Er is nog maar één speelronde te gaan. De kampioen lag al vast, en het ligt nu ook vast dat een voormalig kampioen komend jaar voor het kampioenschap in de Jupiler league mag gaan. Een aantal plaatsen liggen nog voor het oprapen. Vandaag de terugblik op de ronde waarin FC Twente degradeerde, en een vooruitblik op de laatste ronde van de reguliere competitie.

Spelers

In de nog te verschijnen Eredivisie in Cijfers 34 zullen we de eindstanden van de normale standen publiceren. Vandaag geven we echter een paar standen van andere performance indicators. Goed, met nog een speelronde te gaan zijn deze standen niet definitief, maar met nog één speelronde te gaan zullen ze ook niet gigantisch veranderen. Zeker aangezien we, zoals gebruikelijk, kijken naar spelers die minstens de helft van alle speelminuten hebben meegemaakt.

Eredivisie in cijfers speelronde 33 1
Tabel 1: Succesvolle dribbels per 90

De eerste tabel geeft en overzicht van het aantal succesvolle dribbels per negentig minuten. Nu kan iedereen hier een hoog cijfer halen. Daarom staat in de laatste kolom ook een overzicht van het slagingspercentage. David Neres had dus bijna vier succesvolle dribbels per wedstrijd, wat 64% van zijn totaal aantal dribbels was.
Een paar dingen vallen op:

  • Hirving Lozano kiest zijn momenten. Dit geldt sowieso voor de PSV aanvallers.
  • Frenkie de Jong heeft een belachelijk hoog succespercentage. Dankzij hem lijkt Brandley Kuwas normaal.
  • Brandley Kuwas’ score is niet normaal. Bij Ajax kun je de aantekening maken dat niemand dubbele dekking krijgt omdat iedereen in het team voor Eredivisie begrippen goed is. Maar om dit bij Heracles te laten zien, terwijl iedereen je kwaliteiten kent…
  • Manu Garcia! Eindelijk! Al tijden staan de Spaanse huurlingen bij NAC in onze standen tussen plaats 11 en 15, maar nu hebben we er eindelijk één in de lijst. Hulde.

Eredivisie in cijfers speelronde 33 2
Tabel 2: Luchtduels gewonnen

Tabel 2 heeft hetzelfde principe als de eerste tabel. Echter, in plaats van een blik op succesvolle dribbels kijken we nu naar het aantal gewonnen luchtduels. Hier is duidelijke een splitsing in twee subgroepen te herkennen.
Aan de ene kant heb je de spitsen. Zij winnen ongeveer 50% van hun kopduels. De gehele top vier behoort tot deze groep.
De andere groep bestaat uit centrale verdedigers. Zij winnen een hoger percentage van hun kopduels. Opvallend bij hen is dat twee centrale verdedigers van Vitesse in deze lijst staan. Hoewel ze in Tabel 2 relatief lage cijfers hebben in vergelijking met andere centrale verdedigers zijn deze cijfers lang niet slecht. Mathijs de Ligt heeft bijvoorbeeld 58% winst. Het is dus niet zo dat tegenstanders een zwak punt van Vitesse proberen uit te buiten.
Eredivisie in cijfers speelronde 33 3
Tabel 3: Balverlies per 90 minuten

Tabel 3 gaat eigenlijk hand-in-hand met Tabel 1. Beiden geven ze een inzicht in het risico dat spelers nemen. De slotkolom in Tabel 3 is een combinatie van slechte aannames per negentig en het aantal keer dat de speler de bal liet afpakken. Slechte passes door de speler worden hier niet meegerekend.
Spelers die vaak een dribbel aangaan zullen meer succesvolle dribbels hebben per 90 minuten, en zo in Tabel 1 komen. Echter, ze zullen zich ook vaak de bal laten afsnoepen en in Tabel 3 komen. Vandaar ook dat Frenkie de Jong wel in Tabel 1, maar niet in Tabel 3 staat: hij dribbelt gewoon te goed/veilig.
Opvallend zijn de afwezigheid van Alireza Jahanbakhsh in Tabel 3 (hij staat hoog in Tabel 1). En de hoge notering van Arber Zeneli in Tabel 3 (hij is afwezig in Tabel 1).
Hoewel we de relevante indicatoren niet hebben besproken eindigen we zoals gebruikelijk met de speler van de week. Het is altijd een beetje wrang om te kiezen voor een speler wiens team gedurende de speelronde heeft verloren.
Younes Namli had vier schoten tussen de palen en drie key passes, maar PEC Zwolle verloor desondanks van Willem II. In plaats van Namli kiezen we daarom voor de andere speler met zeven key contributies. Twee schoten tussen de palen (allebei doelpunten), en één assist in vijf key passes; speler van de week is Gastón Pereiro.

Teams

Ook qua teams kijken we niet naar de gebruikelijke cijfers. Als eerste kijken we naar de potentiële eindranking van de teams. Hoewel we kolommen drie en vier ‘worst’ en ‘best’ case noemen, maken we een inschatting van wat realistisch is. Roda JC kan bijvoorbeeld gelijk met NAC eindigen op punten, maar het is niet realistisch dat ze een doelpuntenverschil van tien goals goedmaken. Hetzelfde geldt voor VVV dat Groningen praktisch niet meer kan inhalen.

Eredivisie in cijfers speelronde 33 4
Tabel 4: Mogelijk eindnoteringen Eredivisie

Slechts vijf teams spelen praktisch om meer dan de televisiegelden, al zullen Sparta en Roda JC hun best doen om nog een plaats te stijgen. Met name SC Heerenveen, PEC Zwolle, en ADO Den Haag hebben nog echt iets om voor te vechten. Voor de rest van de teams is het afscheid nemen van het publiek. Afscheid nemen van vertrekkende spelers, en afscheid nemen van de reguliere fase van de competitie.
Eredivisie in cijfers speelronde 33 5
Tabel 5: Overtredingen per wedstrijd

In Tabel 5 geven we twee cijfers over het aantal overtredingen dat een team maakt per wedstrijd. Het eerste cijfer is het pure, onaangepaste cijfer. SC Heerenveen en FC Twente maken met afstand de meeste overtredingen per negentig minuten. Grappig genoeg maakt het team van Stijn Vreven, NAC Breda, de minste overtredingen.
Wat in deze kolom echter niet wordt meegenomen is het aantal minuten dat een team de bal niet heeft. Als je de bal weinig hebt, heb je meer mogelijkheden om overtredingen te maken. Hoewel niet onmogelijk is het veel zeldzamer om in balbezig een overtreding te maken. Vandaar dat we in de meest rechtse kolom een aanpassing maken op basis van balbezit.
Teams met minder dan 50% balbezit zien hun cijfer daardoor omlaag gaan, terwijl teams met meer dan 50% balbezit hun cijfer juist omhoog zien gaan.
VVV heeft bijvoorbeeld slechts 44.5% van het balbezit. Hierdoor hebben ze veel meer tijd om overtredingen te maken dan sommige andere teams. Daarom gaat hun cijfer omlaag van 11 naar 9.91. Zij zijn daarom werkelijk de ‘schoonste’ ploeg van het land. SC Heerenveen blijft de ‘vuilste’ ploeg, maar balverslaafde ploegen als AZ en Ajax maken een sprong.
Eredivisie in cijfers speelronde 33 6
Tabel 6: Vergelijking verwachting bookmakers met ‘echte’ resultaten

We sluiten af met een standaard overzicht. We moeten immers ergens onze keuze voor het team van de Week op baseren. Ondanks dat Willem II cijfermatig het beste resultaat neerzette, kiezen we echter niet opnieuw voor de Tilburgers. Zij waren al veilig. Zwolle is meer de ‘loser van de week’ dan dat Willem II ‘team van de week is’.
Wel een tip voor de Tilburgers, er is een trainer wiens contract in de zomer afloopt die nog een nieuwe club zoekt. Hij presteert geweldig sinds hij hoofdtrainer is; twee keer zoveel punten (1.86) per wedstrijd als zijn voorganger (0.88). Misschien een idee voor komend seizoen? Zijn naam: Reinier Robbemond.
Als we niet voor Willem II gaan, dan zijn de volgende teams op de lijst der gegadigden Roda en NAC. Beide teams behaalden een belangrijke overwinning. Roda greep haar laatste strohalm, maar helaas leek die halm in los zand te steken. Vandaar dat het team van de week NAC Breda is.

Bonus

Zeven spelers hebben bijna het hele seizoen gespeeld. Na 33 wedstrijden hebben ze nog geen minuut van de Eredivisie gemist. Te beginnen met de keepers:

Eredivisie in cijfers speelronde 33 7
Tabel 7: Overzicht spelers die de volle 33 wedstrijden hebben gespeeld

Daarnaast zijn er echter ook twee veldspelers die alles hebben gespeeld. Gezien de extra fysieke inspanning is dit een prestatie om extra bij stil te staan. Bij SC Heerenveen was Daniel Hoegh, die afgelopen zomer gratis overkwam van FC Basel, elke minuut actief. Bij NAC was Manchester City huurling Angelino tot nu toe altijd binnen de lijnen. We gunnen het hen beiden, net als de bovengenoemde keepers, dat ze de volle 34 wedstrijden mogen volmaken.

Vooruitblik

Nog één ronde voor de play-offs. Laten we voor het laatst vooruitblikken. Ouderwets, zonder grafiek:
Heerenveen – Feyenoord
Gaat nog ergens om voor Heerenveen. Misschien dat de Friezen aan een punt genoeg hebben, maar dan zijn ze van PEC Zwolle en ADO afhankelijk. ADO staat echter flink achter op doelsaldo. Bij verlies is de kans dat het team van Jurgen Streppel wordt ingehaald door beide achtervolgers daarom een stuk groter.
FC Utrecht – VVV
Bij verlies kan FC Utrecht nog een plaats zakken. Voor de rest is dit een wedstrijd om des keizer’s baard.
Sparta – Heracles
Zoals gezegd kan Sparta op papier nog een plek stijgen. Het is weinig realistisch, maar als er een team is waar de Rotterdammers veel tegen zouden kunnen scoren, dan is het Heracles wel.
AZ – PEC Zwolle
Het team van John van ’t Schip heeft kansen te over gehad om de play-offs veilig te stellen. Nu moeten ze uit van AZ winnen om redelijk zeker te zijn van een vervolg van het seizoen.
Willem II – Vitesse
Of Vitesse zesde of zevende eindigt is voor de play-offs niet van belang. Het team van Edward Sturing kan echter als FC Utrecht verliest nog vijfde worden. Als dat het geval is, dan mogen ze tegen de nummer acht van de competitie spelen, wat een klein voordeel is.
PSV – Groningen
De kampioen mag zijn publiek nog een fijne zomer toewensen. Voor de rest is ook deze wedstrijd vooral van relevantie voor de kinharen van de monarch.
Excelsior – Ajax
We blijven het herhalen, maar gezien hun begroting is en blijft de prestatie van Excelsior geweldig. Dit seizoen, maar ook gedurende afgelopen seizoenen.
Roda – ADO
De enige wedstrijd waarbij beide teams cijfermatig nog ergens om spelen. Wij denken dat het voor Roda niet realistisch meer is om de nacompetitie te ontlopen, maar ADO is in een prima positie om zich in de play-offs te spelen.
NAC – Twente
Het ene team komt uit de Jupiler league, het andere team gaat er komend seizoen naar toe. Tenzij er bizarre dingen gebeuren in Breda staat het na het laatste fluitsignaal vast dat beide promovendi zich dit seizoen rechtstreeks weten te handhaven.
Of er toch nog bizarre dingen plaatsvinden zien we op zondag. Vervolgens zijn we nog één keer terug met de laatste Eredivisie in Cijfers van het seizoen. Dan zien we of Hakim Ziyech, Klaas-Jan Huntelaar, en Luuk de Jong nog steeds de meest productieve aanvallende spelers zijn. Dan zien we of AZ nog steeds het meest verbeterde team is. En we zien of FC Twente en Sparta cijfermatig nog steeds middenmoters hadden moeten zijn.
Verzoekjes voor eindeseizoenslijsten zijn de komende dagen welkom. Met jullie feedback kunnen we de laatste editie van Eredivisie in Cijfers XXL maken, en ieders data behoefte bevredigen.


Noot: Statistieken in de tabellen van dit artikel zijn tenzij anders aangegeven mogelijk gemaakt door Opta en geraadpleegd via WhoScored.

Beoordeel deze post
Er zijn reacties op dit artikel
Laat reacties zien Hide comments
Comments to: Eredivisie in Cijfers: Speelronde 33
  • 8 mei 2018

    Verzoeken: welke scheidsrechter was het partijdigst, floot voor hoeveel overtredingen of gaf de meeste strafschoppen?

    Reageer

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *