1. EK 2016

Gouden tips voor je EK voorspelling

Nog enkele dagen en dan start het Europese Kampioenschap in Frankrijk. De voorspellingen vliegen je alweer om de oren en websites met daarop voetbalpoules draaien weer overuren. De voetballiefhebber lijkt zich maar al te graag willen wagen aan een voorspelling. Waar de meeste voorspellingen gedaan worden op onderbuikgevoel wil ik me richten op een meer objectieve voorspelling van het EK door verschillende onderdelen met elkaar te matchen. Hoe vergaat het gastland Frankrijk en kunnen we nog een verrassing verwachten?
Voor deze voorspelling hebben we een berekening gemaakt op basis van de officiële FIFA Ranking, de Elo ranking en de betting odds van Unibet. Door deze drie elementen te combineren, hebben we een objectieve ranglijst kunnen maken van de sterkte van een team en hoever zij kunnen komen in het toernooi. In onderstaande tabel zie je de door ons berekende rating:

EK voorspelling
Afbeelding 1: de ratings van ieder individueel land op basis van de FIFA Ranglijst, Elo rating en bettings odds.

Volgens ons model is Frankrijk het sterkste team. De Fransen hebben het thuisvoordeel en staan er volgens de bookies ook zeer goed op. Het Franse team wordt op de voet gevolgd door Duitsland en Spanje. Elk toernooi kent natuurlijk haar outsiders en als het hen meezit zou een kampioenschap er wel inzitten. De outsiders volgens ons model zijn Engeland, België en Italië. Qua rating kunnen we het minst verwachten van het debuterende en verrassende Albanië.

Voorspelling EK: de poulefase

Met onze rating kunnen we ook naar het verloop van het toernooi kijken. Op basis van de scores zijn simulaties van de wedstrijden gemaakt. De resultaten in de groepsfase zien er dan als volgt uit:

EK-voorspelling-2
Afbeelding 2: Uitslagen poulefase op basis van rating.

In de bovenstaande afbeelding is goed te zien dat Frankrijk, Engeland, Duitsland en Spanje de absolute favoriet zijn om groepswinnaar te worden. In de poules E en F zijn de onderlinge verschillen minder groot. De plekken twee, drie en vier zijn liggen in bijna iedere poule nog niet vast, vooral in groep B lijken Rusland, Wales en Slowakije zeer aan elkaar gewaagd.
Noord-Ierland lijkt op basis van ons model de meest zekere nummer vier van alle poules, het verschil met de nummer drie en vier in de poule is nergens groter als in de poule van de Noord Ieren.

EK voorspelling: De knock-out fase

EK voorspellen
Afbeelding 3: de voorspellingen in de knock-out fase op basis van onze ratings

Tijd om te kijken naar de knock-out fase. Volgens ons model worden Hongarije, Wales, Turkije en Oekraïne de beste nummers drie uit de poule en plaatsen zich hiermee voor de laatste zestien. In de knock-out fase zien we natuurlijk vrij weinig verrassingen, omdat de teams met de hoogste rating automatisch winnen. Wel kunnen we een aantal zeer spannende duels verwachten. Zwitserland – Polen, Portugal – Italië en Rusland – Oostenrijk zijn duels waarin de landen niet veel voor elkaar onder doen.
De meest verrassende namen in de kwartfinale zullen Zwitserland (op basis van het hoogste winstpercentage) en Oostenrijk zijn. De twee landen die acht jaar geleden nog gezamenlijk het EK organiseerden en strandden in groepsfase zullen volgens ons model nu tot de kwartfinales rijken.
De halve finales worden gespeeld door de grootmachten Spanje, Duitsland, Engeland en Frankrijk. Hierin delven uiteindelijk de Engelsen en Duitsers het onderspit. Spanje weet dus voor de derde keer op rij de finale te halen, terwijl Frankrijk als organiserend land ook eindelijk weer eens in de finale staat. De Engelsen zullen het ondanks de opnieuw hoge verwachtingen, zoals zo vaak, weer net niet tot de finale geraken.
De finale gaat dus tussen Spanje en Frankrijk. Hoewel Spanje volgens ons model nog altijd ruim dertig procent kans heeft om te winnen, hebben de Fransen de grootste kans op toernooiwinst. Zal Les Bleus inderdaad het eerste organiserende land worden sinds 1984, toen was het eveneens Frankrijk die de felbegeerde titel binnen sleepte?

4.3/5 - (18 stemmen)
Er zijn reacties op dit artikel
Laat reacties zien Hide comments
Comments to: Gouden tips voor je EK voorspelling
 • 6 juni 2016

  Dus, ik weet nu hoe ik mn totootjesin moet vullen, Dankje Reempie

  Reageer
  • 1 juli 2016

   al iets gewonnen?

   Reageer
 • 8 juni 2016

  Heb je ook nog tips over de topscoorders? 😉

  Reageer
  • 8 juni 2016

   Ja hoor Claudia. De bookies geven de meeste kans aan: Muller, Ronaldo en Griezmann.

   Reageer
 • 1 juli 2016

  Er is nog niks aan de hand wandt . . IJLAND gooit iedereen aan de kant…

  Reageer

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *