Ronald Koeman heeft zijn gewenste job bij FC Barcelona te pakken. Koeman, die Oranje eindelijk weer naar een eindtoernooi leidde, lijkt een aardige leegte achter te laten. Een geschikte opvolger vinden lijkt lastig.
Uiteraard stelden wij binnen de redactie van Tussen de linies ook de vraag: Wie zou de nieuwe bondscoach van Oranje moeten worden?
Onafhankelijk van elkaar stuurden we een kandidaat in en dat leverde de volgende lijst op:

Massimiliano Allegri

Ingezonden door: Robin Koetsier
Na een jaar rust, is de Italiaan voor mij de perfecte opvolger van Koeman. Een tactisch ingestelde trainer die het gewend is om met grote namen te werken. Hij heeft bij zijn laatste werkgever Juventus laten zien dat hij zonder moeite zijn tactiek aan kan passen aan zijn spelers en tegenstanders en heeft in die jaren zijn team in vele formaties het veld ingestuurd, met twee keer een Champions League finale als beste resultaat.
Een ding wat zijn verschillende tactieken overeenkwamen is dat hij erg vertrouwde op zijn verdediging. De gebruikelijke momenten dat zijn voorhoedespelers druk naar voren uitoefenden op de verdediging van de tegenstander was om tijd te winnen zodat de rest van het team weer verdedigend in positie kon komen.
In de opbouw zakte Pjanic uit om de verdediging bij de opbouw te helpen. Een rol die perfect is voor Frenkie de Jong met zijn inzicht en vermogen om onder druk uit te voetballen.
Vertrouwen op de verdediging moet met dit Nederlands elftal verder geen probleem zijn. De beste verdediger van de wereld zit samen met de beste van de Serie A bij de selectie. Dit in combinatie met de snelle aanvallers van Oranje die ook als vleugelspeler en nummer 10 kunnen spelen/uitzakken bij een omschakeling als de bal veroverd wordt op eigen helft maakt Allegri de ideale trainer voor dit elftal. Een elftal dat heeft laten zien het prima aan te kunnen om de tegenstander het spel te laten maken.

Louis van Gaal

Ingezonden door: Victor Vane
Ten eerste is van Gaal per direct beschikbaar. Aangezien de tijd tot het EK nog kort is, is het in mijn ogen belangrijk om een trainer te kiezen die per direct kan instappen. De eerstvolgende oefenwedstrijden van Oranje zijn bovendien al op 4 en 7 september. Dit geeft van Gaal de mogelijkheid om direct al zijn beoogde speelwijze te implementeren en de kwaliteit van de spelers te bepalen.
Bovendien zijn er op dit moment weinig echt goede kandidaten beschikbaar. De KNVB kan er voor kiezen om nu een minder goede trainer aan te stellen, maar als er nu geen goede trainer beschikbaar is, lijkt het mij verstandiger om een bondscoach te kiezen die er voor open staat om het bondscoachschap over te dragen aan een opvolger na het EK.
Dit biedt de KNVB namelijk in de tussentijd de mogelijkheid om een goede bondscoach aan te stellen voor de periode na het EK. Van Gaal is vermoedelijk één van de weinige trainers die hier voor open zal staan.
Naast de beschikbaarheid en flexibiliteit van Louis van Gaal heeft hij natuurlijk ook aangetoond een buitengewoon goede trainer en bondscoach te zijn. Hij heeft al het onmogelijke gerealiseerd door met het Nederlands Elftal derde te worden op het WK van 2014.
Op dit WK toonde van Gaal bovendien aan met zijn elftal goed te kunnen switchen tussen een 4-3-3 en een 5-3-2 formatie. De 4-3-3 formatie is bij elke Nederlandse voetballer bekend. De 5-3-2 formatie is in mijn ogen de best passende formatie bij de kwaliteit van de huidige selectie.
Al met al lijkt mij van Gaal een goede tijdelijke optie totdat er wel een goede nieuwe kandidaat zich aandoet.

Bert van Marwijk

Ingezonden door: Thom Bleijerveld
Naar mijn mening moet de KNVB eerst nagaan wat ze willen. Willen ze iemand die het EK en WK als bondscoach doet? Of willen ze iemand die alleen het EK gaat doen, zodat ze tijd hebben om een goede bondscoach te vinden voor de jaren na het EK?
Als de KNVB voor optie 1 kiest, zou ik gaan voor Bert van Marwijk en Mark van Bommel als veldtrainer. Van Marwijk heeft meerdere malen laten zien goed een nationaal-elftal te kunnen begeleiden naar een eindronde. Hij zou dat ook goed met deze selectie kunnen.
Kiest de KNVB voor optie 2, dan lijkt het mij handig alleen een andere hoofdcoach neer te zetten. Dan kan men doorgaan op de ingeslagen weg. Het enige dat verandert is dan het kopstuk. Dan zou ik voor Henk Ten Cate gaan. Die lijkt qua manier van managen redelijk op de manier waarop Koeman het doet.
Lodeweges kan dan als veldtrainer blijven werken. In de tussentijd kan de KNVB dan een profiel opstellen van de juiste bondscoach met het oog op het WK van 2022.

Giovanni van Bronckhorst

Ingezonden door: Enrico Raho
Het Nederlands elftal staat er behoorlijk goed voor na het vertrek van Ronald Koeman. Bij het kiezen van een nieuwe bondscoach zal de KNVB vooral moeten kijken naar iemand die het klusje kan afmaken richting het EK van 2021 en het WK van 2022. Iemand die zonder al te veel te veranderen resultaten kan boeken.
In dat opzicht Giovanni van Bronckhorst de ideale kandidaat. Hij staat niet bekend vanwege een specifieke speelstijl die in korte tijd moeilijk is in te slijpen en heeft bij Feyenoord laten zien dat hij zonder over het beste materiaal te beschikken, goede resultaten kan boeken.
Als persoon past hij ook in de rol van bondscoach: het is een rustige, aimabele man die met iedereen overweg lijkt te kunnen en heeft bovendien een grote staat van dienst (iedereen herinnert zich wel dié ene goal tegen Uruguay). Enig nadeel kan zijn dat Gio nog niet veel ervaring heeft als trainer.
De heersende opvatting is dat een bondscoach ervaring moet hebben in het vak, maar had Joachim Löw niet ongeveer evenveel ervaring toen hij aan de klus bij Die Mannschaft begon? Het seizoen in China eindigt in oktober, dus vanaf november kan Gio aan slag bij Oranje!

Luciano Spalletti

Ingezonden door: Vincent van den Bighelaar
Initieel zocht ik een Nederlandse coach die met de huidige staf verder kan gaan, zodat de verandering relatief klein is. Echter zie ik geen kandidaat die ik goed genoeg acht, die beschikbaar is, die het t/m WK 2022 wil doen en die bereid is de speelwijze af te stemmen op het spelersmateriaal.
Ik vind namelijk dat de nieuwe bondscoach de formatie om moet gooien naar een 3-4-1-2 of 3-4-2-1. Voor 4-3-3 hebben we zowel te matige buitenspelers als te matige backs en vervolgens zitten er kwalitatief betere spelers op de bank.
Ik besef dat dit een risico is, omdat het lastig is om in een beperkt aantal sessies die omslag te maken. Echter denk ik dat het met deze spelersgroep én met de juiste coach haalbaar is. Mede omdat ik pleit voor een gebalanceerde speelwijze (dus geen Sampaoli, sorry). Daarnaast tellen 3e plekken niet, dus neem ik liever risico om de kans op eindwinst te vergroten!
Vervolgens wil ik zo hoog mogelijk inzetten qua kandidaat die ik nog wel realistisch acht (dus geen Gasperini, sorry). En dat brengt mij tot Luciano Spalletti! Mijns inziens een fantastische trainer die meermaals heeft bewezen de speelwijze af te kunnen stemmen op de selectie. En die zodoende ook bij verschillende clubs (Roma 2016-2017 en Inter 2017-2018) voor een systeem met 3 verdedigers koos.
Er kleven echter ook enkele nadelen aan Spalletti. Het is mij onbekend of hij geïnteresseerd is in de job. De staf zal waarschijnlijk volledig vervangen worden. Spalletti zijn gewenste salaris zal hoger zijn dan wat de KNVB normaliter betaalt. En Spalletti spreekt matig Engels. Toch zou ik ervoor gaan: wie niet waagt, wie niet wint!

Louis van Gaal

Ingezonden door: Koen Bloks
Het EK staat al snel voor de deur. Op weg naar het Europees Kampioenschap speelt het Nederlands Elftal maximaal acht oefenwedstrijden (waarvan enkele zomaar geannuleerd kunnen gaan worden). De belasting gaat enorm zijn. In rap tempo volgens wedstrijden zich op. Kortom, veel tijd is er niet om als bondscoach aan een nieuw elftal te werken.
Zeker niet wanneer deze trainer er een aanvallende filosofie op na houdt. Het luistert nauw om met de laatste lijn ver van het doel te kunnen spelen, met middenvelders de passlijnen naar aanvallers goed af te schermen en om voorin de juiste timing te vinden en keuze te maken in het druk zetten. Een veelgehoorde naam is Peter Bosz. Maar die zou ik daarom niet kiezen.
Met mijn betoog pleit ik voor een trainer die oog heeft voor en goed is in het neerzetten van de defensieve organisatie. Ik ben geen fan van de opvatting van Louis van Gaal. Hij leunde voorheen op de individuele kwaliteit van topspelers voorin. Maar wist tegelijkertijd ook een degelijke defensieve organisatie neer te zetten waardoor Nederland lastig te verslaan blijkt. En deze topspelers zich voorin konden uitleven.

Frank de Boer

Ingezonden door: Jasper Willemsen
Persoonlijk ben ik niet iemand met enorm veel kennis van trainers, maar ik moest meteen aan Frank de Boer denken. Ik ben van mening dat de bondscoach de Nederlandse taal moet beheersen en dit is voor hem dé ideale mogelijkheid om zijn carrière weer nieuw leven in te blazen. Daarnaast was Frank de Boer al eens assistent onder Bert van Marwijk en weet dus hoe het voorbereiden op en spelen van een eindronde in zijn werk gaat (WK 2010).
Tevens staat hij vanuit zijn tijd bij Ajax bekend om het gebruiken van de 4-3-3 formatie, wat het Nederlands Elftal onder Ronald Koeman ook gebruikte. Hierdoor hoeft Oranje de speelwijze niet geheel te veranderen.
Tot slot is Frank de Boer niet bang om talentvolle spelers te gebruiken. In zijn tijd bij Ajax liet hij 23 spelers debuteren in vijf jaar. Een goed presterende Donyell Malen of Calvin Stengs zou dus zomaar eens minuten kunnen maken op het EK2020.
Ondanks dat hij bij Ajax goed gepresteerd heeft, is hij bij Internazionale, Crystal Palace en Atlanda United ontslagen. Het is dus wel gewaagd om hem aan te stellen op basis van zijn prestaties in het verleden, aangezien hij de afgelopen vijf jaar weinig heeft gepresteerd.

Frank de Boer

Ingezonden door: Remon Hendriksen
Mijn keuze heeft te maken met meerdere factoren: ik heb gekeken naar een Nederlandse coach, omdat ik verwacht dat een buitenlandse coach zowel in de media als bij het grote publiek op achterstand begint en dit mogelijk onrust met zich meebrengt. Met het oog op twee eindrondes die er aankomen heb je als elftal behoefte aan rust en stabiliteit.
Zelf ben ik zeker geen tegenstander van een buitenlandse coach, maar denk niet dat dit het juiste moment is om in te stappen.
Als je kijkt naar de Nederlandse coaches die ook echt beschikbaar zijn, dan wordt de spoeling dun. Je komt dan al snel uit bij namen als Van Bronckhorst, Cocu, De Boer & Seedorf. Uit dit rijtje namen kies ik de trainer met de meeste ervaring als coach en dat is Frank de Boer.
Frank de Boer is al eerder bij Oranje betrokken geweest en ligt goed bij de media, de KNVB en het grote publiek.
Als trainer weet hij hoe het is om een hecht team te smeden en hoe het is om prijzen te pakken.
Het is niet mijn ideale kandidaat, maar namen als Van Gaal, Bosz en Ten Hag, die beduidend betere trainers zijn, zijn op dit moment niet haalbaar.
Voor Frank de Boer zou het de ideale revival zijn!


Nu de grote vraag: wie kies jij als nieuwe bondscoach voor Oranje?
Laat het weten in de reacties 👇

Beoordeel deze post
Nog geen reacties
Geef je mening Cancel
Comments to: De opvolger van Ronald Koeman bij Oranje

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *