Bij zowel Ajax als PSV laat het spel de afgelopen weken veel te wensen over. Desalniettemin winnen ze beiden vrij structureel hun wedstrijden. Speelronde 23 was wat dat betreft geen uitzondering. De achtervolgers op de top twee laten wel punten liggen, waardoor het gat tussen plaats twee en vier (Feyenoord) inmiddels vijftien punten bedraagt. Tijd voor een nadere analyse.

Spelers

In de midweekse speelronde werd er veel gescoord. Gedurende het weekend wisten de teams dit terug in balans te brengen. Met drie 0 – 0s en slechts één wedstrijd met meer dan drie doelpunten, waren de wedstrijden vooral spannend. Toch kijken we om te beginnen zoals gebruikelijk naar de ranglijst op basis schoten van binnen de 16. In deze lijst is er namelijk een verrassende ontwikkeling te noteren.

eredivisie in cijfers speelronde 23 1
Tabel 1: Top 10 non-penalty schoten binnen 16 en non-penalty goals (NPG) per 90 minuten

Klaas-Jan Huntelaar is niet langer de koploper in Tabel 1. Hij is ingehaald door Luuk de Jong. Wel zet de Ajacied zijn schoten nog iets vaker om in doelpunten dan de PSV-spits. Kortom, het lijkt inmiddels wel definitief dat het vorige seizoen van De Jong een incident was, en dat hij voor Eredivisie begrippen nog steeds een topspits is.
Onder aan de lijst zien we twee nieuwkomers doordat Kasper Dolberg en Erik Falkenburg momenteel te weinig minuten hebben gespeeld. Tim Matavz hebben we eerder dit seizoen in deze lijst gezien, maar Bryan Linssen is nieuw. Met twee doelpunten tegen Feyenoord sprong hij deze week op de voorgrond, maar natuurlijk is zijn inclusie gebaseerd om meer dan één wedstrijd. Het lijkt er op dat Linssen zijn stap omhoog goed heeft verteerd.
eredivisie in cijfers speelronde 23 2
Tabel 2: Top 10 (Non-set piece) Key Passes en Assists per 90 minuten

In Tabel 2 hebben we nog wel de vertrouwde koploper. Sterker nog, de top zeven is gelijk aan de stand na speelronde 22. Ironisch genoeg is Mason Mount dit weekend uit de top tien gevallen, terwijl hij juist nu een assist mocht noteren. Een assist is iets wat Mount’s vervanger, Craig Goodwin, nog niet heeft weten te leveren.
eredivisie in cijfers speelronde 23 3
Tabel 3: Top 10 totaal schotbijdrage per 90 minuten

Aan het begin van het seizoen bespraken we de absentie van een Feyenoord speler in de tabellen. Vervolgens begonnen Nicolai Jørgensen en Sam Larsson minuten te maken, waardoor Feyenoord toch gerepresenteerd werd in de standen. Inmiddels echter kan de club niet wijzen op blessures en is het simpel; dit seizoen mist Feyenoord een consistente topaanvaller / aanvallende middenvelder. Jens Toornstra hebben we bijvoorbeeld het hele seizoen nog niet in de lijstjes gezien.
Ook bij de speler van de week prijs kwam geen van de Rotterdammers in de buurt. Deze award gaat naar één van de tegenstanders, de eerder genoemde Bryan Linssen. Linssen schoot in zijn eentje vaker tussen de palen (5x) dan alle Feyenoorders bij elkaar (4x). Daarnaast kon de Vitesse-speler twee key passes noteren. Ook Brandley Kuwas kwam tot zeven bijdragen, maar Kuwas was minder beslissend deze ronde. Vandaar dat onze keuze is gevallen op Linssen.

Teams

AZ liet deze week verrassend genoeg weer punten liggen. Mede hierdoor ligt de strijd om plaats drie nog open. Toch zijn de Alkmaarders nog steeds, samen met PEC Zwolle, het meest verbeterde team van de competitie.

eredivisie in cijfers speelronde 23 4
Tabel 4: Verandering punten (SCoRe) Eredivisie na speelronde 23

De verliezer van dit weekend op basis van Tabel 4 is SC Heerenveen. De Friezen verloren voor de tweede keer dit seizoen punten tegen Roda JC. Punten die ze in de strijd om een play-off plaats eigenlijk niet kunnen missen.
Hierbij moet wel worden opgemerkt dat het cijfermatig best meeviel bij het team van Jurgen Streppel. Sterker nog, op basis van het verwacht aantal punten berekend via expected goals per schot stijgt Heerenveen een plaatsje op de lijst zoals is te zien in Tabel 5.
eredivisie in cijfers speelronde 23 5
Tabel 5: Alternatieve stand Eredivisie op basis van expected goals (xG)

Hetzelfde geldt voor Willem II. Het resultaat was niet naar wens, maar het spel liet cijfermatig een verbetering zien ten opzichte van het recente verleden. De stijgende lijn na ingezet met de overwinning op VVV kreeg dus qua spel enig vervolg.
Voor Feyenoord is dit niet van toepassing. Het resultaat was slecht, maar ook cijfermatig was er weinig goeds te zeggen over de wedstrijd van Rotterdamse kant. Enkele weken geleden stond het team van Giovanni van Bronckhorst nog tweede in Tabel 5. Nu ligt het in de lijn der verwachting dat ze binnenkort ingehaald worden door AZ.
Waar Feyenoord in de eerste seizoenshelft nog af en toe kon wijzen op de last van Europees voetbal is dat inmiddels al lang geen excuus meer. Gio mag misschien zelfs van geluk spreken dat hij één van de weinig Eredivisie trainers is die nog een contract tot 2019 heeft.
Het betekent wel dat hij zich in een rijtje mag scharen met Antonio Conte en Zinedine Zidane; oud-voetballers die afgelopen seizoen kampioen zijn geworden met hun team en nu veel slechter presteren.
eredivisie in cijfers speelronde 23 6
Tabel 6: vergelijking betting odds (football-data.co.uk) en echte resultaten

Het stuk over teams sluiten we zoals de afgelopen weken gebruikelijk is af met een blik op de betting odds. De bookmakers waren verrast door de overwinning van Vitesse op Feyenoord. Het is mogelijk dat ze met hun odds hun risico probeerden te beperken. Hoe dan ook is Feyenoord, meer dan Heerenveen de echte verliezer van de week.
Als team van de week kunnen we echt niet heen om Vitesse. Het is misschien aanlokkelijk om een casus te maken voor de gelijke spelen van Roda en VVV. Echter, vorig jaar in de Premier League had Middlesbrough minder nederlagen dan Crystal Palace en Swansea City. Deze laatste twee clubs wisten zich echter te handhaven terwijl Middlesbrough degradeerde (met twaalf punten achterstand op de veilige zeventiende plaats).
Het probleem was dat Middlesbrough dertien keer gelijk speelde en te weinig won. Vandaar dat we de gelijke spelen van NAC en VVV, hoe knap ook, niet willen belonen.

Bonus

Hoewel de nederlaag van Feyenoord pijnlijk was, was dit niet één van de tien meest verrassende uitslagen van dit seizoen. Deze tien resultaten zijn, in chronologische volgorde, terug te vinden in Tabel 7.

eredivisie in cijfers speelronde 23 7
Tabel 7: Top tien meest verrassende resultaten seizoen 2017/2018

Feyenoord staat wel met twee andere nederlagen in deze lijst. De nederlaag tegen VVV is tegelijkertijd de enige wedstrijd van dit kalenderjaar dat in de lijst staat. Een verklaring hiervoor zou kunnen zijn dat naarmate het seizoen vordert de markt/wedkantoren een beter begrip van de competitie krijgt waardoor voorspellingen accurater worden.
Met VVV is ook meteen het team genoemd dat als enige twee keer in de lijst staat. Zij hebben echter niet de eer om de meest verrassende uitslag van het seizoen te noteren. Dat predicaat gaat naar het andere team dat Feyenoord een plaats in de tabel gunde; NAC.
Wel moet worden opgemerkt dat er alleen gekeken is naar verrassende toto-uitslagen (winst / gelijk / verlies). Hierdoor kwam bijvoorbeeld de 7 – 1 overwinning van PSV op FC Utrecht niet in aanmerking. Dat PSV zou winnen was namelijk niet echt onverwacht. Het onverwachte daar zat hem in de winstmarge.

Vooruitblik

Deze week geen midweekse speelronde. Wel wordt er weer op vrijdag afgetrapt.

  • VVV zal van de bookmakers inmiddels wel een redelijke kans krijgen van de bookmakers in hun thuiswedstrijd tegen FC Groningen.
  • Als Excelsior op zaterdag wint van Vitesse hebben ze meet punten gehaald in uitwedstrijden dan grote broer Feyenoord. Vitesse speelt dezer dagen echter graag thuis tegen Rotterdammers.
  • AZ heeft de afgelopen wedstrijden geen toppers tegen gekregen, maar toch punten laten liggen. Aangezien ze het tegen de andere toppers zwaar hebben, moeten de Alkmaarders het toch hebben van wedstrijden zoals die tegen NAC.
  • PSV staat slechts één keer in Tabel 7. Dit weekend mogen ze het opnemen tegen het team dat hun die nederlaag toebracht: SC Heerenveen.
  • ADO Den Haag heeft volgens Tabel 4 een reële kans op de play-offs. Hiervoor moeten ze wel thuis zien te winnen van Willem II.
  • FC Utrecht is niet zo imponerend als afgelopen seizoen, maar als de overige resultaten meezitten kunnen ze met winst op zondag in Kerkrade op Roda zomaar weer vierde staan.
  • Één van die resultaten die daarvoor mee moet zitten is dat Feyenoord thuis niet mag winnen van Heracles. De Rotterdammers hebben echter last van blessures en schorsingen, dus makkelijk gaat winnen voor hen niet zijn.
  • Voor het betere degradatievoetbal moet u op zondag in Enschede zijn. Twente heeft vier wedstrijden op rij verloren, en zeven wedstrijden niet gewonnen. Als het tegen Sparta niet gaat lukken, tegen wie dan wel?
  • De laatste wedstrijd van het weekend vindt plaats in Zwolle. PEC heeft vier van de laatste zes wedstrijden verloren. Een nederlaag tegen Ajax kan hen zomaar terugwerpen naar een zevende plek.

Na deze v24e speelronde zijn wij natuurlijk weer terug met een nieuwe editie van Eredivisie in cijfers. Mochten er tot dan vragen, opmerkingen, of correcties zijn, dan behandelen we deze natuurlijk graag. We zijn hiervoor zoals altijd te bereiken via de comments, op Twitter, en via Facebook.
Noot: Statistieken in dit artikel zijn tenzij anders aangegeven mogelijk gemaakt door Opta en geraadpleegd via WhoScored.

Beoordeel deze post
Nog geen reacties
Geef je mening Cancel
Comments to: Eredivisie in Cijfers: Speelronde 23

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *