Afgelopen speelronde stond de klassieker op het programma. In een teleurstellend duel, ging Ajax er met de drie punten vandoor. In onze standen hadden PSV en Ajax al een voorsprong op Feyenoord, is deze nu uitgebouwd? Daarnaast waren er ook in de subtop en degradatiestrijd enkele belangrijke wedstrijden. Is Utrecht door AZ ingehaald op onze alternatieve ranglijst? En wie stevent er het meest op de Jupiler League af? Het antwoord op deze vragen en meer staat in deze negende editie van Eredivisie in Cijfers!

Spelers

In onze ranglijsten waren Feyenoorders al saillant afwezig en dat is na dit weekend niet veranderd. Luuk de Jong en David Neres hebben een hoop schoten per 90 minuten, maar zij hebben nog te weinig minuten gespeeld om in aanmerking te komen voor onze lijst.
De veranderingen zijn daardoor te vinden bij spelers van clubs die lager op de ranglijst staan. Zo konden Giovanni Korte en Dani Schahin met hun clubs dit weekend niet juichen, maar hebben zij inmiddels wel meer dan de helft van alle speelminuten gespeeld.
Hierdoor komen zij ten koste van Reuven Niemeijer en Mimoun Mahi de top tien schutters van binnen de 16 binnen. Laatstgenoemde is na de wedstrijd tegen Willem II door trainer Ernest Faber buiten de selectie geplaatst, dus mogelijk zien we hem niet snel meer terug in onze ranglijst.
De volledige top tien is te vinden in tabel 1.

eredivisie in cijfers speelronde 9 1
Tabel 1: Top 10 non-penalty schoten binnen 16 en NPG per 90

Mahi kan natuurlijk ook in tabel 1 terugkeren als zijn concurrenten terugvallen. Op deze manier is Brahim Darri een binnenkomer in tabel 2 geworden. Joris van Overeem zijn aantal (non set pieces) key passes per 90 minuten nam namelijk af door zijn wedstrijd tegen FC Utrecht en hierdoor is hij uit de top tien gezakt. Gastón Pereiro is daarentegen juist aan een knappe opmars bezig. Hoewel Hakim Ziyech nog buiten schot blijft, is Pereiro in twee speelrondes van plaats zes naar plaats twee gestegen. De nummer tien positie bij PSV lijkt momenteel dan ook vergeven!
eredivisie in cijfers speelronde 9 2
Tabel 2: Top 10 (Non-set piece) Key Passes en Assists per 90

De belangrijke rol van Pereiro bij PSV wordt extra duidelijk wanneer we naar zijn schotbijdrage kijken (zie tabel 3). Pereiro heeft zich inmiddels namelijk tussen Huntelaar en Ziyech op een knappe tweede plek weten te nestelen. Opvallend is dat inmiddels maar liefst zeven spelers uit de schotbijdrage top 10 bij Ajax of PSV spelen. Met als gevolg dat slechts vier teams vertegenwoordigt zijn in de top tien.
eredivisie in cijfers speelronde 9 3
Tabel 3: Top 10 totale schotbijdrage per 90 minuten

Teams

We hebben de afgelopen weken VVV-Venlo vaak in een positief daglicht gesteld. Terecht, aangezien ze tot dusver een prima seizoen draaien. Hun verlies tegen ADO is echter een kleine terugslag. PEC Zwolle en AZ zijn hierdoor nu jaar-op-jaar in puntenaantal ruimer verbeterd dan VVV, waarvan de resultaten met NEC vorig seizoen worden vergeleken.
Tabel 4 laat echter nog meer interessante veranderingen zien. Waar ik vóór het seizoen nog betwijfelde of AZ echt een bedreiging kon zijn voor FC Utrecht dit seizoen, zijn ze de Domstedelingen inmiddels virtueel in onze alternatieve ranglijst (kolom: 2018) gepasseerd. Mede omdat FC Utrecht momenteel de grootste negatieve SCoRe heeft. Met name verdedigend is het bij FC Utrecht dit seizoen stukken minder, al zorgen de grote uitslagen tegen FC Twente en PSV voor een vertekend beeld. Hoe dan ook, Ajax en FC Twente zijn niet meer de teams met de laagste SCoRe’s.

eredivisie in cijfers speelronde 9 4
Tabel 4: Alternatieve stand (SCoRe) Eredivisie na speelronde 9

Dit weekend waren er veel teams die in aanmerking kwamen om tot winnaar/verliezer van het weekend gekroond te worden. Hoewel ik persoonlijk de vervanging van René Hake niet toejuich, is op basis van tabel 5 gekozen voor FC Twente als winnaar van het weekend. Niet alleen zorgde hun overwinning op Roda voor een mooie stijging ten opzichte van vorig seizoen (Tabel 4), maar de manier waarop was cijfermatig ook overtuigend. Wel moet hierbij worden opgemerkt dat in Tabel 5 teams aan de bovenkant moeilijker kunnen stijgen, waardoor hun prestaties eventueel onderbelicht blijven.
Verliezer van het weekend is cijfermatig duidelijk SC Heerenveen. Niet alleen is hun resultaat tegen Vitesse minder dan het gelijkspel van vorig jaar, maar ook de manier waarop de Friezen verloren was weinig hoopgevend. Dit hadden we al voorspeld, en het is nu aan Heerenveen om te laten zien dat ze zich over deze zwakke reeks heen kunnen zetten.
eredivisie in cijfers speelronde 9 5
Tabel 5: Alternatieve stand Eredivisie op basis van expected goals (xG)

Bonus

Naar aanleiding van de editie van vorige week is het verzoek binnengekomen om onze xG tabel op te splitsen in thuis- en uitwedstrijden. Dit zullen we na de volgende speelronde doen, wanneer de teams weer een even aantal wedstrijden hebben gespeeld!
Deze week kijken we naar het verschil tussen het aantal verwachte punten (xPunten) en doelpunten (xG en xC) en de werkelijke scores van teams. Tabel 6 geeft het verschil tussen de echte ranglijst en de verwachte scores zoals door ons gepresenteerd in tabel 5.
Positieve waardes geven aan dat een team op de ‘echte ranglijst’ een hogere aantal heeft dan verwacht zou worden volgens tabel 5. Voor ‘punten’ en ‘goals voor’ is dit goed, voor ‘goals tegen’ niet. Zo heeft PSV bijvoorbeeld 6.72 punten meer gepakt dan ons model op basis van hun kansen zou verwachten, terwijl Sparta Rotterdam juist 5.02 punten minder heeft gepakt dan ons model verwachtte.

eredivisie in cijfers speelronde 9 6
Tabel 6: Verschil scores en verwachte scores

Logischerwijs zijn er twee verklaringen voor extreme waardes.

 • Een team doet iets structureel goed/verkeerd dat niet door onze modellen wordt verwerkt.
 • Een team heeft veel geluk/pech gehad.

De eerste verklaring betekent dat er geen reden is om er van uit te gaan dat de waardes richting nul gaan naarmate het seizoen vordert. De tweede verklaring gaat hier wel van uit. De supporters van NAC, FC Twente en Sparta hopen waarschijnlijk op verklaring twee. Aangezien dit zou betekenen dat de matige resultaten gedeeltelijk pech zijn en hun teams dus eigenlijk beter zijn dan de huidige ranglijst doet vermoeden. Supporters van PSV, PEC Zwolle en Vitesse hopen echter vermoedelijk op een structurele component in het verschil.

Vooruitblik

Komende speelronde begint zoals normaal weer op vrijdagavond:

 • Na het vertrek van René Hake heeft FC Twente gelijk gewonnen. Kunnen ze thuis zes uit twee binnenhalen tegen Excelsior?

Op zaterdag zijn er op papier enkele mismatches. Zal dit in de praktijk ook merkbaar zijn?

 • VVV-Venlo mag thuis proberen om zich te herstellen van de nederlaag tegen ADO Den Haag. Tegenstander Heracles Almelo heeft echter dezelfde motivatie na hun verlies tegen PSV.
 • Het overlijden van Nol Hendriks heeft Roda JC mogelijk parten gespeeld in de wedstrijd tegen FC Twente. Een thuiswedstrijd tegen Feyenoord is echter niet het aangewezen moment om de draad weer op te pakken.
 • Willem II en Ajax hebben resultaat-technisch een goede periode achter de rug. Voor één van beide gaat daar echter zaterdag in Tilburg een einde aan komen.
 • Zowel PEC Zwolle als ADO Den Haag hoopt dat hun overperformance structureel is. Eén van beide kan zijn overperformance in hun onderlinge wedstrijd verder uitbouwen.

Op zondag beginnen we met de topwedstrijd van het weekend:

 • Vitesse mag het namelijk in eigen huis opnemen tegen de koploper! Ook hier staat een hoop op het spel. Geen makkelijke paring voor PSV in ieder geval.
 • In Utrecht treft het meest verslechterde team ten opzichte van vorig seizoen qua SCoRe de virtuele nummer 18. NAC begon met een van Go Ahead geërfde achterstand aan tabel 5, maar FC Utrecht heeft echte zorgen.
 • Op hetzelfde moment treffen twee coaches in de problemen elkaar. In Rotterdam treft het Sparta van Alex Pastoor het gehavende FC Groningen van Ernest Faber.
 • Als afsluitend nummer wordt de subtopper tussen SC Heerenveen en AZ geserveerd. Beide teams hadden afgelopen speelronde al een sterke tegenstander. De Alkmaarders gingen hier veel beter mee om dan SC Heerenveen, dat blij zal zijn dat het einde van oktober in zicht is.
  • Na deze ronde zijn wij natuurlijk weer terug met de tiende editie van Eredivisie in Cijfers!
   Noot: Statistieken in dit artikel zijn mogelijk gemaakt door Opta en geraadpleegd via WhoScored.

   Beoordeel deze post
Nog geen reacties
Geef je mening Cancel
Comments to: Eredivisie in Cijfers: Speelronde 9

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *