1. Buitenlands voetbal
 2. Eredivisie

Nederlandse talenten redden het niet in het buitenland

Steeds vaker zien we talenten uit de jeugdopleidingen van Nederlandse clubs naar het buitenland vertrekken. Een ontwikkeling waar niet iedereen blij mee is. Over het algemeen wordt een dergelijke stap niet als positief ervaren door de buitenwacht. De spelers zelf kan je het vaak niet eens kwalijk nemen. Voor een riant salaris wordt ze een mooie toekomst geschetst om te spelen bij de grootste clubs in Europa (lees Engeland).
Toch blijkt in de praktijk dat 95% van de spelers het uiteindelijk niet gaat redden bij zijn nieuwe liefde. Een harde conclusie, maar wel waar. Van alle talenten die de laatste tien jaar vanuit de jeugdopleiding van een Nederlandse club, naar het buitenland vertrok, is alleen Tim Krul een echte basisspeler geworden bij de club die hem een mooie toekomst beloofde.
In onderstaande tabel staan alle talenten die de laatste jaren vertrokken vanuit Nederland naar een buitenlandse club. Duidelijk is te zien dat een vroeg vertrek niet echt succesvol is te noemen.
talenten vertrekken te vroeg naar buitenland

Twijfelgevallen

Voor een enkeling is het nog te vroeg om een hard oordeel te vellen. Spelers als Rekik en Aké zijn nog altijd erg jong en het is niet uitgesloten dat zij alsnog de kans zullen krijgen om in het eerste elftal van respectievelijk Chelsea en Manchester City komen te spelen.
Ook Oguzhan Özyakup vind ik een twijfelgeval. Hij heeft het niet gered bij Arsenal, maar is inmiddels een vaste waarde bij de Turkse topclub Besiktas. Met hem is het in ieder geval nog goed gekomen: een succesvolle carrière in het buitenland.
Natuurlijk kunnen ook spelers als Hoesen, Ebecilio en Bruma in de toekomst ook nog succesvol worden. Maar feit is dat ze het niet hebben gered bij de club die hun als jonge spelers hebben verleid voor een avontuur in het buitenland. Dit seizoen is het aan hen om te laten zien dat hun clubs het fout hebben gezien en ze een meerwaarde kunnen zijn in in ieder geval de Nederlandse Eredivisie.

Engeland het beloofde land?

Twintig talenten zochten de afgelopen tien jaar een heil ergens anders. De Premier League is met afstand het populairst. Van de twintig spelers gingen maar liefst zeventien spelers naar een Engelse club. Zoals eerder benoemd, heeft maar één speler het gered. Nota bene een keeper: Tim Krul. De vraag of talenten er goed aan doen om zo snel al naar Engeland te vertrekken, is wel gerechtvaardigd. Dit is aardig te ondersteunen door een eerder onderzoek wat ik deed. Voor dit onderzoek ben ik gaan kijken of spelers die vanuit de Eredivisie naar de Premier League gaan slagen. Van de negentien spelers uit dat onderzoek, wist het merendeel zich uitstekend te redden in de Premier League.
Engeland en met name natuurlijk de Premier League zal ongetwijfeld het beloofde voetballand zijn. Maar niet voor vroeg vertrekkende talenten uit Nederland. Die redden het niet. Spelers met veel Eredivisie ervaring slagen over het algemeen grotendeels wel.

Amateurclubs

Een harde doch trieste constatering is het feit dat een kwart van de spelers inmiddels bij een amateurclub in Nederland actief is. Halfhuid, Gandu, Brouwer, Van Den Berg en Weijl zullen naar alle waarschijnlijkheid ook komend seizoen hun kunsten vertonen op de Nederlandse amateurvelden. Spelers die vol goede moed als misschien wel de beste speler van hun lichting naar het buitenland vertrokken, spelen nu in de kelders van het Nederlandse voetbal.
Eredivisie
Een ander opvallend feit is toch wel dat we steeds meer (voormalig)talenten terug zien in de Eredivisie. Hoesen, Bruma, Rekik, Ebecilio, Van Aanholt, Van La Parra en Ekong zullen komend seizoen weer in de Eredivisie te bewonderen zijn. Hoesen bewijst dat een stap terug naar de Eredivisie helemaal niet zo slecht is. Hij hinkt dicht tegen een basisplek bij Ajax aan en haalde zelfs Jong Oranje weer.
Het is te hopen dat deze talenten in een vertrouwde omgeving waar het voetbal centraal staat, weer op kunnen leven en eindelijk hun belofte in kunnen lossen.

Conclusie

Ga als jong talent niet te vroeg naar het buitenland. De ervaring in de Eredivisie is gewoon erg belangrijk. Trainen met grootheden als Terry, Drogba, Van Persie, Giggs en al die andere grote namen is natuurlijk heel mooi en leuk. Maar uiteindelijk gaat het om wedstrijden spelen. En die wedstrijden komen vanzelf als je in Nederland blijft.
Het aantal spelers dat niet slaagt is zo groot dat het haast een zekerheid blijkt te zijn dat je het als talent de komende jaren ook echt niet gaat redden in het buitenland. Nederlandse voetbaltalenten lijken gewoon te vroeg naar het buitenland te gaan. Een ontwikkeling die denk ik niet gestopt gaat worden. Maar wel gestopt zou moeten worden!

4.5/5 - (2 stemmen)
Er zijn reacties op dit artikel
Laat reacties zien Hide comments
Comments to: Nederlandse talenten redden het niet in het buitenland
 • 22 juli 2013

  Wat is de status van Ouasim Bouy bij Juventus? Er staat een nee achter zijn naam, terwijl hij nog wel bij Juventus zit.

  Reageer
  • 26 juli 2013

   Hij zit nog wel bij Juventus, maar is volgens mij al twee keer verhuurd en zal hoogstwaarschijnlijk Juventus via de achterdeur verlaten.
   Dit terwijl hij anderhalf jaar geleden in de winterstop als één van de grootste talenten van Ajax al mee mocht op trainingskamp en dicht tegen een plek bij de selectie zat.

   Reageer
   • 26 juli 2013

    Bedankt voor je reactie. Dan zie we hem waarschijnlijk snel terug in de eredivisie 🙂

    Reageer
 • 5 februari 2018

  Welke artikelen of statistieken heb je hiervoor geraadpleegd?

  Reageer

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *