1. Eredivisie

Financiële situatie Ajax helemaal niet zo slecht

“Financieel komt er geen lijk, maar een heel kerkhof uit de kast”

Met dit grote nieuws kwam de Telegraaf vanmorgen naar buiten. Maar wat is hier waar van? En was dit niet al grotendeels bekend? Tussen de linies is het wat nader gaan bekijken. Conclusie: Weinig nieuws, en zo erg is het nu ook weer niet. Althans, niet meer.
Misschien is dit zogenaamde nieuws wel 1 groot toneelstuk dat al dan niet bewust via de Telegraaf opgevoerd wordt om de supporter ‘uit te leggen’ dat er geen versterkingen komen. Althans, geen noemenswaardige versterkingen.

Jaarrekeningen

Het kan natuurlijk zijn dat de gepubliceerde jaarrekeningen onjuist zijn en dat er bewust informatie is achter gehouden voor de accountant. Maar dan was dat al lang naar buiten gekomen, dus dat is niet waarschijnlijk. De betrokkenen hebben dan een enorm probleem met rechtszaken van de Vereniging Van Effectenbezitters (VEB) tot gevolg.
Als de gepubliceerde cijfers onjuist zijn zonder dat er wat is achter gehouden dan had BDO (de accountant) al lang de accountantsverklaring ingetrokken. We kunnen er dus vanuit aan dat de gepubliceerde cijfers juist zijn.
Als we het resultaat van 2009/2010 (seizoen zonder CL) eens als basis nemen. Toen was er een resultaat van voor belastingen van 26,6 miljoen euro negatief met daarin 6 miljoen euro winst op transfersommen (eigenlijk dus 32,6 miljoen euro verlies voor belastingen en transfers).
Dit bestond voor 20 miljoen euro uit afschrijvingen op transfersommen. Dit waren vooral afschrijvingen op de aankopen van van Basten.
Voor het komende boekjaar moet er veel minder afgeschreven worden:

 • Nog 3 miljoen op Sulejmani
 • Nog 3,6 miljoen aan reguliere afschrijvingen op spelers die de laatste 3 jaar gekocht zijn
 • Nog 3 miljoen aan eenmalige afschrijvingen (Cvitanich en El Hamdaoui onder de boekwaarde verkocht)

Dit zorgt er voor dat Ajax zonder Champions League al een resultaat van 10 miljoen euro beter haalt dan dat jaar met het enorme verlies. Daarnaast zijn die onderste 3 miljoen euro natuurlijk incidenteel (puin ruimen) en ook die 3 miljoen euro op Sulejmani is voor het laatste jaar.

Vertrokken spelers

Daarnaast zijn er sinds het betreffende seizoen een karrevracht aan dure spelers verkocht. Mike Verweij van de Telegraaf had het voor dit seizoen over 12 miljoen euro. Wij gaan dan uit van 10 miljoen euro omdat El Hamdaoui daar ook bij in zit en die zat niet in de cijfers van 2009/2010.
Daarnaast is in het 30ste kampioensjaar ook voor een miljoen of 12 aan salarissen gedumpt (Jol + zijn staf, Atouba, De Zeeuw, Suk, Stekelenburg, Oleguer, Wielaert, Lindgren, Suarez en Emanuelson).
Nog een jaar eerder zijn Ogararu, Kennedy, Rommedahl, ‪‪Pantelić‬ en Gabri van de loonlijst gegaan (pakweg 5M).

Resultaat

De bovenstaande zaken in acht nemend zou Ajax dus, zonder Champions League en transferwinsten uitkomen op:
32,6M verlies

 • -/- 10M salaris dumpen van 2011/2012
 • -/- 12M salaris dumpen van 2010/2011
 • -/- 5M salaris dumpen van 2009/2010
 • -/- 10M lagere afschrijving.

Maakt ongeveer +4,5M
Natuurlijk zijn er sinds het betreffende jaar ook spelers bij gekomen zoals Boerrigter, Sigthorsson, Sana, Cillessen, Eriksen, Serrero, Schöne en Fischer. En daarnaast het opwaarderen van diverse jeugdcontracten. Maar deze kosten zullen bij elkaar een miljoen of 6 à 7 zijn. Dan zit je zonder CL en verkoopwinst slechts op een verlies van 3 miljoen voor dit boekjaar.
Volgend jaar heb je die 3M afschrijving op Sulejmani niet meer en dat incidentele verlies van 3M op Cvitanich en El Hamdaoui niet meer. Dan zit je al op winst zonder CL en zonder transfers. Daarnaast is het bij een handelshuis als Ajax wel vrij realistisch dat je zo af en toe nog een transfersom ontvangt, dat wordt bevestigt door de transfers van de laatste jaren.

Conclusie

De boekhouding was een drama. Maar na het puinruimen is het weer prima op orde. Misschien dekt Ajax zich wel in dat er geen goede spelers zijn gevonden (gebrekkige scouting?). Het lijkt er op dat de Telegraaf weer erg veel sensatie is wezen zoeken. Die hebben ze in ieder geval wel gekregen.
Een ding durven we wel te concluderen: inmiddels staat Ajax er financieel prima voor. En dat is niet te danken aan bewezen zakenmensen als Slop, van Aat, v/d Boog of ten Have, maar door voetbalmensen als Overmars, de Boer, van Duivenbode en Cruijff die helaas nu nog aan het puinruimen zijn door enkele jaren financieel wanbeleid.

Beoordeel deze post
Er zijn reacties op dit artikel
Laat reacties zien Hide comments
Comments to: Financiële situatie Ajax helemaal niet zo slecht
 • 13 augustus 2012

  flauwekul van de boog aangetreden 17 nov 2008 dus de cijfers hierboven zeggen dus veel over v/d Boog die is gaan puin ruimen. ook ten have heeft hierin zijn steentje bij gedragen en zelf van Aat die slecht begonnen is met de transfers van van Basten die het allemaal wel wist. Nee wat dat betreft is die conclusie niet geheel rechtvaardig en zeker niet op cijfers gebaseerd.
  Mijn conclusie: goed stuk conclusie fout maar dan ook geheel fout.
  De boer is door dit team aangesteld met het zelfde spelers materiaal kampioen geworden.
  Is wel een vooruitgang tov Jol.
  Maar ook jol heeft zijn steentje bij gedragen aan dat kampioenschap mogen we niet vergeten.
  Ook de boer heeft qua janssen verkeert ingeschat komt niet echt tot zijn recht.
  Strategisch daar in tegen wel weer goed gedaan twente zwakker dus een potentie minder.
  ps overmars in dienst per 2011 als techniek trainer parttime vanaf 2012 als directeur transfers/ jeugdopleiding/scouting dus dat klopt ook al niet. En is wel heel erg gemakkelijk om dit als conclusie te trekken.
  Terwijn in dezelfde conclusie de scouting in twijfel wordt getrokken.
  Lol nu ik erover nadenk lijkt deze conclusie eigenlijk te bestaan uit een grote cynische conclusie waarnaar je moet lezen in contradictio als dat het geval is ben ik het roerend met hem eens.

  Reageer
 • 14 augustus 2012

  Roeland, bedankt voor je reactie.
  flauwekul van de boog aangetreden 17 nov 2008 dus de cijfers hierboven zeggen dus veel over v/d Boog die is gaan puin ruimen.
  V/d Boog is verre van gaan puinruimen. Hij heeft Jol en van Basten volledig hun gang laten gaan. Ze mochten persoonlijke vriendjes meenemen, spelers aantrekken die totaal geen meerwaarde hebben gehad voor Ajax en veel te hoge salarissen uitgegeven.
  ook ten have heeft hierin zijn steentje bij gedragen en zelf van Aat die slecht begonnen is met de transfers van van Basten die het allemaal wel wist.
  Ten Have? Ja, die ging uit het wilde weg mensen ontslaan. Stelde van Gaal onrechtmatig aan en Sturkenboom/Blind, die alweer vertrokken zijn. Hoewel ik zijn capaciteiten erken, het ook best een vriendelijke man vindt, heeft hij Ajax niks positiefs gebracht. Of vergeet ik iets?
  Mijn conclusie: goed stuk conclusie fout maar dan ook geheel fout.
  De conclusie is wat gechargeerd. Maar zeker niet fout. Bedoeling is om er wat mee duidelijk te maken. En dat is aardig gelukt. Natuurlijk doen ook de voetbalmensen die zijn aangesteld niet alles goed. Maar ze zijn zeker een stuk beter bezig dan alle hoge meneren die er voor geleerd hebben.
  De boer is door dit team aangesteld met het zelfde spelers materiaal kampioen geworden.
  Is wel een vooruitgang tov Jol.

  Ja, maar dat wil niet zeggen dat het beleid goed was. Dat zegt meer iets over de kwaliteiten van de Boer dan het ‘goede werk’ van Jol.
  Maar ook jol heeft zijn steentje bij gedragen aan dat kampioenschap mogen we niet vergeten.
  Tuurlijk heeft hij zo zijn aandeel gehad. Maar dat neemt niet weg, dat hij bij Ajax wel vele miljoenen heeft verdampt. Nu is dat niet alleen op zijn conto te schrijven. De mensen die hem daar toestemming voor gaven, mogen zich dat aanrekenen.
  Ook de boer heeft qua janssen verkeert ingeschat komt niet echt tot zijn recht.
  Strategisch daar in tegen wel weer goed gedaan twente zwakker dus een potentie minder.

  Tuurlijk doet de Boer niet alles goed. Zo heeft hij Janssen veel te lang op de verkeerde positie gezet. Maar uiteindelijk heeft hij er wel van geleerd. Al bij al vind ik Janssen ook geen miskoop. Hij heeft zeker zijn aandeel gehad in het kampioenschap. En naar het lijkt, ga je ook bijna geen verlies op hem maken.
  ps overmars in dienst per 2011 als techniek trainer parttime vanaf 2012 als directeur transfers/ jeugdopleiding/scouting dus dat klopt ook al niet. En is wel heel erg gemakkelijk om dit als conclusie te trekken.
  Terwijn in dezelfde conclusie de scouting in twijfel wordt getrokken.

  Overmars (moet net als van Duivenbode) zich nog bewijzen ja. Maar je ziet dat er nu al veel meer op de centen wordt gelet dan voorheen. Geen onverantwoorde risico’s meer nemen. Op mij komt het beleid van Ajax nu veel duidelijker over. Iedereen weet waar hij aan toe is en er wordt onder geen beding meer met geld gesmeten.
  Lol nu ik erover nadenk lijkt deze conclusie eigenlijk te bestaan uit een grote cynische conclusie waarnaar je moet lezen in contradictio als dat het geval is ben ik het roerend met hem eens.
  Zoals gezegd: conclusie is een beetje gechargeerd, om iets duidelijk te maken. En het blijft natuurlijk mijn eigen mening, waar niet iedereen het eens mee moet zijn.

  Reageer

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *