact met één van SciSports’ Datascouts (een voetbalconsultant en virtuele scout).
Tijdens deze contactmomenten leveren scouts van Heracles de input en wensen aan of worden proactief interessante spelers gedeeld. De output resulteert vaak in rapporten zoals spelersvergelijkingen, top-10 lijsten met interessante namen voor een specifieke positie, een overzicht van interessantste spelers in een bepaalde regio of een zoektocht naar de ideale buitenspeler voor het specifieke systeem dat Heracles Almelo hanteert.

Positieve transferbalans en prestaties gaan hand in hand

Als we de transfers van Heracles in de afgelopen vijf seizoenen analyseren, is het eerste dat direct in het oog springt: de positieve transferbalans. Volgens Transfermarkt heeft Heracles Almelo in deze periode voor €1,8 miljoen aan spelers gekocht. Daar tegenover staat een uitgaande transferbalans van in totaal €17,3 miljoen.
In vijf jaar tijd weet Heracles dus een positieve transferbalans van €15,5 miljoen op te leveren.
Heracles visual Transferbalans
Ter vergelijking, soortgelijke clubs behaalden gemiddeld een positieve transferbalans van €6,5 miljoen in de afgelopen vijf seizoenen. Het verschil zit voornamelijk in de verkoop van spelers. Heracles wist in de afgelopen vijf seizoenen gemiddeld twee keer zoveel transfergelden op te halen als soortgelijke clubs (€7,9 miljoen) uit de Eredivisie.
Wanneer dit wordt afgezet tegen de eerder genoemde opvallende eindklasseringen, dan kan er niet anders dan geconcludeerd worden dat sportieve topprestaties en financieel verantwoord ondernemen in Almelo hand in hand gaan.
Verder kijkend dan enkel de sportieve en financiële prestaties, valt er nog één element te herkennen: De club uit Almelo gaat elke transferwindow goed voorbereid en slagvaardig te werk. Meer dan de helft van spelers werd al vastgelegd voordat de transferwindow opent.
Daarnaast legt Heracles in de (bij veel andere clubs roerige) ‘deadlines days’ van transferwindows nauwelijks spelers vast. In vijf jaar tijd werden slechts 7, van de 46 aangetrokken, spelers in de laatste drie dagen van een transferperiode vastgelegd. Ter vergelijking, soortgelijke clubs leggen in de laatste vijf seizoenen ongeveer 22% van hun spelers vast in de laatste 3 dagen van de transferwindow.
Van alle door Heracles aangetrokken spelers, speelde ruim een kwart meer dan 75% van het totaal aantal gespeelde minuten in zijn eerste seizoen bij de club, bij benchmark clubs ligt dit aantal rond 19%.
Over het algemeen spelen nieuwkomers in het Polman stadion gemiddeld 44% van het totaal aantal gespeelde minuten dat seizoen. In het tweede seizoen stijgt dit percentage zelfs naar 62% van het totaal aantal gespeelde minuten.
Ter vergelijking, bij een soortgelijke club in de Eredivisie spelen aanwinsten het eerste jaar gemiddeld 43% van het totaal aantal gespeelde minuten. Het tweede jaar is dit percentage 50%.
Aanwinsten blijven de laatste seizoenen langer bij Heracles Almelo dan bij soortgelijke clubs, namelijk 1,9 seizoenen tegenover 1,4 seizoenen.

Budget vs. eindklassering

Met deze opvallende cijfers in het achterhoofd, richten we onze blik dieper op de relatie tussen budgetten van clubs in de Eredivisie en de te verwachten plek in de eindklassering.
Heracles visual BudgetEindstand
In de afgelopen vijf seizoenen wist Heracles Almelo vier keer boven de budgettaire verwachting te presteren. Alleen in het seizoen 2014-2015 eindigde Heracles lager dan wat qua budget verwacht had mogen worden. Heracles weet dus met minimale(re) middelen structureel betere prestaties te leveren dan clubs die over een hoger budget beschikken.

De toekomst

Heracles Almelo gaat wederom een interessante zomerse transferwindow tegemoet. Rechtsbuiten Brandley Kuwas is reeds verkocht aan Al-Nasr, terwijl linksbuiten Kristoffer Peterson in verband wordt gebracht met een stap hogerop. Daarbij komt dat spits Adrián Dalmau 19 competitietreffers heeft gemaakt en ook 5 assists kan noteren. Alle drie voorgenoemde spelers werden transfervrij binnengehaald en hebben hun transferwaarde bij Heracles flink kunnen opschroeven.
Heracles Almelo zal moeten inspelen op het (mogelijke) vertrek van het trio. Ongetwijfeld heeft de technische staf de lijstjes met potentiële vervangers al klaar liggen, tot stand gekomen door een slimme scoutingsstrategie waarin de kennis van de clubmensen wordt gecombineerd met data inzichten van SciSports.

4.8/5 - (13 stemmen)
Er zijn reacties op dit artikel
Laat reacties zien Hide comments
Comments to: De opmars van Heracles Almelo: stabiel beleid resulterend in groei
  • 7 juni 2019

    ‘Zin in partij tegen @jackpot180! Hopelijk straks weer even trefzeker net als de slimme HR-Radiatorfolie van TONZON.‘
    Zonder te willen zeggen dat het een slecht stuk is moest ik bij het lezen toch vooral aan Barney zijn tweet denken. De ziel van Tussen de Linies is verkocht. Niet onbegrijpelijk, maar niet minder storend.

    Reageer

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *