1. Eredivisie

De meest 'creatieve' speler van de Eredivisie

Het is winterstop en daarom een goed moment om eens te kijken wie nu eigenlijk de meest ‘creatieve‘ speler van de eerste seizoenshelft in de Eredivisie was. Althans, de meest creatieve speler aan de hand van de statistieken die we gaan gebruiken in dit artikel. Want hoe meet je exact creativiteit? Met de data die beschikbaar is, hebben we gekozen om spelers te beoordelen op (succesvolle) dribbels en key-passes (passes die een schot op doel tot gevolg hebben). Om de cijfers te toetsen is nog gekeken naar het aantal passes in voorwaartse richting en gegeven steekballen. Wie is volgens deze statistieken de meest creatieve speler van de eerste seizoenshelft?

Dribbels

Eerst kijken we naar de spelers die de minste minuten nodig hebben per dribbel. Deze spelers dribbelen gemiddeld gezien dus het meest van alle eredivisiespelers. Voorwaarde is dat de speler minimaal 17 dribbels heeft ingezet.

Creativiteit Eredivisie 1
Tabel 1: Minuten per dribbel in de Eredivisie

In bovenstaande tabel is te zien dat Corona (FC Twente) het meest dribbelt. De talentvolle Mexicaan dribbelde al 87 keer in de 1.111 minuten dat hij in actie kwam. Dat is in absolute aantallen zelfs ruim 20 keer meer dan de nummer 2 in de Eredivisie. Gemiddeld gezien blijven Boateng en Peterson Corona nog goed bij. Opvallend is ook de naam van Ruben Schaken in deze lijst. De vleugelspeler van Feyenoord stond dit seizoen maar 370 minuten binnen de lijnen maar ging daarin wel 18 dribbels aan. Bekende dribbelaars als Depay, Manu, El Ghazi, Mokthar en Tighadouini mochten natuurlijk niet ontbreken in deze lijst.

Geslaagde dribbels

Het aangaan van veel dribbels kan een teken van veel creativiteit zijn. Natuurlijk lukt lang niet iedere dribbel die wordt ingezet. Daarom gaan we nu kijken naar het percentage geslaagde dribbels. Hoeveel procent van de ingezette dribbels lukt uiteindelijk?

Creativiteit Eredivisie 2
Tabel 2: Percentage geslaagde dribbels (minimaal 17+ dribbels)

Ayoub heeft van alle spelers in de Eredivisie die minimaal 17 dribbels hebben veruit het meest succesvol. Maar liefst 22 van zijn 24 ingezette dribbels lukten. Hij laat hiermee alle spelers ver achter zich. Joeri de Kamps bezet de tweede plek. Een opmerkelijke positie voor een speler die toch niet gezien zal worden als een hele goede dribbelaar. Op plek drie vinden we Georgino Wijnaldum terug. De dynamische middenvelder van PSV deed tot op heden 46 dribbels, waarvan er 36 lukten (ruim 78%). In deze top-15 staan maar liefst 5 spelers van PSV, naast de eerder genoemde Wijnaldum staan ook Arias, Narsingh, Brenet en Willems in deze lijst.

“Maar liefst 78% van de dribbels van Georgino Wijnaldum slagen.”

Bijker, Fortes en Kanon zijn allen verdediger, maar krijgen het desondanks voor elkaar om hun dribbels om te zetten in een geslaagde actie. Elvis Manu is de enige speler die zowel in tabel 1 als in tabel 2 voorkomt. Manu zet dus relatief veel dribbels is en deze lukken ook nog eens heel vaak.

Minuten per geslaagde dribbels

Nu we weten welke spelers gemiddeld de meeste dribbels inzet en bij welke spelers de dribbels het meest lukken, kunnen we nu kijken naar welke spelers gemiddeld gezien de meeste geslaagde dribbels inzetten.

Creativiteit Eredivisie 3
Tabel 3: Hoeveel minuten heeft een speler nodig voordat hij een succesvolle dribbel maakt?

Het mag geen verrassing zijn dat Elvis Manu deze lijst aanvoert. De rappe vleugelspeler van Feyenoord was al aanwezig in zowel tabel 1 en 2 en daarom niet vreemd dat hij deze lijst aanvoert. Jesús Manuel Corona en Ninos Gouriye maken de top 3 compleet. Opvallend is dat we de eerste speler van PEC Zwolle pas terug zien op de 63e plek, Saymak heeft ongeveer 1 succesvolle dribbel per wedstrijd.

Key-passes

Om de mate van creativiteit te meten, is er ook gekeken naar het aantal key-passes. Key-passes zijn passes die een schot op doel opleveren. Dit is dus wat anders dan een assist (pass die een doelpunt opleveren). In onderstaande tabel zijn de 15 spelers te zien die de minste minuten nodig hebben om tot een key-pass te komen (alleen spelers met minimaal 15 key-passes zijn meegenomen).

Tabel 4 creativiteit eredivisie
Tabel 4: Spelers die het minste aantal minuten nodig hebben om tot een key-pass te komen

Tommy Oar is de speler die gemiddeld gezien de minste minuten nodig heeft om tot een key-pass te komen. De Australiër in Utrechtse dienst gaf dit seizoen al 45 key-passes, hiermee bezet hij tevens de eerste plek in de Eredivisie. Zakaria Labyad bezet een nette tweede plek. Gemiddeld heeft hij maar 25,4 minuten nodig om een medespeler in staat te stellen het vijandelijke doel onder vuur te nemen. Kasper Kusk speelde dit seizoen nog maar 399 minuten, maar gaf hierin wel 15 key-passes. Net genoeg om meegenomen te worden in deze lijst en tevens een knappe derde positie te bemachtigen.

“Tommy Oar geeft dit seizoen de meeste passes waaruit een ploeggenoot op goal kan schieten.”

Jetro Willems bezet de vierde plek. De linksback van PSV gaf al 38 key-passes, wat betekent dat hij iets meer dan 29 minuten nodig heeft om een key-pass te geven. Hiermee blijft hij zijn teamgenoten Maher, Narsingh en Depay ruim voor. De 2e verdediger in deze lijst vinden we pas terug op plek 26: Luke Wilkshire (49 minuten per key-pass).
Interessant is om nu te kijken naar de spelers die de minste minuten nodig hebben voor een succesvolle dribbel ook in de lijst met meeste key-passes voorkomen. Als we de eerdere top 15 pakken met lijstaanvoerder Elvis Manu, dan zien we dat enkele spelers ook zeer goed scoren op het gebied van key-passes:

Tabel 5 creativiteit eredivisie
Tabel 5: top 15 spelers met de meeste dribbels per minuut icm minuten per key-pass

Memphis Depay, Furdjel Narsingh en Sam Larsson zijn de drie spelers die in de top 15 staan met meeste dribbels en tevens zeer weinig minuten per key-pass nodig hebben. Depay zullen weinig mensen verrassend vinden. Narsingh en Larsson zijn toch 2 namen die je hier niet in zou verwachten. Larsson krijgt niet heel veel speelminuten bij SC Heerenveen, maar de minuten waarin hij wel mee doet laat hij dus goede statistieken zien.

Minste minuten per key-pass en succesvolle dribbel

Nu is het tijd om de lijst van spelers met de meeste key-passes erbij te pakken en hierbij de succesvolle dribbels bij op te tellen. Als we dit vervolgens delen door het aantal minuten dan krijgen we een goed beeld van de meest ‘creatieve’ spelers van de Eredivisie.

Tabel 6 creativiteit eredivisie
Tabel 6: Spelers in de Eredivisie die het minst aantal minuten nodig hebben per succesvolle dribbel + key-pass

Opnieuw valt de positie van Jetro Willems op. De aanvallende linksback van PSV staat tussen louter (vleugel)aanvallers. De positie van Willems is dan ook meer terecht. Misschien had hij nog wel hoger in deze lijst kunnen en moeten staan. Jetro speelt namelijk procentueel gezien van deze top 15 veruit de meeste passes in voorwaartse richting. Dit is in de uiteindelijke beoordeling niet meegenomen aangezien het voor een back makkelijker is om voorwaarts te passen dan voor een vleugelaanvaller (die minder opties voor zich heeft).

“Geen speler in de Eredivisie geeft gemiddeld meer steekballen per wedstrijd dan Jetro Willems.”

De geboren Rotterdammer geeft per wedstrijd gemiddeld gezien (0,6) ook nog eens de meeste steekballen van alle spelers in de Eredivisie. Kijkend naar bovenstaande punten en het feit dat Willems als linksback maar iets meer dan 20 minuten nodig heeft voor een succesvolle dribbel of een key-pass is het niet gek dat Europese (sub)topclubs interesse tonen of gaan tonen.
Wat verder opvalt is het feit dat er drie Ajacieden en drie PSV-ers in de lijst staan, terwijl er van Feyenoord maar één speler (Manu) is te bekennen. Met Al Ghazi, Kishna en Andersen heeft Ajax veel creativiteit in huis, terwijl PSV met Depay, Willems en Narsingh spelers heeft die een wedstrijd kunnen openbreken.
De overige spelers Labyad (zeer sterk), Corona (knap teruggevochten), Peterson & Larsson (talentvolle jongens), Bel Hassani (gevaarlijkste man bij Heracles) en Ibarra hebben zeker een mooie positie in deze top-15 verworven. Toch zijn er maar drie spelers die gemiddeld minder dan 17 minuten nodig hebben voor een succesvolle dribbel en key-pass:
3.) Elvis Manu
De rappe buitenspeler van Feyenoord is lang niet altijd basisspeler bij Feyenoord. Hij speelde dit seizoen in de Eredivisie pas 753 minuten voor de Rotterdammers. Toch doet Fred Rutten er misschien goed aan om Manu het vertrouwen te geven, want wanneer hij speelt doet hij een hoop goede dingen in aanvallend opzicht. Manu heeft maar 16,7 minuten nodig voor een succesvolle dribbel of key-pass. 30 van zijn 48 dribbels slagen en hij stelde dit seizoen al 15 keer een medespeler in staat tot een schot op doel.
2.) Furdjel Narsingh
Dit is misschien wel de meest verrassende naam. De grote broer van PSV-er Luciano Narsingh speelde dit seizoen lang niet alle wedstrijden, maar is in de wedstrijden die hij speelde wel erg sterk bezig. De rechtsbuiten in Friese dienst gaf in zijn laatste 4 Eredivisiewedstrijden voor Cambuur 4 assists. Narsingh gaf daarnaast in 10 duels maar liefst 25 keer een medespeler de mogelijkheid tot scoren en dribbelde er tevens lustig op los.
1.) Tommy Oar
De nummer 1 in deze analyse is Tommy Oar. De linksbuiten van FC Utrecht is bezig aan een ijzersterk seizoen in de Domstad, geen speler had gemiddeld meer succesvolle dribbels + key-passes per minuut dan de 23-jarige Australiër. Oar gaf dit seizoen al 45 key-passes (16 lange & 29 korte) en blijft hiermee zijn concurrentie ruim voor. Tevens is het alleen Ajacied Davy Klaassen die tot op heden meer assists heeft dan de kleine Socceroo. In de 12 Eredivisieduels voor FC Utrecht dit seizoen dribbelde hij tevens 41 keer waarvan er 17 succesvol waren. Met Tommy Oar op links, de teruggekeerde Eduard Duplan en de voor FC Utrecht hopelijk snel herstelde Ruud Boymans, heeft FC Utrecht een ijzersterke aanvalslinie staan.

Beoordeel deze post
Nog geen reacties
Geef je mening Cancel
Comments to: De meest 'creatieve' speler van de Eredivisie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *