Denk je aan topvoetbal, dan denk je aan de UEFA Champions League. Dit toernooi is niet zomaar een competitie; de fantastische hymne en deelname van de Europese topteams maken de Champions League al jarenlang het beste toernooi als het gaat om clubvoetbal.

Laten we eens kijken wat de Champions League nu zo bijzonder maakt.

Legendarische momenten

De UEFA Champions League, oorspronkelijk de Europacup I, heeft sinds de start enorm veel unieke momenten meegemaakt. Welke twee staan mij nog voor de geest?

Manchester United’s Laatste-Minuut Comeback (1999):

In de finale van 1999, op het Nou Camp in Barcelona, stond Manchester United tegen Bayern München. Tot de 91e minuut leidde Bayern met 1-0, dankzij een vroeg doelpunt van Mario Basler.

Maar in een ongelooflijke ommekeer scoorde Teddy Sheringham de gelijkmaker in de 91e minuut, gevolgd door Ole Gunnar Solskjær die in de 93e minuut het winnende doelpunt maakte. Deze sensationele comeback gaf Manchester United de titel en voltooide hun historische treble (het winnen van de Premier League, FA Cup en Champions League in hetzelfde seizoen).

Overigens werd dit moment weer aangewakkerd door de recente documentaire van David Beckham op Netflix.

Zinedine Zidane’s Volley Doelpunt (2002):

De finale van 2002 tussen Real Madrid en Bayer Leverkusen werd beslist door een moment van pure voetbalklasse van Zinedine Zidane.

In de 45e minuut van de wedstrijd, met de stand gelijk op 1-1, leverde Roberto Carlos een hoge, zwevende voorzet. Zidane, met zijn rug naar het doel, nam de bal op de volley met zijn linkerbeen, sturend in de bovenhoek van het doel.

Dit doelpunt wordt vaak beschouwd als een van de grootste doelpunten in de geschiedenis van de Champions League en hielp Real Madrid om hun negende Europese titel te winnen.

Andere bijzondere momenten die me altijd zijn bijgebleven:

Het ‘Mirakel van Istanbul’ in 2005, waar Liverpool een 3-0 achterstand tegen AC Milan ombuigde naar een winst.

Of de ‘Remontada’ van Barcelona tegen Paris Saint-Germain in 2017, waar een 4-0 nederlaag werd omgezet in een 6-1 overwinning. Deze momenten benadrukken niet alleen de onvoorspelbaarheid van voetbal, maar ook de pure passie en vastberadenheid die de Champions League definieert.

Koning van de Champions League

Real Madrid is met afstand de meest succesvolle club van de Champions League te noemen. En dat heeft de club de afgelopen decennia vooral aan één speler te danken…

Meeste Titels door een Club – Real Madrid:

Real Madrid staat bekend om zijn dominantie in de Champions League, met het recordaantal titels. Tot en met 2023 heeft Real Madrid de competitie 14 keer gewonnen, wat hen de meest succesvolle club in de geschiedenis van het toernooi maakt. Deze indrukwekkende reeks onderstreept hun langdurige superioriteit in Europees voetbal.

Meeste Doelpunten door een Speler – Cristiano Ronaldo:

Cristiano Ronaldo heeft het record voor de meeste doelpunten in de Champions League. Met een indrukwekkend aantal doelpunten, ruim boven de 100, heeft hij dit record stevig in handen. Zijn doeltreffendheid in de competitie, zowel bij Manchester United, Real Madrid als Juventus, heeft hem een reputatie opgeleverd als een van de grootste spelers in de geschiedenis van het toernooi.