Augustus is misschien wel de meest interessante maand om een beste speler uit te zoeken. Veel spelers zijn nieuw en willen zich dolgraag laten zien, waaronder Xavi Simons. De middenvelder van PSV heeft nog weinig volledige wedstrijden op het hoogste niveau gespeeld, maar laat na een maand al zien zich als een vis in het water te voelen in de eredivisie. De productie in augustus: zes goals en twee assist in vier wedstrijden.

In de Tussen de Linies-podcast bespreken we waarom we hebben gekozen voor de speler van de maand en welke spelers nog meer in aanmerking komen.

Xavi Simons werd met veel bombarie naar PSV gehaald. De social media superster heeft tienduizend keer meer volgers achter zijn naam staan dan minuten op een professioneel voetbalveld. Al zegt dat in zijn geval ook niet zoveel: niet veel voetballers tikken 4.2 miljoen minuten op een voetbalveld aan. Met die hoeveelheid volgers stoot Simons Daley Blind van de troon als eredivisiespeler met de meeste Instagram-volgers. 

De volgers geven des te meer aan wat een wereldster in wording Simons is. Xavi Simons heeft in de jeugdopleiding van Barcelona en PSG gezeten. Toch voelde de transfer naar PSV als een gok. Hij heeft namelijk alleen bij PSG een aantal keer op het hoogste niveau mogen invallen. Er zijn natuurlijk talloze voorbeelden te noemen van jeugdspelers bij de grootste clubs die vervolgens niet weten te slagen. Ouasim Bouy of Hachim Mastour faalden bijvoorbeeld beide bij PEC Zwolle. 

Direct in de eerste wedstrijd gaf de Simons zijn visitekaartje af. In de wedstrijd tegen Ajax voor de Johan Cruijff-schaal mocht hij invallen, en na vijftien minuten wist hij het net te vinden. 

Dodelijk effectief

Het spel van de 19-jarige middenvelder wordt gekarakteriseerd door zijn effectiviteit. Hij schiet gemiddeld genomen maar 3,5 keer per wedstrijd in de eredivisie. Doordat hij zes doelpunten heeft gemaakt, betekenen die cijfers dat Simons van elke vier schoten richting doel er minimaal een scoort. Met die uitzonderlijke effectiviteit presteert hij momenteel het beste vergeleken met zijn collega’s in de eredivisie. 

Zijn dodelijke effectiviteit voor het doel is niet de enige opmerkelijke statistiek van Simons. De middenvelder dribbelt namelijk ook graag. Hij zet vergeleken met andere eredivisiespelers niet per se meer dribbels in. Simons dribbelt gemiddeld genomen veertien keer per 90 minuten. Een dribbel is een dribbel volgens de statistieken als de speler vijf meter of meer met de bal loopt ten opzichte van de plek waar de speler de bal heeft ontvangen.

Veertien keer dribbelen per 90 minuten is niet extreem veel. De speler die het meeste dribbelt in de eredivisie met minimaal honderd speelminuten is Orkun Köckü met maar liefst 36 dribbels per 90 minuten. Toch valt iets anders op aan de dribbels van Simons. De kleine middenvelder legt namelijk grote afstanden af als hij gaat dribbelen: gemiddeld maar liefst bijna vijftien meter. 

Ook in zijn dribbels is Simons effectief. Hij dribbelt lang, succesvol en creëert kansen uit zijn dribbels. Hij heeft een assist gegeven na een dribbel. Daarmee presteert hij ook als beste van de eredivisie samen met een aantal andere spelers.

Dat hij zo succesvol dribbelt blijkt ook wel uit het aantal overtredingen dat op de spelmaker gemaakt wordt. In de wedstrijd tegen Excelsior werd hij maar liefst vijf keer onreglementair gestopt, terwijl Excelsior tegen heel PSV zeven overtredingen maakte. In de wedstrijd tegen Volendam kregen twee spelers een gele kaart na een overtreding op Simons.

Multi-inzetbaarheid Xavi Simons

Simons heeft geen duidelijke positie. Veel spelers worden dan snel een ondergeschoven kindje en gebruikt als zogenoemde twaalfde man. Met personele wijzigingen wordt een twaalfde man ingepast op de positie die voor de trainer uitkomt. Met Simons lijkt dat ook het geval. Hij speelde dit seizoen als aanvallend middenvelder, hangende vleugelspeler en valse spits. Het verwonderlijke: hij weet op elke positie goed te spelen.

Het spelinzicht van Simons is van het hoogste niveau. Hij zwerft het liefste tussen de linies. Als valse nummer negen had hij in de wedstrijd tegen Volendam Guus Til in zijn rug. Pakt voor hem perfect uit. Hij duikt de diepte in als hij ruimte ziet en anders zakt hij weg uit de spits. De ruimte voor hem wordt deels gecreëerd door de werklust van Til die ook vaak diep gaat met en zonder bal. 

speler van de maand augustus xavi simons psv 1
Figuur 1 en 2: Wisselwerking Til en Simons

In de bovenstaande situatie gaat Til diep en hij ontvangt de bal. Simons sprint naar het doel en kiest slim positie. Na negentien seconden staat Volendam 1-0 achter.

In de wedstrijd tegen Excelsior speelde Simons als aanvallend middenvelder. Ook op die positie voelde hij zich een vis in het water. Eigenlijk vult de spelmaker de 10-positie hetzelfde in als de spitspositie. Hij kiest simpelweg de positie waar de ruimte ligt en zwerft daar naartoe. Dat is heel moeilijk te verdedigen. 

speler van de maand augustus xavi simons psv 2
Figuur 3: Simons zwerft tussen de linies op de plek waar de meeste ruimte is

De spelsituaties tot nu toe laten zien dat Simons graag tussen de linies zwerft. De bal in de voeten wil en vervolgens een dribbel inzet of iemand één op één op de keeper steekt. Maar dat is zeker niet altijd het geval. Hij gaat ook graag diep, ook in de laatste minuten van de wedstrijd.

speler van de maand augustus xavi simons psv 3
Figuur 3 en 4: Simons vraagt om de bal en sprint naar het doel

Kortom, Xavi Simons heeft in augustus uitzonderlijk gepresteerd. Hij is direct betrokken bij acht doelpunten in vier wedstrijden. Enige kanttekening is dat dit nog niet tegen de beste tegenstanders is. 

Hij is uiterst effectief in zowel zijn dribbels als zijn schoten. En het spelinzicht van de jonge speler is van het hoogste niveau. De manier waarop hij speelt is voor veel verdedigers een nachtmerrie. Het eerste seizoen in de basis op het hoogste voetbalniveau zou weleens een heel mooi seizoen kunnen worden voor Xavi Simons.

5/5 - (6 stemmen)
Nog geen reacties
Geef je mening Cancel
Comments to: Speler van de maand augustus: Xavi Simons

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *