De interlandbreak is voorbij en de volgende speelronde van de Eredivisie staat dit weekend op het programma. Na zeven speelrondes zijn er al verschillende dingen die ons opvallen. In dit artikel lichten we wat opvallende en/of interessante zaken uit.

De Teams

Over- en onderpresteerders

Op de ranglijst die gebaseerd is op de expected points van de teams, kunnen we zien welke teams erg afwijken. Het eerste dat opvalt is dat de top vijf staat waar ze moeten staan op basis van de schoten voor en tegen.

eredivisie stats 2022 2023 1

Het team dat maar liefst acht plaatsen hoger staat dan we op basis van hun xG voor en tegen mogen verwachten, is Excelsior. Zijn staan momenteel tiende met negen punten, terwijl we ze eigenlijk op de laatste plaats verwachten met 4,1 expected points. Dit betekent dat ze punten halen in wedstrijden waar de tegenstander de betere kansen had. Het bekendste voorbeeld is de wedstrijd tegen Cambuur waar ze qua kansen/xG nog geen drie procent kans hadden om te winnen, maar er toch met de volle drie punten vandoor gingen.

eredivisie stats 2022 2023 2

Het team dat juist veel lager staat dan we verwachten, is het team dat met een nieuwe trainer de competitie hervat: Vitesse. Zij staan zes plekken “te laag” en hebben volgens ons 5,4 punten laten liggen waar ze gebaseerd op hun kansen recht op hadden. 

Toch is Vitesse niet het team dat het slechtste omgaat met zijn kansen, dat is namelijk Cambuur Leeuwarden. Uit 9,61 xG scoren zijn slechts vijf goals. Dat is dus net iets meer dan de helft. Wat vooral opvalt is dat ze de grotere kansen missen. Als we naar hun shotmap kijken zien we dat de goals van buiten het strafschopgebied komen, of van net er binnen en dat ze de kansen dichter bij het doel niet weten te verzilveren.

eredivisie stats 2022 2023 3

De kansen creëren ze dus wel, alleen het scoren gaat nog niet naar behoren. Als we alle schoten tienduizend keer simuleren is de kans kleiner dan 6% dat ze vijf doelpunten of minder maken.

eredivisie stats 2022 2023 4

Druk zetten

Cambuur is niet alleen qua xG een opvallend team. Ook qua PPDA valt de ploeg op. Na Ajax en Vitesse zetten ze de meeste druk naar voren. Ze proberen dus echt de tegenstander zo weinig mogelijk aan voetballen toe te laten komen. Zoals hierboven te zien resulteert dat in genoeg kansen, maar (nog) niet in veel goede resultaten.

eredivisie stats 2022 2023 5

Dat Heerenveen helemaal onderaan staat is niet verwonderlijk met de huidige trainer. Het inzakken en de druk absorberen is het handelsmerk van Van Wonderen geworden en blijkt ook maar weer eens uit deze statistiek.

Spelers

De beste keeper

Om bij Heerenveen te blijven: is Noppert ook de beste keeper van de Eredivisie? Als we naar het aantal voorkomen doelpunten (xGOT – doelpunten tegen) kijken, scoort hij zeker hoog (3,26), toch scoort Unnerstall nog net wat hoger (3,47) en bewijst daarmee weer zijn waarde voor FC Twente.

eredivisie stats 2022 2023 6

De beste passers

In de Eredivisie is Gakpo de speler met de hoogste xA (4,85), key passes (31) en assists (6). Erg mooie cijfers waarmee hij zelfs assistkoning Tadic voorblijft. Toch zijn deze statistieken erg afhankelijk van de ontvanger van de passes en zijn kwaliteit bij het afronden. 
Om te kijken welke spelers de meest waardevolle passes geven, kijken we naar de xThreat van een pass. Kort gezegd houdt dit in dat we kijken naar hoeveel de pass de kans op een goal vergroot. Een pass richting de goal van de tegenstander heeft dus een hogere waarde dan een tikkie breed, wat zelfs een negatieve waarde kan hebben.

eredivisie stats 2022 2023 7

Hier zien we de klasse van Tadic maar weer eens. Zelfs op rechts is hij van groot belang in het aanvalsspel van Ajax. Op twee en drie geen verrassende spelers, maar Rui Mendes op plek vier valt op. De rechtsbuiten van Emmen laat met zijn passes zien van grote waarde te zijn. Als we inzoomen op de prestaties en bekijken vanaf waar de gevaarlijke passes verstuurd worden, zien we dat Mendes het grootste gedeelte van zijn gevaar sticht van binnen het strafschopgebied.

eredivisie stats 2022 2023 8

Door de wisselingen bij Ajax is de dominantie een stuk minder dan vorig seizoen. Blind blijft echter zijn aanvallende meerwaarde bevestigen en ook Smal is goed bezig op de linker vleugel. Op de andere flank laat Brenet zien dat ook daar Twente veel gevaar weet te stichten.

De topscorer

Wederom geen speler van de maand geworden bij ons, maar wel huidige topscorer van de Eredivisie: Cody Gakpo. Zijn zes non-penaltygoals komen uit 30 schoten met in totaal 3,49 xG.

eredivisie stats 2022 2023 9

Dat is uiterst effectief te noemen. Het is zelfs één goal meer dan Cambuur tot nu toe wist te maken.

De minst effectieve speler, als we kijken naar het aantal schoten, is Wittek.

eredivisie stats 2022 2023 10

Met vooral schoten van afstand (zeven vrije trappen) schoot hij nog geen heel xG bij elkaar in 22 schoten. Het zal verstandig zijn van Cocu om hem deze shotmap te laten zien en te zorgen dat hij voor een pass kiest in plaats van een kansloos schot. Een andere vrijetrappennemer kan ook al wat oplossen voor Vitesse.

Tot het WK zijn er nog zeven speelrondes. Van Cambuur en Vitesse (als Cocu niet tegenvalt) kunnen we dus betere resultaten verwachten. Excelsior zal elk punt moeten koesteren om boven de streep te eindigen aan het eind van het seizoen. 

Qua spelers is Tadic overal van waarde zijn voor het team, ook aan de, voor hem mindere, rechterkant. Gakpo heeft in ieder geval in het begin het gelijk bewezen van John de Jong door te blijven.

Helemaal met het oog op het WK een slimme zet.

5/5 - (5 stemmen)
Nog geen reacties
Geef je mening Cancel
Comments to: Het eredivisieseizoen 2022/23 tot nu toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *