Het reguliere seizoen is weer voorbij. Alle 306 wedstrijden zijn gespeeld. In die wedstrijden hebben we 960 goedgekeurde doelpunten, 47 rode kaarten, en 483 spelers mogen zien. Tijd om dit en meer samen te vatten in de laatste editie van Eredivisie in Cijfers.

Spelers

Officieel is Alireza Jahanbakhsh met 21 doelpunten topscorer van de Eredivisie 2017/2018. Als je strafschoppen buiten beschouwing laat is Bjorn Johnsen echter doelpuntenkoning. Hij scoorde namelijk 19 velddoelpunten.
De prestaties van Johnsen vielen ons heel het seizoen al op. Toen de doelpunten nog niet kwamen stond hij al hoog in onze tabel met schoten (exclusief penalties) van binnen de zestien. Ook nu staat hij als enige speler van buiten de top drie teams nog in de top vijf van Tabel 1.

Eredivisie in cijfers speelronde 34 1
Tabel 1: Top 20 spelers op basis van non-penalty schoten per 90 minuten.

Klaas-Jan Huntelaar en Luuk de Jong staan al bijna het hele jaar aan de leiding van dit klassement. Uiteindelijk is de speler die afgelopen jaar nog reserve was bij Schalke 04 de speler die het hoogst aantal schoten per 90 minuten had.
Zowel Huntelaar als De Jong kwamen ook met grote regelmaat op het scorebord. Beide spitsen maakten net iets meer dan één doelpunt per 180 minuten. Echter, logischerwijs is Bjorn Johnsen hen hier de baas. Ook Hirving Lozano kwam per negentig minuten duidelijk vaker op het scorebord dan de eerdergenoemde spitsen.
Verder wisten alleen Wout Weghorst, Alireza Jahanbakhsh en Gastón Pereiro meer dan een half doelpunt per negentig minuten te noteren.
Met name de twee laatstgenoemde spelers waren wat dat betreft efficiënt. De laatste kolom geeft de ratio tussen het aantal non-penalty goals en het aantal schoten van binnen de zestien. De cijfers die Tom Boere hier neerzette waren een deel van het probleem van FC Twente. De kansen werden verkwist.
Waar je kan discussiëren over wie er de echte topscorer is, is de assistkoning een stuk eenduidiger. Hakim Ziyech is, of je dode spelmomenten nu meetelt of niet, de speler met de meeste assists. De enige speler voor wie je nog een lans zou kunnen breken is Brandley Kuwas die per 90 minuten net iets meer (non-set piece) assists afleverde.
Eredivisie in cijfers speelronde 34 2
Tabel 2: Top 20 spelers op basis van not-set piece key passes per 90 minuten.

Uit Tabel 2 volgt dat naast Kuwas en Ziyech alleen Steven Berghuis meer dan 0.40 assists per negentig minuten op de mat wist te leggen. Hij had hier echter veel minder key passes voor nodig. Vandaar dat hij, samen met teamgenoot Jens Toornstra de hoogste Assists/Key Pass waarde had.
Bij deze indicator, assists/key pass (en goals/schot), is het niet per se hoe hoger hoe beter. Natuurlijk, het is mooi als je key passes goals worden. Echter, als je alleen een voorzet of steekbal geeft wanneer je 100% zeker bent dat het een scoringskans wordt, dan moet je misschien meer risico in je spel leggen. Of, als coach, je spelers wat meer vrijheid geven.
Ook even een korte blik op de spelers met lage cijfers. We hebben het al eerder gehad over Bart Ramselaar en zijn relatieve improductiviteit in vergelijking met Gastón Pereiro. Ook Martin Ødegaard, hoewel ook nog jong, moet zich zorgen maken over zijn onderliggende cijfers.
We sluiten zoals gebruikelijk af met een combinatietabel.
Eredivisie in cijfers speelronde 34 3
Tabel 3: Top 20 som schoten + key passes per 90

Op basis van Tabel 3 kunnen we concluderen dat Luuk de Jong per wedstrijd de hoogste bijdrage had aan de dreiging van zijn team. Gezien de prestaties van De Jong in 2016/2017, zijn leeftijd, en de aanwezigheid van Maximiliano Romero heeft PSV enkele goede redenen om De Jong te verkopen als er een mooi bod uit bijvoorbeeld Turkije, Frankrijk, of Mexico komt.
Hakim Ziyech mag aan een andere stap denken. Gezien zijn speelstijl zijn er redenen om te twijfelen aan zijn kansen in een top vijf competitie. Echter, waar De Jong en Huntelaar bewezen hebben dat ze het niveau van die competities niet (meer) aankunnen, is dit het moment voor Ziyech om zijn kans te wagen.
Ten slotte aandacht voor Youness Mokhtar en Dani Schahin. Heel veel aandacht hebben ze dit seizoen niet gekregen, maar zij hebben wel degelijk een goed seizoen gedraaid.
Resteert een laatste speler van de week. PEC Zwolle leek af te stevenen op een play-off plaats. Afgelopen zondag werd echter duidelijk dat ze een one-seizoenshelft-wonder waren. Vele spelers wilden zich in de laatste speelronde nog één (laatste?) keer laten zien, en in Alkmaar was de beste van deze spelers te bewonderen.
Met drie doelpunten nam Alireza Jahanbakhsh de laatste Zwolse hoop weg. Met in totaal vijf schoten tussen de palen en drie key passes is hij onze laatste speler van de week van dit seizoen.

Teams

De eindstand is bekend, dus heeft het geen zin meer op aan de hand van het SCoRe systeem te kijken naar virtuele eindstanden. Wel kunnen we kijken naar de verandering met de eindstand van het vorige seizoen.

Eredivisie in cijfers speelronde 34 4
Tabel 4: Verandering punten en doelpunten t.o.v. vorig seizoen

Het zal niemand verbazen dat AZ het meest is verbeterd. Dit is extra knap aangezien teams die al in het linker rijtje stonden minder ruimte voor verbetering hebben. In tegenstelling tot PEC Zwolle, dat lang gelijke tred kon houden, heeft AZ zowel in de eerste als tweede seizoenshelft beter gescoord dan vorig seizoen.
Dat wil niet zeggen dat Zwolle nu een slecht seizoen heeft gedraaid. Natuurlijk, het seizoenseinde zal geen Zwols hart vrolijk hebben gemaakt, maar op AZ en NAC na zijn ze ondanks de slechte resultaten aan het einde, het op twee na meest verbeterde team.
Teams in het linker rijtje hebben weinig marge voor verbetering, maar des te meer ruimte voor verval. Feyenoord heeft hier uitgebreid gebruik van gemaakt. Ook FC Utrecht is ten opzichte van vorig seizoen flink gedaald.
Geen van beiden maakte het echter zo bont als FC Twente. Vooral aanvallend was de terugval gigantisch. Zeker als je meerekent dat de clubs gemiddeld meer dan vier doelpunten meer scoorden dan vorig seizoen.
Willem II droeg hier het meest aan bij. De Tilburgers scoorden liefst 21 doelpunten meer dan in 2016/2017. Dit ging wel ten koste van hun verdedigers. De Tricolores incasseerden 19 extra doelpunten ten opzichte van vorig jaar. Ook Roda JC en PSV scoorden op beide cijfers vrij extreem.
Dan zijn er de scores op basis van xG. Ook deze stand hebben we het hele jaar bijgehouden. In de laatste drie wedstrijden was er weinig ruimte voor grote verschuivingen, maar de definitieve stand staat hieronder als Tabel 5.
Eredivisie in cijfers speelronde 34 5
Tabel 5: Eindstand op basis van xG per schot

Boven in de tabel voorspelt xG per schot dit seizoen best goed. De problemen ontstaan in het rechter rijtje. De daadwerkelijke degradatiekandidaten zijn vaak middenmoters. Bij Twente en Sparta is het gemis aan echte afmakers bekend. Voor NAC ligt het iets complexer.
Echter, al bij al lijkt zelfs de gebruikte eenvoudige xG calculatie een redelijke indicator voor onderliggende kwaliteit en sterke/zwakke punten. Heracles moet zijn verdediging bijvoorbeeld opnieuw invullen, terwijl VVV aanvallend weinig brengt.
Ten slotte moet ook voor het laatst een Team van de Week gekozen worden. In de premier League won de trainer van West Bromwich Albion de ‘trainer van de maand’ accolade uren voordat zijn club degradeerde. ‘Gelukkig’ won geen van de onderste drie teams, dus kan ons dat niet gebeuren.
Eredivisie in cijfers speelronde 34 6
Tabel 6: Vergelijking werkelijke resultaten speelronde 34 met betting odds

Op basis van Tabel 6 zou het team van de week Heracles moeten zijn. Echter, in Almelo schoot men niets op met de winst op Sparta. Daarom gaan we voor ADO Den Haag dat met hun overwinning op Roda nog op de laatste dag de play-offs veilig stelde.

Bonus

Als bonus, een boodschappenlijstje. Een overzicht van alle spelers die in minstens achttien wedstrijden hebben gespeeld, en wiens contract volgens transfermarkt.com deze zomer afloopt. In Tabel 7 staan niet alleen de namen, maar ook het aantal minuten dat de speler dit seizoen heeft meegespeeld en zijn leeftijd.

Eredivisie in cijfers speelronde 34 7
Tabel 7: Overzicht spelers met aflopend contract

In dit overzicht zijn de spelers die al een nieuwe club hebben gevonden niet opgenomen. Daarnaast ontbreken de spelers die op huurbasis actief waren, ook als hun contract bij hun eigenlijke club ook afloopt.
Meest opvallende namen zijn de middenvelders van PEC Zwolle, Dani Schahin en Reza Ghoochannejhad. De eerste drie hebben een prima seizoen gedraaid. Reza had tot dit seizoen een prima reputatie, en kan komend jaar misschien een Luuk de Jong doen?
FC Twente heeft sowieso een klein probleem. Hoewel ook Adam Maher en Mounir El Hamdaoui vertrekken, lijkt, op basis van de contractduur van de meeste spelers, degradatie een complete verrassing.
Vermoedelijk zal Twente spelers met korting moeten verkopen aangezien ze in de Jupiler League de Eredivisie salarissen waarschijnlijk niet kunnen ophoesten.

Bonus 2

Aangezien we geen vooruitblik kunnen doen, doen we een extra bonus. Op verzoek werpen we een blik op de scheidsrechters. Welke scheidsrechter trok de meeste kaarten? Bij welke scheidsrechter won de thuisploeg het vaakst? De antwoorden staan in Tabel 8.

Eredivisie in cijfers speelronde 34 8
Tabel 8: Kerncijfers Scheidsrechters Eredivisie. Cijfers per wedstrijd.

Na de namen en het aantal gefloten wedstrijden volgt een overzicht van de overtredingscijfers per wedstrijd. Hierbij is geen informatie over de correctheid van de beslissingen. Om daar uitspraken over te doen zouden we alle wedstrijden moeten terugkijken.
Wel kunnen we zeggen dat we van de reguliere scheidsrechters Allard Lindhout het vaakst voor overtredingen fluit, en Bas Nijhuis het minst. Dit vertaalt zich ook naar het aantal gele, en in mindere mate rode, kaarten per wedstrijd. Interessant is dat ondanks de fluitwilligheid van Lindhout, hij samen met Nijhuis (en Martin Pérez) de minste strafschoppen geeft.
De slotkolom geeft de ratio tussen het aantal thuispunten per wedstrijd en het aantal punten voor het uitteam. Hoeveel punten krijgen de thuisteams bij een scheidsrechter per punt voor het uitteam. Voor Pérez is er geen data, aangezien in zijn drie duels het thuisteam elke keer won.
Bij Danny Makkelie, Siemen Mulder, en Allard Lindhout behaalden de uitspelende ploegen méér punten dan de thuisploegen. Op basis van tien wedstrijden hoeven de uitploegen bij Martin van den Kerkhof eigenlijk niet te komen. Van de scheidsrechters met meer wedstrijden vallen de cijfers van Serdar Gözübüyük en Bas Nijhuis op.
Kunnen we hieruit concluderen dat bepaalde scheidsrechters echte thuis of uitfluiters zijn? Nee, uiteraard niet. Zo floot Makkelie veel duels met topclubs, die uiteraard gemiddeld genomen meer kans hebben op een uitoverwinning.
Dat geschreven hebbende is het tijd om dit seizoen van Eredivisie in Cijfers af te sluiten. De eerste play-off duels zijn al gespeeld. Enkele data uit de contract-tabel zal al achterhaald zijn, en op David Neres is blijkbaar reeds een gigantisch bod uitgebracht. Kortom, de voetbalwereld gaat gewoon verder. Vandaar dat ik u bij deze dank voor het volgen van deze rubriek en u een fijne voetbalzomer toewens!

4.5/5 - (2 stemmen)
Nog geen reacties
Geef je mening Cancel
Comments to: Eredivisie in Cijfers: Speelronde 34

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *