Fortuna Sittard deed uiterst goede zaken in februari met zes punten uit drie wedstrijden. De voornaamste reden: keeper Yanick van Osch, die tot maar liefst twintig reddingen kwam. De 24-jarige Bosschenaar hield tegen zowel sc Heerenveen en FC Groningen de nul in twee cruciale overwinningen in de strijd tegen degradatie in de Eredivisie. Hoe wist hij zo belangrijk te zijn? En wat zeggen zijn statistieken over zijn prestatie?

Hoe Van Osch Fortuna redde met zijn reddingen

Fortuna is niet de meest solide club in de Eredivisie en de baan van Van Osch als keeper kan dan ook erg druk zijn. In de drie gespeelde wedstrijden deze maand werd het doel van Fortuna zelfs 49 keer onder vuur genomen. 

Van Osch bracht twintig keer redding en hij stompte twee ballen weg. Hij moest twee keer vissen tegen Cambuur Leeuwarden; de rest van de schoten kwamen niet aan door een blok of een gebrek aan precisie. De twintig reddingen van Van Osch in februari zijn het meeste in de Eredivisie. Dat is opmerkelijk aangezien zijn ploeg een wedstrijd minder speelde en hij twee keer de nul hield. 

Hoe kan dat? In de met 2-0 gewonnen wedstrijd tegen Heerenveen zijn enkele voorbeelden te vinden die aantonen waar Van Osch zo in uitblinkt: koel blijven.

yannick van osch 1
Situatie 1: Van Osch in een ondertal situatie

Wat meteen opvalt als je Van Osch ziet keepen is dat hij geen gekke dingen doet. Hij is niet bang om af te wachten en zelfs als tegenspelers in zijn vijf meter komen houdt hij het keepen simpel waar mogelijk. In de bovenstaande situatie bevinden zich vier Heerenveen spelers voor de goal van Fortuna. Van Osch houdt de korte hoek dicht, wacht af, anticipeert op een harde voorzet de vijf meter in en haalt deze er knap uit met zijn voet.

yannick van osch 2
Situatie 2: Van Osch in een 1-op-1

Ook in verscheidene 1-op-1 situaties wist Van Osch zich te onderscheiden. In het bovenstaande geval tegen Heerenveen heeft Van Osch te maken met een 1-op-1 ver voor zijn eigen doel. Hij dicht het gat snel, vertrouwt erop dat zijn positionering goed genoeg is en dat de hoek dicht is. Dat zorgt ervoor dat hij op alle keuzes van de aanvaller kan anticiperen. In dit geval tikt hij het lobje met zijn rechterhand weg.

yannick van osch 3
Situatie 3: een katachtige reflex van Van Osch

Ten derde kreeg Van Osch een aantal afstandsschoten te verduren. In dat soort momenten zie je waarom hij bij schoten van dichtbij zoveel vertrouwen heeft om af te wachten: zijn reflexen zijn messcherp. In de bovenstaande situatie houdt Van Osch met een katachtige reactie een hard schot eruit met zijn vuisten.

Uiteindelijk werd deze wedstrijd tegen Heerenveen met 2-0 gewonnen. In de daaropvolgende wedstrijd tegen FC Groningen blonk Van Osch nogmaals uit met acht reddingen, waarvan zes in de eigen zestien op vergelijkbare wijze als in de situaties hierboven. Hij werd man van de wedstrijd in een 0-1 zege. 

Ook tegen Cambuur was Van Osch verdienstelijk, hij was de beste man aan de zijde van Fortuna met zeven reddingen. De vorm van Van Osch deze maand wordt zelfs door zijn tegengoals aangetoond, die allebei van binnen de vijf meter kwamen.

yannick van osch 4
Situatie 4: de tegengoals tegen Cambuur

De statistieken van Van Osch

Van Osch zag er op het oog dus goed uit deze maand, maar bevestigen zijn statistieken dat ook? Waren die twintig reddingen eigenlijk wel moeilijk? 

Om die vragen te beantwoorden kijken we eerst naar de expected goals tegen van Fortuna; het verwachte aantal doelpunten wat de tegenstanders zouden moeten maken gebaseerd op hun gecreëerde kansen.

TegenstanderVerwachte tegengoalsTegengoals
sc Heerenveen0,830
FC Groningen1,650
Cambuur Leeuwarden2,222
Totaal4,72
Bron: eredivisieplots.com

Meteen is te zien dat Fortuna veel meer verwachte doelpunten tegen kreeg dan dat er daadwerkelijk in gingen. Ondanks 4,7 verwachte tegengoals liet Van Osch er maar twee in gaan. Ook de statistieken lijken in zijn voordeel te spreken. Toch is dat niet het hele statistische plaatje. 

Expected goals geven namelijk een schatting van hoeveel goals een team gebaseerd op gecreëerde kansen verwacht wordt om te maken. Dit hangt vooral af van de positie waaruit geschoten wordt. Deze statistiek zegt echter niet alles over de prestatie van de keeper, omdat het ook zo zou kunnen zijn dat in dit geval Heerenveen, Groningen en Cambuur simpelweg slecht met hun kansen omgingen tegen Fortuna.

Daarom bestaat de statistiek Post Shot Expected Goals of Expected Goals on Target (xGOT). Deze statistiek meet hoeveel goals er verwacht worden op basis van de daadwerkelijke schoten op doel van de aanvallers.

yannick van osch 5
Datavisualisatie 1: de xGOT van Van Osch. xGOT=Expected Goals on Target.

Na het bekijken van ook deze statistiek is er dan toch ook statistisch bewijs van de uitzonderlijke februarimaand van Van Osch. In de bovenstaande visualisatie zijn alle schoten op doel die Van Osch te verwerken kreeg terug te vinden. 

Hieruit blijkt dat de 4,7 xG van de tegenstanders van Fortuna is omgezet in 4,6 xGOT, verwachte tegengoals op basis van de daadwerkelijke schoten op doel. Door de goede prestatie van Van Osch werden dat er uiteindelijk maar twee, minder dan de helft van die 4,6. 

Februari was dus de maand van Fortuna, maar vooral ook de maand van Yanick van Osch. Niet alleen zag hij er op belangrijke momenten ijzersterk uit tussen de palen, maar ook zijn onderliggende statistieken bewijzen dat die observaties geen gezichtsbedrog waren. 

Een mooie ommekeer voor hem, want dit seizoen is niet zonder problemen geweest. Over het hele seizoen getrokken heeft Fortuna 46 tegengoals gekregen uit 42,14 xGOT, een onderprestatie van Van Osch dus. Zijn positie is dan ook niet altijd zeker geweest. Van Osch raakte in het begin van het seizoen zijn basisplaats kwijt aan Verrips. Die won hij terug en in februari heeft hij zich gemanifesteerd als een steunpilaar voor Fortuna.

Van Osch nam zijn team bij de hand in twee belangrijke overwinningen deze maand. Hierdoor is Fortuna op de zestiende plaats in de Eredivisie terug te vinden en heeft het een stuk betere kans of lijfsbehoud. Het zal nog een zwaar seizoen worden, maar als Van Osch zijn vorm van februari vasthoudt, kan menig Fortuna fan een stuk rustiger ademhalen.

5/5 - (2 stemmen)
Nog geen reacties
Geef je mening Cancel
Comments to: Speler van de maand februari – Yanick van Osch

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *