1. Eredivisie

Waarom De Graafschap geen laatste wordt

De Graafschap behaalde in speelronde 20 tegen ADO de derde overwinning van het seizoen en is de nummer voorlaatst in de Eredivisie, Cambuur, tot twee punten genaderd. “Ik had altijd wel het gevoel dat het nog zou komen” was Jan Vreman stellig na de belangrijke overwinning. En daar kan de coach van De Graafschap maar zo de spijker op zijn kop slaan. De Graafschap doet het qua punten wel niet zo goed, maar de onderliggende statistieken zijn helemaal niet zo slecht als het aantal punten doet vermoeden.
De genoemde data in dit artikel is afkomstig via Opta.

Aanvallend

Hoewel alleen Roda JC en Excelsior minder productief zijn dan De Superboeren, hoeven de manschappen van Jan Vreman absoluut niet te wanhopen. De Graafschap onderneemt namelijk relatief veel doelpogingen, zeker als je dit afzet tegen het feit dat het op dit moment de rode lantaarndrager van de Eredivisie is. Er zijn zelfs maar zes teams in de Eredivisie die vaker schieten dan De Graafschap. Zelfs ploegen als Heracles en FC Utrecht halen per duel minder vaak de trekker over dan De Graafschap.

Shots on target Graafschap
Afbeelding 1: Totaal aantal schoten (Data via Opta).

Prima statistieken dus, en absoluut geen cijfers voor een club die eigenlijk al vanaf het begin van dit seizoen troosteloos onderaan bungelt. Maar hoe komt het dan dat De Graafschap zo weinig scoort? Dat kan meerdere oorzaken hebben, zoals de kwaliteit van de schoten of bijvoorbeeld pech in de afwerking. De kwaliteit van de schoten van De Graafschap is niet bijzonder hoog te noemen, maar zou wel voldoende moeten zijn om tot meer doelpunten te komen.
Als we kijken hoeveel goals De Graafschap gemiddeld genomen gescoord zou kunnen hebben op basis van de kwaliteit van de kansen die het kreeg dan zien we dat ze een xG (Expected Goals) van 30,95 hebben. De Graafschap heeft in werkelijkheid ‘maar’ 23 keer gescoord, wat betekent dat ze als het ware ongeveer acht doelpunten onder gepresteerd hebben dan je zou mogen verwachten. Uiteraard werken zulke scrimmages hier niet aan mee.
De spelers van De Graafschap hebben tot op heden dus minder goed afgewerkt dan je zou mogen verwachten. Wie zijn hier met name verantwoordelijk voor en van wie kunnen we dus hoogstwaarschijnlijk in het vervolg van de competitie meer doelpunten verwachten?
xG-De-Graafschap-Eredivisie
Afbeelding 2: xG van de spelers van De Graafschap dit seizoen. NPG staat voor non-penalty-goal (data via Opta).

We zien dat met name Driver, Straalman en Tarfi boven verwachting presteren. Bij de spelers die ondermaats presteren springen de spitsen Peters en Bannink eruit. Op basis van hun kansen zou je van beide spitsen gezamenlijk tien goals mogen verwachten, maar de voorhoedespelers scoorden gezamenlijk maar vier keer.

Verdedigend

Oke, aanvallend gezien doet De Graafschap het misschien dus helemaal niet zo slecht, maar als je verdediging zo lek als een mandje is, heb je daar natuurlijk weinig aan. Toch is De Graafschap verdedigend ook zeker niet de slechtste van De Eredivisie te noemen. De club kreeg al 46 tegendoelpunten te incasseren en moet hiermee alleen FC Twente (48) en Cambuur (51) achter zich dulden.
Ook qua aantal schoten tegen per wedstrijd is De Graafschap zeker niet de slechtste van de Eredivisie. Zo kregen Excelsior, Twente, Groningen en PEC meer schoten te verwerken dan de Achterhoekers.
Als we kijken naar het verwachte aantal goals tegen, zelfs dan doet De Graafschap het zeker niet slecht. Althans, niet zo slecht als de stand op de ranglijst doet vermoeden. We zien hier dat naaste concurrent Cambuur hier in negatieve zin met kop en schouders bovenuit steekt.

xG verdediging Eredivisie
Afbeelding 3: Expected Goals (xG) tegen teams Eredivisie (Data via Opta).

De Graafschap zo slecht nog niet

We hebben gezien dat de onderliggende prestaties in verdedigend opzicht als in aanvallend opzicht zo slecht nog niet zijn als de ranglijst doet vermoeden. Op de lange termijn zal blijken dat het aantal doelpunten voor en tegen zich steeds meer richten het xG niveau zal toe middelen.
Maar het kan nog mooier voor De Superboeren, als we namelijk het xG-tegen aftrekken van het xG-voor dan krijgen we het netto xG. Als we dit berekenen zien we dat de statistieken van De Graafschap eigenlijk horen bij een gemiddelde ploeg uit het rechter rijtje:

xG-verschil-teams-Eredivisie
Afbeelding 4: Netto xG verschil laat zien dat de onderliggende stats van De Graafschap niet eens zo slecht zijn (Data via Opta).

Ook in bovenstaande afbeelding zien we dat Cambuur er negatief eruit springt. Dit beeld laat nogmaals zien dat De Graafschap zeker niet in paniek hoeft te raken en laat zien dat het goede gevoel van Jan Vreman te rechtvaardigen is.
Toch is er wel een punt van aandacht voor De Graafschap. De Graafschap lijkt dit seizoen voldoende doelpogingen te creëren maar dit doet het vaak pas nadat het op achterstand is gekomen. De Graafschap zal moeten kijken of het misschien anders een duel kan in gaan. Pas gaan voetballen na een achterstand is niet het meest handige om te doen.


En wordt De Graafschap dan sowieso geen laatste? De kans dat ze daadwerkelijk laatste worden is natuurlijk wel aanwezig. Er moeten nog twee punten goed gemaakt worden ten opzichte van Cambuur. Wanneer Cambuur ook punten gaat pakken wordt het alsnog een lastig verhaal. Mochten beide teams blijven presteren op basis van de eerste 21 duels van dit seizoen, dan zie ik De Graafschap geen laatste worden, maar mag het zich proberen veilig te spelen via de nacompetitie play-offs. Dit statistische model is er in ieder geval nog niet over uit. Het worden in ieder geval interessante weken, met 2 april: De Graafschap – Cambuur.

4.7/5 - (3 stemmen)
Nog geen reacties
Geef je mening Cancel
Comments to: Waarom De Graafschap geen laatste wordt

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *