1. Eredivisie

De statistieken van Phillip Cocu als hoofdcoach van PSV

Phillip Cocu loodste PSV afgelopen weekend naar de derde landstitel in vijf seizoenen tijd. Inmiddels staat de teller van Phillip Cocu op 172 eredivisieduels als hoofdtrainer van PSV waarin hij gemiddeld 2.34 punten pakte. In de historie van de Eredivisie pakte alleen Guus Hiddink (minimaal 50 duels) gemiddeld meer punten dan Cocu. Tijd om de cijfers van Cocu bij PSV eens nader uit te diepen.

Phillip Cocu als coach van PSV

In totaal gebruikte Cocu 70 spelers in 172 eredivisieduels: W126-G25-V21. Het doelsaldo in deze duels is fraai te noemen: 410 goals voor en 168 tegen. De grootste nederlagen leed Cocu tegen Willem II (5-0), Vitesse (2-6) en Ajax (3-0). Natuurlijk boekte Cocu ook een hoop fraaie ruime overwinningen, waarvan dit de grootste zijn: Cambuur – PSV (0-6) en FC Utrecht – PSV (1-7).
PSV wist onder zijn leiding regelmatig het net te vinden en kwam maar zelden niet tot scoren. Misschien ligt daar ook wel het succes van Cocu en PSV. In deze periode werden er maar 13 eredivisieduels gespeeld waarin PSV niet wist te scoren.
Naast het feit dat PSV zeer vaak scoorde, wist het in 38% van de duels de nul te houden: 65 keer.

Balans tegen andere clubs

De favoriete tegenstander van PSV onder Cocu moet wel FC Utrecht zijn. De Eindhovenaren speelden in deze periode tien eredivisieduels tegen Utrecht, met dit als resultaat:

 • Winst: 10x
 • Goals: 34
 • Tegengoals: 6

Maar ook andere subtoppers zijn een graag geziene tegenstander voor Cocu. Zo speelde PSV 11 eredivisieduels tegen AZ en won het er 10. Maar ook Vitesse had de grootste moeite om de ploeg van Phillip Cocu te verslaan: in 10 duels wist Vitesse maar één maal te winnen.
De slechtste balans heeft Cocu tegen SC Heerenveen. Cocu pakte gemiddeld maar 1,4 punt per eredivisieduel tegen de Friezen. Waar Cocu het ook lastig tegen had is Ajax. Gemiddeld pakte de club onder zijn leiding 1,45 punt in 11 duels met de Amsterdammers: 5x winst, 1x gelijk, 5x verlies.

Ontwikkeling per seizoen

In onderstaande tabel zie je de gemiddelde cijfers van PSV in de Eredivisie onder leiding van Phillip Cocu. Als interim-coach zat Cocu in het seizoen 2011/2012 al 9 duels op de bank en in het seizoen 2013/2014 moest Cocu vijf duels missen vanwege gezondheidsredenen.

PSV cocu seizoenen statistieken
Tabel 1: gemiddeldes per seizoen in de Eredivisie

Het eerste echte seizoen onder leiding van Cocu was geen daverend succes. De ploeg pakte maar 1,83 punten per wedstrijd, scoorde zeer weinig en kreeg relatief veel tegendoelpunten. Achteraf lijkt dat seizoen een echt overgangsseizoen te zijn geweest. Het seizoen daarna was de Eindhovense ploeg heer en meester in de Eredivisie. Onder leiding van uitblinkers Wijnaldum en Depay wist PSV 2,59 punten per duel te halen, een aantal dat PSV alleen dit seizoen eventueel nog kan evenaren over verbeteren.
Ook aan dit goede seizoen is een slecht seizoen vooraf gegaan. Vorig seizoen wist PSV relatief weinig punten te pakken onder leiding van Cocu en speelde het een vrij kleurloos seizoen met weinig doelpunten voor en tegen.

Gebruikte spelers

Onderstaande tabel mag voor veel mensen geen verrassing zijn. Keeper Jeroen Zoet is de speler met de meeste duels en vanzelfsprekend de meeste speelminuten. In deze top-15 staan zeven spelers die nog actief zijn bij PSV.

PSV cocu speler statistieken
Tabel 2: spelers van PSV met de meeste speelminuten in de Eredivisie onder Phillip Cocu

Luuk de Jong is met afstand de speler met de meeste doelpunten onder Phillip Cocu. De periode van Cocu bij PSV kenmerkt zich afgezien van De Jong, niet door grote doelpuntenmakers:

 • 1. Luuk de Jong: 66 goals
 • 2. Jürgen Locadia: 37 goals
 • 3. Memphis Depay: 35 goals
 • 4. Gastón Pereiro: 30 goals
 • 5. Marco van Ginkel: 29 goals

Transfers

In de periode van Phillip Cocu trok PSV een flink aantal spelers aan. Met behulp van een uitstekend scoutingsapparaat en Technisch Directeur Marcel Brands kan Cocu een goed track record neerleggen. Veel van zijn aankopen waren een succes en daar mag hij dan ook zeker trots op zijn. De enige echte miskoop is waarschijnlijk Adam Maher. Rond de 8 miljoen euro maakte PSV over aan AZ, maar Maher wist zijn belofte nimmer in te lossen.

Transfers PSV Cocu
Tabel 3: de aankopen van PSV in de periode Phillip Cocu

Huurspelers zijn uit bovenstaande tabel weggelaten. Spelers die PSV huurde kenden verschillend succes. Zo werd Isimat eerst gehuurd, alvorens hem vervolgens definitief over te nemen. Maxime Lestienne begon goed, maar door omstandigheden kon hij dit niet voort zetten. Minder succesvolle huurspelers waren misschien wel Siem de Jong en Bryan Ruiz.

Een goed huwelijk

Ik kan niet anders concluderen dat de aanstelling van Phillip Cocu een succes is gebleken voor PSV. Met 3 landstitels, 1 KNVB-beker en 2 Johan Cruijff-schalen behoort Cocu tot de meeste succesvolle trainers van PSV. Ook op de transfermarkt is Cocu succesvol te noemen. De vraag is of Phillip Cocu honger heeft naar meer prijzen voor zijn PSV, of dat hij toe is aan een nieuwe logische vervolgstap.


Noot: statistieken in dit artikel zijn afkomstig van Transfermarkt.nl en/of WhoScored.com.

3.7/5 - (9 stemmen)
Er zijn reacties op dit artikel
Laat reacties zien Hide comments
Comments to: De statistieken van Phillip Cocu als hoofdcoach van PSV
 • 25 april 2018

  Philip Cocu is de rust zelve, een goede eigenschap als hoofdcoach, wat mij betreft is hij klaar voor een klus in het buitenland. Valencia of Sporting Lissabon zou een leuke club voor hem zijn. Philip bedankt voor alle jaren en het ga je goed.

  Reageer

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *