Het Nederlands voetbal landschap telt duizenden clubs en tienduizenden jeugdtrainers die wekelijks zoniet dagelijks hun kennis en kunde overbrengen op nog meer voetballers. Het merendeel van deze trainers doet dit op vrijwillige basis. Er is ook een grote groep trainers actief die een vergoeding voor hun diensten krijgen. De vergoedingen die ‘amateurtrainers’ krijgen verschilt echter enorm.
Sportadviesbureau NMC Bright onderzocht dat er grote verschillen aanwezig zijn. De hoogte van de vergoedingen zijn afhankelijk van de provincie waar je actief bent, welk diploma je hebt, in welke klasse je actief bent, of je een jeugd of een seniorenelftal traint en of je een vrouwen of een mannen selectie onder je hoede hebt.

Hoogte vergoeding bij trainersopleiding

Als trainer zijn er diverse diploma’s te behalen. Naast dat je kan aantonen over voldoende kennis en kunde te beschikken dient een dergelijke opleiding ook voor een hoger salaris. Daarbij is er wel een aanmerkelijk verschil tussen jeugd- en seniorentrainers.
De meest voorkomende opleiding is TC3/UEFA C (28%) waar bij de senioren een gemiddelde vergoeding van €3.590,- per seizoen betaald wordt. Bij de jeugd krijgt een trainer met TC3/UEFA C gemiddeld €1.619,- netto per seizoen.
Van de 1.763 trainers die zijn meegenomen in dit onderzoek heeft 25% geen voetbaltechnische opleiding genoten, dit is met name bij de lagere leeftijdscategorieën het geval.
hoeveel-verdient-een-trainer-met-diploma

Trainers mannenteams verdienen meer dan vrouwenteams

Wil je veel geld verdienen als trainer dan kan je maar beter geen vrouwenteam onder je hoede nemen. Uit het onderzoek van NMC Bright blijkt immers dat de vergoeding voor trainers van een eerste elftal op hetzelfde competitieniveau bij de mannen vijf tot zes keer zoveel oplevert.
Een vergoeding voor trainers in de Top-/Hoofdklasse voor vrouwen staat gelijk aan een vergoeding in de 4e -/5e Klasse voor mannen.
vergoedingen-amateurtrainers
Structureel gezien komt het verschil in vergoedingen tussen de vrouwen en mannen tak van de sport wel deels voort uit de aandacht die aan elk van hen wordt besteed.
Het mannenvoetbal krijgt enorm veel aandacht, waar het vrouwenvoetbal nog in opkomst is. Zo staat bij clubs in het weekend over het algemeen meer supporters langs de lijn als het eerste mannenelftal speelt dan wanneer de vrouwen spelen.
In het amateurvoetbal is het om deze reden voor sponsors aantrekkelijker om mannen teams te sponsoren, waardoor spelers en trainers van deze teams hoger vergoedingen krijgen.
Toch is er nog een mate van conservatisme in het voetbal. Dit kwam pijnlijk naar voren toen het Amerikaanse vrouwenteam het WK won.
De WK-finale voor vrouwen was in Amerika de best bekeken voetbal wedstrijd ooit. Bij het heffen van de beker kregen de speelsters zo’n twee miljoen dollar betaald. Het mannenteam kreeg acht miljoen dollar betaald, terwijl zij slechts tot de laatste zestien van het WK in Brazilië geraakten.

Vergoeding amateurtrainer per regio

Ook toont het onderzoek grote verschillen aan per regio. In de randstad wordt meer vergoed dan in overige delen van het land. De regio Zuid-Limburg vergoedt relatief gezien het minst, in de regio Amsterdam krijgen trainers het meest vergoed.
Ter vergelijking: in de regio Amsterdam krijgt een trainer gemiddeld €3.684 per seizoen terwijl in Zuid-Limburg de coach gemiddeld een vergoeding van €1.621 krijgt.
Een verschil van ruim €2.000.
Mogelijk is het competitieniveau van de clubs een verklaring voor dit grote verschil in financiële compensaties. In de top-200 amateurclubs, gepubliceerd door De Voetbaltrainer, is te zien in welke regio’s het hoogste competitieniveau gespeeld wordt.
In de regio’s Amsterdam, Leiden en Den Bosch halen de de clubs het hoogste competitieniveau. In deze regio’s worden trainers ook erg goed betaald.
Om te weten in hoeverre dit verband daadwerkelijk aanwezig is en of er meerdere verklaringen voor het verschil vergoedingen zijn, is er vervolgonderzoek nodig.
hoeveel-verdient-een-amateurtrainer

Wat kunnen we met deze data?

Door het in kaart brengen van de vergoedingen in het amateurvoetbal kunnen er een hoop dingen opgehelderd worden. Bij het kiezen van een nieuwe trainer hebben clubs vergelijkingsmateriaal. Het bestuur heeft inzicht in wat ‘normaal’ is om te betalen aan een hoofdtrainer in een bepaalde klasse.
Daarnaast laten vergoedingen ook zien of een club hun beleid naleeft.
De uitdaging voor amateurclubs is om hun financiële beleid in lijn te brengen met hetgeen ze echt belangrijk vinden.
Dus als een club zegt dat de jeugd de toekomst heeft maar vervolgens de trainer van het eerste elftal 80% van het totale budget geeft, dan hoop ik dat dit onderzoek aanleiding is voor een pittige discussie in deze club
”, aldus Wouter Kuperus van NMC Bright.
Ten slotte geven deze gegevens ook voer voor discussies over het verschil in compensaties tussen trainers van mannen- en vrouwenteams. Op het oog lijkt er een enorm gender pay gap te zijn in het voetbal.
Ook trainers merken het effect van de relatief lage financiële vergoedingen in het vrouwenvoetbal. In de toekomst is het interessant om te zien of de groei in vergoedingen in het vrouwenvoetbal zich spiegelt aan de groei in uitstraling.
Dit onderzoek is uitgevoerd door NMC Bright. Het hele onderzoek is hier te bekijken.

4.9/5 - (9 stemmen)
Er zijn reacties op dit artikel
Laat reacties zien Hide comments
Comments to: Hoeveel verdient een trainer in het amateurvoetbal?
 • 14 januari 2018

  Zijn dit bruto of netto bedragen?

  Reageer
  • 14 februari 2018

   Voetbal is altijd netto en is voornamelijk gestoeld op een periode van 10 maanden.

   Reageer
   • 16 mei 2018

    Wat kan een trainer van JO19-1 in de 1e klasse met UEFA2 papieren verdienen

    Reageer
    • 19 mei 2018

     @Max; Hangt van de vereniging af, lastige vraag dus. Zeker omdat er bijna geen TC 2 trainers een JO19-1 1e klasse trainen… Maar antwoord op je vraag; gemiddeld 200 euro, maar kan verschillen tussen 150-600.

     Reageer

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *