1. Eredivisie

Ajax leidt voldoende verdedigers op

Na het zoveelste scheldwoord over een blunderende Niklas Moisander en het verwijt richting Ajax dat het geen echte verdedigers zou opleiden vroeg ik me af of dit ook daadwerkelijk zo is, of dat dit allemaal wel mee zou vallen. Een verdediger bij Ajax moet over veel kwaliteiten beschikken. Je moet zowel goed kunnen verdedigen als goed kunnen voetballen.
Echter wordt de roep om pure mandekkers de laatste tijd steeds groter. Toch werden de pure mandekkers die Ajax aantrok nooit echt een succes. Dit terwijl de moderne meevoetballende verdedigers het juist wel overleefden. Maar goed. Ik ging eens op onderzoek uit of Ajax echt amper goede verdedigers opleidde. Conclusie: het blijkt allemaal reuze mee te vallen.

Succesvolle jeugdopleiding

De jeugdopleiding van Ajax staat wereldwijd bekend als één van de beste zo niet de beste jeugdopleiding ter wereld. Toch krijgt Ajax het voor elkaar dat er regelmatig felle kritiek wordt ge-uit op de manier van opleiden bij Ajax. Spelers zouden te klein zijn, geen mentale weerbaarheid hebben of (wat ik de laatste tijd vaak hoor) ze zouden niet kunnen verdedigen.
Ik ben de proef op de som gaan nemen en ben gaan onderzoeken welke verdedigers Ajax de laatste 10 jaar min of meer heeft gevormd (opgeleid) en welke daar van toch succesvol zijn geworden. Laten we maar meteen een overzichtje erin gooien:

Verdedigers Ajax
Succesvolle opgeleide verdedigers bij Ajax in de laatste 10 jaar

Acht spelers in de laatste 10 seizoenen die óf voor veel geld zijn verkocht of een meerwaarde zijn in de huidige selectie van Ajax en misschien wel een mooie toekomst tegemoet gaat. Geen slecht resultaat lijkt me toch?
Helemaal gezien het feit dat alle verkochte spelers uiteindelijk een meerwaarde voor hun club bleken te zijn. Ze worden allen geroemd om hun voetballende kwaliteiten. Iets wat ze toch met name bij Ajax hebben geleerd.

Maar er is meer…

Ondertussen staan ook al talentvolle spelers als Dijks, Veltman en Denswil klaar. Natuurlijk is het afwachten hoe zij het gaan doen, maar dat het talent er bij die 3 van af spat moge duidelijk zijn. Alle drie hebben niet voor niets al de nodige minuten in Ajax 1 en zelfs al in de vertegenwoordige jeugdelftallen van Oranje gemaakt.
Met een beetje fantasie kan je zelfs spelers als Maduro, Emanuelson, Anita en zelfs Nigel de Jong mee nemen. Allen hebben zij toch heel erg veel in de verdediging bij Ajax gestaan. Ik vraag me af hoeveel andere Europese clubs, zoveel verdedigend talent heeft groot gebracht.

Andere Europese topclubs?

Er zijn er niet zoveel die betere verdedigers dan Ajax opleiden. Vooralsnog kom ik niet verder dan Porto (Pepe, Bruno Alves, Bosingwa) en Sevilla (Adriano, Dani Alves, Sergio Ramos). Niet slecht toch voor een club als Ajax? Misschien tijd voor iets minder blinde kritiek en wat meer nuance?

Is alles dan zo goed?

Nee natuurlijk niet. De opgeleide verdedigers van Ajax laten echt wel regelmatig een steekje vallen. Ze staan verkeerd te dekken, timen of anticiperen slecht en grijpen niet hard genoeg in. Maar hé, welke topverdediger zie jij nooit fouten maken? Ik zie veel buitenlandse voetbalwedstrijden en zie de zogenaamde topverdedigers ook fouten bij de vleet maken. Maar op de één of andere manier worden die net zo snel vergeten als de carrière van Joost Broerse.
Wie herinnert zich niet het gebruikelijke foutje van Frank de Boer? Het is dus niet zo gek dat een verdediger bij Ajax wel eens in de fout gaat. Helemaal op de leeftijd waarop ze vaak bij Ajax spelen. Zijn ze die foutjes eindelijk kwijt, dan worden ze vaak verkocht aan een club in een grote Europese competitie. Dat is natuurlijk ontzettend frustrerend, maar wel gewoon de harde realiteit. En dat is iets wat een hoop (te kritische) Ajax supporters soms nog niet in zien denk ik.

Techniek is de basis

Maar hoe komt het dan dat toch zoveel door Ajax opgeleide spelers goed slagen in het buitenland? Ik denk juist omdat ze technisch top zijn en wat in mijn ogen toch de basis is van het hele voetbal. Uiteindelijk zullen ze in de grotere competities net dat laatste stapje maken, wat ze in mijn ogen nooit in de Eredivisie hadden kunnen maken.
Thomas Vermaelen en Jan Vertonghen worden inmiddels gezien als koopjes en kunnen moeiteloos mee in de Engelse Premier League. Heitinga is nu duidelijk aan het afbouwen, maar haalde de halve finale van het WK en werd speler van het seizoen bij Everton. Chivu werd aanvoerder van Roemenië en één van de beste verdedigers van Italië.
Allen hebben de basis gelegd bij Ajax. Waar ze met name hebben leren voetballen en aan hun techniek hebben kunnen werken. Maar in mijn ogen is dat de basis om een goede wereldverdediger te worden.
De huidige topverdedigers zijn naast goede mandekkers, ook nog eens hele goede voetballers. Tegenwoordig kan je niet of alleen technisch hoed begaafd zijn, of alleen een mannetje uit kunnen schakelen. Je moet alles kunnen. Je moet compleet zijn. En dat leer je in de Eredivisie en dan met name bij Ajax.

Kritiek

Mijn mening is dus dat de kritiek vaak te overtrokken is. Ik heb het idee dat men zomaar wat roept en lekker mee gaat in de opportunisme van het voetbal. Misschien willen sommige Ajax ‘fans’ of supporters eens goed nadenken over bovenstaande punten. Er staat weer een mooie nieuwe lichting topverdedigers klaar. Met van Rhijn, Blind, Veltman, Dijks, Boilessen (mits fit) en Bazoer zit Ajax de komende seizoenen in verdedigend opzicht weer prima gebakken. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld de aanval. Wat breekt daar nu daadwerkelijk door? Maar daar hoor ik maar bar weinig over…

Beoordeel deze post
Er zijn reacties op dit artikel
Laat reacties zien Hide comments
Comments to: Ajax leidt voldoende verdedigers op
 • 10 februari 2013

  Ik denk dat je de fouten van verdedigers vaker ziet op het niveau van Ajax, omdat ze nog in de leerfase zitten. Verdedigen is eigenlijk een moeilijk vak. Hard en kordaat ingrijpen op de juiste momenten, maar ook de positionering is ontzettend belangrijk. Voor een jonge speler is dit moeilijk om allemaal te beheersen. Weinig verdedigers is dit gegund op een jonge leeftijd.
  Ik verwacht veel van de verdedigende talenten van Ajax. Op elke positie heb je wel één voetballer die er komt. Ruben Ligeon, Joël Veltman, Stefano Denswil en Mitchell Dijks, dat kan zomaar de verdediging van Ajax zijn over twee/drie jaar. En dan heb je ook nog Riechedly Bazoer die aan de weg timmert.

  Reageer
 • 11 februari 2013

  Jos, bedankt voor je reactie.
  Klopt inderdaad dat ze bij Ajax nog in een leerfase zitten. Wanneer ze daar eenmaal uit zijn is Europa geïnteresseerd en vertrekken ze uiteindelijk. Zuur voor de supporters van Ajax, maar zo werkt het nu eenmaal.
  Vooral Denswil, Bazoer en Dijks heb ik hoge verwachtingen van.

  Reageer

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *