Naast lekker kunnen schrijven, moet je ook een sportliefhebber zijn en het liefst de sport een beetje (of een beetje goed) van binnenuit kennen om sportverslaggever te worden. Ooit gehoord van Theo Koomen?
De Tom Egbers en Dionne de Graaffs onder ons zijn niet alleen ware sportliefhebbers, maar tegelijkertijd stevige journalisten. De eerste begon in 1984 bij Studio Sport, Dionne startte met een stageplaats bij Studio Sport en is er inmiddels een van de vaste presentatoren.
De meest bekende en befaamde sportverslaggever die voor veel van de huidige commentatoren een voorbeeld is, is Theo Koomen. De man is in 1984 overleden, maar spreekt bij de meeste mensen nog altijd tot de verbeelding. Hij was vooral een radio-verslaggever en heeft heel wat Europacup successen mogen verslaan.

Saaie momenten deden zich bij Theo zelden voor

Hij was enthousiast en bevlogen en maakte, met name voor de radio, de situatie nog wel eens spannender en daarmee mooier dan er werkelijk op het veld of in een andere wedstrijdsport gebeurde. Saaie momenten deden zich bij Theo zelden voor. Of het nu om schaatswedstrijden, voetbalverslagen of wielrennen ging. Theo wist het altijd zo te vertellen dat je constant op het puntje van je stoel zat.
Daarnaast schreef hij columns over sport en enkele boeken, zoals een boek over zijn kritische kijk op dopinggebruik in de sport. Hij schreef het in 1974, voor die tijd flink opzienbarend.

Theo Koomen Award voor beste sportcommentator

De verslaggever overleed na een auto-ongeval, toen hij in de nacht naar huis reed na een wedstrijd in Enschede tussen FC Twente en MVV. Het was een schok voor de sportwereld en alle mensen uit de media. Wie de schuld ervan kreeg, was een kwestie voor de verzekering, op internet zijn daar enkele verhalen over te vinden.
Nog altijd bestaat er de Theo Koomen Award die vorig jaar door Mart Smeets werd gewonnen voor het beste sportcommentaar. Het jaar daarvoor ging de award naar Sebastiaan Timmerman van de NOS en daarvoor naar Sinclair Bischop en Dennis van Eersel van Radio Rijnmond.

Bekende namen uit de sportverslaggeving

De meest bekende sportverslaggevers voor de radio zijn tegenwoordig Tom van ’t Hek en Gert van ’t Hof. Zowel radio als tv zijn daar Gert van ’t Hof en Henry Schut. Verslaggevers met een zeker specialisme zijn met name: Bert Maaldrink (schaatsen en voetbal), Jeroen Stekelenburg (atletiek en voetbal) en Joep Schreuder (voetbal).
Daarnaast is er nog een reeks analisten, een hoofdstuk apart. We noemen enkele namen: Thomas Dekker voor wielrennen, Annette Gerritsen voor het schaatsen, Theo Janssen voor het voetbal en Gregory Sedoc voor atletiek. Marcella Mesker kennen we van de tennissport.
Oudgedienden zijn met name Frank Snoeks en Jan Stekelenburg als het om voetbalverslaggeving gaat en Frank Wielaard voor wielrennen. Eric Breukink kennen we nog van het wielrennen en Leo Driessen van de schaatswedstrijden, voetbal en wielrennen. Jan Joost van Gangelen was presentator van Studio Sport en Jack van Gelder kennen we van heel veel sportprogramma’s en verslaggeving. Wie ken jij nog?

Beoordeel deze post
Nog geen reacties
Geef je mening Cancel
Comments to: Spanning in de wedstrijd: wie kent Theo Koomen nog?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *