1. Eredivisie

De 10 'beste' afmakers van dit seizoen

Het is erg lastig om te bepalen wie nu de beste afmaker van de Eredivisie is. Is dat misschien topscorer Alireza Jahanbakhsh? Of misschien Robin van Persie? In dit artikel gebruiken we het aantal Expected Goals (xG) van iedere speler om zo een poging te wagen. Oftewel welke spelers maakten dit seizoen meer goals dan je zou mogen verwachten op basis van de kwaliteit van de kansen die zij kregen?
Voor wie nog niet bekend is met Expected Goals (xG): dit is een methode om het verwachte aantal goals van een speler of team te meten.
Bij deze methode wordt aan elke afzonderlijke doelpoging een waarde toegekend, gebaseerd op de kwaliteit van deze kans.
De kwaliteit van de poging wordt bepaald met behulp van allerlei variabelen, zoals de afstand tot het doel, de hoek tot het doel, het lichaamsdeel, de spelsituatie, etc.
In dit artikel is de top-10 gerankt op basis van hun verschil tussen het aantal gemaakte goals en hun Expected Goals. Dus in andere woorden: welke spelers hebben meer gescoord dan je op basis van de kwaliteit van hun kansen zou mogen verwachten.
Of je hiermee per se de beste afmakers van de Eredivisie in kaart hebt? Nee, waarschijnlijk niet. Is het exacte wetenschap? Nee ook niet. Wat het wel is: een interessante inzage in welke spelers vaker gescoord hebben dan het model zou verwachten.
Tijd voor de top 10!

10. Sander van de Streek: 6,17 xG / 10 goals (+3,83)

De aanvallende middenvelder van FC Utrecht maakte zijn naam als veelscorende middenvelder dit seizoen waar. Met tien doelpunten was hij dit seizoen erg belangrijk voor FC Utrecht.
Van der Streek maakte acht goals vanuit het zestienmetergebied en wist tweemaal van buiten het strafschopgebied te scoren.

9. Milan Massop: 0,97 xG – 5 goals (+4,03)

Misschien wel de meest verrassende naam in deze lijst: Milan Massop. De linker vleugelverdediger van Excelsior scoorde dit seizoen vijf keer, maar zal dit aantal waarschijnlijk niet snel meer herhalen in zijn carrière.
Op basis van de kwaliteit van zijn kansen had het model slechts één doelpunt van hem verwacht. Massop was dit seizoen ijzersterk bij dode spelsituaties en scoorde maar liefst vier keer met zijn hoofd.

8. Hirving Lozano: 12,91 xG – 17 goals (+4,09)

Eén van de blikvangers van dit seizoen scoorde voor de winterstop maar liefst elf keer en leek lange tijd de belangrijkste kandidaat om topscorer van de Eredivisie te worden.
Waar PSV de punten aaneen bleef rijgen, stokte de doelpuntenproductie van Lozano echter iets. Niet geheel onlogisch als je zijn xG erbij pakt.
Lozano maakte dit seizoen namelijk vier doelpunten meer dan je zou mogen verwachten op basis van de kwaliteit van zijn kansen. Zijn zes doelpunten na de winterstop reflecteerde daarom meer zijn scorend vermogen.

7. David Neres: 9,76 xG – 14 goals (+4,24)

Wat voor Lozano geldt, geldt eigenlijk ook voor David Neres. De Braziliaanse rechtsbuiten van Ajax werd met veertien doelpunten topscorer van de Amsterdammers, maar kende een flinke dip na de winterstop.
Desondanks presteerde Neres gewoon goed, door vier goals meer te maken dan je zou mogen verwachten. De vraag is of hij deze productie volgend seizoen kan volhouden.

6. Bjørn Johnsen: 14,66 xG – 19 goals (+4,34)

Met zeven goals voor de winterstop en twaalf erna beleefde Johnsen een zeer goed seizoen voor een spits van ADO Den Haag. De Amerikaans-Noorse voetballer had zelfs lange tijd uitzicht om topscorer van de Eredivisie te worden.
Met een xG die afgerond op vijftien uitkomt en een uiteindelijke productie van negentien goals zal ADO, mits er geen goed bod komt, er goed aan doen om zijn topscorer te behouden.
De kracht van Johnsen dit seizoen zat hem in het feit dat veel van zijn doelpogingen dicht bij het doel plaatsvonden, en dat is een goed teken!

5. Tim Matavz: 9,31 xG – 14 goals (+4,69)

Tim Matavz kende eigenlijk best een opmerkelijk seizoen. Hij begon ‘namelijk’ zeer voortvarend en scoorde ‘maar liefst’ vijf goals in de eerste vijf wedstrijden.
Daarna scoorde hij in 21 duels slechts vier keer, om vervolgens aan het einde van het seizoen weer vijf keer te scoren in vier duels.
Eigenlijk is dit in lijn met het seizoen van Vitesse: namelijk een goed begin, een matig middenstuk en een goed einde.
Matavz viel op door zijn conversie. Matavz had relatief weinig doelpogingen nodig om tot zijn veertien goals te komen. En dat blijkt ook wel, want hij maakte vijf doelpunten meer dan je zou mogen verwachten op basis van zijn Expected Goals.

4. Bryan Linssen: 10,29 xG – 15 goals (+4,71)

De nummer vier in de lijst is opnieuw een speler van Vitesse. Bryan Linssen beleefde als buitenspeler namelijk opnieuw een opvallend productief seizoen.
Het knappe van Linssen is dat hij ieder seizoen weer zijn doelpunten meepikt: eerst bij VVV-Venlo, daarna bij Heracles, vervolgens bij FC Groningen en nu dus bij Vitesse.
Zijn vijftien goals heeft hij te danken aan het feit dat hij zeer vaak in scoringspositie komt in het zestienmetergebied en daarin dus uitzonderlijk goed weet af te ronden.

3. Fran Sol: 11,03 xG – 16 goals (+4,97)

Op nummer drie vinden we de spits van Willem II: Fran Sol. De Spanjaard kreeg het voor elkaar om vijf goals boven xG te presteren.
Zijn xG van 11,03 is tevens keurig voor een spits van Willem II. Hiermee staat hij namelijk op plek negen van spelers met het hoogste xG van de Eredivisie.
Het contract van Fran Sol bij Willem II loopt nog slechts één seizoen door. Welke club pikt hem op en geeft hem de kans op een hoger niveau te acteren?

2. Alireza Jahanbakhsh: 14,78 xG – 21 goals (+6,22)

We zijn aangekomen bij de topscorer van de Eredivsie: Alireza Jahanbakhsh. Jahanbakhsh, die zijn topscorerstitel mede te danken heeft aan twee hattricks in zijn laatste drie eredivisieduels, presteerde ruim zes doelpunten boven verwachting.
Met een xG van bijna vijftien en een totaal van 21 goals heeft Jahanbakhsh een fantastisch seizoen achter de rug. Het is dan ook logisch dat de buitenspeler van AZ in de belangstelling staat van topclubs uit binnen- en buitenland.
Jahanbakhsh scoorde vijf keer van buiten het strafschopgebied, maakte er vier vanuit een strafschop en had voor het maken van zijn doelpunten 143 doelpogingen nodig.

1. Steven Berghuis: 9,42 xG – 18 goals (+8,58)

De speler die met afstand veel meer scoorde dan je op basis van zijn kansen zou verwachten is Steven Berghuis.
De buitenspeler van Feyenoord beleefde persoonlijk een topseizoen en was met achttien goals en twaalf assists direct betrokken bij 30 goals van Feyenoord (39%).
Zijn ‘overpresteren‘ komt met name doordat hij maar liefst zeven keer van buiten het strafschopgebied scoorde. Een veel hoger aantal dan het model verwachtte. Immers hebben doelpogingen van buiten het strafschopgebied ‘vaak’.een lage xG-waarde.
Bij Berghuis was het desondanks erg vaak raak dit seizoen. Hij schoot immers ‘maar’ 39 keer van buiten van buiten het strafschopgebied (zeven goals). Ter vergelijking: Hakim Ziyech schoot 121 keer van afstand en scoorde slechts zes.keer.
De vraag is of Steven Berghuis op dit niveau kan blijven presteren. Ruim acht goals meer maken dan het Expected Goals model is echt heel erg veel en het is zeer onwaarschijnlijk dat Berghuis dit blijft volhouden.
Al met al blijkt dat Steven Berghuis dit seizoen de beste (of gelukkigste?) afmaker van de Eredivisie gebleken. Althans, als je kijkt naar onze Expected Goals.

Top 10 over performers in de Eredivisie op basis van Expected Goals

Expected Goals top 10 over performers
Tabel 1: de top 10 over performers in de Eredivisie op basis van Expected Goals

Noot: Statistieken in de tabellen van dit artikel zijn tenzij anders aangegeven mogelijk gemaakt door Opta en geraadpleegd via WhoScored. De genoemde StrataData is eigendom van Stratagem Technologies. StrataData steunt het StrataBet Sports Trading Platform en StrataBet Premium Recommendations.

4/5 - (4 stemmen)
Er zijn reacties op dit artikel
Laat reacties zien Hide comments
Comments to: De 10 'beste' afmakers van dit seizoen
  • 27 mei 2018

    Check je feiten! Contract van Sol loopt inderdaad nog 1 jaar, maar Willem II heeft nog een optie van 1 jaar

    Reageer

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *