Het is inmiddels bijna tijd voor speelronde 27, het is daarom hoog tijd om terug te kijken op de afgelopen speelronde. Een ronde waarin PSV de laatst overgebleven concurrentie op tien punten zette. Een ronde waarin Sparta de laatste plaats verliet. En een ronde waarin met name Feyenoord teleurstelde. Alweer.

Spelers

De individuele scores van de Feyenoord spelers vallen al het hele seizoen tegen. Aan de ene kant is dat logisch in een team dat slecht draait, maar aan de andere kant lukt het spelers als Robert Mühren, Dani Schahin, en met name Brandley Kuwas wel om ver boven hun teamgenoten uit te stijgen.

eredivisie in cijfers speelronde 26 1
Tabel 1: Top 10 non-penalty schoten binnen 16 en non-penalty goals (NPG) per 90 minuten

Twee namen mogen we aan dat lijstje toevoegen; Fran Sol en Bartholomew Ogbeche. Willem II heeft cijfermatig vooral problemen in de verdediging. Hun spitsen doen het dit seizoen juist erg goed. Met nog acht wedstrijden te gaan hebben de Tilburgers al vier doelpunten meer gescoord dan gedurende heel het afgelopen Eredivisie seizoen.
In het geval van Ogbeche valt ook zijn productie per negentig minuten op. Met negen doelpunten in minder dan 1200 minuten is hij productiever dan de andere topspitsen in de competitie.
eredivisie in cijfers speelronde 26 2
Tabel 2: Top 10 (Non-set piece) Key Passes en Assists per 90 minuten

Terug naar Feyenoord. Door de blessure van Sam Larsson verdwijnt de Zweed uit onze tweede tabel, maar wordt vervangen door zijn directe concurrent Jean-Paul Boëtius. In Tabel 3 vergelijken we de beide linksbuitens op basis van hun kerncijfers.
eredivisie in cijfers speelronde 26 3
Tabel 3: Vergelijking Eredivisie cijfers Boëtius – Larsson

Op alle fronten behalve pass-accuratie en voorzetvoltooiing is Larsson zijn collega de baas. Hij is productiever, dribbelt beter, en is de bal minder vaak kwijt. Jammer dat door blessures en keuzes van de coach de voormalig speler van SC Heerenveen veel minuten heeft moeten missen.
eredivisie in cijfers speelronde 26 4
Tabel 4: Top 10 totaal schotbijdrage per 90 minuten

In onze combinatietabel aandacht voor Gastón Pereiro. Een goede wedstrijd tegen Feyenoord wordt opgevolgd door een cijfermatig zwakke wedstrijd tegen FC Utrecht. Nu waren meer PSV’ers niet in beste doen.
Ondanks zijn mooi goal is Steven Bergwijn bijvoorbeeld uit de lijst gezakt, maar in het geval van Pereiro lijkt het motivatieprobleem structureel.
Wie geen motivatieprobleem heeft is een speler die al vaker bij ons in de spotlights heeft gestaan. Met drie schoten tussen de palen (waaronder een doelpunt), en zes key passes (waaronder een assist) is Brandley Kuwas opnieuw onze speler van de week.
Aan het begin van het seizoen konden tegenstanders misschien nog claimen dat ze verrast waren door de kwaliteiten van Kuwas, maar inmiddels is zijn klasse bekend. Desalniettemin weet de Heracles speler nog steeds imponerende cijfers te noteren.

Teams

Met tien punten voorsprong en acht wedstrijden te gaan moet PSV 1.875 punten per wedstrijd halen om gegarandeerd kampioen te zijn. Dat komt neer op presteren op een niveau tussen AZ en FC Utrecht in. Deze berekening is gebaseerd op de assumptie dat Ajax nog 24 punten gaat halen, wat niet waarschijnlijk is. Voor het kampioenschap lijkt de strijd dus gestreden. Tijd om lager op de ranglijst te kijken.

eredivisie in cijfers speelronde 26 5
Tabel 5: Verandering punten (SCoRe) Eredivisie na speelronde 26

De tabel op basis van het SCoRe systeem loopt af en toe in de slotkolom iets achter op de realiteit. Op enkele Feyenoord spelers na wist iedereen al tijden dat AZ in de top drie zal gaan eindigen. Nu is dat ook in de SCoRe tabel werkelijkheid.
Verder wordt in deze tabel zichtbaar dat Sparta goede zaken heeft gedaan. Mochten de Rotterdammers zich al dan niet rechtstreeks weten te handhaven is de vraag of dit aan de aanstelling van Dick Advocaat heeft gelegen. Hierbij spelen een aantal overwegingen:

  • Naast de aanstelling van Advocaat is er ook geïnvesteerd in de spelersgroep.
  • Aan de andere kant zouden enkele aankopen misschien niet zijn gekomen met Alex Pastoor als trainer.
  • De resultaten zijn onder Advocaat iets beter dan onder Pastoor.
  • Dit kan echter ook liggen aan regressie naar het gemiddelde

Feit is dat Sparta ondanks de vijf punten achterstand op Willem II nog een kans maakt op het ontlopen van de nacompetitie.

eredivisie in cijfers speelronde 26 6
Tabel 6: Alternatieve stand Eredivisie op basis van expected goals (xG)

Een discussie over het nut van de trainerswissel bij FC Twente is een stuk eenvoudiger; die was cijfermatig gewoon fout. Deze speelronde was echter ietwat uitzonderlijk.
De verdediging van FC Groningen laat al het hele seizoen veel schoten toe, en dat was uit in Enschede niet anders. Tom Boere schoot twaalf keer, en FC Twente in haar geheel 26 keer. De Groningers schoten vijftien keer.
Probleem voor beide teams was de zuiverheid. De Twentse schoten gingen 7/26 keer tussen de palen, bij Groningen 4/15. Hoe dan ook, deze schotcijfers zorgen er mede voor dat het team van Gertjan Verbeek een plaatsje stijgt in Tabel 6.
eredivisie in cijfers speelronde 26 7
Tabel 7: vergelijking betting odds (football-data.co.uk) met echte resultaten

De grootste verrassing dit weekend was de overwinning van NAC op Feyenoord, op de voet gevolgd door de overwinning van Vitesse op Ajax. Hoewel het verlaten van de laatste plaats een goede stap is voor Sparta, kiezen we als Team van de Week toch voor NAC Breda.
Hoewel Sparta de hoop op rechtstreekse handhaving in leven houdt, is dit een minder grote prestatie dan een promovendus die de kampioen klopt (voor de tweede keer in het seizoen). Aangezien ze hiermee de Tilburgse rivalen ook voorbijsteken konden we deze ronde moeilijk om het team van Stijn Vreven heen.

Bonus

In de Britse Premier League kijkt men af en toe naar de punten die teams scoren tegen teams uit de Top zes, en teams buiten de top zes. In Nederland hebben we geen uitgesproken top zes dit jaar, en de uitgesproken top drie geeft weinig data om te bekijken.
Gezien de zwakke resultaten van Feyenoord tegen de promovendi kijken we in Tabel 8 echter naar de punten die teams per wedstrijd (PPW) scoren tegen de onderste zes teams, en de rest van de Eredivisie.

eredivisie in cijfers speelronde 26 8
Tabel 8: Punten Per Wedstrijd tegen plaats 13 – 18 en rest van de competitie

Zoals te zien is in de kolom PPW13-18 overtuigt Feyenoord inderdaad niet. FC Utrecht valt echter nog meer uit de toon. Uit werd er namelijk verloren van Groningen, NAC, en Twente, terwijl in de Galgenwaard NAC tot een gelijkspel wist te komen.
Wel overtuigend tegen (mede) degradatiekandidaten is Willem II. Het probleem bij de Tilburgers is dat ze op Sparta na het slechtste van alle teams zijn wanneer de tegenstander hoger staat dan FC Groningen.

Vooruitblik

Afsluitend blikken we vooruit op de speelronde die inmiddels weer voor de deur staat.

eredivisie in cijfers speelronde 26 9
Figuur 1: Spanning en kwaliteit in de Eredivisiewedstrijden van speelronde 27

Qua niveauverschillen (horizontale as) brengt de komende ronde veel meer spanning dan speelronde 26. Bij Willem II – PSV lijkt de winnaar van tevoren duidelijk, maar bij de andere wedstrijden ligt dat veel lastiger.
Voor de neutrale toeschouwer lijken Feyenoord – AZ en FC Utrecht – Vitesse de meest interessante affiches. Met Roda – Sparta staat er ook een degradatieduel op het programma.
De Limburgers spelen thuis, maar zoals in Tabel 8 te zien was is Sparta veel beter in degradatieduels dan het team van Robert Molenaar.
Na de 27e speelronde zijn we weer terug met een blik op de cijfers, een vooruitblik op de 28e speelronde, en enkele afwegingen in voorbereiding op de aankomende oefeninterlands tegen Engeland en Portugal.
Noot: Statistieken in dit artikel zijn tenzij anders aangegeven mogelijk gemaakt door Opta en geraadpleegd via WhoScored.

3.7/5 - (3 stemmen)
Nog geen reacties
Geef je mening Cancel
Comments to: Eredivisie in Cijfers: Speelronde 26

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *