1. Eredivisie

Ajax niet beter, maar slechter dan vorig seizoen

Vorig seizoen had Ajax na 19 wedstrijden veertig punten verzameld in de Eredivisie. Dit seizoen staat de teller na evenveel duels op 43 punten. En dus gaat het helemaal niet zo slecht, zou je denken. Maar is dit ook wel zo?
Is het überhaupt wel een goede vergelijking, het vorige seizoen met het huidige? Vorig seizoen werden de Amsterdammers weliswaar kampioen, maar hadden ze met 71 behaalde punten echt geen topseizoen achter de rug. In de laatste tien jaar behaalde Ajax maar drie keer minder punten.
In het seizoen 2008/09 haalde Ajax maar 68 punten en eindigde het op de 3e plek. In seizoen 2007/08 werd Ajax tweede met 69 punten. Seizoen 2005/06 was echter nog slechter, toen behaalde Ajax 60 punten en eindigde het op de vierde plek in de Eredivisie. Je kunt je dus afvragen of een vergelijking met het vorige seizoen wel de juiste is, aangezien Ajax toen al een heel zwak seizoen beleefde.
Toch gaan we dat doen in dit artikel. Wellicht doen de Ajacieden het dit seizoen nóg slechter dan een jaar geleden. Of laten de mannen van trainer Frank de Boer progressie zien, wat je zou kunnen en misschien wel moeten verwachten?

Vergelijking na 19 wedstrijden

Onderstaande tabel maakt duidelijk dat Ajax het na 19 wedstrijden op alle fronten slechter doet dan het gemiddelde van het vorige seizoen. Alleen het aantal punten en gemaakte doelpunten ligt dit seizoen hoger. Natuurlijk gaat het uiteindelijk om punten, maar punten kunnen ook met een flinke dosis geluk behaald zijn. Daarom is het beter om de wedstrijdstatistieken onder de loep te nemen.

Vergelijking Ajax tabel 2
Tabel 1: Ajax dit seizoen vergeleken met vorig seizoen

Ajax scoort meer dan vorig seizoen: gemiddeld 2,4 goals per wedstrijd dit seizoen, tegen 2,0 goals vorig seizoen. Dit is zeker geen klein verschil. De Ajacieden gaan dit seizoen efficiënter om met de schoten op doel. Waar Ajax vorig seizoen ruim 32% van de schoten tussen de palen converteerde in een doelpunt, is dat dit seizoen bijna 42%.
Kansen afmaken is natuurlijk erg belangrijk, maar daarbij komt vaak ook geluk kijken. Op de lange termijn gaat het om hoeveel kansen je creëert – en weggeeft. Dat doen de Ajacieden dit seizoen slechter dan het vorige. Ajax creëert dit seizoen minder kansen, geeft meer kansen weg en moet ook vaker verdedigend in actie komen. Daarnaast winnen de Ajacieden minder persoonlijke duels en is de passing ook minder zuiver.
ExpG voor en tegen
Ook het verwachte aantal doelpunten (het aantal kansen en de kwaliteit daarvan) lag vorig seizoen een stuk hoger. Ajax zat vorig seizoen gemiddeld op 1,93 Expected Goals per wedstrijd. Dit seizoen is dat gedaald naar 1,61. Ook het aantal kansen dat Ajax weggeeft en de kwaliteit daarvan is een punt van aandacht voor de Amsterdammers. Vorig seizoen gaf Ajax maar 1,07 Expected Goals per wedstrijd weg, terwijl dat aantal dit seizoen ligt op 1,29.
11vs11-tweets-expg
De cijfers van ExpG zijn aangeleverd door 11tegen11, waarvoor dank!

Dezelfde wedstrijden vergeleken

In onderstaande tabel is een vergelijking te zien tussen Ajax dit seizoen en Ajax vorig seizoen in dezelfde wedstrijden. Opvallende conclusie daaruit: Ajax heeft ineens niet drie punten meer dan vorig seizoen, maar exact evenveel punten.

Vergelijking Ajax tabel 1
Tabel 2: Wedstrijden Ajax dit seizoen afgezet tegen dezelfde tegenstanders vorig seizoen (degradatie / promovendi zijn omgewisseld).

In dezelfde wedstrijden behaalt Ajax dit seizoen dus evenveel punten als vorig seizoen, terwijl het vorige seizoen qua punten nou niet om over naar huis te schrijven was. Van de ploeg van Frank de Boer mag je verwachten dat er progressie in zit, maar dat is vooralsnog niet te zien. Zelfs het doelsaldo verschilt netto maar 1 goal: +28 (dit seizoen) om +29 (vorig seizoen).

Conclusie

De drie punten die Ajax meer heeft dan vorig seizoen na 19 wedstrijden, verbloemen de huidige prestaties op het veld. De manschappen van trainer Frank de Boer zijn bezig aan een zeer matig seizoen als je kijkt naar het vertoonde spel en de bijbehorende statistieken. Duidelijk is dat er wat moest gebeuren en wat dat betreft hoeft de wanprestatie van Ajax onlangs tegen Feyenoord niet alleen nadelig te zijn.
Ajax ging de transfermarkt op en kwam uit bij het Friese talent Daley Sinkgraven. Wellicht kan Sinkgraven de ontbrekende creativiteit aan het team toevoegen. Kansen afmaken doet Ajax namelijk wel dit seizoen. grote kansen creëren bleek echter nog een groot aandachtspunt.

Beoordeel deze post
Nog geen reacties
Geef je mening Cancel
Comments to: Ajax niet beter, maar slechter dan vorig seizoen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *