1. Eredivisie

Ajax en vier seizoenen Frank de Boer

De kans is groot dat Ajax dit seizoen voor de vierde keer op rij kampioen van Nederland wordt. De Amsterdammers hebben naar alle waarschijnlijkheid nog één overwinning in drie wedstrijden nodig. Zondag, thuis tegen het verrassend goed presterende ADO Den Haag, kan de titel zelfs al binnen zijn. De concurrentie uit Rotterdam speelt dan namelijk een uitwedstrijd bij PSV. Puntverlies voor Feyenoord en een overwinning voor Ajax betekent de vierde landstitel op rij voor Ajax en voor coach Frank de Boer. Hoe bijzonder dit is, blijkt wel uit het feit dat De Boer de eerste trainer kan worden die vier keer op rij kampioen van Nederland wordt met één en dezelfde club. In dit artikel nemen we Ajax en De Boer onder de loep sinds zijn aanstelling in december 2010.

Frank de Boer als coach van Ajax

In totaal gebruikte De Boer 56 verschillende spelers in 165 officiële duels: W102-G33-V30. Het doelsaldo hiervan is 360 voor en 174 tegen. In de Eredivisie verloor Ajax onder Frank de Boer maar 11 keer: W77-G28-V11(275-103). De grootste nederlagen die Frank de Boer leed zijn PSV-Ajax (4-0) en Barcelona-Ajax (4-0). Natuurlijk boekte Ajax ook enkele grote overwinningen. Dit zijn de twee grootste: Ajax-Heracles Almelo (6-0) en Ajax-Go Ahead Eagles (6-0).
Scoren deed de ploeg van Frank de Boer ook niet altijd. 25 keer wist de ploeg onder leiding van Frank de Boer niet te scoren. Gelukkig kon Frank de Boer tot nu toe altijd beschikken over twee uitstekende doelmannen. In totaal hielden de Amsterdammers namelijk 70 keer de nul.
Als coach van Ajax speelde de Boer de meeste duels tegen AZ Alkmaar (12). Balans: W6-G3-V3 (25-18). De meeste nederlagen leed Ajax tegen Real Madrid (4). De ideale tegenstander van Ajax is NEC Nijmegen: 6 gespeeld, 6 winst, 22 voor en 4 tegen.

De aankopen

Sinds de aanstelling van Frank de Boer deed Ajax 17 serieuze aankopen. De spelers die voor de jeugdopleiding zijn gehaald zijn niet meegenomen. Enkel spelers die direct, of snel in het eerste elftal konden spelen. Hoewel het beoordeling van een aankoop natuurlijk subjectief is, is de volgende beoordeling er uit komen rollen:

aankopen-frank-de-boer
Tabel 1: aankopen Ajax sinds aanstelling Frank de Boer

Frank de Boer deed met Cillessen, Serero, Poulsen, Moisander en Schone vijf zeer sterke aankopen. Het aantrekken/huren van Cuenca, V/d Hoorn en Sana bleek uiteindelijk duidelijk geen schot in de roos. Al met al geen slechte score voor Frank de Boer.

Ontwikkeling

Wat opvalt aan de drieënhalf jaar Frank de Boer bij Ajax, is het feit dat er ieder seizoen gemiddeld minder punten behaald werden. Tevens werd er gemiddeld ook minder gescoord. Dit seizoen scoort Ajax zelfs maar net iets meer dan twee doelpunten per wedstrijd. De ploeg van Frank de Boer begint zich dan ook steeds meer te kenmerken door degelijkheid. Het achterin dichthouden (door te spelen op balbezit) lijkt het devies. Iets waar PSV halverwege de jaren ’00 toch veelal kritiek op kreeg.

ontwikkeling-frank-de-boer
Tabel 2: gemiddeldes per seizoen in de Eredivisie

Ondanks de vier landstitels is De Boer dus eigenlijk ieder seizoen minder gaan presteren. Natuurlijk moest De Boer ieder seizoen zijn beste spelers verkopen en dit veelal opvangen door eigen jeugd. Deze trend moet echter niet worden doorgezet. De concurrentie zal niet jaar in jaar uit zoveel punten laten liggen.

Frank de Boer vergeleken

Hoe zijn de prestaties van Frank de Boer als we dit afzetten tegen zijn voorgangers bij Ajax. Hoe deden Jol, Van Basten, Koster en Ten Cate het vergeleken met De Boer? Niemand van dit rijtje kan de prestaties van Martin Jol evenaren. Hij beleefde met Ajax een topseizoen in 2009/10. Helaas voor hem deed FC Twente dat ook en liep het op een haar na de landstitel mis. Het seizoen daarop ging het fout na enkele tegenvallende resultaten en felle kritiek van Johan Cruijff. Desondanks presteerde de laatste jaren geen enkele Ajaxcoach beter dan Jol.

frank-de-boer-vergeleken-ere
Tabel 3: Frank de Boer vergeleken met zijn voorgangers (Eredivisie)

Frank de Boer doet het qua gemiddeld behaalde aantal punten beter dan Ten Cate, Koster en Van Basten. Ondanks dat scoorde Ajax alleen onder Van Basten minder doelpunten dan in de periode onder de Boer. Het gebrek aan scorend vermogen is iets wat De Boer best serieus mag nemen, zeker als je dit afzet tegen eerdere seizoenen onder andere coaches. Maar ook in bovenstaande tabel blijkt wel hoe stabiel Ajax achterin is geworden. Als je over zo’n lange periode gemiddeld zo weinig tegendoelpunten krijgt, is dat gewoon heel knap.

Gebruikte jeugdspelers

Frank de Boer kreeg tijdens zijn aanstelling enkele duidelijke opdrachten mee. Een belangrijke daarvan: meer gebruik maken van de eigen jeugd. Waar zijn voorgangers spelers als Atouba, Kuffour en Wielaert haalden, probeert Frank de Boer meer eigen jeugd te gebruiken. Geen dure breedte aankopen meer, maar doorstroming vanuit de eigen jeugdopleiding. Uit onderstaande tabel is goed op te maken dat De Boer veel meer gebruik maakt van de eigen jeugd dan zijn voorgangers.

jeugdspelers-ajax-de-boer
Tabel 4: gebruik jeugdspelers Ajax door de jaren heen. Duidelijke piek bij de intrede van de Boer.

Sinds de komst van Frank de Boer is het percentage eigen jeugd met ongeveer 20% gestegen! Dit seizoen maken de spelers uit de eigen jeugdopleiding wat minder minuten dan de voorgaande seizoenen. Desondanks kan Frank de Boer echt hele mooi cijfers weerleggen. Iets waar De Boer, maar ook Ajax zeker trots op mag zijn.

Bijzondere mijlpalen

Mocht Ajax (en Frank de Boer) voor de vierde keer op rij kampioen worden, dan zorgt dit voor enkele unieke prestaties. Enkele bijzondere mijlpalen die behaald kunnen worden:

  • Alleen Rinus Michels heeft op dit moment meer titels dan Frank de Boer. De Boer kan Michels dus evenaren.
  • De Boer kan eerste persoon OOIT worden die vier maal als speler EN als trainer de Eredivisie wint.
  • De Boer kan de eerste coach worden die in vier opeenvolgende seizoenen kampioen van de Eredivisie wordt.
  • Siem de Jong, Daley Blind en Kenneth Vermeer kunnen de eerste spelers ooit worden die vier maal op rij kampioen worden met Ajax.
  • Voor het eerst in de geschiedenis van Ajax kan de club vier maal op rij kampioen worden.
5/5 - (2 stemmen)
Er zijn reacties op dit artikel
Laat reacties zien Hide comments
Comments to: Ajax en vier seizoenen Frank de Boer
  • 15 april 2014

    Belangrijk manco in je subjectieve overzicht. Je kan pas trainers met elkaar vergelijken als je de beschikbare spelers daarin meeneemt. Maw van Basten en Koster kunnen mogelijk een betere prestatie hebben geleverd dan Jol en de Boer. Maar misschien moet je ook een even ‘objectieve’ beoordeling van het spel en het resultaat onder trainers meenemen? 😉

    Reageer

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *