1. Eredivisie

Welke jeugdspelers krijgen de meeste kans?

Clubs investeren vaak miljoenen in jeugdopleidingen. Met name de traditionele top 3 (Ajax, Feyenoord en PSV) zien de jeugdopleiding als een prima investering gezien de vele miljoenen die zij hieraan uit geven. Maar hoeveel van de jeugdspelers maken uiteindelijk hun debuut in het eerste elftal van hun club? Tussen de linies dook de archieven in en zocht de jeugdselecties van Ajax, Feyenoord en PSV op van de laatste 5 seizoenen (incl, dit seizoen) en bekeek hoeveel spelers uiteindelijk het 1e elftal hebben gered.

Riechedly Bazoer

Aanleiding van dit artikel is de transfer van jeugdspeler Riechedly Bazoer van PSV naar Ajax. Tijdens het tekenen van zijn contract bij Ajax, gaf hij aan dat hij kiest voor ontwikkeling. Had hij voor het geld gekozen, was hij misschien wel naar Manchester City gegaan. Waarom dan niet bij PSV blijven? Bazoer gaf aan bij Ajax een betere voetballer te kunnen worden en de kans om door te breken bij Ajax groter is dan bij PSV.
Onze nieuwsgierigheid was natuurlijk gewekt. Krijg je bij PSV echt minder kans om door te breken dan bijvoorbeeld Ajax of Feyenoord?
Onze nieuwsgierigheid werd helemaal groot toen de volgende Tweet geretweet werd door nota bene eigen jeugdspelers van PSV!

42 jeugdspelers doorgebroken

We hebben van de periode 2008-2009 t/m 2012-2013 alle A1-selecties van Ajax, Feyenoord en PSV doorlopen en gekeken welke spelers speelminuten hebben gemaakt in een officieel duel voor hun club.
In totaal hebben uiteindelijk 42 jeugdspelers voor het 1e elftal van hun club gespeeld. 19 hiervan deden dit in het 1e van Ajax.
15 jeugdspelers braken uiteindelijk door bij Feyenoord. Terwijl maar 8 jeugdspelers van PSV uiteindelijk het 1e elftal wisten te halen.
Doorgebroken jeugdspelers bij Ajax, Feyenoord en PSV

Uiteindelijke basisspelers

Opmerkelijk is te zien dat van de 19 jeugdspelers die het 1e van Ajax hebben gehaald maar 2 (Eriksen & van Rhijn) onbetwiste basisspeler bij Ajax zijn geworden. In de breedte zit het dus wel goed voor wat betreft de jeugdopleiding bij Ajax. Alleen de absolute toppers ontbreken. Iets wat Cruijff enkele jaren geleden al terecht opmerkte waardoor hij begon aan zijn ‘fluwelen revolutie’.
Bij Feyenoord zijn uiteindelijk meer spelers uitgegroeid tot onbetwiste basisspeler. 4 van de 15 doorgebroken spelers (de Vrij, Martins Indi, Castaignos & Clasie) zijn of waren onbetwiste basisspeler.
PSV is op het gebied van jeugdspelers dramatisch bezig kunnen we wel zeggen. Uiteindelijk is maar 1 jeugdspeler (Labyad) in de laatste 5 seizoenen uitgegroeid tot basisspeler van PSV 1. Tot overmaat van ramp vertrok hij echter al snel naar Sporting Portugal.

Conclusie

Op basis van de laatste 5 seizoenen, zijn de opleidingen van Feyenoord en Ajax redelijk gelijkwaardig te noemen. Hoewel er bij Ajax iets meer spelers het 1e elftal halen, zijn er bij Feyenoord meer spelers die een absolute meerwaarde zijn gebleken.
PSV mag zich echt zorgen gaan maken, en hopen op betere tijden. Of deze betere tijden komen is nog maar zeer de vraag. Zowel Feyenoord als Ajax hebben hun jeugdopleiding uitstekend op orde en hebben de ambitie om de jeugd de kans te blijven bieden.
Voor PSV is er absoluut nog een hoop te winnen. De vraag is of een prestatietrainer als Dick Advocaat de jeugd meer een kans gaat geven. Uiteraard moet er wel kwaliteit aanwezig zijn. Is dat er niet, dan heeft PSV misschien wel een nog groter probleem dan we hier al schetsen.
PSV mag dan wel als een warme club gezien worden, de jeugd krijgt er absoluut niet de kans. Om die reden is één van hun grootste talent (Riechedly Bazoer) inmiddels vertrokken naar Ajax. Voor PSV is het te hopen dat het bij deze ene speler blijft.

Beoordeel deze post
Er zijn reacties op dit artikel
Laat reacties zien Hide comments
Comments to: Welke jeugdspelers krijgen de meeste kans?
 • 21 november 2012

  Bouy heeft nooit een officieel duel voor het eerste van Ajax gespeeld. Heeft alleen in oefenduels gespeeld. Verder staat Davy Klaassen er 2 keer in. Dus Ajax heeft er ipv 19, 17

  Reageer
  • 21 november 2012

   Fregge, bedankt voor je (scherpe) reactie.
   Je hebt inderdaad gelijk. We hebben het meteen aangepast! 🙂

   Reageer
 • 21 november 2012

  Ik mis Suk, Boilesen, Martina, Bodul en Boccara, Blind en Alderweireld!
  Of spelers als Serero en Enoh jeugdspelers zijn daar kun je over twisten, hebben wel hun opleiding genoten bij het opleidingsfiliaal van Ajax.
  Verder hebben Sneijder, Van der Hart, Overtoom en dat soort speler op de bank mogen zitten bij Ajax, alleen zijn ze nooit ingevallen. Ik begrijp dat dit niet relevant is voor je artikel, maar ik wilde het toch even vermelden. Er zijn dus meer spelers heel dichtbij geweest.
  Tevens begrijp ik niet goed wat er met officieel duel wordt bedoeld. Alle competitie, AT, beker, JCS en Europese wedstrijden dus?
  Vooralsnog een onvolledig artikel waar een aantal foutieve beweringen worden gedaan.

  Reageer
  • 21 november 2012

   Bovendien: is Fisher al een jeugdspeler als hij in 2011 pas naar Amsterdam kwam en binnen een jaar debuteerde? Dat is in ieder geval niet mijn definitie. Jij noemt Boccara, nou die is nog meer geen jeugdspeler. Pas afgelopen zomer gehaald van PSG en nu al gedebuteerd. Dat is dus absoluut geen jeugdspeler.
   Ik zou dus graag een model zien waarbij berekend wordt wie er 1 is en wie niet. Nu krijg je losse verhalen.

   Reageer
   • 21 november 2012

    Het is eigenlijk heel simpel. Voor dit onderzoek zijn de selecties van de A1 genomen. Dus de A1 selecties in de seizoenen:
    2008-2009
    20009-2010
    2010-2011
    2011-2012
    2012-2013

    Reageer
  • 21 november 2012

   Als je het artikel goed leest, is als uitgangspunt genomen spelers die in de A1 hebben gespeeld. Jong Ajax hoort daar dus niet bij.
   – Suk heeft nooit in de A1 gespeeld
   – Boilesen heb je gelijk in, die stond niet in de officiele A1 selecties, vandaar dat hij er doorheen is geglipt. Gaat toegevoegd worden.
   – Martina heeft ook nooit in de A1 gespeeld.
   – Bodul en Boccara hebben ook alleen voor Jong Ajax gespeeld.
   – Blind en Alderweireld hebben vanaf 2008 niet in de A1 gespeeld, en zijn dus niet meegenomen.
   Met een officieel duel worden competitie, beker, JCS en Europese wedstrijden bedoeld.

   Reageer
   • 21 november 2012

    Dan vind ik het toch niet volledig. Gaat het erom dat spelers uit de A1 jeugd de kans krijgen over jeugd over het algemeen. Ik vind dat laatste het belangrijkste, of het nu de eigen jeugd is of aangetrokken jongens zijn maakt in dat opzicht toch niet uit?
    Het voorbeeldje hieronder van Willems vind ik ook treffend.
    En Martina heeft wel degelijk in de A1 gespeeld van Ajax.

    Reageer
    • 21 november 2012

     Ik snap je punt wel, maar ik heb gewoon ergens een lijn getrokken. In Jong Ajax spelen bijvoorbeeld ook weer heel veel niet jeugdspelers, maar afdankertjes van Ajax1.
     Je krijgt dan ook weer de discussie wat nu precies eigen jeugd is. Is Bocarra eigen jeugd? Waren Vertonghen/Alderweireld dat? Is Enoh dat?
     Heb nu gewoon 1 lijn getrokken: Hebben spelers uit de laatste 5 seizoenen die uitkwamen in de A1 uiteindelijk speelminuten in het eerste gemaakt of niet.

     Reageer
 • 21 november 2012

  En het is Viktor ipv Victor Fischer 😉

  Reageer
 • 21 november 2012

  Interessant. Overigens vergeet je bij PSV Funso Ojo en Stijn Wuytens. Neem je de beker ook mee, dan moet je Gianluca Maria ook laten meetellen.
  Overigens ben ik benieuwd naar jullie motivatie van wie een jeugdspeler is en niet. Ik zie bijvoorbeeld Fisher staan bij Ajax, terwijl hij in 2011 pas naar Amsterdam kwam. Hij debuteerde slechts een jaar later. Is dat dan al een jeugdspeler? Willems werd bijvoorbeeld ook in 2011 gehaald, maar moest door blessures eerder spelen. Op het zelfde moment gehaald, maar dus alleen op het moment van debuut bepaalt of het een jeugdspeler is of niet? Ik ben benieuwd naar jullie redenatie, want dat mogen jullie uiteraard zelf bereken, maar ik ben benieuwd welke maatstaven jullie gebruikt hebben.

  Reageer
 • 21 november 2012

  Vergeten worden voor het gemak Gianluca Maria, Funso Ojo en Stijn Wuytens bij PSV.

  Reageer
  • 21 november 2012

   Stefano Marzo zie ik ook niet staan…

   Reageer
  • 21 november 2012

   Niek,
   Maria is inderdaad vergeten. Die debuteerde dit seizoen in de beker voor PSV.
   Funso Ojo speelde in het seizoen ’08-’09 al in Jong PSV. In dit onderzoek zijn alleen spelers uit de A1 meegenomen. http://www.psvjeugd.nl/spelers/249. Voor Stijn Wuytens geld hetzelfde.
   Niet vergeten voor het gemak, maar bewust niet opgenomen dus.

   Reageer
 • 21 november 2012

  Gianluca Maria heeft bij PSV ook in het eerste gespeeld (beker)

  Reageer
  • 21 november 2012

   Klopt! Die is inderdaad vergeten en wordt zsm toegevoegd! Bedankt 🙂

   Reageer
 • 21 november 2012

  Beetje een eenzijdig artikel. Zulke berichten heb ik in de nasleep van de Bazoer soap wel genoeg gelezen. In plaats van dat jullie de zaak eens van een andere kant belichten, worden er weer een hoop deuren ingetrapt die al een hele tijd open stonden.
  Bovendien vergeet je bij PSV oa Ojo en Wuytens. Ik heb nu geen tijd om nog meer te controleren maar ik vraag me af welke bron je hebt geraadpleegd. Misschien een idee om op http://www.psvjeugd.nl te kijken.
  Zoals ik het zie heeft PSV gewoon nooit echt een goede opleiding gehad. Zou graag wel eens een lijstje willen zien van spelers die geen kans hebben gehad bij PSV en het later wel hebben gemaakt op een vergelijkbaar podium. Verder dan Huntelaar kom ik nu even niet en dat was ook nog eens een apart verhaal.
  De laatste jaren is PSV een stuk meer aan het investeren in de jeugdopleiding en er loopt nu best veel talent rond. PSV is aggressiever gaan scouten en mag dus ook niet klagen dat Bazoer door Ajax wordt weggeplukt, maar aan de andere kant word ik wel een beetje moe van dat “ze krijgen geen kans”-verhaal. Ik denk dan ook persoonlijk dat we Bazoer’s motivatie om te verkassen in de financiele hoek moeten zoeken. Onder leiding van Cruijff wordt er een hoop geld geïnvesteerd in de jeugd. Als PSV echt de top talenten wil behouden zouden ze hier misschien ook wel in mee moeten gaan, want ze zijn er steeds vroeger bij qua eisen.
  Wat ik ook zo apart vind: Waarom breekt er geen talent door bij PSV? -> Omdat ze vertrekken omdat er geen talent doorbreekt. Ja, maar waarom breken ze dan niet door? Omdat ze vertrekken voordat ze doorbreken. Ja, maar etc. Volgens deze redenatie zou er dus nooit meer iemand doorbreken bij PSV…
  Ik ben van mening dat je als toptalent bij PSV gewoon geduld moet hebben. Als je echt goed bent dan krijg je vanzelf je de kans. Kijk maar watvoor matige jeugdspelers er allemaal minuten hebben gemaakt over de laatste paar seizoenen. Maar je kan als 15/16 jarige niet verwachten dat je al “kansen” krijgt.
  PSV heeft in het vorge decennium gewoon uitstekend gepresteerd zonder veel inbreng van de jeugd en dan is het niet gek dat er niet veel doorbreken (even buiten beschouwing latend dat er simpel weg geen toptalenten waren). Bij Ajax en vooral Feyenoord is het de laatste jaren toch meer noodgedwongen dat ze zoveel jeugd opstellen. Als je die lijst bekijkt zitten er een hele hoop matige spelers tussen.

  Reageer
  • 21 november 2012

   Bij PSV krijgen ze geen kans omdat PSV er spelers bij blijft kopen, en hun interesse in spelers blijft bestaan. Kijk bijvoorbeeld naar de rechtsbuiten-positie. Daar hadden ze al Lens voor. Als backup kan daar heus wel een jeugdspeler staan. Maar nee, Narsingh moest gekocht worden. Nu zijn ze geïnteresseerd in die verdediger van FC Utrecht. Dat is toch van de zotte?

   Reageer
   • 21 november 2012

    En waarom koopt PSV spelers? Omdat ze geen jeugdspeler hebben die daar momenteel het niveau voor heeft. Depay kan er waarschijnlijk wel uit de voeten maar die speelt meestal als linksbuiten.
    Nogmaals: wie heeft er allemaal geen kans gehad die daarna wel geslaagd is?
    Bovendien heeft Lens ook veel in de spits gespeeld bij PSV.
    Over Van der Hoorn: internet geruchten zijn in mijn ogen geen argumenten.

    Reageer
    • 21 november 2012

     Alsof de jeugdspelers van Ajax wel direct het gewenste niveau hebben. Vertonghen was, toen die op LCV ging spelen, nog lang niet zo goed als toen die verkocht werd. Ebecilio werd ook ingezet en we weten hoe goed die is… Dus het niveau is een kul argument. Dat de jeugdopleiding dus steeds verloedert is dus dankzij PSV zelf.
     Op je vraag: Huntelaar.
     Over Van der Hoorn: Dat gerucht komt volgens jullie Almachtige God Thijs Sleegers.

     Reageer
     • 21 november 2012

      Dus jij zegt dat je spelers maar gewoon moet op stellen om ze op te stellen of wat?
      Ze moeten toch een bepaald niveau hebben lijkt me.. Je geeft zelf ook al aan dat Ebecilio er niks van kan. Dat argument geef ik zelf ook in eerste instantie aan, namelijk dat er bij Ajax noodgedwongen een hoop prutsers een kans hebben gekregen. Bij PSV was die noodzaak nooit zo sterk aanwezig.
      Huntelaar, gaf ik zelf ook al aan idd. En verder..?
      Thijs Slegers is geen Almachtige God, zeker de mijne niet, en bovendien is hij niet eens voor PSV.
      Het gerucht is allang ontkracht door de Utrecht watcher van het AD.

 • 21 november 2012

  Bij PSV mis ik: Wuytens, Ojo, Maria en Genero Zeefuik.

  Reageer
  • 21 november 2012

   @DuBlanqueMarcianoVink: Zie mijn eerdere reactie aan Niek..

   Reageer
 • 21 november 2012

  Maikel Verkoelen heeft ook z’n debuut gemaakt in het eerste elftal

  Reageer
  • 21 november 2012

   En Stefano Marzo

   Reageer

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *