Na de 27e speelronde is alles weer even normaal. PSV speelde niet goed maar won. Ajax speelde een wedstrijd met zeven doelpunten maar op Twitter wordt geklaagd over de amusementswaarde. Oh, en FC Twente heeft weer een stap richting degradatie gezet. Tijd om te kijken wat de impact is geweest op de cijfers.

Spelers

Hij is er uit! Jürgen Locadia heeft de afgelopen drie maanden logischerwijs geen minuten meer gemaakt en komt daardoor niet meer in aanmerking voor onze standen.
Tijd dus voor vers bloed. Echter, zoals we ook in de eerste seizoenshelft hebben gedaan doen we deze week geen vergelijking met de standen na de vorige speelronde, maar met de standen na speelronde zeventien.

eredivisie in cijfers speelronde 28
Tabel 1: Top 10 non-penalty schoten binnen 16 en NPG per 90

Wat we zien in de eerste kolom is dat de toppers in deze lijst consistent zijn. De weggevallen derde plaats was toebedeeld aan Locadia, en plaatsen zes en zeven gingen naar respectievelijk Kasper Dolberg en Amin Younes. Beiden hebben momenteel niet genoeg minuten gemaakt om in aanmerking te komen.
Daaronder is het met uitzondering van Fran Sol wisselvalliger. De echt wisselvallige spelers zijn Hirving Lozano en Reza Ghoochannejhad. Deze spelers schieten soms de lijst binnen, en kelderen er vervolgens twee weken later net zo makkelijk weer uit.
Voor met name Dani Schahin en Bryan Linssen geldt dat hun tweede seizoenshelft tot nu toe cijfermatig een stuk beter is dan de eerste seizoenshelft. Hun tegenpolen: Nicolai Jørgensen en vooral Guivanni Korte. Beiden hadden cijfermatig een relatief goede eerste seizoenshelft, maar zijn vervolgens weggezakt.
eredivisie in cijfers speelronde 28 2
Tabel 2: Top 10 (Non-set piece) Key Passes en Assists per 90

We maken dezelfde vergelijking voor onze tabel met key passes en assists per negentig minuten die niet uit spelhervattingen komen. De spelers die in vergelijking met speelronde zeventien uit de lijst zijn gevallen kunnen, met uitzondering van Craig Goodwin, niet wijzen naar een gebrek aan speelminuten.
Younes Namli speelt nog steeds bijna alles, maar heeft zijn vierde plaats niet kunnen handhaven. David Neres is ook al tijden uit de lijst verdwenen. Idem voor Steven Berghuis en Yassin Ayoub, al waren zij sowieso incidenten in deze stand.
Mason Mount had in de eerste seizoenshelft nog niet het volle vertrouwen, maar zijn cijfers zijn nu geweldig. Abdenasser El Khayati heeft ook een prima tweede seizoenshelft. De andere nieuwkomers zijn óf algemeen wisselvallig (Lozano en Jean-Paul Boëtius) of hangen al tijden rond plek tien (Alireza Jahanbakhsh).
eredivisie in cijfers speelronde 28 3
Tabel 3: Top 10 totaal schotbijdrage per 90 minuten

We zien dezelfde nieuwkomers in Tabel 3. Het enige wat we hier extra bij willen opmerken is dat van de spelers die al in de lijst stonden alleen Luuk de Jong momenteel een hogere totaalscore per negentig minuten heeft dan na de eerste seizoenshelft.
De overige spelers zijn nieuwkomers of hadden na ronde zeventien een hogere score dan nu.
Er komen twee spelers in aanmerking voor de titel Speler van de Week. Mason Mount gaf acht key passes en had één schot tussen de palen. Hij schoot echter wel zes keer, even vaak als heel Heracles bij elkaar.
Hoewel vier van zijn zes schotlocaties goed waren, kiezen we desalniettemin voor Hirving Lozano die vijf key passes en vier schoten tussen de palen had. Zijn pogingen leverden echter een doelpunt op, en slechts één van zijn vijf schoten was niet on target.

Teams

Ook voor de teams maken we een vergelijking met speelronde zeventien. Tijd om te kijken wie er echt beter de winterstop zijn uitgekomen.

eredivisie in cijfers speelronde 28 4
Tabel 4: Alternatieve stand (SCoRe) Eredivisie na speelronde achtentwintig

In onze vergelijking met dezelfde wedstrijden van vorig seizoen zijn er maar liefst drie vergelijkingen. In kolom één vergelijken we de huidige rangschikking met die van de eerste seizoenshelft.
In kolom drie vergelijken we de SCoRe punten na de eerste seizoenshelft (tussen haakjes) met die van nu. En in de slotkolom vergelijken we de voorspelde stand van toen met die van nu.
AZ wint op alle punten. Ze zijn consistent en eindigen daardoor dit seizoen in de top drie van de competitie. PEC Zwolle was de eerste seizoenshelft het meest verbeterd ten opzichte van dezelfde wedstrijden gedurende het afgelopen seizoen. Sinds speelronde 17 zijn ze echter het meest verslechterd van alle teams.
Het meest verbeterd sinds speelronde zeventien is niet AZ maar Sparta. Het spel is misschien niet geweldig, maar ze halen sinds de aanstelling van Dick Advocaat wel punten die ze vorig seizoen niet haalden. Mede hierdoor stevent FC Twente nog steeds af op degradatie. Andere winnaars van de tweede seizoenshelft tot nu toe zijn Excelsior en NAC.
eredivisie in cijfers speelronde 28 5
Tabel 5: Alternatieve stand Eredivisie op basis van expected goals (xG)

In Tabel 5 kijken we alleen in de eerste kolom terug. VVV-Venlo en PEC Zwolle zijn hier teruggevallen ten opzichte van de eerste seizoenshelft. De meeste stijgers zijn aan deze terugvallen toe te schrijven. Uitzonderingen zijn Heracles, dat Excelsior nipt is gepasseerd, en opnieuw AZ, dat nu overtuigend derde staat.
eredivisie in cijfers speelronde 28 6
Tabel 6: vergelijking betting odds (football-data.co.uk) met echte resultaten

Tabel 6, de vergelijking van de echte resultaten met de gemiddelde betting odds bij de bookmakers, bestond nog niet na speelronde zeventien. Vandaar dat hier geen vergelijking plaatsvindt.
Er waren dit weekend twee degradatieduels. FC Twente greep in hun thuiswedstrijd tegen Willem II hun laatste(?) kans op rechtstreekse handhaving niet. Roda JC wist na vier nederlagen op rij echter wel te winnen van NAC.
Misschien dat ook zij kansloos zijn voor het ontlopen van de nacompetitie, maar voor het afstaan van de rode lantaarn aan het team van Gertjan Verbeek verdient Roda JC toch de titel Team van de Week.

Bonus

Expected goals (xG) schrijven een waarschijnlijkheid aan een doelpoging toe dat deze poging een doelpunt gaat worden. In onze Tabel 5 gebruiken we, zoals het hele seizoen, data van Whoscored. Wij zijn erg blij met de beschikbaarheid en gebruiksvriendelijkheid van deze data.
Echter, de data van WhoScored is niet erg gedetailleerd. Het geeft slechts een algemeen beeld van schotlocaties. Dit is waar we met name naar kijken als wij onze xG gegevens berekenen en vervolgens de winstkans calculeren.
Sinds kort werken we echter samen met Stratabet. Op basis van hun, veel meer gedetailleerde, data kunnen we betere modellen schetsen. Elk schot heeft bijvoorbeeld een exacte locatie.
Bij Whoscored is een schot van de middellijn even kansrijk als een schot van één centimeter buiten de zestien. Met Stratadata kunnen we hiervoor corrigeren. Ook biedt de Stratabet dataset informatie over druk van de verdedigers, methode van de doelpoging (linkervoet, rechtervoet, kopbal), en nog vele andere gegevens.
Het duurt even om een ideaal xG model te bouwen. Als bonus doen we deze week echter een eerste test. We leggen de xG gegevens gepresenteerd in Eredivisie in Cijfers 27 naast de eerste schatting op basis van Stratabet data.

eredivisie in cijfers speelronde 28 7
Vergelijking xG op basis van WhoScored met Stratabet data na speelronde 27

Een paar dingen vallen op:

  • De Stratabet data sluiten voor de topteams beter aan bij de werkelijkheid.
  • De verschillen zijn met enkele uitzonderingen niet groot. Dit biedt steun voor de validiteit van onze verwachte punten.
  • Stratabet xG is structureel hoger dan WhoScored xG.

Dit laatste punt behoeft uitleg. Bij deze eerste calculatie van Stratabet xG nemen we alle schoten van zeven competities (Big 5 + Nederland + België) in ogenschouw.
Bij de basis voor WhoScored xG keken we naar de Eredivisie schoten van de afgelopen vier seizoenen. Het verschil impliceert dat in de buitenlandse competities schoten van dezelfde locaties vaker in doelpunten omgezet worden dan in Nederland.

Vooruitblik

In de komende weken gaan we hier dieper op in, met betere modellen, en specifiekere conclusies. Hiervoor hebben we onder meer komend weekend ter beschikking, aangezien er dan interlandvoetbal plaatsvindt. De onderstaande vooruitblik is derhalve voor het paasweekend van 31 maart en 1 april.

eredivisie in cijfers speelronde 28 8
Figuur 1: Spanning en kwaliteit in de Eredivisie wedstrijden van speelronde 29

Met Heracles – Heerenveen staat er één wedstrijd op het programma die op basis van de stand echt spannend zou moeten zijn. De overige wedstrijden hebben grotere krachtsverschillen. Hoogtepunten zijn ADO – AZ en de Rotterdamse derby tussen Feyenoord en Excelsior dat uit zo goed presteert.
Na deze speelronde zijn we terug, met meer cijfers, met een vooruitblik op de laatste vijf speelrondes van de reguliere competitie, en natuurlijk antwoorden op al jullie vragen en reacties die altijd van harte welkom zijn.


Noot: Statistieken in de tabellen van dit artikel zijn tenzij anders aangegeven mogelijk gemaakt door Opta en geraadpleegd via WhoScored. De genoemde StrataData is eigendom van Stratagem Technologies. StrataData steunt het StrataBet Sports Trading Platform en StrataBet Premium Recommendations.

5/5 - (2 stemmen)
Nog geen reacties
Geef je mening Cancel
Comments to: Eredivisie in Cijfers: Speelronde 28

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *