1. Eredivisie
  2. Spelers

Lozano en Guti: toekomstig koningskoppel van PSV?

Hirving Lozano was afgelopen seizoen met zijn doelpunten en dreiging een van de revelaties van de eredivisie. Vrijwel meteen na zijn komst begonnen de geruchten over de komst van nog een Mexicaan naar de eredivisie, Erick “Guti” Gutierrez.
Guti is een vriend van Lozano. Ze speelden samen bij CF Pachuca. De geruchten over een transfer van Guti naar PSV werden sterker toen hij zich september 2017 liet fotograferen in het PSV-shirt dat hij van Lozano had gekregen.


De twee wisselen regelmatig publieke vriendschapsbetuigingen uit op social media, die door een deel van de fans steevast worden uitgelegd als een naderende transfer. Inmiddels wordt echter ook door serieuze media melding gemaakt van interesse van PSV in Erick Gutierrez.
Volgens Hans Westerhof, de voormalige technisch directeur van CF Pachuca, hebben de twee niet alleen naast, maar ook op het veld een klik. PSV moet Guti kopen, geeft hij aan, omdat Guti precies weet hoe hij Lozano moet bedienen.
Dat klinkt niet onlogisch, maar klopt dat ook?
Zou Lozano inderdaad beter worden bediend als zijn vriend ook op het veld stond bij PSV? Hieronder tref je een analyse.

Hirving Lozano

Lozano kwam afgelopen seizoen naar de eredivisie and hit the ground running, zoals de Engelsen zo mooi zeggen. In zijn eerste drie wedstrijden scoorde hij elke wedstrijd en gaf hij een assist. De buitenspeler sloot zijn eerste seizoen in Nederland af met negentien goals en elf assists in officiële wedstrijden.
Het seizoen daarvoor maakte hij in Mexico zeventien goals en gaf hij zeven assists. Het aantal goals in dat jaar werd wel vertekend door een specifieke wedstrijd tegen Police United uit Belize waarin Lozano vijf keer scoort.
In Nederland had Lozano dus, in bovendien een paar wedstrijden minder, een beter rendement dan in Mexico.
Dit kan uiteraard verschillende oorzaken hebben. Kan dit rendement nog hoger worden indien Lozano op een andere manier wordt bediend? Hans Westerhof stelde dat je Lozano het best van achteruit kon lanceren met een dieptepass.
We onderzochten in hoeverre dit bij CF Pachuca en PSV is toegepast. Op welke wijze werd Lozano de afgelopen twee seizoenen bediend?
Doelpunten Lozano PSV Pachuca
Lozano laat een hoge variëteit aan soorten doelpunten zien. Dit lijkt zich bij PSV alleen nog maar verder te hebben ontwikkeld.
Hij scoorde bij PSV echter nog niet door met een lange bal over de achterste linie te worden gelanceerd. De twee goals die hij destijds op deze wijze in Mexico maakte waren beiden een assist van Gutierrez.
Wat met name opvalt aan de goals van Lozano over beide seizoenen is dat hij altijd in beweging is op het moment van scoren. Vaak op hoge snelheid. Toch is er op hoofdlijnen ook een verschil tussen zijn periode in Mexico en zijn periode in Nederland. In Mexico werd vooral de topsnelheid van Lozano benut (met lange dribbels en lange ballen achter de linie).
In Nederland werd vooral zijn acceleratie (met steekballen en lage voorzetten in een druk zestienmetergebied) benut.

Erick Gutierrez

Even terug naar de vriend van Lozano: Erick Gutierrez.
Gutierrez werd als 23-jarige op het laatste moment opgenomen in de WK-selectie van Mexico in Rusland en hij is aanvoerder van zijn team CF Pachuca. Hij is een linksbenige allround-middenvelder van het type spelverdeler voor de defensie.
Guti bewaart de balans en probeert vanuit het middenveld de aanval op te starten.
Zijn cijfers over afgelopen jaar zijn hieronder afgezet tegenover die van zijn collega middenvelders in de Liga MX.
Guti spider chart
Als je Gutierrez ziet spelen, dan valt vooral zijn passing en de zuiverheid daarvan op. Zijn passes zijn vaak vooruit.
In de cijfers zien we zijn sterke passing dan ook het meest nadrukkelijk terug in de passing naar het aanvallende deel (laatste derde) van het veld. Geen enkele speler in de Mexaanse competitie kon op dit onderdeel afgelopen seizoen betere cijfers overleggen dan Gutierrez.
Guti Lozano top 5
Gutierrez is het afgelopen seizoen ten opzichte van het seizoen daarvoor (met Lozano) minder lange ballen gaan spelen en meer gaan dribbelen. Waarbij hij een aantal keer dribbelend door het centrum kwam en zijn medespelers met een steekbal in een dreigende positie zette.
Indien Gutierrez inderdaad voor PSV gaat spelen, dan kan hij gezien worden als de vervanger van de niet terugkerende Van Ginkel.
Plaatst men de cijfers, qua passing, van Gutierrez en Van Ginkel naast elkaar, dan scoort Gutierrez op bijna alle fronten beter.

Plaatst men de cijfers, qua passing, van Gutierrez en Van Ginkel naast elkaar, dan scoort Gutierrez op bijna alle fronten beter.

Nadeel van deze pass-vergelijking is uiteraard dat we spelers uit verschillende competitie met elkaar vergelijken. Hieronder hebben wij de vergelijking in een tabel opgenomen:
van ginkel vs gutierrez

Conclusie

Erick Gutierrez is een echte spelverdeler en op basis van cijfers een betere passer dan Van Ginkel. Dit kan direct of indirect leiden tot een betere bediening van Lozano.
Bovendien heeft Gutierrez aangetoond spelers zowel met steekballen door de linies als met lange ballen achter de linies voor de keeper te kunnen zetten. Deze eigenschappen maken hem inderdaad de juiste persoon om Lozano te bedienen.
Op deze manier kan zowel de acceleratie als de topsnelheid van Lozano optimaal worden benut.
Of PSV als geheel beter zou presteren mocht Guti daar komen te spelen, dat kunnen we met deze analyse niet beoordelen.
De vraag is hoeveel tijd Gutierrez nodig heeft om zich aan te passen aan het spel bij PSV. Het levert PSV in ieder geval wel een speler op die in de passing echt wat toe kan voegen.

4.3/5 - (31 stemmen)
Nog geen reacties
Geef je mening Cancel
Comments to: Lozano en Guti: toekomstig koningskoppel van PSV?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *