1. WK 2014

Marktwaardes van de WK-selecties

Het Nederlands Elftal zit in een vrij sterke poule als we de kenners mogen geloven. Spanje, Chili en Oranje zelf zijn drie teams die je liever niet treft. Australië zal dan ook verre van tevreden zijn met deze loodzware loting. Maar ook poule D met Costa Rica, Engeland, Italië en Uruguay liegt er natuurlijk niet om. Om te kijken welke poule nou echt het zwaarst is, hebben we de marktwaardes van de totale selectie van ieder land in kaart gebracht en zo gekeken welke poule het sterkst is. Ook is gekeken welke landen de sterkste selecties hebben als we kijken naar de marktwaardes. Op welke plek zullen we de selectie van Oranje terug vinden?

Noot: bedragen via transfermarkt.nl

Laten we om te beginnen meteen eens antwoord geven op die laatste vraag. Wat zijn de marktwaardes van de verschillende landen en op welke plek vinden we Oranje terug?
In onderstaande tabel zien we dat Spanje veruit de duurste selectie heeft. De 23-koppige selectie van La Roja vertegenwoordigd een marktwaarde van maar liefst €622 miljoen. Op gepaste afstand (exact €60 miljoen) volgen de Duitsers. Brazilië, Frankrijk (!) en Argentinië maken de top vijf compleet. De hoge positie van Frankrijk is vrij opvallend te noemen. Voor de meesten is Frankrijk niet meer dan een outsider, maar als we de marktwaarde van de selecties mogen aanhouden, dan hoort Frankrijk bij de vier kanshebbers.

WK-selecties-marktwaarde
Tabel 1: marktwaarde WK-selecties

Onze zuiderburen staan op een knappe zesde plek. België troeft hiermee enkele grote landen als Engeland, Portugal en Italië af. Oranje vinden we ‘pas’ terug op een elfde plek. Oranje bevestigt hiermee eigenlijk min of meer dat ze verre van favoriet zijn voor de eindzege. €82 miljoen van de €207,5 miljoen is afkomstig van “de grote drie”; Robben, Van Persie en Sneijder. Vooral het verschil met Spanje is enorm groot te noemen. Bondscoach Del Bosque kan uit 23 topspelers kiezen, terwijl Van Gaal het met name moet doen met spelers uit de Eredivisie. Gelukkig heeft Oranje nog wel een betere selectie dan de Chilenen. Ondanks dat de Chilenen door kenners in Nederland erg hoog wordt aangeschreven, is de selectie van Oranje op basis van marktwaarde een stuk beter.

Marktwaarde per poule

We weten nu welke landen de meeste (of minste) marktwaarde vertegenwoordigen. Interessant is nu om te zien welke poules de meeste waarde vertegenwoordigen. We kunnen wel stellen dat hoe beter een speler is, hoe hoger zijn marktwaarde is. In welke poule komen dus de beste spelers aan bod? (Klik hier voor de poule indeling.)

marktwaarde-per-poule-wk
Tabel 2: marktwaarde per poule op het WK

Poule G met daarin Duitsland, Ghana, VS en Portugal is de poule die de meeste marktwaarde vertegenwoordigd. Met spelers als Ronaldo (€100m), Gotze (€55m), Ozil (€40m) en Muller (€45m) in de selecties gaat het natuurlijk hard.
De poule van Oranje, poule B vinden we terug op de tweede plaats (met dank aan Spanje). De marktwaarde van de poule van Oranje is twee keer zo hoog dan die van Poule C waarin Colombia, Griekenland, Ivoorkust en Japan zitten. Poule C is dan ook de poule die de minste marktwaarde vertegenwoordigd. Rodriguez (€35m), Touré (€30m) en Martinez (€30m) zijn de spelers in deze poule die de hoogste marktwaarde hebben.

Spelers met hoogste marktwaarde op WK

Het moge geen verrassing zijn dat Lionel Messi en Cristiano Ronaldo de twee duurste spelers op dit WK zijn. Gezamenlijk vertegenwoordigen zij een hogere marktwaarde dan de gehele drieëntwintig koppen tellende selectie van Oranje. Alle ogen zullen op beide spelers gericht zijn. Met name Lionel Messi zal onder hoge druk staan. De Argentijn die de laatste zeven jaar tot de beste speler van Argentinië werd verkozen kan zich met een wereldtitel en eventueel topscorer van het toernooi zich in één keer kronen tot de beste voetballer ooit.

Lionel Messi en Cristiano Ronaldo vertegenwoordigen samen een hogere marktwaarde dan de gehele selectie van Oranje.

Ook op de gedeelde nummer drie van deze lijst hangt een grote last op de schouder: aan de hand van de nog maar tweeëntwintig-jarige Neymar moet Brazilië in eigen land wereldkampioen zien te worden. Alle ogen in Brazilië zullen op hem gericht zijn.

duurste-spelers-op-het-wk
Tabel 3: de 10 spelers op het WK met de hoogste marktwaarde

Met Cavani en Suarez heeft Uruguay twee dure spelers in zijn selectie die in de top tien staan van duurste spelers op dit WK. Met twee wereldspitsen, een ijzersterke mentaliteit en het voordeel van een WK op het eigen continent maken van Uruguay een absolute outsider om ver te komen dit toernooi.
Oranje treft vrijdag de twee Spanjaarden die in deze lijst staan. Fabregas die waarschijnlijk in de spits zal beginnen en Iniesta die de Nederlandse WK-droom vier jaar geleden aan flarden schoot beleefden bij hun club FC Barcelona geen topseizoen. Zullen beide spelers fris genoeg zijn om toch nog een keer te vlammen dit seizoen?
Een ding is zeker: tijdens en na dit WK zullen er weer flink wat spelers in marktwaarde stijgen of dalen. Laten we hopen dat de marktwaarde van onze verdedigers van Oranje flink gaat stijgen. Dat kan maar één ding betekenen: de linie waar Oranje nog het meeste winst te boeken heeft, gaat een goed toernooi tegemoet!

Beoordeel deze post
Nog geen reacties
Geef je mening Cancel
Comments to: Marktwaardes van de WK-selecties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *