We hebben een nieuwe kampioen. PSV speelde in Eindhoven de laatste twijfel weg in hun onderlinge wedstrijd tegen achtervolger Ajax. Hun grootste zorg zal zijn of ze in de midweekse speelronde elf nuchtere spelers op kunnen stellen. Voor de rest mogen ze zich gaan klaarmaken voor de Champions League voorrondes van komend seizoen.

Spelers

Op het moment van schrijven is PSV niet het team met de beste verdediging. Wel zijn ze cijfermatig de meest productieve aanval. Hier moet wel bij worden opgemerkt dat tien doelpunten uit penalties kwamen. Zo staat Marco van Ginkel gedeeld zesde op de topscorerslijst met veertien doelpunten, negen daarvan kwamen echter voort uit strafschoppen.

Eredivisie in cijfers speelronde 31 1
Tabel 1: Top 10 non-penalty schoten binnen 16 en NPG per 90

Alle aanvallend ingestelde spelers van PSV hebben ergens hun rol in onze standen. Luuk de Jong, Hirving Lozano, en in de eerste seizoenshelft Jürgen Locadia weten het doel te vinden. Steven Bergwijn, Gastón Pereiro, en diezelfde Lozano weten key passes te geven.
De remonte van De Jong wordt her en der onder de loep genomen (Terecht, dat deden wij de eerste seizoenshelft al). Ook vorig seizoen waren de onderliggende cijfers van De Jong goed, maar toen vlogen de ballen er niet in. Wat valt hieruit te leren? Als hij zijn basisplaats niet verliest aan Kasper Dolberg kan Klaas-Jan Huntelaar volgend seizoen nog best hoog scoren.
Natuurlijk, ook dit seizoen scoorde hij veel, maar stukken minder dan op basis van de kansen verwacht mocht worden. Misschien dat hij volgend seizoen voor Ajax kan zijn wat De Jong dit seizoen voor PSV deed.
Eredivisie in cijfers speelronde 31 2
Tabel 2: Top 10 (Non-set piece) Key Passes en Assists per 90

Een risico voor PSV is een vertrek van Hirving Lozano. De Mexicaan is wisselvallig geweest dit seizoen, maar staat in alle standen genoteerd. Het is te hopen dat Lozano met Mexico een sterk WK speelt waardoor zijn waarde verder stijgt.
Eredivisie in cijfers speelronde 31 3
Tabel 3: Top 10 totaal schotbijdrage per 90 minuten

Mocht Lozano vertrekken dan zal er een vervanger moeten komen. Voor Youness Mokhtar is de stap misschien te groot, maar met een aflopend contract bij PEC Zwolle kan PSV zijn voormalige jeugdspeler goedkoop een kans geven. Een stap naar de subtop is misschien logischer, maar onze speler van de week Youness Mokhtar kan voor PSV in de Eredivisie misschien ook wel van waarde zijn. Mokhtar zal Lozano natuurlijk niet kunnen vervangen of doen vergeten, maar een versterking voor de breedte kan het absoluut zijn.

Teams

Lager op de ranglijst was er ook nieuws, Willem II versloeg NAC en is nu veilig. FC Twente greep gisteren haar laatste strohalm door PEC Zwolle te verslaan, waarmee directe degradatie misschien alsnog voorkomen kan worden. De nacompetitie is in ieder geval niet meer te voorkomen.

Eredivisie in cijfers speelronde 31 4
Tabel 4: Alternatieve stand (SCoRe) Eredivisie na speelronde 31

De grootste verschuiving in Tabel 4 kwam echter door de overwinning van SC Heerenveen. De Friezen hebben een erg wisselvallig seizoen, maar lijken nu toch echt in aanmerking te komen voor een play-off plaats. Virtueel, op basis van Tabel 4, stevenen ze daar ook daadwerkelijk op af (ongeacht de bekerfinale).
Jammer voor PEC Zwolle, al zouden ze daar aan het begin van het seizoen waarschijnlijk hebben getekend voor plaats 8.
Bij het interpreteren van deze stand, en elke vooruitblik, wel een extra opmerking; let bij de resterende programma’s op de status van de tegenstanders. Voor VVV stond minder op het spel dan voor Heerenveen. Natuurlijk verklaart dit niet alles, anders zou Sparta nooit met 7 – 0 verliezen, maar het zal zijn effect hebben.
Eredivisie in cijfers speelronde 31 5
Tabel 5: Alternatieve stand Eredivisie op basis van expected goals (xG)

Voor Heracles staat er ook niets meer op het spel. Dat is maar goed ook aangezien de ploeg cijfermatig aan het kelderen is. Dit komt voor een deel door mindere prestaties van Brandley Kuwas, en voor een deel door de sterke tegenstand de afgelopen weken.
Echter, de play-offs zijn uit zicht verdwenen, en de club moet nu beginnen (of al begonnen zijn) met het op orde brengen van de verdediging en het plannen van een vervanger van Kuwas, anders kan volgend seizoen opnieuw miserie naar de regio brengen.
Eredivisie in cijfers speelronde 31 6
Tabel 6: vergelijking betting odds (football-data.co.uk) met echte resultaten

Dat het team van de week net als vorige week uit Brabant komt mag niet verbazen. Echter, er valt een prima casus te maken dat dit team Willem II moet zijn. Uit winnen bij de rivaal en daarmee praktisch handhaving veilig stellen is lovenswaardig, zeker aangezien het gepaard gaat met mooie cijfers in Tabellen 5 en 6. PSV daarentegen was al praktisch zeker van het kampioenschap, en heeft in Tabel 6 iets mindere cijfers.
Echter, we kiezen toch als Team van de Week voor PSV. Al het bovenstaande is waar, maar in eigen huis kampioen worden door overtuigend te winnen van de eerste achtervolger en historische rivaal verdient een speciale vermelding, te meer daar ook de bookies dit niet aan zagen komen.

Bonus

Als bonus deze week een blik op set pieces. PSV is kampioen geworden, en hier hebben ze mede hun spelhervattingen voor te danken, zo blijkt uit de onderstaande Figuur 1.

Eredivisie in cijfers speelronde 31 7
Figuur 1: Doelpunten voor en tegen uit setpieces tot en met speelronde 31

PSV heeft zowel de meeste doelpunten gescoord uit spelhervattingen, als de minste tegen gekregen. Penalties, die PSV tien heeft gescoord, tellen hierbij niet mee. Die tweede accolade, minste tegendoelpunten uit spelhervattingen, is overigens gedeeld met AZ. Dit betekent een verschil van vijf doelpunten met rivaal Ajax.
Opvallend is de zwakke notering van Feyenoord. Op FC Groningen na scoorden de Rotterdammers het minste uit set pieces. Ook zijn ze middenmoters wat betreft tegendoelpunten. In andere woorden, de kampioen van vorig seizoen heeft een set-piece doelsaldo van -4.

Vooruitblik

Dankzij de ambetante midweekse speelronde is deze Eredivisie in Cijfers ietwat gehaast. Bovendien zijn de eerste wedstrijden op moment van publicatie al gespeeld. De volgende editie zal uitgebreider zijn, en gezien het ontbreken van een speelronde dit weekend ook ruim op tijd. Voor nu alleen nog de vooruitblik naar de reeds begonnen wedstrijden.

Eredivisie in cijfers speelronde 31 8
Figuur 2: vooruitblik naar wedstrijden speelronde 32 op basis van niveau en niveauverschil.

Qua niveau zou de meest interessante wedstrijd de subtopper tussen AZ en Vitesse moeten zijn, al is het bij AZ afwachten wie ze opstellen met het oog op de bekerfinale van aanstaande zondag.
Voor de degradatie is het onderlinge duel tussen Sparta en NAC van belang. Beide teams verloren afgelopen speelronde pijnlijk, en hebben iets recht te zetten.
Zodra deze wedstrijden gespeeld zijn, zijn we terug met een uitgebreidere editie die dieper in gaat op het kampioenschap van PSV, de bekerfinale, en de nog gaande degradatiestrijd.


Noot: Statistieken in de tabellen van dit artikel zijn tenzij anders aangegeven mogelijk gemaakt door Opta en geraadpleegd via WhoScored.

Beoordeel deze post
Nog geen reacties
Geef je mening Cancel
Comments to: Eredivisie in Cijfers: Speelronde 31

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *