1. Eredivisie

Analyse: FC Groningen klaar voor 2017-2018?

Op 12 juli gaf algemeen directeur Hans Nijland aan dat met het aantrekken van Lars Veldwijk de selectie van FC Groningen voor komend seizoen rond is. De algemeen directeur voegde toe: “Er komt niets meer bij tenzij er een bepalende speler vertrekt of we nog een buitenkansje kunnen aantrekken.” Sinds deze aankondiging is Simon Tibbling vertrokken, en spelen er verhalen over Mimoun Mahi en Sergio Padt. Desalniettemin is dit een mooi moment om de woorden van Nijland te toetsen. Is de selectie van FC Groningen compleet, en hoe staan ze er voor in vergelijking met het begin van vorig seizoen?

Algemene cijfers FC Groningen

Voorafgaand aan een analyse per positie is het zinvol om enkele kerncijfers te geven. 36% van de speelminuten van afgelopen seizoen staat niet meer onder contract of is verhuurd. 40% van de gemaakte doelpunten (minus penalty’s) is vertrokken, en 44% van de assists is weg.

FC Groningen tabel 1
Tabel 1: Kerncijfers vertrokken spelers FC Groningen voor Eredivisie en Play-off seizoen 2016-2017

Tabel 1 geeft de kerncijfers per vertrokken speler aan. Hierbij moet opgemerkt worden dat Danny Hoesen is verhuurd met een optie tot koop. De onderstaande Figuren 1 en 2 geven de individuele bijdragen van alle spelers aan respectievelijk het doelpuntentotaal en assisttotaal weer. De lichtgroene stukken betreffen de bijdragen van de vertrokken spelers, terwijl de donkergroene vlakken spelers betreft die voor Groningen zijn behouden. In deze figuren valt wat betreft de vertrokken spelers vooral de doelpuntenproductie van Bryan Linssen op.
FC Groningen NPG
Figuur 1: Verdeling Eredivisie doelpunten FC Groningen over selectieleden

FC Groningen assists open spel
Figuur 2: Verdeling Eredivisie assists FC Groningen over selectieleden

Keepers

Met Stefan van der Lei en Peter van der Vlag zijn de twee reservekeepers vertrokken. Derhalve was er een vacature achter Padt ontstaan. Deze plek gaat worden ingevuld door Kevin Begois die transfervrij overkomt van PEC Zwolle. Aangezien Padt alle wedstrijden gespeeld heeft afgelopen seizoen, is het geen groot bezwaar dat Begois afgelopen seizoen weinig heeft gespeeld. Het is namelijk niet onwaarschijnlijk dat hij erg weinig in actie hoeft te komen. Mocht hij onverhoopt toch regelmatig op moeten draven, dan lijkt hij met 277 wedstrijden op profniveau meer dan genoeg ervaring te hebben om een seizoen een prima stand-in te zijn.

Verdediging

Centraal in de verdediging is voormalig international Hedwiges Maduro vertrokken. Afgelopen seizoen was hij vijfde keus achter Etiënne Reijnen, Kasper Larsen, Samir Memisevic en Yoëll van Nieff. Zesde keus Martijn van der Laan staat nog onder contract, maar mag ook vertrekken.
Ondanks dat de eerste vier opties en Van der Laan nog onder contract staan, heeft Groningen Mike te Wierik transfervrij aangetrokken. Afgelopen seizoen heeft Te Wierik bij Heracles 29 basisplaatsen heeft gehad; met name als centrale verdediger, maar ook zeven keer als rechtsachter. Hij zal zeker een volwaardige selectiespeler zijn bij Groningen, maar op zijn positie was eigenlijk geen vacature. Wel geeft zijn komst de optie om Van Nieff vaker op links in te zetten. Daarnaast zal Te Wierik van nut kunnen zijn als ervaren back-up op rechtsachter.
Op rechtsback was namelijk een gat ontstaan. Hateboer, die negentien keer een basisplaats had als rechtsachter, is in de winterstop vertrokken naar Atalanta. Verder hebben Tom Hiariej (8), Desevio Payne (5), Samir Memisevic (2), Glenn Bijl (2) en Jarchinio Antonia (1) basisplaatsen op deze positie gehad. Van deze spelers is alleen Memisevic gebleven, en hij is bij voorkeur centrale verdediger.

“Kane geeft hopelijk vastigheid na het vertrek van Hateboer in de winterstop, maar heeft een blessure risico en draagt aanvallend minder bij.”

Met Todd Kane lijkt de eerste keus rechtsback te worden gehuurd van Chelsea. In 2015-2016 was hij basisspeler bij NEC. Op basis hiervan lijkt hij een betrouwbare kracht. Een paar kanttekeningen zijn hierbij echter op zijn plaats. Aan het eind van 2015-2016 raakte hij geblesseerd aan zijn kruisbanden. Een blessure waarvan hij gedurende 2016-2017 heeft moeten herstellen. De vraag is of de rechtsback van de nummer tien van 2015-2016 na een dergelijke blessure van (meer)waarde kan zijn voor de nummer acht van 2016-2017. Niet alleen is de vraag of hij zijn niveau van 2015-2016 heeft herwonnen, maar ook of hij fit kan blijven. Derhalve is het goed om Te Wierik als back-up te hebben.
Qua vaardigheden lijkt hij geen één-op-één opvolger van Hateboer. Laatstgenoemde had vier assists in een half seizoen, terwijl Kane één assist in een volledig seizoen op zijn naam had. Ook had Kane (0.8) minder key passes per 90 minuten dan Hateboer (1.0). Positief aan het aantrekken van Kane is wel dat hij, als hij fit blijft, een verbetering is ten opzichte van de rechtsbacks van de tweede seizoenshelft.
Linksachter in de verdediging kreeg huurling Jason Davidson 22 basisplaatsen, de overige wedstrijden had Van Nieff, die op de website van Groningen als middenvelder wordt geclassificeerd, een basisplaats. Groningen had voor Davidson een optie tot koop bedongen, maar besloot deze niet te lichten aangezien hij, gezien de basisplaatsen voor Van Nieff, niet onomstreden was.
Django Warmerdam is overgekomen van Ajax, en lijkt Davidson’s opvolger. Afgelopen seizoen was Warmerdam bij PEC Zwolle één van de betere linksbacks van de competitie. Als hij inderdaad op linksachter komt te spelen, dan lijkt dit een directe versterking van het basisteam.

  • Kane geeft hopelijk vastigheid na het vertrek van Hateboer in de winterstop, maar heeft een blessure risico en draagt aanvallend minder bij.
  • Centraal in de verdediging kan Groningen er alleen maar op vooruit zijn gegaan.
  • Als Warmerdam linksachter komt te spelen is het vertrek van Davidson prima opgevangen.

Middenveld

Tibbling heeft de meeste minuten rechts op het middenveld gemaakt. Aangezien hij pas net is vertrokken valt niet in te schatten of Groningen op deze positie sterker of zwakker aan het seizoen begint.
Jenssen en Bacuna waren afgelopen seizoen de centrale middenvelders van dienst, maar hun back-ups, Hiariej (12 basisplaatsen) en Bryan Linssen (5) zijn vertrokken.
Ritsu Doan is in ieder geval een extra selectiespeler die centraal op het middenveld kan spelen. Hij is meteen een vraagteken. Aan de ene kant heeft hij een goed WK onder 20 gespeeld. Aan de andere kant heeft hij in zijn gehele carrière (slechts) vijftien wedstrijden voor Gamba Osaka gespeeld. Ter vergelijking, Yuki Kobayashi (SC Heerenveen) had 36 wedstrijden ervaring op het hoogste Japanse niveau, en in totaal 174 competitiewedstrijden op profniveau, voordat hij naar Nederland kwam. Ook Keisuke Honda en Maya Yoshida hadden veel meer ervaring dan Doan voordat ze naar VVV kwamen.
Misschien is Doan een staaltje van perfecte scouting, maar het is ook mogelijk dat hij éénmalig goed presteert voor het nationale (jeugd)team, en dit niet op clubniveau kan voortzetten. Groningen neemt derhalve met zijn komst een kwalitatief risico. Aangezien de Japanner is gehuurd met een optie tot koop valt het financiële risico gelukkig mee. Daarnaast is hij multi-inzetbaar op het middenveld, dus als hij het niveau aankan, kan hij op meerdere posities van waarde zijn.
Op linksmidden is afgelopen seizoen veel geroteerd. Oussama Idrissi heeft op deze positie negen basisplaatsen gekregen. Hij was daarmee koploper, voor Rusnák (8) en Linssen (7). Voor deze positie is geen duidelijke basisspeler gehaald. Mogelijk dat Idrissi het vertrouwen krijgt. Daarnaast zorgt de komst van Te Wierik er voor dat Van Nieff hier misschien kan spelen.
Ten slotte zou Warmerdam voor deze positie in aanmerking kunnen komen. Wel lijkt de conclusie dat Groningen slechts drie spelers voor de linksback en linksmidden positie in de selectie heeft.
De volgende conclusies lijken gerechtvaardigd:

  • Ook als er een vervanger van Tibbling wordt gehaald ontbreekt het Groningen aan back-ups met bewezen Eredivisieniveau.
  • Jeugdspeler Ajdin Hrustic kan misschien meer bijdragen, maar naast de onervaren Doan en Jesper Drost is er een speler nodig die met zekerheid de concurrentiestrijd kan aangaan.
  • Naast de vervanger van Tibbling ligt de prioriteit bij een speler die links en centraal op het middenveld kan spelen.

Aanval

Met Linssen, Hoesen en Alexander Sørloth zijn ten opzichte van het begin van vorig seizoen drie potentiële basisspelers vertrokken. Van hen heeft met name Linssen veel gescoord.
Als opvolger is Veldwijk gehaald van KV Kortrijk. In 2015-2016 scoorde hij dertien veldgoals (en een penalty) voor Zwolle. Ook in de Nederlandse Jupiler League heeft hij bij Dordrecht en Excelsior veel gescoord. Bij Kortrijk en het Noorse Aalesund heeft hij afgelopen seizoen echter niet veel gescoord, en ook zijn doelpuntenaantal per wedstrijd lag lager dan in zijn succesvolle seizoen in Nederland.
Aangezien hij de enige aanvallende aankoop van Groningen is, gaat een grote doelpuntenproductie wel nodig zijn om Linssen, Sørloth en Hoesen te vervangen. Aangezien zij drie van de zes spelers zijn met drie of meer doelpunten afgelopen seizoen, lijkt Groningen kwetsbaar bij blessures of vormverlies van Tom van Weert, Mahi, Idrissi en/of Veldwijk.
Bij deze namen moet wel worden opgemerkt dat Idrissi afgelopen seizoen vaak reserve heeft gestaan, en op meerdere posities in actie is gekomen. Als hij een vaste positie krijgt, bijvoorbeeld linksmidden waar hij twee keer heeft gescoord in negen basisplaatsen, zou zijn doelpuntenproductie dit seizoen hoger kunnen uitvallen.
Conclusies:

  • Financieel heeft Groningen winst gemaakt als je de verkoop van Linssen (€1 miljoen) naast de aankoop van Veldwijk (€375.000) legt. Sportieve winst is echter twijfelachtig.
  • Tenzij er een jeugdspeler doorbreekt, kan Groningen een extra middenvelder of aanvaller gebruiken die doelpunten kan maken.

Discussie

In Figuren 3 en 4 worden de (verwachte) basisopstellingen van afgelopen seizoen en dit seizoen naast elkaar gelegd. Ook als je Idrissi als neemt als linksmidden van afgelopen seizoen valt op dat in de basis het hart van het team gelijk is gebleven, en dat de vleugels het meeste verloop zien.

FC Groningen opstellingen
Figuren 3 en 4: Basisopstelling FC Groningen 2016-2017 en verwachte basisopstelling 2017-2018

Over de kwaliteitsverschillen tussen deze twee teams kun je twisten. Veldwijk en Kane brengen risico’s met zich mee, terwijl Warmerdam waarschijnlijk een versterking is. Daarnaast is het de vraag of en hoe veel de gebleven spelers beter zijn geworden. Als je de assumptie maakt dat veldspelers na hun dertigste minder goed worden, en tot hun 25e beter, dan zijn de spelers die zijn overgebleven van begin 2016/2017 nu even goed of beter dan toen (Reijnen is net 30 geworden).
Duidelijker is een vergelijking van de tweede lijn. Met name door het vertrek van Hiariej en de multi-inzetbare Linssen voelt vooral het middenveld onderbezet. Volgens de cijfers van transfermarkt.com hebben de vertrokken spelers €2.85 miljoen opgeleverd. Daar tegenover staan de €375.000 voor Veldwijk, de onbekende transfersom voor Warmerdam, en eventueel een optie tot koop voor Doan. Het is dus niet onwaarschijnlijk dat ook na het halen van een vervanger voor Tibbling er geld over is voor een extra middenvelder.
Nijland zei dat de selectie rond is. Toen hij dit zei was Tibbling nog niet vertrokken. Echter, de eindconclusie van de bovenstaande analyse is dat zelfs toen Nijland die uitspraak deed de selectie van Groningen bijna klaar was voor het komende seizoen, maar nog niet helemaal.
Noot: Statistieken in dit artikel zijn mogelijk gemaakt door Opta en geraadpleegd via WhoScored. Alle statistieken betreffen de Eredivisie en de Play-off wedstrijden tegen AZ.

5/5 - (5 stemmen)
Nog geen reacties
Geef je mening Cancel
Comments to: Analyse: FC Groningen klaar voor 2017-2018?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *