Langzaam maar zeker kunnen we ons opmaken voor weer opnieuw een eredivisieseizoen. 11 augustus trappen ADO Den Haag en FC Utrecht onze competitie af. De start van de competitie is voor een deel afhankelijk van de zwaarte van het programma. Interessant dus om te kijken welke clubs de moeilijkste en welke de lastigste start hebben.
Belangrijk: kan je als supporter de komende weken rustig achterover leunen of krijgt je club een loodzwaar programma voor de kiezen?

Bookmakers

Om te achterhalen hoe zwaar de Eredivisiestart voor de clubs is hebben we de odds van een aantal bookmakers in kaart gebracht en daar een ranglijst op gebaseerd. Ajax is volgens de bookies de grootste kanshebber om de landstitel in de wacht te slepen, terwijl men verwacht dat PSV de runner-up wordt. Huidige landskampioen Feyenoord wordt op een derde plaats ingeschat.
Onder de top drie kunnen AZ, Vitesse en FC Utrecht het elkaar opnieuw lastig maken dit seizoen. Hoewel FC Utrecht vorig seizoen qua punten een straatlengte voorsprong had op haar achtervolgers schatten de bookies vooral AZ dit seizoen een stuk hoger in.
Onderin verwachten de bookies een aantal teams die het met elkaar uit moeten gaan vechten. Excelsior, NAC Breda, Roda JC, Sparta Rotterdam en VVV-Venlo gaan onderin uitmaken wie de rode lantaarndrager van de Eredivisie wordt.
Iedere positie op de ranglijst, volgens de bookies, hebben we een waarde meegegeven en daar is de moeilijkheidsgraad uit te bepalen. Zo hebben duels tegen Ajax, PSV en Feyenoord een moeilijkheidsgraad van één, terwijl duels tegen AZ, FC Utrecht en Vitesse een moeilijkheidsgraad van twee kregen. Hoe lager uiteindelijk de score, des te makkelijker het programma.

Ajax, PSV & Feyenoord

Van de traditionele top drie heeft Feyenoord nipt de lastigste competitiestart. Feyenoord treft in de eerste tien competitieduels o.a. Ajax, PSV en AZ. Ajax heeft volgens dit schema het minst lastige programma. De Ajacieden treffen in augustus, september en oktober alleen Feyenoord, Vitesse, Groningen en Heracles uit het ‘linker rijtje’. De top drie heeft vergeleken met de rest van de Eredivisieteams geen lastig programma toebedeeld gekregen.

FC Twente begint het makkelijkst

Net als vorig seizoen heeft ook nu weer FC Twente een vrij eenvoudig begin van de eredivisie. In de eerste drie maanden van dit seizoen spelen de Tukkers alleen tegen Feyenoord, FC Utrecht en FC Groningen uit het ‘linker rijtje’. FC Twente treft in deze periode ook nog eens degradatiekandidaten Roda JC, VVV-Venlo, Sparta Rotterdam en Excelsior. De ploeg van René Hake kan dus al vroeg in het seizoen pieken en een mooie positie op de ranglijst verwerven.
Een andere ploeg die relatief eenvoudig begint is het team van Alfons Groenendijk, ADO Den Haag. De Hagenezen hebben op één punt na een net zo makkelijk programma als FC Twente en treffen in deze periode alleen Ajax van de traditionele top drie. Met name wedstrijden 6 t/m 10 is voor ADO een uitstekende mogelijkheid om een goede serie neer te zetten. Ze treffen dan de nummers 12, 14, 15, 17 en 18 van onze lijst.
We moeten ook niet verrast zijn als Sparta Rotterdam het seizoen relatief goed begint. De Rotterdammers kennen een goed programma en kunnen in het begin van deze eredivisie al veel punten pakken. Dit zal de ploeg van trainer Alex Pastoor ook nodig hebben na een bijna fataal einde van het vorige seizoen.

Heerenveen begint extreem zwaar

Als er één ploeg is die onverwachts in zwaar weer kan komen in het begin van deze competitie dan is het SC Heerenveen wel. De ploeg van trainer Jurgen Streppel speelt zeven van de tien duels tegen clubs uit het linker rijtje en treft o.a. Ajax en PSV. Vooral oktober zal loodzwaar worden, dan treffen de Friezen achtereenvolgens Ajax, FC Utrecht, Vitesse en AZ. Het is niet ondenkbaar dat Heerenveen zich tijdens de start van dit seizoen in de onderste regionen van de eredivisie begeeft.
Ook Willem II wacht een pittige start van dit seizoen. De Tricolores treffen zowel Ajax, Feyenoord als PSV in de eerste weken en mogen tussendoor ook nog de degens kruisen met FC Groningen en FC Utrecht.
Opvallend is dat Heerenveen en Willem II vorig seizoen ook al de zwaarste competitiestart hadden. Het hoeft geen nadeel te zijn, uiteindelijk speelt iedereen tweemaal tegen dezelfde tegenstander. Je kan tevens het geluk hebben dat je een club treft die net een zware Europese wedstrijd heeft gespeeld of een zware tegenstander die in het begin van het seizoen nog zoekende is. Vorig seizoen is daar een mooi voorbeeld van. Willen II trof toen al in de derde wedstrijd van het seizoen Ajax. Toenmalig hoofdtrainer Peter Bosz was destijds nog flink aan zijn elftal aan het sleutelen waar Willem II ongetwijfeld profijt van had. De Tilburgers wonnen destijds verrassend in de Johan Cruijff ArenA met 1-2.
Eredivisie-speelschema-sterkte

4.8/5 - (10 stemmen)
Nog geen reacties
Geef je mening Cancel
Comments to: Welke eredivisieclub heeft de moeilijkste competitiestart?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *