Het zal geen nieuws zijn dat het winterstop is en dat de Eredivisie tot 18 januari stil ligt. De grote lijnen in de competitie zijn bekend; PSV en Ajax steken er boven uit, Feyenoord hangt in niemandsland, en onder plaats drie kan iedereen van iedereen winnen.
Maar, er is veel meer te vertellen.

  • Welke aanvallers hebben tot nu toe geluk gehad in hun afronding?
  • Wie mag zichzelf de meest creatieve speler noemen?
  • Wat zijn de meest actieve en succesvolle dribbelaars?

Dit en veel meer in deel 1 van deze wrap-up van de eerste seizoenshelft.

Introductie

Voor nieuwe lezers even een korte introductie. Vorig seizoen verscheen er op Tussen de Linies na elke speelronde een update met alle onderliggende cijfers.
Deze bestond uit enkele vaste tabellen over spelersprestaties, enkele vaste tabellen over clubprestaties, een overzicht van de aankomende speelronde, en een random eenmalige bonustabel om het week in, week uit fris te houden.
Aangezien deze editie een hele seizoenshelft omvat zal de set-up iets anders zijn. De vaste tabellen zullen natuurlijk gepresenteerd en geïnterpreteerd worden, maar in plaats van een vooruitblik naar ronde 18, vullen we de standaard standen aan met een aantal opvallende en relevante statistieken, met name op team niveau (deel 2).

Spelers

Voordat we kijken naar de teams, nemen we in dit artikel eerst individuele spelers onder de loep.
Cijfers over de topscorers kan iedereen vinden, maar ze worden soms wat vertekend. Als je bijvoorbeeld je topscorer strafschoppen laat nemen, geef je hem eigenlijk doelpunten cadeau.
Zo lijkt het momenteel alsof Fran Sol bij Willem II bijna gelijke tred houdt met Luuk de Jong. Echter, twee van de dertien doelpunten van Sol kwamen uit strafschoppen.
Luuk de Jong neemt ze echter niet bij PSV.
Bij de nummer drie op de topschutterslijst, Abdenasser El Khayati is het effect nog groter. Een derde van zijn doelpunten (vier van de twaalf) kwam vanaf elf meter. Dat is echter nog een veel minder groot effect dan voor Marco van Ginkel afgelopen seizoen. Als strafschoppennemer bij PSV scoorde hij negen van zijn veertien doelpunten van de stip.
Een andere manier waarop de topscorerslijst niet volledig correct is, is dat er geen correctie is op basis van het aantal speelminuten.
Het is moeilijker om in 1000 minuten tien keer te scoren, dan om dat te doen in 1500 minuten. Nu hebben Sol en De Jong allebei nog geen minuut gemist. Hakim Ziyech, die na aftrek van strafschoppen derde zou staan in de stand, heeft echter maar 1190 minuten gemaakt. Dat is ruim drie volle wedstrijden minder dan De Jong en Sol.
Op basis van de bovenstaande ‘bezwaren’ presenteren we als eerste een aangepaste topscorerslijst. Deze is gesorteerd op het aantal non-penalty goals (NPG) per negentig minuten. Als we dit op een naïeve manier zouden doen zou er waarschijnlijk een jeugdspeler bovenaan staan die ooit zes minuten heeft mogen spelen en daarin toevallig had gescoord.
Die heeft dan namelijk vijftien doelpunten per negentig minuten. Om dit voor te zijn selecteren we voor Tabel 1 alleen spelers die minstens de helft van alle speelminuten hebben meegedaan. Hierdoor is bijvoorbeeld Kasper Dolberg niet opgenomen in de lijst.

eredivisie in cijfers eerste seizoenshelft 1
Tabel 1: Topscorerslijst Eredivisie na speelronde 17 op basis van NPG/90

Klaas-Jan Huntelaar staat momenteel niet hoog in de normale topscorerslijst, maar net zoals Ajax en PSV op de ranglijst elkaar niet veel ontlopen, doet hij amper onder voor De Jong.
Ook maakt Tabel 1 het gat met Feyenoord duidelijk. Niet alleen staan de spitsen van de top twee ook hier in de top twee, maar beiden clubs hebben meerdere spelers in de top elf. Feyenoord moet het daarentegen doen met Robin van Persie op plaats vijf.
Dit is overigens niet anders dan vorig seizoen. In hun kampioensjaar scoorden Dirk Kuyt, Eljero Elia, Nicolai Jørgensen, en Jens Toornstra aan de lopende band. Maar dat was een uitschieter.
Nu is het niet zo dat Feyenoord bijzonder weinig scoort. Naast Ajax en PSV scoort alleen SC Heerenveen meer dan de Rotterdammers.
Zoals Figuur 1 laat zien heeft Feyenoord relatief veel spelers die een velddoelpunt kunnen maken.
eredivisie in cijfers eerste seizoenshelft 2
Figuur 1: doelpuntenmakers Feyenoord in Eredivisie 2018/2019

Veel doelpuntenmakers zonder uitschieter hebben is niet direct goed of slecht. Een dergelijke brede spreiding geeft vaak aan dat een team geen speler van aanvallende buitencategorie heeft (al moet je voor een vollediger beeld ook kijken naar assists, en in het geval van Feyenoord speelt mee dat Jørgensen weinig heeft gespeeld).
Aan de andere kant, geeft het aan dat een team niet afhankelijk is van een enkele speler die zomaar geblesseerd kan raken of verkocht kan worden.
Ajax en PSV scoren veel meer dan Feyenoord, dus dat hun spelers hoger staan is logisch.
Het feit dat ook Fran Sol hoger staat dan Van Persie is daarentegen te wijten aan de afhankelijkheid van Willem II. Dit wordt zichtbaar in Tabel 2.
eredivisie in cijfers eerste seizoenshelft 3
Tabel 2: aandeel topscorer in non-penalty doelpuntentotaal team

Fran Sol neemt namelijk bijna de helft van alle velddoelpunten van Willem II voor zijn rekening. Net zoals El Khayati en Mitchell te Vrede veel doen voor respectievelijk ADO en NAC. Het tegenovergestelde gaat op voor Vitesse, FC Utrecht, en met name FC Emmen. De Drentenaren hebben als enig team geen spelers die meer dan twee velddoelpunten hebben gemaakt.

Schoten

Lezers die vorig jaar deze rubriek volgden weten dat de eerste standaardtabel steevast een overzicht van schoten binnen de zestien was.
Tot nu toe hebben we het alleen over doelpunten gehad, maar de beste voorspeller van (non penalty) doelpunten is het aantal schoten binnen de zestien meter per negentig minuten. Dit staat in Tabel 3.

eredivisie in cijfers eerste seizoenshelft 4
Tabel 3: Top 10 spelers op basis van non-penalty schoten per 90 minuten.

Waar te beginnen?
De eerste plaats is niet verrassend.
Wat verrassender is, is de afwezigheid in de lijst van Klaas-Jan Huntelaar. Vorig seizoen schoot Huntelaar nog bijna vier keer per negentig minuten van binnen de zestien, nu nog geen 2.5 keer.
Dolberg is opnieuw uit de lijst gehaald door een tekort aan speelminuten, maar op basis van de cijfers hoort de Deen de eerste spits te zijn in Amsterdam.
Ook opvallend is de hoge stand van de spelers van Vitesse. Bryan Linssen heeft pas vijf keer gescoord, en Oussama Darfalou slechts vier keer. Op basis van hun schotlocaties zou dat waarschijnlijk wat beter moeten kunnen. De vraag is of het een kwestie is van pech (binnenkant paal er uit) of onkunde (schieten van op de penaltystip en de cornervlag raken).
In het geval van pech kan er in Arnhem in de tweede seizoenshelft aanvallend ineens veel gebeuren. In het geval van onkunde mag Leonid Slutskiy laten zien waarom hij op hoog niveau heeft gecoacht; kan hij zijn spelers beter maken?
Voor de volledigheid is het goed om op te merken dat Tim Matavz wegens een tekort aan speelminuten niet in de lijst is opgenomen. Hij is met vijf doelpunten in 563 minuten echter wel gedeeld topscorer voor de club.
Er vallen meer dingen op in Tabel 3.
Fran Sol lijkt misschien laag te staan in vergelijking met zijn doelpuntenaantal. Dit klopt gedeeltelijk. Vorig jaar waren zijn cijfers namelijk soortgelijk.
De Spanjaard komt voor een spits van Willem II relatief vaak in een scoringspositie, maar zijn echte kwaliteit is het afronden. Hij scoort voor het tweede seizoen op rij boven verwachting. Met zijn 26 jaar kan hij ook nog jaren mee.
Een interessante optie voor hoger geklasseerde clubs dus. Volgens transfermarkt.com loopt Sol zijn contract deze zomer af, al heeft Willem II een optie tot verlenging.
Meer opvallends in Tabel 3.
Peniel Mlapa en Mitchell te Vrede doen het goed, maar de 20-jarige Zian Flemming is de grootste verrassing. Afgelopen zomer is Flemming overgekomen uit de jeugd van Ajax. Hoewel hij veel minuten als middenvelder heeft gemaakt weet hij bijna drie keer per negentig minuten van binnen de zestien te schieten.
In de Eredivisie heeft dit nog niet geresulteerd in veel doelpunten (twee), maar dit kan nog komen. In de beker maakte hij immers tegen De Graafschap als spits vier doelpunten. Een lichtpuntje in het seizoen van PEC Zwolle.
Tot zover de spelers in de lijst.
Er is echter naast Huntelaar nog een noemenswaardige afwezige. Bjorn Johnsen was vorig seizoen achter De Jong, Huntelaar, en Wout Weghorst de speler met het meeste schoten van binnen de zestien per negentig minuten.
Nu komt hij niet in aanmerking voor de lijst doordat hij ondanks zijn miljoenentransfer te weinig minuten heeft gemaakt.
Natuurlijk is hij enkele wedstrijden geblesseerd geweest, maar ook wanneer hij fit was, was hij vaak slechts invaller.
In de minuten die de Noor maakte, schoot hij echter wel meer dan drie keer per wedstrijd. Veel meer dan bijvoorbeeld concurrent Mats Seuntjens.
Natuurlijk kun je het argument aanvoeren dat Seuntjens voetballend meer vaardigheden heeft. Maar dat was afgelopen zomer ook al bekend. Als AZ een meevoetballende spits had gewild als vervanger van Weghorst, dan hadden ze Johnsen niet moeten halen.

Assists

Waar we bij de doelpuntenmakers een aanpassing maken voor strafschoppen, deden we dat vorig jaar bij assists voor spelhervattingen. Dit is misschien niet helemaal zuiver. Er zijn geen grote verschillen in de conversie van strafschoppen, mede daardoor is het niet zinnig om een speler credits te geven voor penalty doelpunten.
Een goede corner of indirecte vrije trap is daarentegen wel degelijk een vaardigheid. We filterden deze er vorig jaar uit om een helder beeld te krijgen van open play assists. In Tabel 4 doen we dat nu echter niet.

eredivisie in cijfers eerste seizoenshelft 5
Tabel 4: Assists/90 na Speelronde 17

Net als Tabel 3 zorgt Tabel 4 voor veel verrassingen.
Zoals eerder geschreven scoort SC Heerenveen relatief veel. Het is dus niet vreemd dat zij spelers in de lijst hebben staan.
Het is echter verrassend dat ze de top twee bezetten. De hoge plaats van Arber Zeneli diende zich vorig seizoen al aan. In de minuten die hij toen maakte, waren zijn cijfers goed.
Yuki Kobayashi is een nieuwe naam. Dit komt waarschijnlijk mede doordat we vorig seizoen niet naar set pieces keken.
Op basis van alleen open spel assists zou hij namelijk, net als Oussama Tannane en Mark Diemers, niet in de top tien komen. Hun plaatsen zouden dan zijn ingenomen door Roy Beerens, Mimoun Mahi, en Dusan Tadic.
Overigens hebben Zeneli en Kobayashi, net als Fran Sol, een aflopend contract met een optie voor de club.
Ook opvallend is de relatief lage plaats van Hakim Ziyech.
Misschien dat dit te verklaren is door de nieuwe ‘concurrentie’ van Tadic, en in mindere mate Zakaria Labyad.
Voor zover dit een verklaring is, raakt deze David Neres echter niet. De Braziliaan is de koning van de competitie wat betreft open play assists.
Ook moet worden opgemerkt dat Ziyech niet minder assists per 90 geeft dan vorig seizoen. Het is eerder dat andere spelers in de competitie er meer geven.

Key Passes

Afgelopen seizoen was het aantal key passes (passes voorafgaand aan een schot) per negentig minuten onderwerp van de tweede standaardtabel. Key passes staan tot assists zoals schoten binnen de zestien tot doelpunten.
Een goede voorspeller, en grote afwijkingen tussen de rangschikkingen op basis van assists en op basis van key passes zijn altijd interessant. Vandaar dat deze ook nu weer weergegeven worden in de onderstaande Tabel 5.

eredivisie in cijfers eerste seizoenshelft 6
Tabel 5: Top 11 spelers met meeste Key Passes in de Eredivisie 2018/2019

Some things never change.
Hakim Ziyech staat hier wel nog steeds bovenaan. Qua open spel heeft hij ook ongeveer dezelfde cijfers als vorig seizoen.
De nummer twee van 2017/2018, Brandley Kuwas, is een stuk terug geworpen. Dit ligt waarschijnlijk aan zijn veranderde rol (spelend vanuit meerdere posities) bij Heracles. Het is interessant om te zien hoe hij het in de tweede seizoenshelft gaat doen.
Naast Kuwas staat een andere oude bekende van vorig seizoen ook nu weer in de lijst.
Younes Namli gaf vorig seizoen veel key passes en weinig assists, en daar lijkt weinig in te zijn veranderd. Wel zijn er twee echte nieuwkomers. Zowel Tino Susic (contract tot 2019 met optie voor VVV) als Martin Ødegaard waren geen vaste namen gedurende het afgelopen seizoen (Susic speelde toen ook nog in België).
De Noor behoort zowel qua open spel als overall in de top elf. Susic (en Lozano) neemt dankzij zijn set pieces eens plaats in die anders naar Beerens of Bergwijn was gegaan.
Opvallend is dat de speler met de meeste open play assists, David Neres, niet in de top elf staat (en ook niet in de buurt). Dit wil zeggen dat de zeldzame keren dat hij iemand in schietpositie brengt het ook relatief vaak raak is.
Andere opvallende afwezige is Gaston Pereiro die op basis van zijn set pieces wel in de buurt van de top staat.
Er wordt gesproken over een eventueel vertrek van de Uruguayaan. Ergens is dit logisch. Hij lijkt niet veel beter te zijn geworden, zijn eindproduct ontbreekt, en hij doet te vaak te weinig.
Aan de andere kant is hij pas 23, heeft hij overduidelijk talent, en is het misschien handig om hem er voor de consistentie bij te houden aangezien Steven Bergwijn en Hirving Lozano waarschijnlijk een stap omhoog zullen maken.

Combinatie

Het kan natuurlijk zijn dat een speler net buiten de top valt wat betreft zowel goals als assists. Zo’n speler kan dan alsnog bij de tien meest productieve aanvallende spelers in de competitie horen.
Daarom presenteren we bij deze ook nog twee combinatietabellen. De eerste voor daadwerkelijke output (goals en assists), de andere voor potentiële output (schoten en key passes).

eredivisie in cijfers eerste seizoenshelft 7
Tabel 6: Top 12 spelers met hoogste output (NPG + Assists) per 90 minuten in de Eredivisie 2018/2019

Zoals verwacht domineren spelers van de top drie de lijst.
Toch ontbreken er twee spelers van PSV en Ajax die eigenlijk te verwachten waren. Gaston Pereiro scoort normaliter relatief hoog in beide klassementen, maar staat in de combinatietabel ‘slechts’ op plaats 15.
David Neres doet het iets beter met plaats dertien. Bovendien heeft hij meer output dan Zeneli en Berghuis als we set pieces uit de data halen. Echter, met bijna 2.5 schot van binnen de zestien per negentig minuten verwacht je meer doelpunten dan de Braziliaan dit seizoen heeft gemaakt (2).
Ajax heeft wat dat betreft de opvolging van Amin Younes intern geregeld.
Hoewel al eerder genoemd geeft Tabel 6 een extra reden om de prestaties van Mimoun Mahi en Abdenasser El Khayati opnieuw aan te halen.
Zij zijn de enige spelers van buiten de top drie die zowel inclusief als exclusief set pieces in de top tien qua output staan.
Mahi heeft volgens overigens een contract tot het einde van dit seizoen zonder optie voor FC Groningen en de onderhandelingen lopen blijkbaar moeizaam.
eredivisie in cijfers eerste seizoenshelft 8
Tabel 7: Top 11 spelers met hoogste output (Schoten + Key Passes) per 90 minuten in de Eredivisie 2018/2019

Tabel 7 zou grotendeels overeen moeten komen met Tabel 6.
Toch zien we een paar andere namen.
In het geval van Diemers en Ødegaard komt dit doordat hun spelhervattingen niet worden omgezet in doelpunten.
Brandley Kuwas staat qua echte output net buiten de gepresenteerde top 12, dus zijn aanwezigheid hier is ook niet verrassend.
Oussama’s Tannane en Idrissi daarentegen horen echter ook zonder spelhervattingen in deze top 11 thuis. Met name Idrissi ligt echter ver achter wat betreft daadwerkelijke output.
Tannane is relatief afhankelijk van zijn key passes. Hij wordt misschien in de steek gelaten door zijn collega’s. Idrissi’s voorspellende output is echter een stuk meer gebalanceerd (met zelfs meer schoten dan key passes).
Misschien is dit een kwestie van een paar keer de buitenkant van de paal te raken, maar het kan ook een gebrek aan kalmte zijn op het moment dat de eindbal gegeven moet worden.
Idrissi is overigens ook de speler die de meeste dribbels heeft ingezet in de eerste seizoenshelft (Hakim Ziyech (6.58) en Excelsior’s Marcus Edwards (6.68) hebben meer dribbels per 90 minuten).
Zijn slagingspercentage (59%) is ook lang niet slecht. Hij is echter niet per se de beste dribbelaar.
Tabel 8 geeft de twaalf spelers met meer dan dertig dribbels die het hoogste slagingspercentage hebben.
eredivisie in cijfers eerste seizoenshelft 9
Tabel 8: Top 12 spelers met hoogste slagingspercentage dribbels

Dat Frenkie de Jong een beetje kan voetballen is geen nieuws, en ook Noussair Mazraoui is geen onbekend talent. Leeroy Owusu, ook met een Ajax verleden, is een iets verrassendere naam, al werden zijn vaardigheden in dit stuk op VI Pro reeds benoemd.
De echte verrassingen zijn Michael Chacón en de Fortuna spelers Diemers en Ahmed El Messaoudi. Alle drie speelden het grootste gedeelte van hun speelminuten centraal op het middenveld. Het is knap dat ze in die positie zo vaak succesvol een run weten te maken.
Later deze week publiceren we deel 2 van onze terugblik, met daarin aandacht voor de teamstatistieken! Stay tuned 🙂


Noot: Data in dit artikel is van Opta en verzameld via WhoScored.com.

4.8/5 - (5 stemmen)
Nog geen reacties
Geef je mening Cancel
Comments to: Eredivisie in Cijfers: Eerste seizoenshelft

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *