De twintigste speelronde zag slechte velden, slechte scheidsrechters, en slecht spel. Maar er is ook goed nieuws; FC Utrecht gaat iets aan zijn grasmat doen, meestal fluiten de scheidsrechters goed, en onze spelers vallen nog steeds af en toe in de smaak van teams als Manchester City. Tijd dus om vlak voor de transferdeadline te kijken naar de meest recente veranderingen in de onderliggende cijfers van de Eredivisie.

Spelers

Gaat hij wel of gaat hij niet? Waar de transferperiode begon met geruchten omtrent Luuk de Jong, eindigt hij met interesse in Nicolai Jørgensen. Naast Jørgensen is er ook interesse vanuit Engeland in Michiel Kramer. Gezien het Eredivisie-georiënteerde inkooppatroon van Martin van Geel is het interessant om te kijken naar de huidige Eredivisie spitsen om een idee te hebben omtrent mogelijke opvolgers van dit tweetal.

eredivisie in cijfers speelronde 20
Tabel 1: Top 10 non-penalty schoten binnen 16 en NPG per 90

Tabel 1 geeft het aantal schoten per negentig minuten genomen van binnen de zestien tijdens open spel (kortom, geen penalties). Als we alleen hier naar kijken zou Bjorn Johnsen de meest logische opvolger zijn van Jørgensen. Bij een zwakker team schiet hij vaker, en scoort hij evenveel per negentig minuten. Alternatief zou Fran Sol kunnen zijn, zeker in de zomer wanneer Willem II zou komen te degraderen.
De kans dat deze spelers van hun clubs mogen vertrekken op de laatste dag van de transferperiode is echter klein. Wat dat betreft zou Reza Ghoochannejhad een haalbaardere kaart kunnen zijn. Hoewel hij duidelijk minder goed presteert dan voorgaand seizoen is Heerenveen misschien eerder geneigd hem goedkoop te laten gaan wegens zijn aflopende contract en de aanwezigheid van Henk Veerman. Probleem is wel dat dit een noodverband zou zijn voor Feyenoord.
Daarnaast doet Jørgensen natuurlijk meer voor Feyenoord dan het eindstation zijn. Hoewel de Deen niet in Tabel 2 voorkomt, zou een extra toevoeging aanvallend op het middenveld welkom zijn, zeker aangezien Robin van Persie enigszins een gok is.
eredivisie in cijfers speelronde 21
Tabel 2: Top 10 (Non-set piece) Key Passes en Assists per 90

Met de aanwezigheid van de productieve Sam Larsson en cijfermatig enigmatische Steven Berghuis lijkt een centrale toevoeging het meest voor de hand te liggen. Gezien zijn daadwerkelijke outpiut en wens om hogerop te spelen kom je dan automatisch uit bij Zakaria Labyad. Mocht Feyenoord eventuele transferinkomsten in hem herinvesteren kunnen ze komend seizoen min of meer het FC Utrecht middenveld van afgelopen jaar opstellen.
Naast speculatie over eventuele aankopen van Feyenoord naar aanleiding van een twijfelachtige transfer en assumpties over de voorkeuren van Van Geel, biedt Tabel 2 deze week iets nieuws. Sam Larsson heeft al eerder in de tabel gestaan, maar voor Mason Mount is het zijn debuut. De deze maand 19 jaar geworden Brit is gehuurd van Chelsea. In Londen heeft hij nog geen speelminuten in het eerste gemaakt. Wel was hij afgelopen zomer de golden player op het EK onder 19.
Zwartkijkers kunnen claimen dat Henk Fräser hem te lang op de bank gehouden heeft, terwijl optimisten kunnen beargumenteren dat hij Mount rustig heeft gebracht. Feit is dat hij Vitesse ondanks een achterblijvende assistproductie iets extra’s brengt. Het wordt interessant om te zien waar hij na de zomer speelt.
eredivisie in cijfers speelronde 23
Tabel 3: Top 10 totaal schotbijdrage per 90 minuten

Terug naar Feyenoord. De enige spits van buiten de top drie die qua algehele contributie enigszins in de buurt van Jørgensen komt is Wout Weghorst. Met zijn 25 jaar is het tijd voor de AZ-spits om een misschien laatste stap omhoog te overwegen; hoeveel kan hij bij AZ nog bijleren? Daarbij komt dat Weghorst net als Jørgensen een fysiek sterke en lange spits is waardoor de speelstijl in Rotterdam niet al te zeer hoeft te worden aangepast.
Waar Tabel 3 de totale schotbijdrage per 90 minuten is voor het hele seizoen, kiezen we elke speelronde de speler van de week op basis van de combinatie van schoten tussen de palen en key passes gedurende één speelronde. Deze week nemen we net als vorige week de inhaalwedstrijd ook in beschouwing.
De winnaar komt echter niet uit Rotterdam of uit Utrecht. Nederland gaat niet naar het WK, dus gaat het zoeken zijn naar teams of spelers om te steunen. Na twee seizoenen bij NEC is Alireza Jahanbakhsh nu aan zijn derde seizoen bij AZ bezig. Met zijn spel kan hij veel kijkers bekoren. En met zijn cijfers kan hij dat deze week ook. Vijf schoten tussen de palen, drie key passes, een doelpunt, en een assist, reden te over om te kiezen voor Jahanbakhsh als Speler van de Week.

Teams

In de afgelopen drie wedstrijden heeft PEC Zwolle twee keer verloren. Op zich zou niemand zich hier voorafgaand aan het seizoen over hebben verbaasd. Wel zouden velen je voor gek verklaren als je had voorspeld dat Zwolle na twintig wedstrijden evenveel punten zou hebben als Feyenoord. Wel moet het team van John van ’t Schip er voor zorgen dat de klad er niet te veel in komt. Wel zijn ze na hun nederlaag tegen Vitesse hun koppositie in Tabel 4 kwijt.

eredivisie in cijfers speelronde 24
Tabel 4: Alternatieve stand (SCoRe) Eredivisie na speelronde twintig

Daarnaast is in de laatste kolom ook zichtbaar dat SC Heerenveen op basis van de resultaten van vorig seizoen nog wel degelijk een kans maakt op een plek in de play-offs. Belangrijker is echter dat het Amsterdamse puntverlies in Utrecht er voor heeft gezorgd dat PSV weer op kampioenskoers ligt.
Ook in de degradatiestrijd is er een belangrijke wisseling. Hoewel zowel Twente als Sparta verloren is alleen het team van Gertjan Verbeek ten opzichte van afgelopen seizoen er verder op achteruit gegaan. De virtuele zeventiende plaats van Sparta; duidelijk het Dick Advocaat effect..
eredivisie in cijfers speelronde 25
Tabel 5: Alternatieve stand Eredivisie op basis van expected goals (xG)

Een team dat ook wel een effect kan gebruiken is Willem II. Verliezen van AZ is dit seizoen geen schande, maar de Tilburgers zijn in een duidelijke neerwaartse spiraal terecht gekomen. Zowel in Tabel 4 als Tabel 5 duikelt het team van Erwin van de Looi de afgelopen weken omlaag. Hoewel ze inmiddels bijna evenveel doelpunten hebben gescoord als gedurende het hele afgelopen seizoen (28 om 29), blijven de punten door een zwakke verdediging achterwege.
Voorspellingen op basis van xG komen lang niet altijd uit. Zeker individuele wedstrijden zijn lastig te voorspellen. Toch is het soms leuk om te zien hoe dingen er toch uitspringen. Heracles en Groningen zijn al het hele seizoen de teams met de cijfermatig zwakste verdedigingen. Het is wat dat betreft niet vreemd dat juist zij zes doelpunten aan het publiek te zien gaven.
eredivisie in cijfers speelronde 26
Tabel 6: vergelijking betting odds en echte resultaten

Ten slotte publiceren we op basis van data verzameld door football-data.co.uk een vergelijking tussen de resultaten van afgelopen weekend en de verwachtingen van de bookmakers.
Positieve uitschieters waren de uitoverwinningen van VVV en Vitesse op respectievelijk NAC en Zwolle. In vergelijking met vorige week zien we ook voor het eerste teams die met een gelijkspel boven verwachting scoren. Zowel FC Utrecht als Heracles Almelo kregen namelijk minder dan een punt toegedicht door de bookies.
Op basis van al deze data kiezen we deze week als Team van de Week voor AZ. Niet voor het eerst dit jaar congrueert het team van de week met de speler van de week. Feit is dat een uitoverwinning in Tilburg niet vanzelfsprekend was; vorig seizoen lukte dit bijvoorbeeld niet. Hiermee klimt AZ op in elke stand waar het maar opklimmen kon.
Erik ten Hag sprak er over dat Ajax nog lang niet was uitgeschakeld voor de titel, maar momenteel staat Ajax dichter bij AZ dan bij PSV. Het team van Van den Brom staat op zijn beurt dichter bij Ajax dan bij nummer vier Feyenoord. Kortom, hoog tijd om de Noord Hollanders in het zonnetje te zetten.

Bonus

In de spelers sectie van Eredivisie in Cijfers is de naam Philippe Sandler nooit gevallen aangezien hij geen aanvaller is. Wij kiezen voor aanvallende cijfers aangezien deze veel helderder zijn dan verdedigende cijfers. Schoten op doel hebben een eenduidig positief effect, gewonnen tackles daarentegen veel minder. Teams met meer gewonnen tackles krijgen meer tegendoelpunten. Logisch, zwakkere teams moeten vaker tackelen.
Eén methode die wordt toegepast om hiervoor te corrigeren is een aanpassing op basis van balbezit. Dit passen we in deze bonus ook toe. In Tabel 7 staan de tien spelers met de meeste intercepties per 90 minuten, aangepast op het balbezitpercentage van hun teams. Aangezien deze lijst is geïnspireerd door de prestatie van FC Groningen jongeling Ludovit Reis kijken we speciaal naar centrale middenvelders.
Zoals gebruikelijk moet een speler minstens de helft van de speelminuten gespeeld hebben (als centrale middenvelder!) om in aanmerking te komen voor de lijst.

eredivisie in cijfers speelronde 27
Tabel 7: Intercepties per negentig minuten (aangepast aan balbezit)

Volgens de data direct van Opta zou Reis tegen Heracles veertien keer de bal hebben veroverd. De data die wij via WhoScored raadplegen geven iets anders weer. Dit komt waarschijnlijk door definities aangezien de onderliggende gegevens dezelfde zijn. Wel zijn beide bronnen het er over eens dat Reis qua verdedigende cijfers uitermate interessant is. Alleen Ryan Thomas heeft dit seizoen meer (balbezit-gecorrigeerde) intercepties per negentig minuten.
Ook interessant in Tabel 7 is de afwezigheid van Lasse Schone. Waar Jorrit Hendrix en Karim El Ahmadi de top tien wel halen, mist er een Ajax speler. In de Eredivisie kan dit, maar de tekortkomingen van Schone deden zich tijdens de kwalificatiewedstrijden voor Europees voetbal voelen. Al was hij absoluut niet de enige die op punten tekort schoot.

Vooruitblik

Blijft de vooruitblik naar de eenentwintigste speelronde over. Aangezien alle inhaalwedstrijden zijn gespeeld zijn er komend weekend weer zoals gebruikelijk negen wedstrijden te aanschouwen.

  • Op vrijdag speelt Ludovit Reis misschien weer aangezien FC Groningen in de Gelredome mag aantreden tegen Vitesse.
  • SC Heerenveen mag op zaterdag aantonen dat ze inderdaad op het vinkentouw zitten wat betreft de strijd om de play-offs. Thuis tegen het FC Twente van hun voormalig hoofdcoach Gertjan Verbeek zullen de Friezen drie punten willen halen.
  • Als PSV thuis wint van PEC Zwolle kunnen de Eindhovenaren dit seizoen niet meer rechtstreeks degraderen.
  • Heracles heeft al vier wedstrijden niet meer gewonnen. Tegenstander ADO Den Haag heeft dit seizoen in uitwedstrijden nog niet gelijk gespeeld; iets wat verder alleen geldt voor Roda.
  • We besteden in deze rubriek misschien te weinig aandacht aan Excelsior. Echter, de Rotterdammers zijn, net als hun tegenstanders van dit weekend FC Utrecht, een team dat al jaren ver boven hun budgetverwachting presteert.
  • We hebben de twijfels bij Willem II benoemd. Trainer Erwin van de Looi verlaat de club na dit seizoen. Zou een nederlaag bij hekkensluiter Sparta betekenen dat hij zelfs tijdens het seizoen vertrekt?
  • We hebben VVV aan het begin van het seizoen enkele keren in verband gebracht met het linker rijtje. Als de resultaten mee zitten zou een overwinning op Feyenoord een achtste plaats kunnen betekenen.
  • Ons team van de week AZ lijkt een makkelijke thuiswedstrijd tegen Roda JC te hebben. Misschien dat het uitzicht op plek vijftien echter extra krachten bij de Limburgers kan losmaken.
  • De laatste wedstrijd van dit weekend vindt plaats in Amsterdam. Tegen NAC kan Ajax in ieder geval niet de schuld geven aan de grasmat als na negentig minuten de drie punten niet worden bijgeschreven.

Mochten er naar aanleiding van al het bovenstaande vragen, opmerkingen, of correcties zijn, dan behandelen we deze graag. We zijn hiervoor zoals altijd te bereiken via de comments, op Twitter, en via Facebook. Volgende week zijn we terug met de volgende editie van Eredivisie in Cijfers. Fijne transferdeadline!
Noot: Statistieken in dit artikel zijn tenzij anders aangegeven mogelijk gemaakt door Opta en geraadpleegd via WhoScored.

3/5 - (1 stemmen)
Nog geen reacties
Geef je mening Cancel
Comments to: Eredivisie in Cijfers: Speelronde 20

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *