Na elke speelronde publiceert Tussen de Linies alternatieve ranglijsten en standen. Na de eerste speelronde introduceerden we onze klasseringen. Een week later voegden we er nog eentje aan toe. Nu, na de derde speelronde beginnen de standen ook iets te betekenen. In deze update kijken we naar de stand van zaken in de Eredivisie na de speelronde voor de interlandperiode, en werpen we een blik op de schotlocaties van de verschillende teams.

Spelers

Voordat we naar de resultaten per team gaan, kijken we naar de resultaten van de individuele spelers. Na de vorige speelronde was Klaas-Jan Huntelaar de speler met de meeste schoten van binnen de zestien per 90 minuten. Om in aanmerking te komen voor de ranglijst moet een speler minstens 50% van alle speelminuten hebben gemaakt. Met 149 minuten haalt Huntelaar dit net. Een debutant als Jean-Christophe Bahebeck haalt de lijst echter niet.

eredivisie in cijfers speelronde 3 1
Tabel 1: Top 10 non-penalty schoten binnen 16 en NPG per 90

Zoals in Tabel 1 te zien is, is Huntelaar nog steeds met afstand koploper. Cyriel Dessers en Hirving Lozano weten hun schoten echter beter om te zetten in goals. Van de top tien is Amin Younes de enige die nog niet heeft gescoord dit seizoen.
Opvallend is de afwezigheid van Feyenoord spelers in de top van het klassement. We moeten afzakken naar Kevin Diks voor de eerste speler van de koploper. Ook opvallend is de aanwezigheid van drie spelers van PSV in de top tien.
Ten slotte is de aanwezigheid van Bjorn Johnsen het opmerken waard. Ondanks de zeventiende plek van zijn club, komt hij met stip binnen op plek vijf. Wout Weghorst en Younes zijn de andere nieuwkomers. Zij vervangen Mimoun Mahi, Tim Matavz en Gyrano Kerk. Laatstgenoemde is weggevallen door een gebrek aan speelminuten.
In Tabel 2 is te zien dat key-passes wat volatieler zijn dan schoten. Niet elk schot heeft een key-pass nodig. Naarmate het seizoen vordert zal ook deze tabel stabiliseren.
eredivisie in cijfers speelronde 3 2
Tabel 2: Top 10 (Non-set piece) Key Passes en Assists per 90

Ook in deze tabel is er weinig ruimte voor Feyenoord spelers. Daarnaast valt het op dat Hakim Ziyech in geen van de tabellen naar voren is gekomen. Hij is de speler met de meeste schoten, maar hij schiet vooral van buiten de zestien. Qua key-passes heeft hij dit seizoen in de Eredivisie zijn vorm nog niet gevonden. Bij Ajax heeft Vaclav Cerny dat wel. Als hij één minuut meer had gespeeld, had hij bovenaan Tabel 2 gestaan.
Doordat er meer data is, is Tabel 3 het meest stabiel. Zo zakt Steven Bergwijn wel een plaatsje na zijn topweek in speelronde twee, maar zijn er geen gigantische verschuivingen.
eredivisie in cijfers speelronde 3 3
Tabel 3: Top 10 totaal schotbijdrage per 90

Opnieuw is Feyenoord pijnlijk afwezig. Ook is het misschien opmerkelijk dat AZ en FC Utrecht twee spelers hoog hebben staan, en Vitesse geen. In onze seizoenspreview over AZ werden er vraagtekens gezet bij de jeugdigheid van AZ, maar hoe je het ook wendt of keert; Guus Til is prima aan het seizoen begonnen.

Teams

VVV-Venlo was de verrassing van deze competitie in de eerste twee speelronden. Tegen Ajax wisten ze het niet te redden, maar desalniettemin zijn zij nog steeds het meest verbeterde team van het seizoen. NEC verloor thuis afgelopen seizoen namelijk met 1-5 van Ajax. VVV staat nu virtueel in het linker rijtje. FC Twente mag zich daarentegen echt zorgen gaan maken, zoals te zien in Tabel 4.

eredivisie in cijfers speelronde 3 4
Tabel 4: Alternatieve stand (SCoRe) Eredivisie na speelronde 3

AZ is de grote winnaar van dit weekend, en is door hun onderlinge overwinning nu virtueel Vitesse voorbij gestoken. Naast Vitesse is FC Utrecht de andere grote verliezer. Nu zij jammer genoeg zijn uitgeschakeld in Europa kunnen zij de komende weken de schade proberen te herstellen.
Gezien de schoten die ze tegen FC Groningen kregen moet dit zeker mogelijk zijn. Op papier hadden zij de wedstrijd zeker kunnen winnen, zoals uit de verandering in rangen in Tabel 5 te concluderen valt.
eredivisie in cijfers speelronde 3 5
Tabel 5: Alternatieve stand Eredivisie op basis van xG

Hoewel je sneaky met 2-1 kunt winnen, is een 5-0 winst zelden verrassend op basis van de schoten, hooguit geflatteerd. Het zorgt er in ieder geval voor dat Willem II flink terugvalt op de ranglijst. Hoewel ze nu vijf doelpunten tegen kregen, lijkt hun grootste probleem het creëren van schoten te zijn. FC Groningen won deze ronde weliswaar fortuinlijk, maar dit kan hun defensieve problemen niet maskeren.
Ook laat deze tabel zien waarom de individuele spelers van Feyenoord niet hoog staan op de eerste drie tabellen. Hun xG is slechts de zesde van de competitie. Als er standen voor verdedigende kwaliteiten zouden zijn, dan zouden ze misschien wel hoog staan aangezien ze de minste kansen tegen krijgen.

Bonus

Eerder werd Hakim Ziyech al aangehaald. Hij schiet vaak, maar vooral van buiten de zestien. Als bonuslijst kijken we hoe dit voor teams zit. Welke teams schieten nu vooral van buiten de zestien, en welke teams proberen de bal in het net te lopen? Het antwoord staat in Tabel 6.

eredivisie in cijfers speelronde 3 6
Tabel 6: Schotlocatie per team na speelronde 3

Willem II en FC Twente schieten veruit het minst van afstand. Misschien dat het voor Willem II toch verstandig zou zijn om in ieder geval kans te maken op doelpunten. PEC Zwolle daarentegen schiet erg vaak van afstand. Misschien dat zij er baat bij hebben om dit wat terug te schroeven en zich meer richten op kwaliteit in plaats van kwantiteit. Als je dit afzet tegen het aantal schoten per wedstrijd, dan krijg je Figuur 1.
scatter eredivisie in cijfers
Figuur 1: Scatterplot schoten van afstand x schoten per wedstrijd

In deze grafiek wil je linksboven zitten, en niet rechtsonder. Linksboven schiet je vaak en van dichtbij. Rechtsonder schiet je weinig, en vooral van veraf. Deze grafiek laat zien waarom Ajax, PSV en AZ het qua xG zo goed doen in Tabel 5. Ze schieten vaak, en van redelijke locaties.

Vooruitblik

Komende week hebben we interlands in plaats van Eredivisie voetbal. Er zal dan ook geen Eredivisie in Cijfers zijn, maar we hebben wel iets anders voor jullie in gedachten. Wel kijken we hier alvast vooruit op speelronde 4.
Deze speelronde begint niet op vrijdag, maar op zaterdag. In tegenstelling tot de vorige twee speelrondes, spelen er deze dag ook meteen teams uit de traditionele top drie.

 • Willem II mag thuis proberen om zich te revancheren voor de nederlaag tegen Feyenoord door het op te nemen tegen ADO Den Haag.
 • Feyenoord probeert de 100% score vast te houden, maar moet hiervan in Almelo winnen van Heracles.
 • Ajax kan de komende dagen nog spelers verliezen. Tegenstander PEC Zwolle moet dus misschien wachten tot na het sluiten van de transfermarkt voordat ze aan de scouting beginnen.
 • Vitesse is virtueel een plek gezakt, maar heeft met Excelsior een tegenstander waar punten tegen te pakken moeten zijn.

De overige vijf wedstrijden van deze speelronde staan zondag 10 september op het programma.

 • SC Heerenveen mag proberen om de aanvallende middenvelders (en spits) van PSV het schieten onmogelijk te maken.
 • FC Utrecht kan zich revancheren voor het verlies tegen FC Groningen in hun wedstrijd thuis tegen Roda JC.
 • Sparta treft FC Twente op een goed moment, al hebben de Tukkers nu een interlandperiode om zich te hergroeperen, al dan niet met behulp van enkele extra huurspelers.
 • NAC Breda is van de nul af, maar zijn niet favoriet in hun uitwedstrijd tegen AZ.
 • VVV-Venlo kan proberen om tegen de labiele defensie van FC Groningen hun plek in het virtuele linker rijtje verder uit te bouwen. Hier moeten ze wel tijdig aan beginnen, aangezien ze eerst naar het hoge noorden moeten afreizen voor deze wedstrijd.

Zodra deze wedstrijden zijn gespeeld, zijn wij natuurlijk ook weer terug met een verse blik op de cijfers. Suggesties voor extra bonuslijstjes zijn natuurlijk van harte welkom, net als andere opbouwende feedback.
Noot: Statistieken in dit artikel zijn mogelijk gemaakt door Opta en geraadpleegd via WhoScored.

4.8/5 - (6 stemmen)
Er zijn reacties op dit artikel
Laat reacties zien Hide comments
Comments to: Eredivisie in Cijfers: Speelronde 3
 • 6 september 2017

  Voor de bonus: ik ben benieuwd of het aantal nieuwe spelers een effect heeft op het resultaat in de eerste serie wedstrijden. Oftewel: hebben veel mutaties effect op de prestaties bij de competitiestart? Bijvoorbeeld door per team het aantal speelminuten in de eerste vijf competitiewedstrijden voor nieuw aangetrokken spelers te berekenen als percentage van het totaal aantal speelminuten en dit af te zetten tegen het werkelijke aantal punten vs. verwachte aantal punten. Nog een slag dieper zou zijn om daarbij mee te nemen dat sommige aanwinsten de hele voorbereiding hebben meegemaakt (zoals Mike te Wierik bij FC Groningen) en anderen op het laatste moment zijn aangesloten (zoals Jean-Christophe Bahebeck bij FC Utrecht).

  Reageer

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *