Midweekse speelrondes. Ze zorgen er voor dat de competitie op tijd klaar is om naar het WK te kunnen. Ach… Ze zorgen echter niet voor grote verrassingen, al zijn er wel enige interessante resultaten te noteren. De 22e speelronde heeft daarnaast veel doelpunten en nul gelijke spelen opgeleverd. Hoog tijd om te kijken wat dit voor de verschillende lijstjes betekent.

Spelers

In een ronde waar drie wedstrijden in 1 – 0 eindigen verwacht je niet dat er 31 doelpunten vallen. Dat betekent namelijk dat in zes wedstrijden 28 doelpunten zijn gescoord; meer dan vier per wedstrijd. Uitschieter was NAC dat met 6 – 1 wist te winnen in Almelo. Verrassend? Van een promovendus verwacht je zoiets niet snel. Echter, we schrijven al weken dat de verdediging van Heracles problemen heeft.
Voordat we te diep ingaan op teams kijken we naar de invloed die de goals hebben op de onderliggende cijfers van spelers. Giovanni Korte zat in Breda de hele wedstrijd op de bank, dus hij heeft geen boost kunnen krijgen door dit resultaat. Er zijn echter elders ook genoeg schoten en goals gevallen om in Tabel 1 verschuivingen te veroorzaken.

eredivisie in cijfers speelronde 23 1
Tabel 1: Top 10 non-penalty schoten binnen 16 en non-penalty goals (NPG) per 90 minuten

Erik Falkenburg is eigenlijk geen spits. In zijn tijd bij AZ heeft hij daar af en toe moeten staan wegens blessures van de echte spitsen, maar van nature is hij een middenvelder. Bij ADO wordt hij echter in een erg aanvallende rol gebruikt. Nu hij de benodigde minuten heeft gemaakt om voor de lijst in aanmerking te komen, is hij hierdoor de tweede Hagenees in de top tien. Hiermee heeft ADO net zo veel spelers in de lijst als Ajax, en meer dan Feyenoord en AZ.
Opvallend is dat Falkenburg gratis naar ADO is gekomen nadat zijn contract bij Willem II niet werd verlengt. Natuurlijk is Falkenburg in Den Haag vooral als wissel gebruikt. Daarnaast kan een speler gewoon geen klik hebben met de ene trainer/spelersgroep, en met de andere trainer/spelersgroep wel. Echter, misschien dat ze in Tilburg toch spijt zouden moeten hebben van hun keuze om hem te laten vertrekken.
eredivisie in cijfers speelronde 23 2
Tabel 2: Top 10 (Non-set piece) Key Passes en Assists per 90 minuten

In tegenstelling tot Tabel 1 zijn er in Tabel 2 geen nieuwe namen terug te vinden. De enige verschuiving is Hirving Lozano die tegen Excelsior zes key passes gaf. Hiermee steeg de Mexicaan enkele plaatsen op de lijst.
Daarnaast was er goed nieuws voor PEC Zwolle: Younes Namli heeft eindelijk zijn tweede assist gegeven! Hiermee is hij nu effectiever dan Mason Mount en Gastón Pereiro, al moet hierbij worden opgemerkt dat de Uruguayaan daar deze week niets aan kon doen aangezien hij de hele wedstrijd op de bank zat.
Tabel 3: Top 10 totaal schotbijdrage per 90 minuten
Tabel 3: Top 10 totaal schotbijdrage per 90 minuten

Lozano’s goede spel in deze speelronde zorgt ook voor een stijging in de combinatietabel. De slotkolom geeft de som van de resultaten uit de eerste twee tabellen. Het blijft overigens opvallend hoe Ajax in onze xG ranglijst al het hele seizoen aan de leiding gaat, terwijl ze in Tabel 3 slechts twee spelers hebben staan tegenover vijf van PSV. Bovendien krijgen die twee Ajacieden ook nog veel kritiek te verduren.
In het geval van Klaas-Jan Huntelaar gaan er zelfs geluiden om hem te vervangen door Mateo Cassierra. Op zich is die roep te begrijpen. Je kunt je echter afvragen of dit het moment is om je lot in de handen te leggen van een speler die zich alleen op Jupiler League niveau heeft bewezen. Cassierra heeft misschien de toekomst, maar zolang Ajax nog gelooft in de titelkansen is het misschien beter om Huntelaar te blijven gebruiken. Hij mist misschien kansen, maar cijfermatig (ook qua non-penalty goals) is het echt niet rampzalig slecht.
Deze speelronde kwam, de voor de eerste keer gewisselde, Hakim Ziyech niet in de buurt van de speler van de week award. Wel kwamen Youness Mokhtar en Jens Toornstra dichtij. Beiden hadden in totaal zeven key passes of shots on target.
Aangezien deze spelers de afgelopen maanden weinig aandacht hebben gekregen waren zij het noemen waard. Echter, in een ronde waarin veel wedstrijden doelpuntrijk waren gaat de accolade naar een speler die speelde in ‘e’en van de drie 1 – 0 wedstrijden. Gezien de teksten bij de tabellen zal het geen verrassing zijn dat de speler van de week Hirving Lozano is.

Teams

Met name in de top waren er geen verrassingen te noteren. De top vier won hun wedstrijden. Daarnaast is het geen verrassing meer als PEC Zwolle wedstrijden wint, maar hun overwinning op SC Heerenveen was van groot belang in de strijd om play-off voetbal.
In de degradatiestrijd waren wel enige verrassingen te noteren. Willem II won eindelijk weer eens, en de uithaal van NAC is al eerder benoemd. Hier gaan we in de bonus verder op in. Eerst kijken we echter naar de standaard tabellen.

eredivisie in cijfers speelronde 23 4
Tabel 4: Verandering punten (SCoRe) Eredivisie na speelronde 22

Een aantal dingen vallen op in de laatste kolom van Tabel 4. Ten opzichte van de vorige speelronde is PEC Zwolle een plek gezakt. Vorig jaar won Zwolle ook van Heerenveen (2-1), dus blijft het virtuele verschil met de Friezen gelijk.
ADO Den Haag won een wedstrijd die ze vorig jaar verloren, en mengt zich nu opnieuw in de strijd om plaats zeven. Alle drie die teams eindigen momenteel virtueel op 47 punten. De verschillen in de 2018? kolom zijn derhalve gebaseerd op doelsaldo.
Toch is PEC Zwolle momenteel favoriet voor plaats zeven. Bij de berekening van de slotkolom gaan we er namelijk van uit dat de resterende wedstrijden dezelfde resultaten hebben als vorig seizoen. Van de drie teams is PEC Zwolle echter het meest verbeterd. Als ze die lijn kunnen doortrekken, dan hebben zij een voordeel ten opzichte van ADO en Heerenveen.
Ondanks de 3 – 0 nederlaag in Tilburg stijgt VVV virtueel een plaats. Dit komt door de nog grotere nederlaag van directe concurrent Heracles. Willem II is echter in de virtuele stand de grootste winnaar nu ze weer op een veilige virtuele vijftiende plaats staan.
eredivisie in cijfers speelronde 23 5
Tabel 5: Alternatieve stand Eredivisie op basis van expected goals (xG)

In Tabel 5 zijn in individuele speelrondes geen grote veranderingen meer te verwachten. Een team kan eens een plek stijgen, om vervolgens die plek weer in te leveren. Het zijn de lange termijn trends die nu relevant zijn. Hier gaan we in de bonus verder op in.
Wel is de tabel nog bruikbaar om dingen in herinnering te roepen. We hebben het regelmatig ver de kwetsbare verdedigingen van Heracles en Groningen, maar ook die van PSV en AZ hebben al het hele seizoen problemen. Aanvallend is het juist bij Feyenoord en VVV mager als je deze clubs vergelijkt met de teams om hen heen.
eredivisie in cijfers speelronde 23 6
Tabel 6: vergelijking betting odds (football-data.co.uk) en echte resultaten

Voor de bookmakers waren er volgens de data verzameld op football-data.co.uk ook enkele verrassingen. Ondanks hun goede seizoen hebben de bookies nog steeds relatief weinig vertrouwen in PEC Zwolle. Ook Willem II, NAC en ADO leverden verrassingen voor de wedkantoren op. Met name de lage verwachting (xP) voor ADO is opvallend aangezien het team van Alfons Groenendijk een stabiele middenmoter is die thuis speelde.
Dit geeft een dilemma voor het kiezen van het team van de week. Er zijn vier teams met een redelijke claim. We laten ADO afvallen omdat ze tegen Vitesse enigszins geluk nodig hadden om te winnen. Zwolle, NAC, en Willem II daarentegen wonnen alle drie terecht. Willem II laten we afvallen omdat je niet moet vergeten dat ondanks hun goede resultaten VVV gewoon een promovendus is.
De keuze is dus tussen een team dat goede zaken heeft gedaan om play-offs te mogen spelen, en een team dat goede zaken heeft gedaan om er geen te hoeven spelen. Aangezien Willem II voor ons afviel doordat ze tegen een promovendus speelden is het wel zo consequent om deze speelronde te kiezen voor NAC Breda als Team van de Week.

Bonus

Deze keuze zorgt ook meteen voor een brug naar de bonus. Zoals ook vorige week benoemd zijn vijf teams verwikkeld in een degradatiestrijd. Na de overwinning van Willem II is het gat met FC Groningen op plaats dertien nog maar twee punten. Echter, gezien het zwakke spel voor deze ronde trekken we de grens alsnog bij het team van Erwin van de Looi.
Als bonus kijken we naar de voortgang op basis van xP (Tabel 5) van deze vijf clubs. Deze staat geplot in de onderstaande Figuur 1. De verticale lijnen geven de laatste wedstrijden van René Hake en Alex Pastoor weer, gevolgd door de aanstellingen van Gert-Jan Verbeek en Dick Advocaat.

eredivisie in cijfers speelronde 23 7
Figuur 1: Verloop xP degradatiestrijd

Deze figuur laat zien dat FC Twente en Sparta compleet verschillende effecten ondervinden van hun trainerswissel. Voor de aanstelling van Verbeek was FC Twente voetballend beter dan de overige vier teams.
Inmiddels is FC Twente ingehaald door zowel Sparta als NAC. Volgens Van Halst moest Hake op non-actief gezet worden wegens slechte resultaten en een tegenvallende ontwikkeling van het team. Als dat inderdaad het volledige verhaal is, en er bijvoorbeeld geen interne problemen waren in de kleed- of bestuurskamer, dan is de keuze een complete flop geweest.
Het is te hopen voor Hake dat hij in de zomer een nieuwe club vindt, aangezien hij het gewoon goed heeft gedaan bij Twente. Daarnaast is het voor de club te hopen dat er iemand is aan wie Van Halst verantwoording moet afleggen. Van de zijlijn kunnen we niet alles zien, maar het lijkt zeker dat Van Halst op zijn minst het een en ander uit te leggen heeft.
Bij Sparta is het een ander verhaal. Sparta deed het onder Pastoor al beter dan de ranglijst deed vermoeden, maar het aanstellen van Advocaat heeft een positief effect op het spel. Je kunt alsnog vraagtekens zetten bij het ontslag van Pastoor, maar Manfred Laros kan in ieder geval beargumenteren dat Pastoor niet het maximale uit de selectie heeft gehaald.
Verder valt het op dat Willem II de afgelopen weken slecht heeft gepresteerd. Voor Van de Looi komt de overwinning op VVV op een goed moment. Gezien de slechte resultaten zou zijn positie bij een nederlaag wel eens in gevaar hebben kunnen komen.
Ten slotte is het goed om te zien dat Roda JC sinds de winterstop beter is gaan spelen. Het is jammer voor de Limburgers dat het in de eerste seizoenshelft niet goed was, want inmiddels zijn ze niet significant zwakker dan de andere teams.

Vooruitblik

  • Heracles heeft na de afstraffing in Breda in eigen huis iets recht te zetten. Voor tegenstander Willem II en Van de Looi is het van belang om te laten zien dat de overwinning op VVV geen incident was.
  • PEC Zwolle heeft voor de tweede ronde op rij een mede play-off kandidaat als tegenstander. FC Utrecht staat momenteel net zo dicht bij de Zwollenaren als bij de achtste plaats. Daar willen de domstedelingen op eigen veld iets aan doen.
  • We schreven net positief over de ontwikkelingen bij Sparta. Vraag is of ze hier in eigen huis tegen PSV vervolg aan kunnen geven.
  • SC Heerenveen staat vier punten achter op de play-offs. Het is essentieel voor de Friezen dat ze geen punten laten liggen tegen Roda.
  • De laatste wedstrijd van zaterdag vindt plaats in Alkmaar waar VVV het lastig gaat vinden om tegen AZ te herstellen van de nederlaag in Tilburg.
  • Op zondag wacht FC Twente de zware taak om zich in Amsterdam tegen Ajax te herstellen van drie nederlagen op rij.
  • Op 1 februari zei Karim El Ahmadi dat ze Ajax nog best konden inhalen. Echter als Feyenoord in Arnhem niet wint van Vitesse is het vooral een vraag of ze hun vierde plek kunnen vasthouden.
  • Tenzij de Rotterdammers een flinke inzinking krijgen lijkt voor Excelsior het seizoen eigenlijk al wel klaar. Opnieuw een knappe prestatie van de club die op basis van de begroting elk jaar onderaan zou horen te bungelen. Tegenstander NAC heeft de punten wel hard nodig.
  • De afsluiter vindt plaats in Groningen waar de plaatselijke FC moet aantonen dat wij gelijk hebben om hen niet op te nemen in het overzicht van de degradatiekandidaten. Tegenstander ADO wil bewijzen dat ze inderdaad in aanmerking komen voor de play-offs.

Mochten er naar aanleiding van al het bovenstaande vragen, opmerkingen, of correcties zijn, dan behandelen we deze natuurlijk graag. We zijn hiervoor zoals altijd te bereiken via de comments, op Twitter, en via Facebook. Na het weekend zijn we zoals gebruikelijk weer terug met de volgende editie van Eredivisie in Cijfers. Tot dan!
Noot: Statistieken in dit artikel zijn tenzij anders aangegeven mogelijk gemaakt door Opta en geraadpleegd via WhoScored.

5/5 - (1 stemmen)
Nog geen reacties
Geef je mening Cancel
Comments to: Eredivisie in Cijfers: Speelronde 22

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *