1. Eredivisie

Eredivisiespelers en keypasses

Enkele maanden geleden werd er een interessant onderzoek gepubliceerd op Statsbomb.com. Hierin kwam naar voren dat op de lange termijn keypasses (een pass die leidt tot een directe kans) en schoten een betere graadmeter zijn voor de kwaliteit van een speler dan assists en doelpunten. Incidenteel kan een speler één seizoen veel goals maken (Andy Carrol, 11 goals in 19 wedstrijden) om vervolgens de seizoenen daarna (13 goals in 68 wedstrijden) zeer weinig te scoren. Met keypasses (en schoten) is dit heel anders.
In dit artikel wil ik voortborduren op één van de conclusies van het onderzoek. Dit was dat het aantal gegeven keypasses per speler per seizoen niet veel afwijkt. Er zit een duidelijke relationele lijn in. Dit in tegenstelling tot assists (of doelpunten). Het geven van een assist is van veel meer factoren afhankelijk dan het geven van een keypass. Daarom is het geven van een keypass op de langere termijn een betere graadmeter voor het geven van een assist, dan een assist zelf.
Voor Tussen de linies zocht ik uit welke spelers in de Eredivisie de meeste keypasses hebben gegeven en wat zij daarmee hebben bereikt tot nu toe in het huidige Eredivisieseizoen. Ik had natuurlijk graag data over meerdere seizoenen gehad, maar die is helaas niet beschikbaar.

Tadic koning van de keypass

Er is één speler die met kop en schouders boven de rest van de spelers in de Eredivisie steekt: Dusan Tadic. De Servische voetballer die sinds 2012 speelt voor FC Twente geeft per wedstrijd gemiddeld 4,1 keypass. Hij blijft hiermee Piazon (3,2 keypass) en Van der Velden (2,7) ruim voor.

Tabel 1: keypasses per wedstrijd in de Eredivisie
Tabel 1: keypasses per wedstrijd in de Eredivisie (stats via Whoscored.com)

Naast Tadic geeft ook Promes per wedstrijd veel keypasses. Je zou dus denken dat de spits van FC Twente in een gespreid bedje komt en ruim topscorer is van de Eredivisie. Castaignos staat op het moment van schrijven op 10 doelpunten, maar is ver verwijderd van de topscorerspositie in de Eredivisie. Van de tien doelpunten die Castaignos dit seizoen heeft gemaakt, kwamen er drie via een assist van Tadic. Tadic heeft in totaal 69 keypasses gegeven, waarvan spits Castaignos maar drie keer, direct van heeft geprofiteerd.
Piazon, Promes en Ziyech
De hoge positie van deze mannen is op zijn minst positief te noemen. Hieruit blijkt maar weer dat er ieder seizoen weer nieuwe talenten doorbreken in de Eredivisie. Vorig seizoen waren zij niet eens actief in de Eredivisie, en nu domineren ze met uitstekende statistieken de toplijsten in de Eredivisie. Het verlies van spelers als Eriksen, Lens en Mertens voelde afgelopen zomer vast als een stapje terug in kwaliteit. Maar als spelers als Piazon, Promes en Ziyech zich blijven ontwikkelen in de Eredivisie dan zit het voorlopig nog wel goed met de Eredivisie.
Lex Immers
De relatief hoge positie van Lex Immers is ook vrij opvallend te noemen. De aanvallende middenvelder krijgt veel kritiek te verwerken van de buitenwacht, maar laat hier het gelijk van Koeman toch wel zien. Hij is in creatief opzicht dit seizoen beter dan zijn collega-middenvelders Clasie en Vilhena. Sterker nog, Immers gaf bijna twee keer zoveel keypasses als de toch meer creatief verwachte Vilhena.
Adam Maher
Ook het feit dat Maher in deze lijst staat, wil ik nog even aanstippen. De PSV-er geeft veel meer keypasses dan zijn concurrent voor de aanvallende middenvelder-positie, Toivonen. De Zweed gaf dit seizoen pas tien keypasses en moet een heel elftal aan PSV-ers voor zich dulden die meer passes gaven die een kans tot een goal inleiden. Het is te hopen voor Maher dat Cocu dit nu ook in ziet en kiest voor de creativiteit van Maher.

Keypasses per assist

Het geven van een keypass moet uiteindelijk leiden tot een assist (en dus een doelpunt). Hoe zit het met het aantal keypasses dat gegeven moet worden tot er een assist volgt. In onderstaand overzicht zijn dezelfde spelers meegenomen als in het vorige hoofdstuk.

Tabel 2: aantal keypasses per assist
Tabel 2: aantal keypasses per assist

In bovenstaande tabel is te zien dat Martens het beste ratio keypasses/assists heeft. De ervaren Belg hoeft nog geen vier keypasses te geven, of er volgt al een assist uit. Een absoluut mooi aantal. De namen van Schaars en Van der Velden vallen ook in positieve zin op. Schaars mag dan bij PSV vaak een verdedigende rol bekleden, de geboren Gendtenaar houd al zijn aanvallend ingestelde teamgenoten ver achter zich.
Jerson Cabral en Bryan Linssen zijn een geval apart in deze lijst. Beide spelers staan in de top van de Eredivisie wat betreft het geven van keypasses. Maar nog geen enkele van deze passes kon worden omgezet in een doelpunt. Heeft dit te maken met de kwaliteit van de keypasses die zij geven? Of doen hun medespelers gewoon te weinig met de creatieve passes van de twee buitenspelers? Ik voorzie een mooi vervolgartikel;).
Ook de keypasses die Toornstra, Gudmundsson, Immers en Maher geven leveren lang niet altijd een doelpunt op. Gezamenlijk gaven zij 129 keypasses waaruit maar vier doelpunten vielen. Een dramatisch aantal.

Conclusie

Het wordt pas echt interessant om volgend seizoen rond deze tijd opnieuw de statistieken erbij te pakken. Zien we dan voornamelijk dezelfde spelers bij het aantal keypasses staan, of juist bij het aantal assists?
In ieder geval is Dusan Tadic de absolute koning van de keypass. De statistieken van Tadic zijn sowieso van dien aard dat hij de Eredivisie misschien wel ontgroeid is. Co Adriaanse liet onlangs in Studio Voetbal ontglippen dat Tadic explosiviteit te kort komt voor de absolute top. Tadic laat in ieder geval seizoen na seizoen zien dat de Eredivisie absoluut niet zijn plafond is.
Note: statistieken zijn volledig tot 21-12-13 (12:00) en komen van Whoscored.com.

Beoordeel deze post
Er zijn reacties op dit artikel
Laat reacties zien Hide comments
Comments to: Eredivisiespelers en keypasses
 • 23 december 2013

  Niet dat ik zo’n Ajaxfan ben, maar waarom staan ergeen ajaxieden bij?

  Reageer
  • 24 december 2013

   Omdat ze geen een speler genoeg keypasses heeft gegeven, serrero(1,5 per wedstrijd) en schone en blind komen op 1,4 per wedstrijd. meeste assist van een ajacied is 3( waaronder ook Eriksen en die kwam in 4 wedstrijden die die dit seizoen heeft gespeeld op (3 keypasses per wedstrijd). Ajax scoort als team als een van de betere iedereen kan zijn assist en doelpunt maken.

   Reageer
 • 8 juli 2014

  Zijn er ergens ook nog statistieken van het seizoen 2012/2013?
  En dan doel ik op de keypasses, aantal succesvole passes, etc.

  Reageer

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *