Twitter is tegenwoordig een bron van waardevolle content. Ook op het gebied van voetbal & data is er meer dan genoeg te vinden. Om je te helpen in deze zoektocht hebben we 20 accounts voor je op een rijtje gezet die absoluut de moeite waard zijn om te volgen als je geïnteresseerd bent in voetbal en data/statistieken.
Let op: deze lijst staat in willekeurige volgorde.

1. PK & DFK stats @PenaltyKickStat

Zoals zijn Twitternaam al doet vermoeden heeft @PenaltyKickStat zich gespecialiseerd in penalty’s. Met een database aan strafschoppen waar je u tegen zegt heeft PenaltyKickstat een eigen model (xPG : the expected penalty goal) ontwikkelt die op basis van de penalty een inschatting kan maken hoe groot de kans is dat deze penalty doel treft. Zie hieronder een voorbeeld van alle strafschoppen die ‘penalty killer’ Diego Alves te verwerken kreeg:
heatmap strafschoppen

2. StatsBomb @StatsBomb

StatsBomb is misschien wel het Twitteraccount als het gaat om diepgaande analyses op het gebied van data in het voetbal. Het is een verzameling van de beste schrijvers die wekelijks fraaie artikelen publiceren. Voor de beginner in deze tak van sport misschien moeilijk te volgen, maar als je echte oprechte interesse hebt in data en voetbal, dan moet je dit account absoluut volgen.

3. 11tegen11 @11tegen11

Dit account wordt beheerd door de Nederlander Sander IJtsma en staat bomvol waardevolle content. Sander is consultant op het gebied van football analytics en publiceert dagelijks meerdere passmaps, xG-plots, voorspellingen en nog veel meer. Is tevens nooit te beroerd om vragen te beantwoorden of mee te helpen aan externe onderzoeken.

4. Ted Knutson @mixedknuts

Ted Knutsen is een autoriteit op het gebied van data analytics in het voetbal en mag daarom niet ontbreken in deze lijst. Hij is de eigenaar van het gerenommeerde Statsbomb.com, de site die we hierboven al vermeldde. Knutson publiceert regelmatig zijn bekende Radars (zie foto onder) en xG-maps van individuele spelers. Met zijn Radars, xG maps en andere fraaie visualisaties probeert hij data anlytics een gezicht te geven en is derhalve ook een echte volgtip.
radar Toni Kroos

5. Paul Riley @footballfactman

Paul Riley is een voetbal data-analist die bekend is van zijn fraaie dashboards in Tableau. Met deze dashboards geeft hij inzicht in xG data en schotlocaties van de Premier League, maar ook de Bundesliga. Filteren op speler, club, tegenstander en type schot is mogelijk. Paul Riley stelt dit volledig vrij toegankelijk en verdiend daar absoluut de credits voor.

6. Colin Trainor @colintrainor

Colin Trainer is met name te vinden op Statsbomb.com en geeft via zijn Twitteraccount graag een kritisch inkijkje in het analyseren van voetbal door het gebruik van data. Dook recent nog in de wondere wereld van de extra speeltijd die wordt berekend en zag aanzienlijke verschillen.
Extra speeltijd per competitie

7. Simon Gleave @SimonGleave

Simon Gleave is Head of Analysis bij Gracenote Sports en tevens zeer actief op Twitter. De Engelsman die inmiddels in Nederland woont en een warm hart toedraagt aan FC Utrecht tweet met name over de Premier League en de Eredivisie en doet dit met name in het Engels. Simon gaat graag de discussie aan over het gebruik van data/statistieken in het voetbal en stelt hierbij de juiste kritische vragen. Simon is een aanrader om te volgen als je een bovenmatige interesse in data, statistieken en de Premier League hebt.

8. Ben Mayhew @experimental361

Ben Mayhew krijgt het voor elkaar om de meest saaie data te visualiseren in een grafisch hoogstandje. Bereikt hiermee een steeds groter publiek en heeft inmiddels al zijn bijdrage geleverd aan bijvoorbeeld het gerenommeerde FourFourtwo.com. Ben is tevens regelmatig een inspiratie geweest voor enkele van onze datavisualisaties en mag wat ons betreft dan ook absoluut niet ontbreken in deze lijst.

9. Saturdays on Couch @SaturdayOnCouch

Dustin Ward (zoals zijn echte naam luidt) is met zijn Saturdays on Couch erg actief op Statsbomb.com en richt zich met name op speelstijl en teamanalyses. Zijn analyses zijn grondig en van hoge kwaliteit. Hij tweet regelmatig leuke feitjes en afbeeldingen die betrekking hebben op de Premier League. Maar mocht je echt interesse hebben in het analyseren van teams en speelstijlen dan is Dustin een absolute aanrader om te volgen.

10. Michiel de Hoog @michieldehoog

Velen zullen hem misschien al kennen, maar Michiel de Hoog is een absolute aanrader als het gaat om voetbalanalyses met diepgang. Michiel schrijft regelmatig voor De Correspondent. De kracht van Michiel ligt hem in het interessant en begrijpelijk opschrijven van diepgaande analyses en maakt hierbij gebruik van wetenschap en data. Is op dit moment vooral bezig met het volgen van enkele profvoetballers en praat met hen over de inhoud van hun vak. Lees je graag Nederlandse artikelen en houd je van artikelen over voetbal met diepgang dan is Michiel een absolute must om te volgen.

11. Michael Caley @MC_of_A

Caley is een Amerikaan en een bekende in het internationale wereldje van data en voetbal. Hij werd vooral bekend door zijn xG-maps. Tevens heeft hij een zeer interessante Podcast (Double Pivot) die tevens absoluut waard is om te volgen/luisteren. Hij tweet ook regelmatig interessante graphics en artikelen waar hij een bijdrage aan heeft geleverd.
xG-map Michael Caley

12. Thom Lawrence @deepxg

Thom Lawrence timmert de laatste tijd flink aan de weg als voetbalanalist. Schreef onlangs nog een zeer leuk artikel over zijn eerste 500 dagen sinds zijn eerste artikel op zijn website: 500 days of numbers. Thom kennen we als iemand die ook actief is op Statsbomb en de kwaliteiten bezit om fraaie datavisualisaties te maken (neem een kijkje op zijn site, het staat er vol mee). Mocht je je willen verdiepen in data-analyse in het voetbal dan is Thom een echte aanrader om te volgen.

13. Nils Mackay @NilsMackay

Opnieuw een Nederlander in de lijst. Deze Amsterdamse student combineert zijn programmeer skills met zijn liefde voor voetbal en dat is duidelijk terug te zien in zijn tweets en artikelen die hij schrijft. Nils schrijft voor zijn eigen weblog en voor VI Catenaccio. Nils stuurt niet iedere dag een tweet de wereld in, maar wanneer hij dit wel doet zijn deze zeker de moeite waard.

14. Tom @Worville

Tom is Data Scientist bij Opta en stuurt geregeld fraaie tweets de wereld in. Door zijn functie bij Opta krijg je tevens een hoop mee van zijn werkzaamheden bij de data provider. Ook Tom valt op dat hij inhoudelijke interessante tweets afwisselt met fraaie datavisualisaties. Tom weet hiermee ruwe data op een begrijpelijke manier te presenteren aan het grote publiek.
tom lawrence visualisatie

15. Goalimpact @Goalimpact

Goalimpact van de Duitser Jörg Seidel is een model dat ratings geeft aan individuele voetballers. Met zijn eigen algoritme bepaald hij de huidige en potentiële kwaliteit van een speler. Bekend is dat veel profclubs in Duitsland en daarbuiten inmiddels gebruik maken van zijn diensten. Via zijn Twitteraccount geeft hij regelmatig een kijkje in de waardes die hij toekent aan de spelers. Tevens geeft hij op basis van zijn algoritme, voorspellingen van competities en winstkansen van teams in individuele wedstrijden. Kortom: zeer interessant en absoluut de moeite waard om te volgen.

16. OptaJohan @OptaJohan

OptaJohan is het Nederlandse account van Opta Sports. Dagelijks worden hier de meest leuke weetjes en feitjes getweet. Uiteraard altijd afgesloten met een relevant woord die de kern van de tweet beschrijft. Ben je dus gek van statistieken en interessante weetjes als het om voetbal gaat, dan ben je bij OptaJohan aan het juiste adres.

17. Omar Chaudhuri @OmarChaudhuri

Omar is Head of Football Intelligence bij 21stclub.com. 21stclub is een bedrijf dat tegen het conservatisme in het voetbal in gaat en met slimme software voetbalclubs verder helpt. Omar deelt op Twitter regelmatig interessante blogartikelen en voorspellingen van de Premier League. Zeker de moeite waard om te volgen!

18. Pieter Zwart @PieterZwartNL

Pieter timmert flink aan de weg in de voetbaljournalistiek. Hij is hoofdredacteur van Catenaccio.nl en aanvoerder VI PRO. Pieter weet als geen ander data op een juiste manier te gebruiken in de artikelen die hij schrijft. Gebruikt data en wetenschap om interessante analyses te schrijven en publiceert deze regelmatig op zijn twitteraccount.

19. MESSISTATS @MessiStats_

MessiStats is een account dat wordt beheerd door de Nederlander Ramon Min en uiteraard de leukste statistieken van de beste voetballer van dit moment de wereld in stuurt. Raakte afgelopen jaar zijn account met honderdduizenden volgers kwijt vanwege copyright op een video die hij getweet had. Dit leek hem echter alleen maar meer te motiveren, want de database van Lionel Messi lijkt iedere maand weer uitgebreid te worden met interessante statistieken.

20. BarçaNumbers @barcanumbers

BarçaNumbers bestaat nog niet zo heel lang maar timmert desalniettemin flink aan de weg met al meer dan 10.000 volgers. Dit account is uiteraard gefocust op alles wat met Barcelona te maken heeft. Schreef een heel interessant artikel over hoe goed Lionel Messi is. Het Twitteraccount wordt met name gebruikt om fraaie visualisaties te laten zien. Een voorliefde voor Barcelona en statistieken? Dan is dit account een absolute aanrader om te volgen.
BarcaNumbers


Volg je bovenstaande namen nog niet? We hebben ook een handige Twitterlijst opgesteld waarin alle namen zijn opgenomen: “20 Twitteraccounts die je moet volgen“.

5/5 - (2 stemmen)
Nog geen reacties
Geef je mening Cancel
Comments to: 20 Twitteraccounts die je moet volgen in 2017

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *