We zijn begonnen aan de laatste vijf wedstrijden van de competitie. AZ wist bijna te winnen van een team uit de klassieke top drie, maar gooide zijn eigen glazen in. De paar glazen die ze zelf misten werden vervolgens door de scheidsrechter nog in scherven omgezet. Aan de andere kant van de ranglijst was er, opnieuw, slecht nieuws voor FC Twente dat nu veertien wedstrijden op rij niet heeft gewonnen. Tijd voor de cijfers.

Spelers

In onze eerste tabel bespreken we wekelijks de spelers die het meeste schieten van binnen de zestien. Strafschoppen tellen we hierbij niet mee. We kijken hierbij alleen naar spelers die minstens de helft van alle speelminuten hebben meegespeeld. Voor deze week staat deze tabel hier onder.

eredivisie in cijfers speelronde 30
Tabel 1: Top 10 non-penalty schoten binnen 16 en NPG per 90

Echter, wat nu als we de speelminuten-limiet versoepelen? Hieronder, in Tabel 2, tien spelers die goed scoren in onze cijfers, maar die niet in aanmerking komen door een gebrek aan speelminuten:
eredivisie in cijfers speelronde 30 1
Tabel 2: Top tien non-penalty schoten binnen 16 en NPG per 90 onder minutenlimiet

Sommige spelers in Tabel 2 zijn volledig verwacht. Jürgen Locadia, Kasper Dolberg, en Amin Younes hebben regelmatig in Tabel 1 gestaan. Ook Jean-Christophe Bahebeck, Batholomew Ogbeche en Ragnar Ache hebben een enkele keer in de echte top tien gefigureerd.
Echter, met name de top drie is interessant. Dit zijn de spelers die cijfermatig misschien hoge ogen kunnen gooien als ze een heel seizoen mogen spelen. Mitchell te Vrede heeft bij SC Heerenveen een seizoen tien doelpunten gemaakt. Sadiq Umar en Henk Veerman moeten hun eerste Eredivisie seizoen als eerste keuze nog meemaken.
Hetzelfde geldt voor onze key passes tabel. In Tabel 3 staat de reguliere rangschikking.
eredivisie in cijfers speelronde 30 2
Tabel 3: Top 10 (Non-set piece) Key Passes en Assists per 90

In de onderstaande Tabel 4 de top vijf spelers die niet in aanmerking komen voor Tabel 3 wegens een gebrek aan speelminuten
eredivisie in cijfers speelronde 30 3
Tabel 4: Top 10 (Non-set piece) Key Passes en Assists per 90 onder minutenlimiet

In Tabel 4 staan, net als in Tabel 2, enkele bekende namen. Marko Vejinovic was tot zijn blessure prima bezig bij AZ. Sam Larsson deed het cijfermatig ook goed bij Feyenoord, maar ook hij komt door blessures momenteel niet aan de benodigde speelminuten.
Mauro Junior is een keer speler van de week geweest, maar verder hebben we in onze rubriek weinig van hem gehoord. Echter, ook na bijna 450 speelminuten is zijn gemiddelde aantal key passes per negentig minuten hoog. Nu zijn 450 speelminuten geen goede basis, maar het geeft wel reden om zijn ontwikkeling met interesse te volgen.
eredivisie in cijfers speelronde 30 4
Tabel 5: Top 10 totaal schotbijdrage per 90 minuten

Voor Tabel 5 kijken we niet naar de spelers die de minutenlimiet niet halen. Dit zouden dezelfde spelers betreffen als in Tabellen 2 en 4. De enige verandering in de lijst is de entree van Zakaria Labyad voor Mason Mount.
Een logisch gevolg van de 3 – 3 in de wedstrijd FC Utrecht – ADO in vergelijking met de 1 – 0 nederlaag van Vitesse in Breda.
Als speler van de week kiezen we een oude bekende. Ergens lijkt het misschien saai om constant dezelfde spelers te kiezen. Echter, zeker wanneer het een speler van buiten de traditionele top drie betreft is het goed om constant geconfronteerd te worden met hun kwaliteit.
Of het nu Brandley Kuwas, Younes Namli, of Abdenasser El Khayati betreft. We kiezen echter voor een speler van binnen de top drie.
Hoewel je op basis van scorebordjournalistiek kan spreken van een krappe overwinning, was Ajax, onder leiding van Speler van de Week Hakim Ziyech oppermachtig tegen Heracles.
Ziyech onderscheidde zich met één schot tussen de palen, en acht key passes waaronder de assist op David Neres. De eerste noch de laatste keer dat hij speler van de week verkozen wordt, maar dat hoort ook bij één van de beste spelers van de competitie.

Teams

Dan de teams. We bespraken het al in de inleiding. Voor AZ en FC Twente was het een speelronde om te vergeten. Zo blijkt ook uit onze standen.

eredivisie in cijfers speelronde 30 5
Tabel 6: Alternatieve stand (SCoRe) Eredivisie na speelronde 30

Voor AZ maakt het momenteel niet zo heel veel uit. Het team uit Alkmaar heeft al lang meer punten dan in heel het afgelopen seizoen. Hetzelfde geldt overigens voor PEC Zwolle, NAC (in vergelijking met Go Ahead Eagles), PSV, ADO, en Excelsior. Voor VVV is elk punt momenteel bonus ten opzichte van NEC vorig jaar.
FC Twente kan daarentegen nooit meer het puntenaantal van vorig seizoen evenaren. Hetzelfde is waar voor FC Utrecht, Feyenoord en FC Groningen. Deze laatstgenoemde drie teams staan echter niet op het punt om te degraderen.
Ondanks hun overwinning op VVV is ook Sparta één van de verliezers van de week. Winst op VVV was enigszins ingecalculeerd, terwijl de overwinning van concurrent NAC op Vitesse een pure bonus is voor het team van Stijn Vreven. Hierdoor komt de nacompetitie een stap dichterbij voor de Rotterdammers.
eredivisie in cijfers speelronde 30 6
Tabel 7: Alternatieve stand Eredivisie op basis van expected goals (xG)

Uit Tabel 7 zou je kunnen opmaken dat AZ een plaats is gezakt. Het lijkt echter zuiverder om te zeggen dat Feyenoord een plek is gestegen. Natuurlijk is het seizoen mislukt, maar inmiddels hebben ze vier wedstrijden op rij gewonnen; hun beste reeks van dit seizoen. De twee meest recente wedstrijden (tegen Excelsior en FC Twente) waren de overwinningen nog overtuigend ook.
eredivisie in cijfers speelronde 30 7
Tabel 8: vergelijking betting odds (football-data.co.uk) met echte resultaten

Tabel 8 geeft nog een keer weer waarom we deze week kiezen voor NAC Breda als Team van de Week. Er waren geen gigantische verrassingen, maar de overwinning van NAC was onverwacht en heel belangrijk in de strijd tegen degradatie. Derhalve voor de verandering een simpele keuze.

Bonus

Over degradatie gesproken. Als bonus, naast de extra tabellen in het eerste gedeelte, deze week alleen een overzicht van het resterende programma in de degradatiestrijd.
In Tabel 9 vind je per team de tegenstander per speelronde. Per tegenstander staat ook het aantal punten per wedstrijd dat dat team thuis/uit haalde tot op heden.

eredivisie in cijfers speelronde 30 8
Tabel 9: Programma degradatiestrijd resterende vier speelrondes

NAC heeft duidelijk het makkelijkste programma met drie concurrenten. In het onderlinge duel met Willem II kan één van de twee Brabantse ploegen zich komend weekend praktisch veilig spelen.
Roda JC en het genoemde Willem II hebben juist het zwaarste programma. Ondanks drie overwinningen op rij lijkt het ontlopen van directe degradatie het hoogst haalbare voor Roda. Mocht de derby tegen NAC voor Willem II op een deceptie uitdraaien zouden de Tilburgers nog echt in gevaar kunnen komen.
Met name Sparta heeft thuis tegen NAC en Heracles nog twee prima kansen op een overwinning.

Vooruitblik

Aanstaande vrijdag de dertiende begint ronde 31 in Almelo waar AZ ervoor wil zorgen dat Heracles’ laatste hoop op Europees voetbal verdwijnt.
eredivisie in cijfers speelronde 30 9
Hoewel er nog maar vier wedstrijden te spelen zijn speelt slechts één team praktisch voor des keizer’s baard. VVV staat acht punten los van plaats zestien, maar ook een play-off plaats om Europees voetbal lijkt onhaalbaar.
Wedstrijd van de speelronde is echter ongetwijfeld PSV – Ajax. Bij winst voor PSV zijn ze officieel zeker van het kampioenschap. Bij gelijkspel zijn ze in Eindhoven praktisch zeker. Bij een nederlaag… het blijft de Eredivisie.
Zodra deze speelronde achter de rug is zijn wij opnieuw terug. Misschien met een blik op de kampioen, maar zeker met vers vernieuwde rangen, standen en cijfers. Tot dan!


Noot: Statistieken in de tabellen van dit artikel zijn tenzij anders aangegeven mogelijk gemaakt door Opta en geraadpleegd via WhoScored.

Beoordeel deze post
Nog geen reacties
Geef je mening Cancel
Comments to: Eredivisie in Cijfers: Speelronde 30

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *