1. Eredivisie

Transferbalans top 6 Eredivisie

De transferperiode deze zomer zit er weer op. Tijd om eens de balans op te maken. En in dit geval, de balans vanaf het seizoen 2002/2003. Tussen de linies heeft de transferuitgaven en inkomsten van de ’top 6′ onder de loep genomen. De ’top 6′ bestaat uit Ajax, PSV, Feyenoord, AZ, FC Twente en SC Heerenveen. De bedragen zijn afkomstig van Transfermarkt.de. De transferbedragen kunnen soms enkele tonnen verschillen van de werkelijkheid gezien de clubs niet altijd kenbaar maken hoeveel een speler precies heeft gekost.

Transferinkomsten per club

In onderstaande grafiek zijn de transfers per club te zien, vanaf het seizoen 2002/2003. Duidelijk is te zien, dat Ajax veruit de meeste inkomsten uit transfers heeft gekregen. De Amsterdammers incasseerden de laatste jaren bijna 2x zoveel als PSV.
Transfers per club

Feyenoord blijft zwaar achter

Opvallend is misschien wel de inkomsten van Feyenoord. Deze zijn nog lager dan die van SC Heerenveen en AZ. De Rotterdammers haalden niet eens de grens van 100 miljoen euro. Waar gaat het dus mis? Is er te laat geïnvesteerd in een gedegen jeugdopleiding? Haalt Feyenoord niet altijd het onderste uit de kan? Er is de laatste jaren in ieder geval veel te weinig binnen gekomen bij de Rotterdammers.

Transferinkomsten per club, per seizoen.

In onderstaande afbeelding is te zien, welke inkomsten welke club in welk seizoen heeft binnengekregen. Hieruit blijkt dat PSV het met name van de eerste 5 jaar van de jaren 2000 moet hebben. Daarna vallen de inkomsten zwaar tegen. Helemaal als je dit afzet tegen de andere clubs. FC Twente zit juist de laatste 5 jaar in de lift. Vooral in het seizoen 2008/2009 stegen de transferinkomsten explosief.
Transferinkomsten per club in de Eredivisie
Bij Ajax is een nogal wisselende lijn te zien. Maar de inkomsten zijn nooit echt laag te noemen. De inkomsten van AZ zijn redelijk stabiel te noemen. SC Heerenveen heeft wat meer pieken dan AZ, maar dat komt door enkele flinke transfers als Miralem Sulejmani en Afonso Alves.

PSV als enige in de min

PSV blijkt de enige van de 6 clubs welke vanaf het seizoen 2002/2003, verlies draait op transfers. Wanneer de uitgaven van de inkomsten afgetrokken worden, krijg je de volgende balans:

  • Ajax: € 111.825.000
  • PSV: € -16.585.000
  • Feyenoord: € 38.930.000
  • FC Twente: € 22.200.000
  • Heerenveen: € 71.125.000
  • AZ: € 34.650.000

Het verschil tussen Ajax en PSV is schrijnend. Vooral voor de Eindhovenaren. De eerste paar jaar van de jaren 2000, kwam PSV er nog mee weg, door dat het structureel Champions League wist te halen en daardoor tientallen miljoenen jaarlijks kon bijschrijven. Deze zekerheid lijkt nu weg en de club uit de lichtstad zal dit seizoen toch echt kampioen moeten worden en daardoor dus directe plaatsing voor de CL af moeten dwingen. Anders zal er waarschijnlijk flink bezuinigd moeten gaan worden in Eindhoven.
In onderstaande grafiek zijn de verschillen ook duidelijk zichtbaar:
Transferbalans top6 Eredivisie vanaf het seizoen 2002/2003

Wanbeleid in Heerenveen?

SC Heerenveen heeft na Ajax de meest positieve balans. Ruim 71 miljoen in de plus. Maar wat is er met het geld gebeurd? De laatste jaren is er veel aan spelers salarissen opgegaan aan veelal middelmatige buitenlanders. Bijna elk jaar zoveel geld verdienen aan transfers, is dus wel leuk maar SC Heerenveen heeft de laatste 10 jaar niet meer dan in de Europa League kunnen spelen.
Andere clubs als FC Twente en AZ, zijn SC Heerenveen inmiddels al ruimschoots voorbij en hebben zelfs al een kampioenschap behaald. De positieve balans van SC Heerenveen is knap, maar meer dan deelname aan de Europa League en een veel te dure huishouding heeft het niet opgebracht.

Uitgaven en inkomsten gecombineerd

Vanaf het seizoen 2002/2003 kreeg de top 6 in de Eredivisie ieder seizoen meer binnen dan dat het uit gaf. In onderstaande tabel is te zien dat in de seizoenen 07/08 & 08/09 er zowel een flinke stijging wat betreft uitgaven, maar ook qua inkomsten was. Het huidige seizoen was het meest gezonde tot nu toe. Het verschil tussen inkomsten en uitgaven was hier het grootst.
Totale uitgaven en inkomsten

Alle inkomsten en uitgaven gecombineerd

Wanneer we van ieder seizoen van iedere club uit de top 6 de transferuitgaven en inkomsten bij elkaar optellen, komen we tot de volgende cijfers:
Totale uitgaven en inkomsten top 6 Eredivisie vanaf het seizoen 2003/2004
Een mooie winst van € 262.145.000.


Alle data is verzameld in een excel-bestand. Mocht je interesse hebben dan stuur ik je het excel-bestand op. Het enige wat je er voor hoeft te doen is dit artikel te delen op Twitter, of even onze Facebook-pagina te liken!

Beoordeel deze post
Nog geen reacties
Geef je mening Cancel
Comments to: Transferbalans top 6 Eredivisie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *