1. Eredivisie

De beste en slechtste schutters van de Eredivisie

Memphis Depay was de eerste speler in de Eredivisie die de grens van honderd schoten richting doel passeerde. De talentvolle buitenspeler van PSV staat er dan ook om bekend veelal het vijandelijke doel onder vuur te nemen. Niet altijd met succes overigens. Depay wist pas acht maal te scoren uit de 119 pogingen die hij ondernam. Een snelle rekensom leert ons dat hij bijna vijftien schoten nodig heeft voordat hij de doelman van de tegenpartij weet te passeren. Maar is dit ook slecht? In dit artikelen nemen we alle spelers van de Eredivisie onder de loep. Welke speler schiet met scherp en welke speler kan er beter voor kiezen om de bal af te spelen in plaats van een doelpoging te ondernemen?
Statistieken komen van Whoscored.com en Squawka.com en zijn volledig t/m 01-03-14.

Meeste schoten

Zoals gezegd is Depay van alle spelers in de Eredivisie de speler die het vaakst het doel onder vuur neemt. Niet geheel verrassend complementeren de nummers één (Finnbogason), twee (Pelle) en drie (Castaignos) van de topscorerslijst de top vier in deze lijst. Zo blijkt maar weer eens dat je veel moet schieten, om tot veel doelpunten te komen. Je ziet ook direct dat deze drie spelers veelal hun doelpogingen doen binnen het zestienmetergebied. De kans dat je scoort binnen de zestien meter, is beduidend hoger.

Tabel 1: meeste schoten richting doel
Tabel 1: meeste schoten richting doel

Verder zien we in de lijst enkele voorspelbare namen. Linssen, Ziyech, Promes, Chery, Fischer en Immers zien we iedere wedstrijd (met wisselend succes) het ene na het andere schot lossen. Gezien het percentage accurate schoten in de laatste kolom is het handig wanneer Fischer na iedere training nog even extra tijd voor zichzelf neemt om te trainen op afronden. De linksbuiten van Ajax krijgt maar 39% van zijn schoten tussen de palen. Hiermee blijft hij ver achter op de andere spelers in deze lijst. Als je de schoten van Fischer visueel af zet tegen Promes, die het beste percentage heeft, is het helemaal duidelijk te zien:
Afbeelding 1: Accurate schoten Fischer vs Promes
Afbeelding 1: Accurate schoten Fischer vs Promes

Tot slot een overzicht van het aantal schoten wat deze tien spelers nodig hebben om tot een doelpunt te komen. Niet geheel verrassend is dat ook hier Fischer de laatste plek bezit. Finnbogason mag zich de beste afmaker noemen. Hij heeft maar 4 schoten nodig om tot een doelpunt te komen. Een andere naam die toch even genoemd moet worden is die van Castaignos. De geboren Schiedammer heeft gemiddeld ook maar 6 schoten nodig om tot een doelpunt te komen. Dat is maar één meer dan de veel geprezen en veel meer ervaren Pelle. En ook Immers doet het prima. Evenals Promes heeft Immers zeven schoten per doelpunt nodig. Gek genoeg hoor je bij Promes zelden de kritiek die Immers te voortduren krijgt. Eén kanttekening is hier wel te zetten; namelijk dat niet elke kans dezelfde is en er absoluut verschil zit in de kwaliteit van kansen.
Tabel 2: Schoten per doelpunt
Tabel 2: Schoten per doelpunt

Schieten met scherp

In de volgende tabel is te zien welke spelers in de Eredivisie met scherp schieten. Met andere woorden: wie heeft gemiddeld de meeste schoten tussen de palen geschoten. Om niet alle spelers mee te nemen, is er gekeken naar spelers die minimaal tien wedstrijden hebben gespeeld en minimaal 25 keer op doel hebben geschoten.

Tabel 3: welke spelers schieten met scherp?
Tabel 3: welke spelers schieten met scherp?

Lasse Schöne is de speler die het meest accuraat schiet. Gemiddeld gaan drie van zijn vier schoten op doel. Een absoluut hoog percentage. De precisie waarmee de ervaren Deen schiet is mooi te zien in onderstaande afbeelding. Zet dat eens af tegen de afbeelding van landgenoot Fischer eerder in dit artikel. Schöne schiet bijna twee keer zoveel ballen op doel als Fischer…
Afbeelding 2: Lasse Schone schiet met scherp
Afbeelding 2: Lasse Schone schiet met scherp

Zivkovic bezet de tweede plek in tabel drie. Erg knap gezien de jonge leeftijd van de talentvolle Groninger. Ondanks zijn jonge leeftijd (17) weet Zivkovic blijkbaar voor de goal uiterst geconcentreerd te blijven. En dat niet alleen, het talent scoorde ook al vijf maal. Onlangs werd bekend dat Zivkovic hoogst waarschijnlijk naar Ajax zal verkassen voor een bedrag van rond de 2,5 miljoen euro. Dit zou voor Ajax nog wel eens een koopje kunnen zijn…
Conboy en Rieks, beide spelend voor NEC schieten aardig met scherp, maar zien deze uitstekende cijfers niet omgezet worden in doelpunten. Bij elkaar maakten beide spelers nog maar zeven doelpunten.

Laat maar schieten

We hebben de beste schutters laten zien, maar er zijn natuurlijk ook spelers die je gerust kan laten schieten. Althans, deze spelers schieten niet vaak tussen de palen. Ook hier is weer aangehouden dat een speler minimaal tien wedstrijden gespeeld moet hebben en tot minimaal 25 schoten is gekomen.

Tabel 4: spelers die het minst accuraat schieten
Tabel 4: spelers die het minst accuraat schieten

De twijfelachtige eer om de speler te zijn die het minst accuraat schiet is Cambuur-speler Bakker. De middenvelder uit Hoogeveen krijgt het voor elkaar om maar
Afbeelding 3: Erik Bakker (Cambuur) schiet duidelijk niet met scherp
Afbeelding 3: Erik Bakker (Cambuur) schiet duidelijk niet met scherp
23% van zijn schoten tussen de palen te krijgen. Ook enkele spelers met een erkende traptechniek staan opvallend hoog in deze lijst. Fledderus, Mokhtar en Goossen staan toch bekend om hun “goede trap”. In de praktijk blijkt dat dit seizoen dus wel mee te vallen. Ook als we kijken naar het aantal gescoorde doelpunten kunnen we niet anders concluderen dan dat deze spelers ongetwijfeld meer hadden gescoord als ze wat zorgvuldiger waren geweest met hun schoten. Fledderus scoorde nog vijf doelpunten, maar hier zaten twee strafschoppen bij. Met dit gegeven, scoorden al deze spelers dus niet meer dan drie doelpunten per persoon.

Meeste schoten per doelpunt

Het is tijd om te kijken welke spelers de meeste schoten per doelpunt nodig hebben. Criteria is dat men minimaal tien wedstrijden heeft gespeeld en tot minimaal 25 doelpogingen te gekomen. Welke spelers hebben de twijfelachtige eer om de slechtste schutters van de Eredivisie te zijn?

Tabel 5: spelers met de meeste schoten per doelpunt
Tabel 5: spelers met de meeste schoten per doelpunt

Ibarra is de koning van de Eredivisie wat betreft missen van kansen dit seizoen. De rappe buitenspeler van Vitesse ondernam dit seizoen al 59 doelpogingen maar wist hieruit maar één schamel doelpuntje te maken. Ook Gutierrez en Rosheuvel zullen vast niet trots zijn op hun gemiddelde. Ook international Clasie staat opvallend hoog genoteerd in deze lijst. De verdedigende middenvelder van Feyenoord schoot al 27 keer richting doel, maar scoorde ook maar één keer. Eerder zagen we al dat Immers dit een stuk beter doet. Misschien moet de kritiek op Immers verplaatst worden naar Clasie (of Goossens?) als het gaat om kansen missen?

Beoordeel deze post
Er zijn reacties op dit artikel
Laat reacties zien Hide comments
Comments to: De beste en slechtste schutters van de Eredivisie
  • 1 maart 2014

    Het zou interessant zijn om de strafschoppen er uit te filteren, met name Finnbogason zal dan statistisch enorm door de mand vallen.

    Reageer

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *