1. WK 2018

WK voorspellingen: wat kunnen we verwachten?

Nu het WK bijna begint, is het uiteraard ook weer tijd voor voorspellingen. Want wat is er immers leuker dan het WK voorspellen? Uiteraard doen we er zelf ook graag aan mee. Maar we waren ook benieuwd hoe onze lezers/volgers het WK voorspellen en vroegen enkele bekende voetbal-analytici wat zij dachten.
We stelden de volgende vragen:

 1. Welk land wordt wereldkampioen?
 2. Welk land gaat verrassen?
 3. Welk land gaat teleurstellen?
 4. Welke speler gaat verrassen?
 5. Welke speler gaat teleurstellen?
 6. Wie wordt er topscorer?
 7. Van welke eredivisiespeler gaan we het meest horen?

De WK voorspellingen

Welk land wordt wereldkampioen?

Spanje, Duitsland, Frankrijk, Brazilië of toch Argentinië? Eigenlijk is hier geen eenduidig antwoord op te geven blijkt uit alle antwoorden. Heeft Spanje de beste spelers? Duitsland de beste mentaliteit? Frankrijk de breedste selectie? Brazilië het meest samba? Argentinië heeft Messi…
Hedwiges Maduro zet vol in op de Argentijnen: “Argentinië heeft een goede mix van spelers en de beste speler van de wereld. Messi zal extra gebrand zijn.”
Ook Kees Kwakman hoopt op de Argentijnen, maar verwacht toch een andere wereldkampioen: “Spanje Ze zijn zo compleet en hebben zoveel goede spelers. Goede keeper ook weer, en de rechtsback-problematiek is ook opgelost met veel keuzes. Als Diego Costa ook normaal kan doen zijn ze één van de grote favorieten.”

Welk land gaat verrassen?

Met zoveel kanshebbers is het voor de mindere landen moeilijk om echt te gaan verrassen. Maar hé, wat is een WK zonder echte verrassing? Kan dat misschien het organiserend land, Rusland zijn?
Yordi Yamali verwacht ook weinig verrassingen, maar is desondanks toch van mening dat wanneer een Afrikaans land de volgende ronde haalt, dit toch echt als een verrassing gezien mag worden. En ook Hedwiges Maduro sluit zich hierbij aan: “Marokko gaat verrassen, gaan heel frivool spelen. En hebben leuke spelers met veel individuele kwaliteiten.”
Of het de hoop is van veel Feyenoorders of gewoon echt realisme, maar veel van onze volgers gaven aan in het Peru van Renato Tapia een echte verrassing te zien. Peru zit in een poule met Frankrijk, maar treft tevens landen waartegen het gelijkwaardig of misschien wel beter is: Denemarken en Australië.

Welk land gaat teleurstellen?

De meest voorkomende ’teleurstellingen’ die worden genoemd zijn met name Portugal (toch de regerend Europees kampioen), Engeland (alweer?), België (gaan het niet waarmaken) en Argentinië.
Veruit de meeste mensen gaan voor Portugal, zo denkt ook Hedwiges Maduro: “Portugal gaat tegenvallen, de Europees kampioen zal denk ik verliezen tegen Spanje en Marokko.”
Toch kunnen de Portugezen gezien het speelschema maar zo (minimaal) de kwartfinale halen. Wanneer ze in de poulefase tweede worden achter Spanje, treft het de nummer één uit poule A, waarschijnlijk Uruguay of Rusland.

“Ik geloof niet zo in de Belgen, eigenlijk nooit echt gedaan.

Ondanks een fantastische selectie worden de Belgen door veel mensen als potentiële teleurstelling van dit WK gezien. Zo ook door Henk Hoijtink, die vrij stellig is: “Ik geloof niet zo in de Belgen, eigenlijk nooit echt gedaan. Hoe obligaat en misschien wel afgezaagd het ook moge klinken (dat zullen ze zelf vooral vinden): te weinig persoonlijkheid voor hun ambities.”

Welke speler gaat verrassen?

Zoveel spelers en dus net zoveel meningen bij deze vraag. Uiteraard een lastig te beantwoorden vraag. Opvallend genoeg kregen we vrijwel geen verdedigers of keepers terug (wat is dat toch?).
Namens als Timo Werner, Arek Milik, Marcus Rashford, Neymar, Romelu Lukaku, Firminho, Christian Pavón, Ivan Perišić, Hakim Ziyech, Hirving Lozano etc. passeerden de revue.
Kees Kwakman hoopt vooral een aantal spelers te zien, die hij nog niet goed kent: “Van Saoedi Arabië of Marokko of zo. Dat vind ik altijd het leukste. Dat Modric, Isco, Iniesta en James kunnen voetballen weten we allemaal wel.”

“Een ver komend land heeft in een toernooi vaak een verrassing in de opstelling nodig, vaak ook een wisseling pas tijdens het toernooi. Zou Asensio, prachtige speler, goed kunnen zijn.”

Wat dat betreft mag Kwakman hopen dat de voorspelling van Yordi Yamali uitkomt. Die gaat voor de relatief onbekende Mahmoud Hassan alias de Trezeguet van Egypte: “Alle ogen van de gehele voetbalwereld zullen gericht zijn op Mohamed Salah, daardoor zal de baltovenaar van Kasimpasa nog meer kunnen excelleren.”
Ook Henk Hoijtink die Spanje als wereldkampioen tipt, komt met een interessante gedachte: “Marco Asensio. Een ver komend land heeft in een toernooi vaak een verrassing in de opstelling nodig, vaak ook een wisseling pas tijdens het toernooi. Zou Asensio, prachtige speler, goed kunnen zijn.”

Welke speler gaat teleurstellen?

Met afstand de speler die het meest wordt genoemd: Cristiano Ronaldo. Toch de speler die er vrijwel altijd staat als het moet, en een fantastische tweede seizoenshelft kende. Toch is een teleurstellende Ronaldo ook wel in lijn met een eerdere voorspelling: een teleurstellend Portugal.
Er zijn ook mensen die verwachten dat Lionel Messi zal tegenvallen. Misschien niet eens dat hij het écht heel erg slecht gaat doen, maar meer omdat de verwachtingen torenhoog zijn.
Yordi Yamali herkent zich in dit beeld: “Weer verwachten alle landgenoten en vele fans van de fantastische speler een mirakel. Maradona wordt weer van stal gehaald. Leo zelf geeft aan dat Pavon de ‘missing link’ was. Toch gaat er weer geen wonder plaatsvinden. Ik schrik niet als Argentinië de groepsfase niet overleeft.”
Ook Henk Hoijtink koppelt zijn teleurstellende speler aan het land waarvan hij verwacht dat gaat tegenvallen. Hoijtink verwacht dat Kevin de Bruyne gaat tegenvallen: “Met meer persoonlijkheid zou hij niet steeds zo hoeven klagen over het systeem (EK 2016 al en nu weer), niet altijd wijzen naar anderen of iets anders, maar zelf meer kunnen doen.”
Kees Kwakman verwacht op zijn beurt weinig van Polen en dus ook van Robert Lewandowski: “Ik denk dat Lewandowski na 3 potjes naar huis kan. Al zal dat waarschijnlijk niet alleen aan hem liggen.”

“Ik schrik niet als Argentinië de groepsfase niet overleeft”

Wie wordt topscorer?

Op basis van alle reacties: Antoine Griezmann of Neymar.
Van Neymar wordt een hoop verwacht, niet in de eerste plaats omdat hij voor Brazilië speelt, maar ook omdat hij uitgerust aan dit WK kan beginnen. Ook Henk Hoijtink kan zich vinden in de keuze van Neymar: “Dat gaat soms lopen als een trein, dat Brazilië, met alle doelpunten van dien.”
En ook Kees Kwakman zet in op een fitte Neymar: “Hij oogt fris en fit. Vorige week viel hij alweer belangrijk in. Hij zal de strafschoppen ook nemen neem ik aan. Mits fit is hij één van de kanshebbers in mijn ogen.”

“Mits fit is hij één van de kanshebbers in mijn ogen.”

Antoine Griezmann is natuurlijk ook geen onlogische keuze. De Fransen zitten in een poule waarin ze in theorie veel doelpunten moeten kunnen maken. Vervolgens wacht echter Kroatië of Argentinië in de achtste finale. Griezmann en Frankrijk dienen meteen al een lastige horde te nemen, wil Griezmann zich tot topscorer van het toernooi willen kronen.
Hedwiges Maduro zet vol in op Argentinië en Messi. Hij verwacht dat Messi in de poulefase tegen Nigeria, Kroatië en IJsland vaak doel zal treffen.

Van welke eredivisiespeler gaan we het meest horen?

Hier zijn de meesten het wel over eens. Van zowel Lozano als Ziyech zullen we dit WK veel mooie dingen gaan zien. Hakim Ziyech werd zelfs door het bekende Four Four Two getipt als ‘minder bekende spelers waar we veel van kunnen verwachten’ dit WK.
Toch is het maar afwachten of we alleen maar positieve verhalen van Ziyech terug zullen zien. Yordi Yamali hierover: “Er zit geen verschil tussen de nieuwswaarde als Hakim een scheet laat of een magistrale assist geeft. Ongeacht de resultaten van Marokko zal het Ziyech worden.”
En ook Henk Hoijtink denkt dat we veel over Ziyech horen, maar is ook terughoudend: “Of het positief zal zijn of wat minder, is een tweede. Maar het zal (als altijd) veel over hem gaan, en van andere eredivisiespelers verwacht ik niet de positieve rol waarop in deze vraag wordt gedoeld.”


Maar wat denk jij? Laat het hieronder jouw WK voorspelling weten!

 1. Wie wordt er wereldkampioen?
 2. Welk land gaat verrassen?
 3. Welk land gaat teleurstellen?
 4. Welke speler gaat verrassen?
 5. Welke speler gaat teleurstellen?
 6. Wie wordt er topscorer?
 7. Van welke eredivisiespeler gaan we het meest horen?
4.1/5 - (10 stemmen)
Er zijn reacties op dit artikel
Laat reacties zien Hide comments
Comments to: WK voorspellingen: wat kunnen we verwachten?
 • 22 juni 2018

  finale wordt Brazilië-frankrijk
  troostfinale: België-uruguay
  topscorer wordt mappen

  Reageer

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *