1. Overige

Voetballers ontwikkelen zich ook in andere sporten

Als het gaat om jeugdvoetballers is het goed dat deze zich niet te vroeg specialiseren. Je alleen richten op voetbal is bijvoorbeeld geen goed idee. Inmiddels zijn er veel onderzoeken de gevaren van (te) vroeg specialiseren aantonen.
De reden hiervoor is dat voetbal uit meer bestaat dan alleen tegen een balletje trappen. Goed vallen (Judo), korte snelle sprints (Hardlopen) of lenigheid (Turnen) zijn tegenwoordig welkome aanvullingen bij veel betaald voetbal organisaties.
Succesvolle voetballers als Ruud van Nistelrooij, of uit een verder verleden Marco van Basten beoefenden voordat of tijdens hun periode als jeugdvoetballer meerdere sporten. En ook Ajax onderkend de positieve effecten van het breed ontwikkelen van jeugdvoetballers.
Zo krijgen jeugdspelers van Ajax les in judo. Dus ze leren hierin goed vallen en respect opbrengen voor tegenstanders. In het verlengde hiervan zou Ajax ook eens kunnen kijken naar Kickboksen. De huidige generatie jeugdvoetballers zijn gewend weinig tegenspraak te krijgen en worden nogal eens gepamperd. Kickboksen kan hiervoor een goed middel zijn om jeugdvoetballers bij een BVO te leren hun agressie te beheersen en respect te tonen voor hun tegenstanders, trainers of medespelers. Maar het is ook uitstekend voor de opbouw van een goede conditie, lenigheid van het lichaam en opbouwen van de spieren.
Uiteraard is het wel zaak voor clubs als Ajax, om dan ook te investeren in goed materiaal. Kwaliteit kickboks kleding en bokshandschoenen is namelijk erg belangrijk. Kleding of bokshandschoenen kopen hoeft Ajax misschien niet, Ajax profiteert immers van een uitstekende marketingafdeling, dat hiervoor ongetwijfeld een geschikte sponsor weet te vinden.
Trainers van amateurclubs moeten zich dus bewust zijn van het feit dat alleen hard trainen met een bal niet voldoende is om het maximale uit hun pupillen te halen. Laat voetballers zich breed ontwikkelen, zoals een Marco van Basten. Judo, Kickboksen, Tennis….van iedere sport leer je wel weer wat anders wat nuttig kan zijn tijdens de carrière van een voetballer.

5/5 - (1 stemmen)
Nog geen reacties
Geef je mening Cancel
Comments to: Voetballers ontwikkelen zich ook in andere sporten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *