Na het 2-2 gelijkspel in de Arena stond voor PSV woensdagavond de volgende topper voor de deur: AZ thuis. PSV wil graag het goede gevoel van de eerste helft tegen Ajax meenemen. Pascal Janssen heeft Ajax – PSV goed bestudeerd en heeft een goed plan bedacht om PSV volledig onschadelijk te maken. 

PSV start in met één wijziging ten opzichte van de wedstrijd tegen Ajax: Ryan Thomas speelt in plaats van de geblesseerde Cody Gakpo. De manier van spelen is hetzelfde als in de wedstrijd tegen Ajax. Verdedigend zakt PSV terug in een 4-4-2. 

Psv Az Nabeschouwing 1
Afbeelding 1: PSV zakt terug in een 4-4-2 opstelling

Bij de momenten van druk zetten kiest PSV ervoor om AZ naar de flank te dwingen en ze vervolgens daar vast te zetten. AZ heeft hier alleen goed gekeken naar de tweede helft van Ajax en kan zich makkelijk onder druk uitvoetballen. De penalty van AZ ontstaat uit zo’n moment van verkeerd druk zetten door PSV zoals te zien is in afbeelding 2,3 en 4. 

Psv Az Nabeschouwing 2
Psv Az Nabeschouwing 3
Psv Az Nabeschouwing 4
Afbeelding 2,3 en 4: serie van afbeeldingen die laat zien hoe AZ zich onder de druk van PSV uitvoetbalt

Bij AZ zakt Teun Koopmeiners uit tussen de twee centrale verdedigers. Yukinari Suguwara krijgt de bal aangespeeld van de Marco Bizot en kaatst de bal terug naar Koopmeiners, die in de bal komt. Door veel beweging en het goede vrijlopen van de AZ-spelers voetballen ze makkelijk onder de druk uit en ontstaat er heel veel ruimte voor Calvin Stengs en Myron Boadu. 

Na een goede pass van Stengs vertrekt Boadu richting het PSV-doel waar Yvon Mvogo een verkeerd moment van uitkomen kiest en daarbij Boadu vloert: penalty. 

De 0-2 ontstaat uit een corner waarbij Koopmeiners de bal met zijn hak in het doel werkt. 

De aanleiding van de corner ontstaat wederom in een omschakelmoment voor AZ. Eran Zahavi speelt de bal verkeerd terug op Ryan Thomas waardoor die onderschept wordt door Stengs, die meteen Boadu wegstuurt. Het lukt Jordan Teze nog wel om Boadu bij te houden. Doordat Boadu terug kapt om de bal vrij te maken voor het schot wordt hij getackeld en krijgt AZ de corner.  

Psv Az Nabeschouwing 5
Afbeelding 5: Stengs stuurt Boadu weg wat leidt tot de corner van de 0-2

Verdedigend lost AZ de dreiging van PSV goed op. Sugawara schuift door naar Philipp Max. Hatzidiakos dekt een van de twee spitsen en Wijndal dekt de ander. Dit betekent dat Jesper Karlsson mee moet lopen met de opkomende Dumfries. Dit is te zien in afbeelding 7. 

Dit betekent ook dat de twee verdedigende middenvelders, Koopmeiners en Frederik Midtsjo niet uit elkaar getrokken worden. Ook staat het centrale duo niet één op één waardoor PSV er niet met een splijtende pass zoals tegen Ajax doorheen kan voetballen. 

Psv Az Nabeschouwing 6
Afbeelding 6: defensieve positionering AZ 

De tweede helft moet PSV wat veranderen anders gaan ze kansloos ten onder aangezien ze in de eerste helft geen schoten op doel hebben gecreëerd. 

Roger Schmidt kiest ervoor om Mauro Junior te brengen in plaats van Ryan Thomas die in de kleedkamer achter mag blijven. Achter deze wissel zit een tactisch plan. PSV wijzigt de manier van druk zetten. 

Zoals in afbeelding 7 te zien is staan er vijf PSV’ers tegenover de vijf spelers van AZ die de opbouw moeten verzorgen. Dat is één speler meer dan in de situatie bij afbeelding 2: de situatie waar AZ zich onder uit kon voetballen. Mauro doet nu actief mee met het afdekken en dekt in dit geval Wijndal af.

De oplossing die in de eerste helft werd gezocht door AZ is nu niet meer mogelijk. De lange bal naar Wijndal zal nu niet meer aankomen. 

Psv Az Nabeschouwing 7
Afbeelding 7: druk zetten door PSV in de tweede helft

PSV zet in de tweede helft vaker op deze manier druk, buiten de hoeveelheid balbezit levert dit nog steeds weinig kansen op. AZ staat verdedigend nog steeds heel stabiel waarbij de buitenspeler, die meeloopt met Dumfries, als het ware een nieuwe back is geworden. 

De onmacht van PSV om door deze defensieve organisatie heen te voetballen blijkt ook uit de expected goals. PSV creëerde ondanks het opportunistische spel in de slotfase erg weinig. 

Psv Az Nabeschouwing 8
Afbeelding 8: de expected goals van PSV – AZ 

Doordat PSV in de slotfase steeds aanvallender ging spelen kwam er veel ruimte voor AZ. AZ profiteert hiervan doordat Stengs de bal via Teze achter Mvogo schiet en zo de topper beslist in het voordeel van AZ. 

AZ lijkt onverslaanbaar in de topwedstrijden. De afgelopen acht duels tegen de traditionele top drie van de Eredivisie heeft AZ zeven wedstrijden gewonnen. AZ troeft de tegenstanders telkens af op tactisch gebied, en zo ook weer in deze topper. 

PSV had zich beter kunnen voorbereiden door naar PEC Zwolle te kijken tegen AZ. PEC stelde met Clement een valse spits op die Koopmeiners in de opbouw constant volgde waardoor Martins Indi en Hatzidiakos de opbouw moesten verzorgen. Door verder goed terug te zakken lukte het AZ in die wedstrijd ook niet om grote kansen te creëren. 

PSV moet deze wedstrijd goed analyseren, de wonden likken, en klaar staan voor de rest van januari waar ze nog onderling tegen Feyenoord moeten gaan spelen. 

Note: De gemaakte screenshots zijn voor educatief gebruik en komen van ESPN.

Beoordeel deze post
Er zijn reacties op dit artikel
Laat reacties zien Hide comments
Comments to: AZ troeft PSV tactisch af in aantrekkelijke topper
  • 19 januari 2021

    Als je kijk naar de niet-penalty xG van AZ hebben ze maar 0.39 xG gecreeerd deze wedstrijd. Is dat eigenlijk niet bar weinig voor een wedstrijd waarin AZ de bovenliggende partij zou zijn geweest?

    Reageer

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *